Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda 2018
  Tentoonstellingen

- Tentoonstelling 'Vive la plume'in Betje Wolff Museum
- Expositie Anneke Burger-Blom in De Keijserin
- Finnissage expositie werk kunstenaars met beperking

- Expositie Kerkhof-Galerie overweerse Plolderdijk Purmerend
-
Tentoonstelling; Alex, kijk op het Water' in Museumgemaal ...Wilhelmina

Erfgoedkamer - Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen: - Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Z-INN zin in yoga - Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
Vaartochten: - Vaartochten Landschap Noord-Holland
Darten in Buurthuis ZO -Zie: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Muziekschool Waterland - Start vanaf 7 maart met 'Muziek op schoot' voor peuters
Inloopochtend - Inloop voor vragen en hulp in bibliotheek
2018
oktober
november
december  
oktober
Leven op het platteland van ± 1900/1960 door Cor en Lida Roet

Op donderdag 18 oktober, starten Cor en Lida Roet onder de vlag van het Historisch Genootschap Beemster weer met een drietal nostalgische foto/diavoorstellingen over het leven op het  platteland in de jaren ± 1900 tot 1960 en hoe het er toeging in de tuinbouw, de veeteelt en de akkerbouw.
In de tuinbouw, voornamelijk in ZOBeemster,  werden producten verbouwd op kleine perceeltjes grond, waarbij veel handwerk bij kwam kijken. Kassen waren er amper en het verbouwen van producten onder platglas was eveneens heel bewerkelijk.
De veeteelt was kleinschalig. Een boer had hooguit 20 tot 25 koeien die met de hand gemolken werdenen het grasmaaien gebeurde nog met de zeis. Hooien was bijzonder tijdrovend en de mest werd met de kruiwagen naar de mestvaalt gereden.
In de akkerbouw werden aardappelen met de hand gepoot en gerooid en tarwe werd eveneens handmatig gemaaid met de sikkel, waarna de schoven tegen elkaar werden gezet om te drogen. Daarna werden de schoven naar de boerderij gebracht waar het op grote klampen werd gezet tot de rondtrekkende dorsmachine langskwam om te dorsen.
donderdag 18 oktober, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in Onder de Linden, Middenweg 150, Middenbeemster
maandag 5 november, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in de Z-inn Kapel, Pr. Wilhelminasingel 37A, Zuidoostbeemster
donderdag 29 november, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur)  in Onder de Linden,

Reserveren verplicht: We ontvangen uw reservering graag via:
info@historischgenootschapbeemster.nl onder vermelding van naam, datum en aantal personen of telefonisch via 0299-673500 (Hilda Reijm),
Voor HGB leden, op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is), is de toegang gratis. Voor introducés en belangstellenden bedraagt de entree € 3,50. Wordt u op deze avond lid van het HGB dan is de entree alsnog gratis.

Lezing: Opgeruimd nalaten in Bibliotheek Beemster

Probeer er maar eens over te beginnen: het huis van uw ouders of grootouders waarin ze al jaren een enorme hoeveelheid spullen verzameld hebben. Wie gaat dat straks allemaal opruimen? Vaak een lastige en emotionele taak om de spullen van een dierbare uit te zoeken en weg te doen.
Laat daarom het opruimen niet aan uw nabestaanden over en houdt zelf de regie over wat u achterlaat. Dat geeft rust en voorkomt allerlei ongewenste situaties.
Mara Punt-de Vries van Uitvaartbegeleiding  Mara en opruimcoach Mascha Lapien van Lapien Organizing maken het onderwerp “opgeruimd nalaten” bespreekbaar en geven tijdens deze lezing praktische handvatten en inzichten.  Voor nu en voor later.
Deze lezing is voor abonnees, vrijwilligers en mantelzorgers in de Beemster

  • Locatie: Bibliotheek Middenbeemster
  • Er zijn geen kosten aan verbonden
  • Aanmelden voor 12 oktober a.s. bij het servicepunt RSWP(WonenPlus) Beemster
Carmen Gomes Sings the Blues

Op zondagmiddag  21 oktober  in De Keyserin, , aanvang 15:30, kaarten à € 12,50 zijn te bestellen via info@wiewatwaarop49.nl of 0654667049.
Zondagmiddag 21 oktober, aanvang 15.30 treedt ‘Lazy Sunday Afternoon’ op in de Keyserin, Middenweg 148  te Middenbeemster. Dit optreden is niet te verwarren met het popnummer ‘Lazy Sunday Afternoon’ van the ‘Small Faces’, maar gewoon heerlijk genieten van goede muziek met een perfecte mix van jazz, blues, soul en funk. Vier muzikanten die zoeken naar de balans tussen individuele expressie en harmonieus samenspel. Deze middag spelen zij het programma  ‘Carmen Gomes Sings the Blues’, waarbij de lp 'Belafonte Sings the Blues' uit 1958 de hoofdrol speelt.

Workshop “Goed voorbereid op risico’s in en om het huis”

inclusief veiligheidsbingo
Op 23 oktober vindt de workshop plaats in brasserie Wijdtzicht, Mieuwijdt 19 te Graft van 15.00 tot 16.30 uur. Aansluitend kunt u een warme maaltijd nuttigen.
Jaarlijks gebeuren meer ongelukken in en om het huis dan in het verkeer. Deze leuke en interessante workshop laat u meedenken over voorkomende de gevaren en wat we er aan kan worden gedaan om deze te voorkomen. Zo krijgt u tips en adviezen bij bijvoorbeeld vlam in de pan, een babbeltruc of langdurige stroomuitval, maar krijgt u ook tips over bijvoorbeeld valpreventie.
De workshop is gratis en wordt gegeven door het Rode Kruis in samenwerking met Zorgcirkel en WonenPlus. De workshop is inclusief een pauze met een kopje koffie. Indien u aansluitend gebruik wilt maken van de warme maaltijd dan betaalt u 7,50 euro, exclusief drinken.
U kunt zich opgeven bij receptie van Mieuwijdt via telefoonnummer 088-5591100. Ook kunt u langskomen bij de receptie om u op te geven. Gaarne aangeven of u alleen voor de workshop komt, of dat u zich ook opgeeft voor de warme maaltijd?
In deze workshop is plaats voor maximaal 25 deelnemers

 
november
Allerzielen anders op Vrijdag 2 november, 17.30
Met een lichtje naar de Begraafplaats in Middenbeemster

De dagen worden weer korter. Het donker valt vroeg over ons heen. November is bij uitstek de maand dat we ons naar binnen keren. We denken dan in het bijzonder aan mensen die niet meer met ons door het leven kunnen wandelen. Ook dit jaar willen wij dat onder andere doen met een lichtjeswandeling naar de begraafplaats in Middenbeemster gedenken. Het is inmiddels een kleine traditie die goed aanvoelt.
Allen die mee willen doen, zijn van harte uitgenodigd op vrijdag 2 november. Wij star- ten om 17.30 uur aan de poort van de Keyserkerk met een gedicht en het aansteken van de lichtjes. Vervolgens lopen wij via de Kerkhoflaan met het brandende lichtje naar de begraafplaats. Daar zetten wij het lichtje neer bij de plek van een dierbare en sluiten dan gezamenlijk af.
Het is een moment van tijd nemen, met elkaar, wie we ook zijn en waar we vandaan komen. Van harte welkom, namens de Beemster Kerk,

Zondag 4 november in Buurthuis Zuidoost: Popband Rachel

Zondagmiddagpodium 4 november treedt in Buurthuis Zuidoost de popband ‘Rachel’ op. Deze energieke popband omschrijft hun eigen werk als Rachelcitrant. Rachel is de lead vocal en songwriter en laat zich niet graag in hokjes stoppen.  Waarom dan Rachelcitrant? Het repertoire varieert van rock, funk, pop en Jazz.  Rachel schrijft naar emotie en haar emotie is niet altijd hetzelfde!
Ze neem je mee op een muzikale reis door haar ervaringen te delen over: scheiden, vrijgezel zijn, foute liefdes, geen man meer willen, alleen nog maar sex willen tot weer verliefd worden, alles verpakt in een grote dosis Koomen humor,  dat het grote publiek kent van haar oom Arie (Koomen) de cabaretier.
Kortom: voor iedere luisteraar wat wils, jong en oud zullen verrast worden en ervaren dat Rachelcitrant zijn heel bevrijdend kan zijn!!!!
Bezetting: basis band: Maurice de Jong, (gitaar/ componist/ arrangeur),Rachel Koomen (Lead zang, singer songwriter), Lotte Groot (cello), John Hoetjes (drums), Maarten Plukker (bas) ,Jorgen Boots  (keys.hammon/harmonium etc), Yola Dekker (backing vocal)), Evelien Dubbeldam (cello) en Sandra Cox (altviool) Uitbreiding: Joan Smit en Thyrza Joemrati  danseressen.
Zaal open: 15.00 uur; Aanvang optreden : 15.30 uur.
Entree GRATIS

Beemster8loop, een nieuwe hardloopuitdaging in de Beemster.

Op zaterdagavond 10 november organiseeert De stichting Beemstermasters de Beemster8loop, de eerste 8 km lange Beemster Erfgoed Marathon voor hardlopers.
Het belooft een unieke ervaring te worden, waarbij de nadruk ligt op gezelligheid en verlichting. De deelnemers starten vanaf 20 uur in groepen vanaf Brasa Beemster en lopen de 8 kilometer rondom het centrum van Middenbeemster. De organisatie streeft naar 888 deelnemers en verzoekt deelnemers zichzelf met goede verlichting uit te rusten. Na afloop kunnen de deelnemers genieten van de prestatie, muziek en gezelligheid. Deelnemers betalen 17,50 voor deelname, inclusief 1 consumptie en snack.
De organisatie roept buurtbewoners in Middenbeemster op de lopers aan te moedigen door de tuinverlichting tijdens de marathon aan te zetten. De inschrijving is geopend en de parcourskaart is reeds beschikbaar op www.beemstererfgoedmarathon.nl/beemster8loop.

 
‘Klanken vliegen op vleugels’
bij Jubileumconcert Dameskoor Middelwijck
aanvang 15.00 uur

Dameskoor Middelwijck staat op 18 november 2018 met een jubileumconcert stil bij het feit dat 40 jaar geleden het initiatief tot de oprichting werd genomen. In tegenstelling tot eerder verstrekte informatie aan de donateurs zal het concert om 15.00 uur beginnen i.p.v. 14.00 uur.. Een uurtje later dus.
Dit in verband met het gastoptreden van het Beemster Kinderkoor. Immers, op deze dag zal ook Sinterklaas in Purmerend zijn opwachting komen maken en veel kinderen willen daar natuurlijk bij aanwezig zijn. Het Dameskoor vond dat met deze omstandigheid rekening moest worden gehouden. Immers, de aanwezigheid van deze jonge zangers  vertolkt het sprankelijke contrast bij dit jubileumconcert, dat in het teken staat van een heel leven heerlijk (samen) zingen. Het programma wordt ook eerlijk verdeeld tussen jong en wat ouder en bovendien worden enkele leuke liedjes samen ten gehore gebracht.
Tijdens dit concert zal tevens de première plaats hebben van het speciaal ter gelegenheid van het ons jubileum geschreven lied: ‘Klanken vliegen op vleugels’ door componist Jetse Bremer en tekstschrijver Thomas Hessels.  Het verhaalt over het plezier dat iedereen, van jong tot oud,  beleeft bij het  (samen) zingen.  Op speciaal verzoek van de tekstdichter zal zelfs het publiek worden uitgenodigd het refrein mee te zingen.
Dameskoor Middelwijck verheugt zich op uw komst op zondagmiddag 18 november om 15.00 uur in Breidablick, Bamestraweg 2, Middenbeemster.  Wilt u zeker zijn van een plekje in de zaal:  U kunt zich aanmelden bij ons secretariaat, tel.: 0299-683025 of per e-mal: cjw.vandekleut@quicknet.nl
Omdat het een jubileumconcert betreft is de entree gratis. In verband met de Gemeentelijke subsidiestop die ook Dameskoor Middelwijck treft, zouden we het echter zeer op prijs stellen als u na het concert ons mandje gul wilt vullen.