Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda 2019
Tentoonstellingen in 2019 - Open Atelierdagen bij Wil van Blokland op 30 en 31 maart
Erfgoedkamer - Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen: - Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Z-INN zin in yoga - Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
Vaartochten: - Vaartochten Landschap Noord-Holland
Darten in Buurthuis ZO -Zie: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Muziekschool Waterland - Start vanaf 7 maart met 'Muziek op schoot' voor peuters
Inloopochtend - Inloop voor vragen en hulp in bibliotheek
2018
Maart
April
Mei:  
Historische beeldpresentatie van Zuidoostbeemster

Op uitnodiging van het Historisch Genootschap Beemster nemen Cor en Lida Roet aan de hand van oude foto’s u mee op een historische wandeling door de bebouwde kom van Zuidoostbeemster waarin de hele ontwikkeling en verandering van Zuidoostbeemster in de jaren 1900 tot 1960 zal worden belicht. Vroeger was Zuidoostbeemster een tuinders gebied, maar in de loop der jaren kwamen er steeds meer nieuwbouwwoningen waardoor de tuinders praktisch verdwenen en de woningen verrezen. Zuidoostbeemster groeide, er kwam meer middenstand. Zo veranderde langzamerhand het beeld van het dorp van een tuinders gebied naar een dorp met kleine winkels.
donderdag 21 maart, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in Onder de Linden, Middenweg 150, Middenbeemster
Gezien de grote belangstelling voor deze avonden is reserveren verplicht  via info@historischgenootschapbeemster.nl of telefonisch via 0299-673500 (Hilda Reijm), onder vermelding van naam, datum en aantal personen.
Voor HGB leden, op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is), is de toegang gratis. Voor introducés en belangstellenden bedraagt de entree € 3,50. Wordt u op deze avond lid van het HGB dan is de entree alsnog gratis.

'Maya zingt de wereld rond', kindervoorstelling vanaf 3+

Op zaterdag 23 maart, aanvang 14.30 uur wordt in Onder de Linden, Middenweg 150, Middenbeemster weer een kindervoorstelling gegeven. Maya is nieuwsgierig naar de wereld en de mensen die daar in leven. We zijn allemaal op dezelfde planeet geboren, maar toch is iedereen anders. Wat maakt ons verschillend? En maakt dat wat uit? Aan de andere kant lijken we allemaal op elkaar en doen toch ook weer dezelfde dingen.
Maya gaat met jou op wereldreis en zo ontdekken we samen alles over ons leven op aarde in deze muziektheater voorstelling. Ze zingt, danst en trommelt er op los en doet dat niet alleen: ze neemt haar muzikale troubadours mee. Liedjes met herkenbare thema’s op muziek uit alle windstreken van o.a. Samba Salad en Barbatuques en vele andere muziekstijlen nemen je mee op reis.
De hele voorstelling komt uit een koffer en decor bestaat uit onszelf. Met interactie als sleutel, speelt iedereen een rol in de voorstelling. Een avontuurlijk en antropologische reis voor iedereen vanaf drie jaar. Kom verkleed als een wereldburger!
entree: € 8,00; reserveren via: www.onderdelindenbeemster.nl

 
Open Atelierdagen bij Wil van Blokland

Wil van Blokland houdt op 30 en 31 maart Open Atelierdagen in Westerbeemster, Jsperweg 53A. Ook op aanvraag zal ze gaarne haar collectie kunstvoorwerpen laten zien in het Atelier aan de Jisperweg.
Tafeltennisen ??? Open avond bij TTV

Tafeltennisvereniging Beemster houdt op donderdag 28 maart een open avond. Ieder van 10 tot 89 jaar mag deze avond beleven of het balletje altijd doet wat van  m verwacht wordt. Er zijn genoegspelers die de kneepjes van deze sport kunnen bijbrengen in een ongedwongen sfeer.
Materiaal is aanwezig,zaalschoenen verplicht. We beginnen om 20.00 uur in het MFC de Boomgaard Middenpad 1 Zuid-Oost Beemster

Open Taallokaal Dichterskring Waterland

Dichterskring Waterland houdt op donderdag 28 maart het maandelijkse  openbare Taallokaal in proeflokaal Bakker, Koemarkt 44 in Purmerend. Wij nodigen u uit deze bijeenkomst bij te wonen.
Medewerking verleent Herman Belgers, liedjeszanger uit Arnhem met enkele zelf geschreven voor een deel nieuwe liedjes.
Behalve muzikale gedichten zal Herman een presentatie geven van dichtwerken met een cabarateske inhoud. De vorige maal dat hij dit ook deed, was een groot succes.
Verder kan iedereen die iets wil voordragen (een gedicht, een kort verhaaltje van zichzelf of van iemand anders) dit doen. 

Verder is er weer een taalopdracht die men desgewenst aan het eind van de avond kan voorlezen. Thea de Hilster zal het Taallokaal presenteren. Vanaf half 8 inloop, circa 8 uur aanvang. Toegang is vrij
Festival der Fantasten door Toneelvereniging Paulus II

Na een jaar van afwezigheid gaat Toneelvereniging Paulus II op zaterdag 23 en 30 maart in De Kerckhaen te Westbeemster, het “Festival der Fantasten”opvoeren.. Het is een stuk van Bernd Gombold en vertaald door Hub Fober. De regie is wederom in handen van Kees Veenhof.
Op de ochtend na de jaarlijkse viering van het festival van de fanfare, ontwaken vier heren met een zwaar hoofd. Al snel blijkt dat ze, ten gevolge van de alcoholconsumptie, een totale black-out hebben en weten ze een aantal dingen niet te plaatsen…
Zo begint de dolkomische klucht . Na veel verwikkelingen en uiteraard verwisselingen zullen knellende raadsels worden opgelost. Het belooft een hilarische avond te worden! Met uiteraard een verloting met leuke prijzen.
Kaarten voor deze voorstelling (volwassenen € 8,= en kinderen tot 12 jaar € 5,=) zijn te koop bij “De Kerckhaen” in Westbeemster, 06-23172539 of bij Tineke Puister in Middenbeemster, 0299-681546 (na 18.00 uur).

 
De smaak van Waterland
Korenmolen De Nachtegaal is op 31 maart a.s. in Purmerend aanwezig bij "De smaak van Waterland" om overheerlijke pannenkoeken te bakken worden en het verhaal van de molen te vertellen.
 
April
Regionale Duurzaamheidsbeurs 2019
Op Zaterdag 6 april van 10.00-16.00 uur door de Vereniging Beemster Ondernemers weer een Regionale Duurzaamheidsbeurs georganiseerd. Deze wordt gehouden in Sportcentrum De Kloek, Insulindeweg in Middenbeemster. Er komen 50 Stands en kramen, 20 presentaties en workshopsr. Dit jaar staan niet alleen de gemeenten Purmerend, Edam/Volendam, Beemster en Landsmeer achter dit initiatief, maar ook gemeente Waterland.
De thema’s zijn: Energie, Recyclen, Voeding en Vervoer. Dit jaar ligt het accent ook op het streven naar een aardgasarme toekomst. Op welke manier kunnen we daar komen en hoe kan de overheid en ondernemers hierbij inwoners ondersteunen? Wilt u als ondernemer aan deze beurs deelnemen? Dat kan, stands en kramen zijn voor u gratis. Kijk op regionaleduurzaamheidsbeurs.nl voor alle informatie en inschrijven.
Mathilde Santing komt herboren terug in de Beemster Keyser

Op zaterdag 6 april komt Mathilde Santing letterlijk als “herboren” terug naar de Beemster en wel in de Beemster Keyser, Middenweg 148 te Middenbeemster. Met haar programma “Renaissance” zal ze vertellen over de loop van haar carrière, hoe het begon en hoe zij is gekomen naar waar zij nu staat. Een boeiend verhaal dat samensmelt met prachtige songs die feilloos op elkaar aansluiten. Dit theaterconcert is een verhalende en muzikale reis met songs van bijvoorbeeld John Mayer, Todd Rundgren, of bijzonder mooie vertalingen in het Nederlands en ook zelf geschreven teksten waarbij het publiek niet anders kan dan geboeid blijven luisteren. 
Info en reserveren: info@wiewatwaarop49.nl – tel.: 06 54 66 70 49.

 
Clownesk kindercabaret in Grote Kerk (4-12 jaar)

Op zondagmiddag 14 april, half 14.30 uur organiseert Cartouche de familievoorstelling “De Verkleedkoffer”. De Verkleedkoffer is een vrolijke, interactieve en humorvolle voorstelling van Arno Huibers en muzikant Paul van der Heijden met mime, clownerie en live muziek.
Arno speelt een vrolijk mannetje dat droomt om de weide wereld in te trekken. Hij wilt iets anders doen dan zijn vader........Daarom gaat hij op avontuur met een grote verkleedkoffer. Onderweg komt hij een “keigoeie” muzikant tegen: Paul. Hij is een virtuoos bespeler van bijzondere instrumenten en percussie. In De Verkleedkoffer herkennen kinderen zich via de spelers in het ‘doen alsof’ en ontdekken uiteindelijk wie ze het liefste zijn.
Het is een voorstelling vol plezier en biedt ouders en grootouders de mogelijkheid om dicht bij huis in een vertrouwde omgeving, met kind(eren) naar een vrolijke voorstelling te gaan.
Kaarten kosten €7,50 en zijn in de voorverkoop te verkrijgen bij DA-drogist Rijkes (winkelcentrum Het Boegbeeld), woonwinkel De Huiskamer (Rechtestraat 108) en Pakketje De Rijp (Zuideinde 27) in De Rijp en via de website www.cartouche-graftderijp.nl

Baarden, traan en blibber
Lezing over Hollandse walvisjacht in de 16e eeuw

Op uitnodiging van het Historisch Genootschap Beemster gaat Gervien Pielage op donderdag 18 april om 20.00 uur in Cultureel Centrum Onder de Linden, Middenweg 150 in Middenbeemster vertellen over Nederlandse zeevaarder uit de 16e eeuw, Willem Barentsz.
De zoektocht van Barentsz en zijn kornuiten naar een Noordoostelijke vaarroute heeft geresulteerd in de ontdekking van Spitsbergen. Een land met spitse bergen en veel walvissen. Dit was het begin van de Hollandse jacht op walvissen. Een ijskoude en soms hachelijke onderneming. Onder de titel ‘Baarden, Traan en Blubber’ wordt er nader ingegaan op verschillende facetten van deze jacht. Pielages PowerPoint presentatie toont indrukwekkende beelden over de Noordse compagnie, de walvisvaarders, de boten, het gereedschap, de vangstgebieden, het economisch belang voor onze regio, maar ook het gevaar zoals prachtig getekend is door Henk Tol.
In verband met de te verwachten grote belangstelling gaarne reserveren via:
e-mail: info@historischgenootschapbeemster.nl of telefonisch via 0299-673500 (Hilda Reijm), onder vermelding van naam en aantal personen.
Voor HGB leden, op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is), is de toegang gratis. Voor introducés en belangstellenden bedraagt de entree € 3,50. Wordt u op deze avond lid van het HGB dan is de entree alsnog gratis.