Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda 2018
  Tentoonstellingen

- Tentoonstelling 'Vive la plume'in Betje Wolff Museum
- Expositie Anneke Burger-Blom in De Keijserin
- Finnissage expositie werk kunstenaars met beperking

- Expositie Kerkhof-Galerie overweerse Plolderdijk Purmerend
-
Tentoonstelling; Alex, kijk op het Water' in Museumgemaal ...Wilhelmina

Erfgoedkamer - Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen: - Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Z-INN zin in yoga - Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
Vaartochten: - Vaartochten Landschap Noord-Holland
Darten in Buurthuis ZO -Zie: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Muziekschool Waterland - Start vanaf 7 maart met 'Muziek op schoot' voor peuters
Inloopochtend - Inloop voor vragen en hulp in bibliotheek
2018
november
december
november
Leven op het platteland van ± 1900/1960 door Cor en Lida Roet

Op maandag 5 november laten Cor en Lida Roet onder de vlag van het Historisch Genootschap Beemster hun nostalgische foto/diavoorstellingen over het leven op het  platteland in de jaren ± 1900 tot 1960 en hoe het er toeging in de tuinbouw, de veeteelt en de akkerbouw, zien..
In de tuinbouw, voornamelijk in ZOBeemster,  werden producten verbouwd op kleine perceeltjes grond, waarbij veel handwerk bij kwam kijken. Kassen waren er amper en het verbouwen van producten onder platglas was eveneens heel bewerkelijk.
De veeteelt was kleinschalig. Een boer had hooguit 20 tot 25 koeien die met de hand gemolken werdenen het grasmaaien gebeurde nog met de zeis. Hooien was bijzonder tijdrovend en de mest werd met de kruiwagen naar de mestvaalt gereden.
In de akkerbouw werden aardappelen met de hand gepoot en gerooid en tarwe werd eveneens handmatig gemaaid met de sikkel, waarna de schoven tegen elkaar werden gezet om te drogen. Daarna werden de schoven naar de boerderij gebracht waar het op grote klampen werd gezet tot de rondtrekkende dorsmachine langskwam om te dorsen.
maandag 5 november, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur) in de Z-inn Kapel, Pr. Wilhelminasingel 37A, Zuidoostbeemster
donderdag 29 november, aanvang 20.00 uur (inloop 19.30 uur)  in Onder de Linden,

Reserveren verplicht: We ontvangen uw reservering graag via:
info@historischgenootschapbeemster.nl onder vermelding van naam, datum en aantal personen of telefonisch via 0299-673500 (Hilda Reijm),
Voor HGB leden, op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is), is de toegang gratis. Voor introducés en belangstellenden bedraagt de entree € 3,50. Wordt u op deze avond lid van het HGB dan is de entree alsnog gratis.

Concert Beemster Accordeon Vereniging

Op zaterdag 17 november geeft de Beemster Accordeon Vereniging weer haar feestelijke en tevens 34ste concert in de Kerckhaen, Jisperweg 57, Westbeemster. Aanvang 20.00 uur; deur open 19.30 uur. Het orkest met koor staat onder leiding van Aafje Dekker.

Yvonne van den Eerenbeemt met BRONST in Onder de Linden
Zaterdag 17 november, aanvang 20.30 uur  presenteert Onder de Linden weer een boeiende cabaretavond met Yvonne van den Eerenbeemt. In Bronst is deze actrice, zangeres, en comédienne een paradijsvogel en paradijsvogels maken rare sprongen, zeker als ze zich willen voortplanten.
BRONST gaat over dierlijke driften. Over de beestachtigheid die onder onze deftige dasjes schuilgaat,  een vileine paringsdans met het leven en een  race tegen de biologische klok. Met wanhopige betogen, fluwelen liedjes en weinig tact. Want uiteindelijk is het eten of gegeten worden.
In 2014 won Yvonne zilver op het Concours om de Wim Sonneveldprijs met haar kleinkunstprogramma Vuile Was
Entree € 13,50; reserveren via: www.onderdelindenbeemster.nl
Foto Vincent Boon
‘Klanken vliegen op vleugels
bij Jubileumconcert Dameskoor Middelwijck
op zondagmiddag 18 november aanvang 15.00 uur

Dameskoor Middelwijck staat op 18 november 2018 met een jubileumconcert stil bij het feit dat 40 jaar geleden het initiatief tot de oprichting werd genomen. In tegenstelling tot eerder verstrekte informatie aan de donateurs zal het concert om 15.00 uur beginnen i.p.v. 14.00 uur.. Een uurtje later dus.
Dit in verband met het gastoptreden van het Beemster Kinderkoor. Immers, op deze dag zal ook Sinterklaas in Purmerend zijn opwachting komen maken en veel kinderen willen daar natuurlijk bij aanwezig zijn. Het Dameskoor vond dat met deze omstandigheid rekening moest worden gehouden. Immers, de aanwezigheid van deze jonge zangers  vertolkt het sprankelijke contrast bij dit jubileumconcert, dat in het teken staat van een heel leven heerlijk (samen) zingen. Het programma wordt ook eerlijk verdeeld tussen jong en wat ouder en bovendien worden enkele leuke liedjes samen ten gehore gebracht.
Tijdens dit concert zal tevens de première plaats hebben van het speciaal ter gelegenheid van het ons jubileum geschreven lied: ‘Klanken vliegen op vleugels’ door componist Jetse Bremer en tekstschrijver Thomas Hessels.  Het verhaalt over het plezier dat iedereen, van jong tot oud,  beleeft bij het  (samen) zingen.  Op speciaal verzoek van de tekstdichter zal zelfs het publiek worden uitgenodigd het refrein mee te zingen.
Dameskoor Middelwijck verheugt zich op uw komst op zondagmiddag 18 november om 15.00 uur in Breidablick, Bamestraweg 2, Middenbeemster.  Wilt u zeker zijn van een plekje in de zaal:  U kunt zich aanmelden bij ons secretariaat, tel.: 0299-683025 of per e-mal: cjw.vandekleut@quicknet.nl
Omdat het een jubileumconcert betreft is de entree gratis. In verband met de Gemeentelijke subsidiestop die ook Dameskoor Middelwijck treft, zouden we het echter zeer op prijs stellen als u na het concert ons mandje gul wilt vullen.

Ballonnen Piet en voorlezen in Bibliotheek Beemster

In afwachting van het heerlijk avondje op 5 december komt op woensdag 21 november van 15.30 tot 16.30 uur in de Bibliotheek aan de Tobias de Coenestraat 4 in Middenbeemsterde Ballonnenpiet. Kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar aanschuiven bij het voorlezen. Terwijl de kinderen luisteren naar een mooi verhaal, knoopt de Ballonnenpiet een mooi dierfiguur van een ballon. Alle kids krijgen een ‘ballondier’ mee naar huis.
De toegang is vrij!

December
Ierse-Keltische klanken in De Beemster Keyser

Zondagmiddag 2 december zal het Ierse gezelschap André van de Hoff (fluiten, saxen en percussie) en Aisling Urwin (harp, gitaar en zang) prachtige Ierse en Keltische Songs vertolken in De Beemster Keyser. De van oorsprong uit Graft-De Rijp afkomstige André van der Hoff ontmoette de Ierse Aisling Urwin vier jaar geleden in Ierland tijdens een jamsessie. Twee mensen van verschillende generaties vonden elkaar in de muziek en touren sindsdien regelmatig in ons land. Hun gezamenlijke liefde voor Ierse muziek en de uitzonderlijke combinatie van instrumenten zorgen voor prachtige concerten van bestaande oude en nieuwe Ierse songs en eigen composities. Een samenspel die een intense beleving veroorzaken.
Samen spelen zij op 2 december in De Keyserin of Beemser Keyser, dit afhankelijk van het aantal verkochte kaarten,Middenweg 148, Middenbeemster.
Aanvang 15:30,  prijs € 12,50. Reserveren via: info@wiewatwaarop49.nl, 06 54 66 70 49.

 
Oergezellige avond alleen voor mannen in Buurthuis Zuidoost

Buurthuis Zuidoostbeemster, Middenpad 2 te Zuidoostbeemster organiseert op zaterdagavond 8 december om 20.00 uur een oergezellige avond die alleen voor mannen bestemd is. De mannen kunnen hun creativiteit de vrije loop geven bij het maken van een KERSTSTUK onder professionele begeleiding.
Het kerststuk is echt een kerststuk in de stijl voor echte mannen. Het heeft natuurlijk wel de kerstsfeer, maar bevat uiteraard "mannelijke elementen".
Er is deze avond hulp van een ervaren bloemiste, die er bovendien geen moeite mee heeft om een avond in mannensferen te vertoeven. Tijdens de avond kunnen de mannen hun materiaal verdienen door het beantwoorden van echte mannenvragen, vragen waarop alleen mannen het antwoord kunnen weten.
Tijdsduur van de workshop is een uurtje of drie, waarna de mannen uiteraard met een prachtig mannenkerststuk naar huis gaan. In sommige delen van het land is dit een echte kraker waar al ver van tevoren voor wordt geboekt.
Geef je dan ook heel snel op, liefst vóór 4 december via : info@buurthuiszuidoostbeemster.nl of telefonisch 0299-427661 of in het Buurthuis.
De avond is dus alleen voor mannen en vooraf opgeven is belangrijk in verband met de inkoop van het materiaal.
De kosten voor deze workshop inclusief  koffie en hapjes bedragen slechts € 20,-.

Kerstviering Vriendschappelijk Huisbezoek op 13 en 14 december
De Raad van Kerken, team Vriendschappelijk Huisbezoek (bij menigeen bekend door de bezoeken die onze vrijwilligers afleggen) nodigt u ook dit jaar weer van harte uit om samen een gezellige kerstmiddag te vieren.
De vieringen zullen plaats hebben in de:
Z-inn Kapel, ZOBeemster op donderdag 13 december
Keyserkerk in Middenbeemster op vrijdag 14 december
Aanvang 14.00 uur, deur open 13.30 u.
Uiteraard zullen de pastores van de gezamenlijke kerken hun medewerking aan deze feestelijke middagen verlenen.
De muzikale omlijsting zal in de Kapel worden verzorgd door het Mandolineorkest Oost-Wieringen o.l.v. Karin Smits en in de Keyserkerk door het talentvolle koor NoStrA (No Strings Attached).
Tijdens de pauzes worden drankjes en lekkernijen geserveerd.
Wij zien uw aanmelding graag tegemoet uiterlijk 8 december v.w.b de Keyserkerk door te mailen en/of te bellen naar: annie_muller@hotmail.com, 0299-681644
of v.w.b. de Z-inn-Kapel naar: elly.rijswijk@hotmail.com of tel. 0299-471717.
De toegang is gratis, wél is er na afloop een collecte.
Wij verheugen ons op uw komst.
Team vriendschappelijk huisbezoek, Raad van Kerken.
Mysterious Hunting met Fit&Fun Factory
Heb je atijd al als detective aan de slag willen gaan? Grijp dan nu je kans want op zaterdag 18 december moet je als team diverse raadsels, spellen en opdrachten spelen om uit te vinden wie de kerstman ontvoerd heeft. waar de cadeaus zijn en wie de dief is.
Ga jij dit mysterie samen met je ouders, broertje, zusje, opa, oma of met je vriendin oplossen? Alles mag! Een team bestaat uit 2 of 4 personen. Minimale leeftijd 6 jaar.
Deelname bedraagt 5 euro per persoon
Vertreklocatie Clubgebouw IJsbaan Middenbeemster
Vertrektijden vanaf 13.00 uur tot uiterlijk 16.00 uur. Neem de mobiele telfeoon mee. met Whats App
Het beste team wint een Bowlingarrangement voor 4 personen. Geef je op via fitenfunfactory@gmail.com