Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda

Tentoonstellingen

Erfgoedkamer: Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen:
 • Wandelen met Daniela:
  Vrijdag 30 Juni 9.00 fort Middenweg en inundatiewandeling van 8 kilometer met korte uitleg onderweg.
  Maandag 1 Juli 19.00 fortenwandeling met korte uitleg onderweg over het bijzondere ontstane landschap door het bestaan van de forten. Deze wandeling is ook 8 kilometer( tempo minimaal 5 kilometer per uur). Maximaal 6 deelnemers per wandeling. Honden aangelijnd welkom om mee te wandelen.
  Informatie/aanmelding:beemsterwandelingen@gmail.com
 • Wandelen met Geert Heikens door Middenbeemster op 6, 14, 19 en 29 juni
 • Zomerwandelkalender Les Deux Ponts, zie: www.lesdeuxponts.nl/persfoto
Beemster Agenda 2017
juni:
 
juli:
augustus  
september
november
 • zo. 19: Zondagmiddagconcert door Dameskoor Middelwijck in Breidablick
Juni
Wandelen door Middenbeemster met Geert Heikens

Geert Heikens wil op 29 juni voor inwoners van de Beemster (historische) wandelingen verzorgen door Middenbeemster. Kleine groepjes van maximaal tien mensen wandelen  door de historische kern van het dorp waarbij Geert op 'theatrale' wijze vertelt over bijzonderheden van bebouwing en bewoners. Daarbij komen ook autobiografische mijmeringen aan de orde. De wandelingen ongeveer anderhalf uur.
Start en finish is bij het Bezoekerscentrum (Middenweg 185) waar wordt gestart met het bekijken van de Experience ‘Beleef de Beemster’ (12 minuten), een multimediale rondvlucht over de droogmaking van de Beemster door de eeuwen heen.
De rondleiding over ‘de Buurt’ is gratis. De  Experience inclusief een kopje koffie/thee kost €2,50.  Opgave via e-mail met vermelding van het aantal personen bij en (mogelijk) alternatieve datum bij: heikoheikens@outlook.com. De wandelingen zijn bedoeld voor individuele wandelaars of gezinnen. Niet voor ‘grote besloten groepen’ zoals familie of (buurt-verenigingen). Zij kunnen wel afzonderlijk een afspraak maken. Bij voldoende belangstelling is het mogelijk om gelijktijdig een tweede groep te laten wandelen.
Wandelingen zijn mogelijk op:
De wandelingen zijn gepland op: dinsdagavond 6 juni (19.30  uur); *woensdagochtend 14 juni (10.00 uur); *maandagavond 19 juni (19.30 uur); *donderdagmiddag 29 juni (14.00 uur).

Darten in Buurthuis Zuidoostbeemster
In de Loungezaal van het buurthuis organiseren we regelmatig gezellige dartavonden. De zaal wordt speciaal omgebouwd met 3 dartbanen. Er is voldoende plek om met meerdere groepen en teams tegen elkaar te darten.
Vanaf 19.30 uur is de zaal open! We rekenen op veel aanloop tijdens deze dartavonden. De bar is open en ook aan lekkere trek kan worden voldaan.
Data voor de komende maanden op de vrijdagen: 9 en 30 juni, 29 september en 27 oktober.
Jeugdvissen 2017 in de Middenbeemster

Na het succes van de afgelopen jaren kon het natuurlijk niet uitblijven. De jeugdcompetitie gaat weer beginnen! Tijdens deze gezellige strijd zullen de jonge visser onder begeleiding van de ervaren hengelaars weer gaan uitmaken wie ‘de beker met de grote staart’ mee naar huis gaat nemen.Tijdens de wedstrijden staat plezier voorop, maar is toch belangrijk om zoveel mogelijk te vangen, want wie het meeste vangt die wint! De jeugdcompetitie wordt weer gevist in 3 wedstrijden waarvan de beste 2 meetellen voor het klassement. Zodoende is het niet erg als er een wedstrijd, of zelfs 2, wordt gemist door de potentiele kampioen!


De wedstrijddata zijn de volgende:

 • 1e jeugdwedstrijd is op 24 juni
 • 2e jeugdwedstrijd is op 1 juli
 • 3e en laatste jeugdwedstrijd is op 15  juli met daarop volgend de prijsuitreiking.

Kosten om deel te nemen aan de jeugdcompetitie zijn 0 euro, het wordt volledig door de vereniging gefinancierd. Het enige wat je mee moet nemen voor een wedstrijd is een emmer, wat aas en een 3 a 4 meter hengel (geen werphengel!). De leeftijdsgrens is tot 14 jaar en verder mag iedereen meedoen die (grotendeels) zelfstandig kan vissen. Het is wel vereist dat de deelnemers, zich als een vis in het water voelen, dus in het bezit is van een zwemdiploma!

33e editie van het Sport 2000 Beemster Polder Toernooi

Het toernooi wordt gespeeld van maandag 19 tot en met zondag 25 juni met eventueel een voorweekend op 17 en 18 juni. Het is een dubbeltoernooi (dames, heren en gemengd) voor 21 plussers in de categorie 5 en 35 plussers die kunnen inschrijven in de speelsterktes 6, 7, 8 en 9
Er kan worden gespeeld in de volgende categorieën: Damesdubbel 5, 6, 7, 8 en 9. Herendubbel 5, 6, 7, 8 en 9. Gemengd dubbel 5, 6, 7, 8 en 9.
De finales van het toernooi vinden plaats op zondag 25 juni. Na de laatste finale, naar wij verwachten zo rond 16.00 uur, vindt de prijsuitreiking plaats.
De wedstrijdleiding is in handen van Hans Bethlehem, Lotte Zijlstra, Judith Jong, Hans van der Veen en Annelies Buijs. Van KNLTB-zijde wordt het toernooi vakkundig begeleid door bondsgedelegeerde Angelique Timmer-Weisscher.
Inschrijven voor het toernooi is mogelijk tot en met zondag 28 mei. Er kan ingeschreven worden via www.toernooi.nl of via de link op onze website www.ltcbeemstar.nl

Middeleeuws festijn in kasteel Radboud in Medemblik

In en rond het kasteel Radboud  in Medemblik wordt op 24 en 25 juni van 10.00 tot 17.00 uur voor de derde keer het Middeleeuws Festijn gehouden. Het Festijn valt samen met de viering van het Beleg van Medemblik in 1517. In dat jaar werd overal in de Lage Landen gevochten, want diverse gewesten waren in opstand gekomen tegen het Habsburgse bewind. Grote Pier en Wijerd Jelckama keken daarbij  begerig naar het stadje Medemblik.
Beide dagen kunnen de bezoekers de Middeleeuwen beleven, ruiken en proeven. Naast de aanval van Grote Pier en Wijerd Jelckama is er een boogschietbaan voor toeschouwers, toont Berline roofvogels, vermaakt reiziger Aldehandt met zijn optreden het publiek en is er een ambachtelijke tingieterij. Er kan ook een bezoek worden gebracht aan het ridderkampement en de Middeleeuwse Jaermarckt. De Ridderzaal is het domein van de iets wat losgeslagen professor Bombasticus die in 1500 een medicijn tegen alle ziekten uitvindt.
Meer informatie: www.middeleeuws-festijn/locaties/radboud

Juli
Denkt mee over wonen in Zuidoostbeemster?
Het Bestuur van de Dorpsraad Zuidoostbeemster organiseert op 10 juli in Zuiderhof een brainstormavond over wonen in Zuidoostbeemster en annonceert die bijeenkomst als volgt:

We wonen heerlijk in Beemster. We waarderen dat met een 8,4. Dat is een stuk hoger dan gemiddeld in de regio om ons heen. Toch is het tijd om weer eens stil te staan bij het wonen in onze gemeente. De laatste woonvisie is immers alweer van 2008 en de wereld verandert heel snel. Gemeente Beemster maakt daarom een nieuwe woonvisie om daar de komende jaren goed op te kunnen inspelen. Ook Zuidoostbeemtser komt daarin aan de orde.
Dat kan natuurlijk niet zonder uw hulp! U woont hier en bent dus expert.
Wij nodigen u daarom van harte uit op maandagavond 10 juli a.s. aan de Zuiderhof 16, 1461 AJ Zuidoostbeemster. Van 20.00 tot 22.00 uur kunt u uw mening en ideeën met de wethouder delen over Wonen In Zuidoostbeemster. Hij hoort graag wat er bij u leeft als het gaat om wonen. Niet alleen nu, maar ook als u kijkt naar de komende vijf á tien jaar. Wat gaat er goed? Wat niet? Wat ziet u graag veranderen? 
Tijdens de avond komen een aantal belangrijke thema’s voorbij, zoals leefbaarheid, betaalbaarheid en toegankelijkheid van het wonen, wonen en ouder worden, de invulling van de nieuwbouwlocaties en wellicht nog enkele andere; dat is natuurlijk ook aan u. Die thema’s worden vooraf eerst kort aan u gepresenteerd. Daarna krijgt u ruim de kans uw gedachtes te delen.
Midzomerfeest op 15 juli in Buurthuis Zuidoostbeenster
met BBQ en live optredens.

Buurthuis Zuidoostbeemster organiseert op zaterdag 15 juli 2017 weer een Midzomerfeest, een feest voor iedereen en alle leeftijden.

 • Programma:
  15.00 uur : skelter trek wedstrijd voor kinderen van 4-12 jaar. Inschrijving is GRATIS en half uur voor aanvang.
 • 16.00 uur : live optredens van Benjamin van de Logt, die zowel de volwassenen als de kinderen aan het dansen gaat krijgen.
 • 17.00 uur : BBQ geheel verzorgd door ‘Kavel II’ (voorheen Jonckheeren).
 • Daarnaast voor de kinderen bibberspiraal, stokvangen, springkussen, grabbelton, cowboyspel, mens erger je niet, enz. enz. natuurlijk het Rad van Fortuin met waardevolle prijzen, geschonken door de plaatselijke ondernemers.

Opgave BBQ:
Kinderen tot en met 12 jaar GRATIS. Vanaf 12 jaar € 10,- p.p.
Kosten overmaken op:
Rekeningnummer : NL 54 RABO 036 98 500 92
Ten name van : Stichting Wijkcentrum Zuidoostbeemster
Onder vermelding van : uw naam, adres, email en het aantal kinderen tot en met 12 jaar

Opgave kan ook bij de beheerder van het Buurthuis tijdens onze openingstijden !
Email: info@buurthuiszuidoostbeemster.nl; tel. 0299-427661.
Zie ook www.buurthuiszuidoostbeemster.nl/Evenementen
Wacht niet te lang met uw opgave in verband met de inkopen.
Indien u geen gebruik maakt van de BBQ bent u van harte welkom voor een babbeltje, drankje en swingen op de muziek en/of deelname aan de kinderspelen.

 
Beemster Feestweek van zondag 23 juli tot en met zondag 30 juli!
Zie: http://stichtingbeemstergemeenschap.nl/events/categories/beemster-feestweek/
 
September
Zondagmarkt op zondag 3 september
Elke eerste zondag in september wordt de jaarlijkse Zondagmarkt in het centrum van Middenbeemster gehouden. Tientallen kramen bieden hun waar te koop aan, zowel nieuw als tweedehands. Dit jaar is het de 30ste editie.Streekproducten en cultuur

Bovendien is het de kans om kennis te maken met de streekproducten uit De Beemster zoals bier, bloemen, fruit(sappen), kaas en vlees, Je vindt de verkoop van streekproducten op het Marktplein. Bij DEEN supermarkt is een cultuurpodium met een gezellig terras.

1914-1918 Holland achter de Waterlinie
weer op fort Spijkerboor

Op 9 september 2016 werd op Fort Spijkerboor door Theater Nomade een bijzonder mooie voorstelling gegeven over Holland Achter de Waterlinie door Theater Nomade. Zie het verslag! De heer Gietelink van Theater Nomade heeft aangekondigd dat deze voorstelling zoveel goede reacties heeft gekregen, dat op 7, 8 en 9 september deze voorstelling in reprise gaat. Het stuk verhaalt over de roerige dagen tijdens WOI, waarin Europese grootmachten een vernietigende loopgravenoorlog voeren, die miljoenen slachtoffers eist en Nederland zich veilig voelde achter de Waterlinie.
Een geweldige kans om dit stuk alsnog op de ze passende buitenlocatie van Fort Spijkerboor alsnog te kunnen zien.
De voorstellingen zijn: op Do 7 om 20.30 u. , Vr 8 15.00 en 20.30 u. en Za 9 september om 20.30 u.
Kaarten zijn verkrijgbaar via Theater de Purmaryn 0299-432205
www.abgietelink.nl/Kern/Lijst/Lijst

Open Dag Collectieboomgaard POM op zaterdag 23 september
Traditie is de jaarlijkse open dag in de collectieboomgaard van de POM aan  de Volgerweg 26 in Middenbeemster. Deze dag kun je ook meedoen met de smaaktest. Op zaterdag 23 september 2017 is ben je van harte welkom. De POMologische Vereniging Noord-Holland stimuleert het behoud van de grote verscheidenheid  fruitbomen. Het gaat om de fruitrassen die oorspronkelijk in Noord-Holland werden geteeld.
Rassen met mooie namen zoals deze: de Notarisappel, Schellinkhouter, Zoete Pippeling, de Noordhollandsche Suikerpeer, Winterjan (Kleipeer). Een kleine greep uit de vele rassen die in de boomgaard staan. Kom naar de open dag, kijk je ogen uit en proef hoe ‘oud’ fruit smaakt. De toegang is gratis, honden zijn niet toegestaan.
Voor deelname aan de  smaaktest hoef je niet te reserveren. Je kunt gewoon aanschuiven en vol is vol.
Parkeren: fietsen op het erf en auto’s langs de Volgerweg.