Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda 2019
Tentoonstellingen in 2019 - Tentoonstellingen Wil van Blokland
Erfgoedkamer - Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen: - Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Z-INN zin in yoga - Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
Vaartochten: - Vaartochten Landschap Noord-Holland
Darten in Buurthuis ZO -Zie: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Muziekschool Waterland - Start vanaf 7 maart met 'Muziek op schoot' voor peuters
Inloopochtend - Inloop voor vragen en hulp in bibliotheek
2019
Mei
Juni
Mei
Laatste taallokaal seizoen 2018/19

Donderdag 23 mei wordt de laatste Taallokaal van het seizoen in Proeflokaal Bakker, Koemarkt 44, Purmerend, gehouden. Samuel Camphuijsen, lid van Dichterskring Waterland zal zijn dichtbundel ‘goede morgen orchidee’ presenteren. Deze bundel bevat 80 gedichten, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. De gedichten van Samuel zijn humoristisch, gaan over de natuur en zijn verwondering daarover, maar ook over veel andere onderwerpen. Ze kunnen een heel bijzondere draai maken.
Iedereen is welkom bij deze presentatie.
Taallokaal is open podium voor iedereen die zijn eigen gedichten of korte teksten wil voordragen of juist teksten van een ander mensen. Als songwrighter zal optreden Annemarie Brijder uit Amterdam.
Natuurlijk is er ook een taalopdracht die aan het eind van de avond kan worden voorgelezen. De leiding van de avond is in handen van Thea de Hilster. Zij is bereikbaar via voorzitter@dichterskringwaterland.nl.
De avond begint om acht uur. Inloop vanaf half acht.

Cartouche organiseert met liefde de voorstelling over liefde

Is liefde (on)zin? Zaterdagavond 25 mei, na afloop van de voorstelling in de Grote Kerk van De Rijp weet u het. Organisator Cartouche heeft deze avond de jonge theatermaker Maurice Mulderij weten te strikken voor een avondje over dit alledaagse onderwerp.
Als Love Coach bezingt en analyseert hij de (on)zin van liefde. Soms noemt hij het een Theatercollege. Dat klinkt heel verheven, maar eigenlijk is het gewoon een avond over een wc-rol tijdens de vakantie en vooral met prachtige liedjes. Op het podium staat Maurice Mulderij samen met topmuzikanten als Ton Snijders en Christan Grotenbreg. (Al jaren de vaste muzikanten van Frank Boeijen, Stef Bos en Rob de Nijs.) En soms geeft dat kippenvel.
De liefde is natuurlijk een prachtig gegeven, maar in de praktijk oh, zo moeilijk. “Gelukkig” is er deze avond aandacht voor de melancholie van de liefde, en de humor in en over de liefde. Want mannen zijn als een voetbalclub en vrouwen zijn als een trainer…
De voorstelling begint op 25 mei om 20.30 uur. Kaarten kosten €15,-. In de voorverkoop zijn deze verkrijgbaar via de website www.cartouche-graftderijp.nl, bij DA-drogist Rijkes (winkelcentrum Het Boegbeeld), woonwinkel De Huiskamer (Rechtestraat 108) en Pakketje De Rijp (Zuideinde 27) in De Rijp.

Open Dag Beemster

Op donderdag 30 mei wordt traditioneel in de Beemster weer de Open Dag georganiseerd.
Op 76 locaties en bij 96 deelnemers overal verspreid in Beemster kan dan kennis gemaakt worden met heel diverse hobby’s, kunstuitingen, verzamelingen en bedrijven.
In het kader van 20 jaar Beemster Werelderfgoed wordt extra aandacht gegeven. Zo is het oude gemaal Jacobus Bouman deze dag te bezoeken en natuurlijk ook weer de oude weegbrug?
Zomaar een greep uit de verschillende deelnemers: Konijn Meubelmaker, waar al 10 jaar les gegeven wordt in meubel maken en kaas bij geitenboerderij Rustenburg. De molen de Nachtegaal viert zijn 350 jarig jubileum en voor orgelmuziek kunt u terecht bij de RK Joannes de Doper. Demonstraties van een drone ervaren bij loonbedrijf De West of vergaderen tussen de koeien bij Koezicht en bij de Kerckhaen in Westbeemster als afsluiting van de dag muziek beleven.
Kortom een dag voor het hele gezin, maar kom vooral op de fiets. Programma’s voor deze dag kunt u in de voorverkoop verkrijgen bij het Bezoekerscentrum Beemster en Novalux in Middenbeemster, de Kerckhaen in Westbeemster, het Buurthuis in Zuidoostbeemster en het VVV kantoor in De Rijp.

 
Leeghwater Atelier tijdens Open Dag Beemster

In de Voormalige Witte Mavo aan de Leeghwaterstraat in Middenbeemster stellen 3 kunstenaars tijdens de Open Dag Beemster van 10.00-16.00 uur hun Atelier open.Rogier Oversteegen (olieverfshilderijen, Ruud Streefkerk (olieverfschilderijen op papier: digitaal bewerkte fotografie en video presentatie met Noorse landschappen en Yolanda Eveleens (fijnzinnige kleuretsen en demonstratie etsen)
Wat e speciaal willen laten zien is het  project  Appel. Deze appel is met ze mee op reis geweest naar het noordelijkste puntje van Noorwegen. Onderweg is het proces van veroudering kunstzinnig vorm gegeven

Divine Meditations in Keijserkerk

Op zondagt 26 mei, aanvang 15.00 uur, wordt in de Keijserkerk van Middenbeemster een concert gegeven door Vocaal-ensemble-tien.
DIVINE MEDITATIONS (2018) is het gloednieuwe werk van Willem Wander van Nieuwkerk, componist van een omvangrijk en gevarieerd oeuvre, dat regelmatig wordt uitgevoerd.  Van Nieuwkerk heeft zeven gedichten uit het gelijknamige werk van John Donne (1572-1631) getoonzet in een a-capella bezetting, met gebruik van melodieën van de boetepsalmen.
Het is religieuze poëzie, vol van jammer en twijfel, paradoxen en opstandigheid, soevereine logica en contemplatie.
De thematiek van dit sfeervolle werk wordt kracht bij gezet door composities van onder meer Croft (O lord, rebuke me not), Purcell (Hear my prayer) en Mendelssohn (Aus tiefer Not). Naast berouw en droefenis is er ook vreugde, zoals bij Pärt (Magnificat) en Duruflé (Tota pulchra es)
Kaarten: 13,50 via www.vocaal-ensemble-tien
(16,00 € aan de kassa; CJP 10 €)

 
Juni
Rock in de Kerk ! keert op 1 juni terug in beemster keyser.

Rock in de Kerk! Is geboren in de Beemster Keyser. In januari 2018 werden de eerste stappen gezet tot wat men nu een volwaardig theaterconcert kan noemen. Een “rock” concert met lichtshow, beelden en swingende muziek. Het publiek krijgt een zeer divers Engelstalig muziekprogramma via al zijn zintuigen toegediend. Dat van klein naar groter tot groots gaat. Een combinatie van spirituele beleving en geweldige muziek dat bij ieder optreden tot de laatste druppel wordt uitgewrongen. In al zijn eenvoud kant-en-klaar voor het voetlicht gebracht. Alles en iedereen ademt muziek. Het wordt zitten en genieten! Puur luisteren zonder achtergrond ruis, meedeinen en uiteindelijk misschien wel meezingen op zaterdag 1 juni in De Beemster Keyser.
Deze avond zal de band het publiek entertainen met Engelstalige covers; een tribute aan de legendarische muziek van weleer. De band  bestaat uit frontman, zanger Niels van der Gulik, Jos Kolenberg op Gitaar, Erik Bogers op toetsen, Auke Haaksma op basgitaar en Richard Heijerman op drums. Deze topmuzikanten spelen  een heerlijke mix van Beatles, Stones, Creedence Clearwater Revival, Bowie, Otis Redding, Police, Fleetwood Mac, Doors, Led Zeppelin en vele anderen. “Rock in de Kerk” is een geweldige band met goede en swingende muziek, lichtshow en beelden, die garant staat voor een top avond met een optimale beleving en een zeer groot wauw effect.
Dit alles op zaterdag 1 juni. Aanvang concert 20:30 in de Beemster Keyser, Middenweg 148, Middenbeemster. Prijs € 15,00. Reserveren info@wiewatwaarop49.nl of 06 54 66 70 49.

20ste Beemster Tuinenweekend op de  1e en 2e Pinksterdag

Op zondag 9 juni en maandag 10 juni 2019  van 10.00 tot 17.00 uur.
Een tiental enthousiaste Beemster tuineigenaren stelen hun tuin weer open voor belangstellende tuinliefhebbers. De tuinen zijn zeer verschillend van grootte en hebben allen een eigen karakter: een vaste planten tuin, een bloemige border tuin, vijvertuin, oude fruitbomen tuin enz. Er is voor iedereen wel iets bij om ideeën op te doen wat betreft bijvoorbeeld beplanting, aanleg vijver, verzorging gazon of bestrating.
Bij iedere deelnemende tuin is een passe-partout te koop voor € 3,-- per persoon en deze geeft beide dagen toegang tot de onderstaand genoemde tuinen. Op het passe-partout staat een overzicht en een korte beschrijving van de tuinen alsmede
een plattegrond van de Beemster.
De route is goed te doen met de fiets (± 20 km). U krijgt dan een goede indruk van de mooie Beemsterpolder, die tot het Werelderfgoed behoort. Met de auto is al dat moois ook te bewonderen. Omdat het dit jaar de 20ste keer is en ook de Beemster 20 jaar Werelderfgoed is zal er in een aantal tuinen een verrassing zijn.
De deelnemende tuinen zijn:

Middenbeemster
Mariët Mariët & Hans Geerlings H.M.v. Randwijklaan 44 (1462 XS)
Tine Pilger & Arnoud Sap Hemsterhuisweg 2 (1462 VP)
Lida & Cor Roet Nachtegaalstraat 14 (1462 VH)
Carolien v.d. Berg & Mart Hellingman Uilenhoeve 17 (1462 JR)
Betje Wolff Museum Middenweg 178 (1462 HL)
Gré & Stan Vlaar Volgerweg 39 (1462 HR)
Zuidoostbeemster
Annemieke & Jan Dorland Noorderpad 1 A (1461 BM)
Elly & Herry Groot Zuiderpad 3 (1461 BN)
Anneke Schoones & Hans Nijland Purmerenderweg 52 (1461 DD)
Mies & Chris Démoed Purmerenderweg 59 (1461 DE)
Fort bij Spijkerboor open op 30 mei en 2 en 10 juni

Natuurmonumenten en de vrijwilligers heten iedereen welkom op Fort bij Spijkerboor op 30 mei, 2 juni en 10 juni (2e Pinksterdag), het grootste fort van de Stelling van Amsterdam met bijzondere verhalen. Openingtijden tussen 11-16u . Je kunt het fort bezoeken en met een rondleiding meegaan. Boek vooraf online je plek bij de rondleiding, ze zitten snel vol!
Tijdens de rondleiding laten de gidsen je de kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut zien. Of je verkent het fort op eigen gelegenheid en ontdekt onder welke omstandigheden zo`n 100 jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk moesten leven. Bovenop het fort heeft u een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water konden worden gezet. Bijzonder is de imposante dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland!
Het terrein op en om het fort is een natuurgebiedje, een paradijs voor planten en dieren. Over het buitenterrein is een wandeling door de weilanden om de fortgracht mogelijk.
Meer informatie en online boeken voor entree en/of rondleiding op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor . Online boeken kan tot 10u in de ochtend op de open dag, daarna alleen nog op het fort zelf. Let op, vol = vol. Het fort is open op 30 mei, 2 juni en 2e Pinksterdag, 10 juni. Op zondag 16 juni zijn er twee concerten ‘Herauten van de Stelling’ door Duo Leeghwater.

 
Tennisvereniging Beemstar viert met
Beemster Polder Tournooi  op 35ste verjaardag

Het Beemster Polder Toernooi van LTC Beemstar, wordt van maandag 17 tot en met zondag 24 juni  voor de 35ste keer gehouden gehouden met een voorweekend plus een beginnerstoernooi op 15 en 16 juni. De verjaardag wordt aangegrepen om er een feestelijk tintje aan te geven.
Er kan tot 27 mei ingeschreven worden via www.toernooi.nl of via de link op onze website www.ltcbeemstar.nl

Aan het toernooi, (van origine een dubbel-toernooi voor 35 plussers in de speelsterktes 6, 7, 8 en 9) zijn dit jaar nieuwe categorieën toegevoegd. Spelers in de sterktes 4,5 en 6 vanaf 17 kunnen nu ook meedoen aan het leukste toernooi van Beemster en omstreken. Voor hen staat niet alleen het dubbelspel maar ook het enkelspel op het programma en dit zorgt voor meer spektakel en meer jeugd op de baan!
Ook nieuw in onze jubileum-editie is dat wij in het voorweekend een beginnerstoernooi organiseren. Dit toernooi is speciaal voor beginnende tennissers met niveau 8 en 9 en is bedoeld om hen op een ontspannen manier te laten kennismaken met het wedstrijdelement in onze mooie tennissport en met de gezellige toernooisfeer op onze vereniging.
Omdat deze jubileum editie samenvalt met 20 jaar Beemster Erfgoed, is er speciale aandacht voor onze mooie polder. Het thema Beemster komt terug in ons affiche, onze hapjes en drankjes, onze spectaculaire prijzentafel en in de pub-quiz waarin onze deelnemers op vrijdagavond hun krachten kunnen meten.
Naast de inzet van veel vrijwilligers van onze vereniging, is de inbreng van onze hoofdsponsor Sport 2000 Purmerend en ook de bijdragen van al onze andere, meest lokale sponsoren voor een goed toernooi onontbeerlijk. De organisatie is als altijd in handen van de BPT-commissie en de wedstrijdleiding in handen van Annelies Buijs. De finales van het toernooi vinden plaats op zondag 23 juni. Na de laatste finale, naar wij verwachten zo rond 16.00 uur, vindt de prijsuitreiking plaats.

Purple brengt 'Heerlijk duur het langst' van Annie M.G. Scmidt
Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag(middag) 16 juni presenteert Theatergroep Purple ‘Heerlijk duurt het Langst’ in theater De Purmaryn. Deze allereerste originele Nederlandse musical was in 1965 een daverend succes. Meer dan 50 jaar na het origineel wil Purple u laten genieten van een eigentijdse versie van dit tijdloze verhaal.
Met haar werk heeft Annie M.G. Schmidt vele kinderen en volwassenen geïnspireerd. Alleen al van Jip en Janneke werden miljoenen exemplaren verkocht, en haar werk werd over heel de wereld vertaald. Samen met Harry Bannink maakte Annie ook heel wat liedjes die inmiddels behoren tot ons culturele erfgoed. Samen met hem schreef ze ook meerdere musicals. De musical ‘Heerlijk duurt het langst’ was hun eerste meesterwerk.
Prachtige teksten, humor en onvergetelijke liedjes als ‘Zeur niet’, Het is over’, ‘Kom Kees’ en ‘Op een mooie Pinksterdag’ zijn de ingrediënten van dit muzikale verhaal over de dagelijkse beslommeringen van het echtpaar Marian en Ido en hun puberdochter Pinkie.

Reserveer bij theater De Purmaryn: www.depurmaryn.nl/programma/theatergroep-purple
Telefoon theaterkassa: 0299 432205