Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda 2018
  Tentoonstellingen

- Tentoonstelling 'Vive la plume'in Betje Wolff Museum
- Expositie Anneke Burger-Blom in De Keijserin
-
Tentoonstelling; Alex, kijk op het Water' in Museumgemaal ...Wilhelmina

Erfgoedkamer - Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen: - Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Z-INN zin in yoga - Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
Vaartochten: - Vaartochten Landschap Noord-Holland
Darten in Buurthuis ZO -Zie: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Muziekschool Waterland - Start vanaf 7 maart met 'Muziek op schoot' voor peuters
Inloopochtend - Inloop voor vragen en hulp in bibliotheek
2018
juni
juli
 
Ideeën voor viering Twintig jaar Beemster Erfgoed?

In 2019 is Droogmakerij de Beemster 20 jaar UNESCO werelderfgoed. Een uniek moment om met zijn allen te vieren! VISIT Beemster nodigt organisaties en bedrijven uit om op 22 juni, om 19:30 uur in het gemeentehuis van Beemster met elkaar te bespreken hoe we dit 20-jarig jubileum met elkaar gaan vieren. We hebben zelf natuurlijk een aantal ideeën en plannen, maar we horen graag van jullie hoe jullie dit feit willen vieren zodat 2019 een jaar wordt waar we de komende jaren met veel plezier op terugkijken.
Om zo snel mogelijk tot concrete plannen te komen vragen wij u om voor de bijeenkomst van 22 juni alvast na te denken over de volgende punten:

  • Voorstel voor een te organiseren activiteit/evenement (wat en voor wie)
  • Tijdstip van de activiteit / het evenement (wanneer in het jaar)
  • Locatie van de activiteit / het evenement
  • Voorstel hoe deze activiteit / dit evenement financieel te bekostigen

Graag vooraf opgeven of en wie er komen namens jouw organisatie of bedrijf. Dit kan door een email te sturen aan secretaris@bezoekerscentrumbeemster.nl . Graag opgeven voor maandag 18 juni

Midzomernacht in de Eilandspolder

Beleef de magische midzomernacht met een vaartocht door het prachtige landschap van eilandjes en rietkragen. Varen in de schemering, zien hoe het licht verandert en de dag plaats maakt voor de nacht. Ook de geluiden veranderen. Sommige moerasvogels laten zich ook in het donker horen en met wat geluk vliegen er vleermuizen. Wel heel bijzonder om in deze sfeer de kortste nacht door te brengen. Tip van de boswachter: Trek warme kleding aan, het is vaak koud op het water.
Vaar mee op zaterdag 23 juni van 22.00-00.00 uur en reserveer een plaats aan boord op: www.gaatumee.nl
Vertrekpunt: Werkschuur Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, 1844 KN Driehuizen
Kosten: € 15,- en € 10,- voor kinderen tot 12 jaar. Beschermers: € 10,- en € 7,50 voor hun kinderen tot 12 jaar.

Uitnodiging Onthulling Monument Westbeemster

Ter nagedachtenis van de bemanning van de neergestorte Lancaster bommenwerper ED 988 op 26 juni in 1943, precies 75 jaar geleden, zal op dinsdagavond 26 juni tussen 19.30 en 20.30 uur op het kerkplein een monument worden onthuld. Bewoners en vertegenwoordigers van organisaties uit de Beemster zijn daarbij van harte uitgenodigd. De bemanning van het neergestorte gevechtsvliegtuig bestond uit vliegers uit Groot Brittannië, Australië en Nieuw Zeeland.
De onthulling zal onder andere worden bijgewoond door Jonathan Porritt, familielid van een van de bemanningsleden. Het Koperensemble van Beemsters Fanfare zorgt voor het muzikale gedeelte. Na de onthulling wordt nog een kort inÍormeel samenzijn gehouden in de Kerckhaen. Daar is ook een kleine expositie over deze ingrijpende gebeurtenis opgesteld. De bijeenkomst zal gedeeltelijk in het Engels gehouden worden, maar de uitgereikte programma’s zullen veel verduidelijken. Bij slecht heeft het hele programma in de Kerckhaen plaats.
Het Kerkplein zal in verband met deze activiteit gedurende de namiddag en avond afgesloten zijn voor parkeren. Kom daarom liefst lopend of met de fiets.
ln verband met versterking van de sprekers, zal sprake kunnen zijn van enig geluidsoverlast voor de nabije omgeving.
Voor meer informatie: Niek van Baar, voorzitter van de werkgroep Monument
Westbeemster. Zie ook: www.monumentaircrashwestbeemster.nl

 
Fietstocht langs 3 forten

Volg op zondag 24 juni per fiets het spoor van Cornelis Kraijenhoff langs Fort bij Spijkerboor (rondleiding), Fort bij Marken-Binnen (film) en het onbekende Fort aan de Jisperweg (rondleiding). U kunt op alle drie de plekken starten en de activiteiten zijn om 10.30, 12.45 en 15.00 uur. Kosten €5,- volwassenen en €3,- kinderen. Aanmelden via agmdeboer@quicknet.nl

Duo Leeghwater speelt Herauten op de Stellingin Fort bij Edam

Op zaterdagmiddag 30 juni geeft Duo Leeghwater een voorproefje van dit concert in het Fort bij Edam, Oorgat 10 Edam), aanvang 14.30 u. Dit concert wordt gespeeld vanwege de presentatie van het stelling-verhalen-boek ‘Kraijenhoff keert terug’ van Agnes de Boer.
In ‘Herauten op de Stelling’, het nieuwe theatrale concert van Duo Leeghwater, wordt muziek in stelling gebracht om het verhaal van de Stelling van Amsterdam te vertellen.
Met oude en nieuwe muziek van o.a. componist Arthur Wagenaar, met zang, gesproken tekst en onverwachte instrument en met het fort als decor nemen Duo Leeghwater (Marieke Franssen, fluiten en Marieke Wenink (altviool). en Agnes de Boer u mee in de spannende wereld van de Forten. www.stellingverhalen.nl..

Juli
“Over de buurt” met Geert Heikens
-historisch/theatrale wandelingen door Middenbeemster-

Wegens succes vorig jaar worden de ‘historische wandelingen met een theatraal accent’ dit jaar herhaald. Een wandeling over de Buurt. Voorafgegaan door een korte inleiding in de voorkamer van het Bezoekerscentrum. Onder het genot van een kopje koffie/thee. Een mix van wetenswaardigheden, feiten en anekdotes. Duur van het totale programma: maximaal twee uur. Start: Voorhuis Bezoekerscentrum Middenbeemster.
• ZONDAGMIDDAG 1 JULI 15.30 – 17.30 UUR
• DINSDAGAVOND 3 JULI 19.30 – 21.30 UUR
• DONDERDAGOCHTEND 19 JULI 09.30 – 11.30 UUR
De deelnemers betalen zelf voor de koffie/thee (€ 1,50) in het Bezoekerscentrum. Aan het eind van de wandeling kan een vrijwillige bijdrage geleverd worden aan de ‘Vrijwilligerspot’ van het Bezoekerscentrum.
Opgave/informatie: heikoheikens@outlook.com (met vermelding van dagdeel en aantal personen) Maximaal tien deelnemers per wandeling. Deelnemers ontvangen bevestiging van opgave en deelname.
Voor ‘groepen’ bestaat de mogelijkheid van afzonderlijk arrangement.

Alex’ kijk op water, zomertentoonstelling in
Museumgemaal Wilhelmina

In  Museumgemaal Wilhelmina wordt op zondag 1 juli om 14.00 uur een tentoonstelling geopend van foto’s  van Alex Hendriks.
Hendriks, ‘Waterman’ werkt voor waterschappen in Zuid- en Noord-Holland. Zijn foto’s hebben water als onderwerp. Hij weet zijn onderwerp door alle seizoenen heen en op de meest onwaarschijnlijke locaties en momenten vast te leggen; ze ogen heel vertrouwd, zijn steeds verrassend en toveren onverwachte en verbazende inkijkjes op het fenomeen water.
Het Museumgemaal Wilhelmina aan de Molendijk 9, nabij Schermerhorn is in principe gratis te bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage is meer dan welkom.
Museumgemaal Wilhelmina is op alle zomerzondagen in juli en augustus en in september t.e.m. 9 september van 11 tot 17 uur geopend. Kom kijken naar water.
Voor meer informatie: www.museumgemaalwilhelmina.nl/