Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda
Tentoonstellingen * Klik hier voor alle informatie over tentoonstellingen
Erfgoedkamer * Elke eerste maandagavond van de maand
Formulierenbrigade * Elke donderdag van 8.45 uur tot 10.30 uur in bibliotheek Beemster
Wandelingen: * Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Vaartochten: * Vaartochten in het Ilperveld met Landschap Noord-Holland
Beemster Agenda 2017
september
oktober
november
december
September
Burendiner in Buurthuis Zuidoostbeemster begint half zes

Buurthuis Zuidoostbeemster organiseert op maandag
25 september een Buurtdiner, aanvang 17.30 uur. De kosten bedragen € 7,50 per persoon. Dit is inclusief een drankje. Opgave: info@buurthuiszuidoostbeemster.nl of 0299-427661 of bij de beheerder van het Buurthuis, Middenpad 2, Zuidoostbeemster.  

Weer 'Gezellig te Gast' in de Rijper Eilanden op 25 september
Op maandag 25 september organiseert Wonen Plus weer een gezellige middag'Te Gast' in Hotel De Rijper Eilanden, zaal open vanaf 11.30. uur. Bij het hotel is voldoende gratis parkeergelegenheid. ln het restaurant wordt om 12.00 uur een lunch geserveerd bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en dessert.
Na de lunch gaan we aan de gang met een lQ-Quiz. Na de prijsuitreiking is er tijdens de pauze tijd voor een hapje en een drankje. Het tweede deel van de middag wordt 'bioscoop de
Rijpereilanden'voor u geopend met de Film Noord-Holland íredio 1920-1940. Oude polygoon beelden zijn digitaal bewerkt en van ingesproken teksten voorzien. U wordt meegenomen van de Zaanstreek tot aan Den Helder. Zelfs een aantal Waddeneilanden komen in beeld. Ook het
voormalige eiland Urk behoorde hiertoe. Tevens komt het gebied Edam-Volendam aan bod.
De kosten voor de hele middagzijn €15 euro per persoon, inclusief de warme drie-
gangen maaltijd, consumpties en activiteiten.
Opgeven uiterlijk tot 13 september bij Servicepunt Wormerland.
Maandag tot en met vrijdag geopend 9.30 - 12.0A uur op telefoonnummer 075-6419668
Meld duidelijk dat het gaat om de Rijpereilanden, aangezien hier ook de aanmeldingen
binnenkomen voor andere projecten. De aanmeldingen worden in volgorde van
binnen komst behandeld. Een afbericht gaarne doorgeven.
Darten in Buurthuis Zuidoostbeemster
In de Loungezaal van het buurthuis organiseren we regelmatig gezellige dartavonden. De zaal wordt speciaal omgebouwd met 3 dartbanen. Er is voldoende plek om met meerdere groepen en teams tegen elkaar te darten.
Vanaf 19.30 uur is de zaal open! We rekenen op veel aanloop tijdens deze dartavonden. De bar is open en ook aan lekkere trek kan worden voldaan.
Data voor de komende maanden op de vrijdagen: 29 september en 27 oktober.
Open Dag Collectieboomgaard POM op zaterdag 23 september
Traditie is de jaarlijkse open dag in de collectieboomgaard van de POM aan  de Volgerweg 26 in Middenbeemster. Deze dag kun je ook meedoen met de smaaktest. De POMologische Vereniging Noord-Holland stimuleert het behoud van de grote verscheidenheid aan  fruitbomen. Het gaat om de fruitrassen die oorspronkelijk in Noord-Holland werden geteeld.
Rassen met mooie namen zoals deze: de Notarisappel, Schellinkhouter, Zoete Pippeling, de Noordhollandsche Suikerpeer, Winterjan (Kleipeer). Een kleine greep uit de vele rassen die in de boomgaard staan. Kom naar de open dag, kijk je ogen uit en proef hoe ‘oud’ fruit smaakt. De toegang is gratis, honden zijn niet toegestaan.
Voor deelname aan de  smaaktest hoef je niet te reserveren. Je kunt gewoon aanschuiven en vol is vol.
Parkeren: fietsen op het erf en auto’s langs de Volgerweg.
Poppentheater Koekla uit Edam met Kabouter Thijm
Kindervoorstelling, 3+,op zaterdag 23 september, aanvang: 14.30 uur
Meer informatie: http://www.onderdelindenbeemster.nl/
Uit! aan het Marktplein visitekaartje “Cultuurplein” Beemster

Voor de derde maal hebben Onder de Linden en De Keyserin is het op zondag, 24 september, aanvang: 13:30 uur weer het startsein van het theaterseizoen 2017-2018 met “Uit! aan het Marktplein” met een carrousel van vier zeer uiteenlopende optredens aan cabaret en theatrale, muzikale concerten.  Een mooie gelegenheid om alvast in de stemming te komen voor al het moois wat deze cultuur uitende organisaties op het programma hebben staan voor het komende seizoen rond het marktplein in de Middenbeemster.
Dit evenement vindt plaats in Onder de Linden en de diverse locaties rond de Beemster Keyser. Het publiek kan op alle locaties genieten van optredens van de publieksprijswinnaars Muziek aan de Middenweg 2017 “Ilse & Michel”. Dit uit Monnickendam afkomstige duo brengt een breed scala aan prachtige covers van o.a. Eva Cassidy, Beatles, Aretha Franklin ten gehore.
 Daarnaast treedt  het Purmerendse gezelschap “Bohemian Soldiers”  op met circusballades, chansons en swingende nummers. Geheel  nieuw is dit jaar dat naast muziek ook cabaret is opgenomen in de serie door cabaretduo “Bonusmateriaal” met  “Hou op met me”, een programma vol snelle, gevatte, absurdistische sketches.
Na deze drie optredens verzamelt het publiek zich in de Keyserkerk voor het slotconcert van “The Family Tree” met eigenzinnige arrangementen van o.a. Venice, Gary Rafferty, Paul McCartney en vele anderen.
Dit alles wordt omlijst door gastvrouw, gelegenheidsactrice Nicole Kovacs.
Kaarten à € 15,00 zijn te reserveren via www.onderdelinden-beemster.nl.

Huiskamerconcert ten huize van Erika Nanning op 26 september

Op woensdag 27 september, aanvang 20.30 uur heeft in de intieme huiskamer van Erika Nannings weer eenvoorstelling plaats. De actrice Elvira Out speelt dan “Kill Your Darlings”, een One Woman Soap over vallen en opstaan, verlies, jaloezie, rouw en nieuwe horizonten, waarin iedereen zich zal herkennen. Fictie en realiteit lopen in deze voorstelling in elkaar over en het publiek zal niet alleen toeschouwer zijn maar zich ook deelnemer voelen aan deze persoonlijke reis. die Elvira maakt.
Zij werd uitgenodigd om een rol te spelen in 'Goede Tijden Slechte Tijden', maar vraagt zich af hoe artistiek verantwoord spelen in een soap nu helemaal is? Toch doet ze auditie, krijgt de rol van Bianca Bouwhuis en tot ieders verbazing geniet ze volop van de glitter en glamour, de aandacht en het herkend worden op straat. Tot ze een telefoontje krijgt of ze na het draaien nog even bij de producent wil komen..…
In deze tragi-komische voorstelling gaat Elvira in een mix van beelden, spel en zang het gesprek aan met het publiek over vallen en opstaan. Zij speelt de teloorgang van een soapdiva, om vervolgens haar eigen zeepbel door te prikken en openhartig te vertellen hoe zij zich een loser voelde toen GTST voor haar ophield.
Entrée: € 13,50 inclusief consumptie; reserveren via info@wiewatwaarop49.nl of 06 54 66 70 49. Het adres wordt na reservering bekend gemaakt.

Theatervoorstelling Grote Kerk over “Leven met Brel”

Op zaterdag 30 september organiseert Cartouche in de Grote Kerk van De Rijp de muziek-theatervoorstelling “Leven met Brel” van Michael Abspoel en Marc Bischoff. Theater- , televisiemaker en zanger Abspoel zingt deze avond niet alleen bekende nummers als ‘Ne Me Quitte Pas’, ‘Marieke’, ‘Amsterdam’, ’Liefde van later’ en ‘Mijn Vlakke Land’, maar hij heeft het ook over de grote Brel thema’s vriendschap, liefde, afscheid, jeugddromen en vrijheid. Na al die jaren zijn deze thema’s nog steeds springlevend.
Michael Abspoel, ook bekend van Man bijt hond, is zijn hele leven al fan van Jacques Brel. Niet alleen zijn muziek, maar ook zijn teksten hebben hem beïnvloed. In zijn liefde voor de teksten van Brel is hij niet de enige. Ook popzanger Stromae zegt nog steeds door Brel beïnvloed te worden.
Pianist Marc Bischoff begeleidt Abspoel deze avond. Bischoff is een bekende Jazz en World Music -pianist. De voorstelling op 30 september begint om 20.30 uur in de Grote Kerk van De Rijp. Kaarten kosten €16,-- . In de voorverkoop zijn kaarten verkrijgbaar via de website www.cartouche-graftderijp.nl, bij DA-drogist Rijkes en De Huiskamer

Cursus Kunst- en Cultuurgeschiedenis in Onder de Linden

Op 28 september gaat weer een prachtige cursus kunst- en cultuurgeschiedenis van start in Onder de Linden, onder de titel ‘Heilig vuur’.
Centraal staan de drie monotheïstische 'religies van het Boek' die elkaar weliswaar fel bestreden, maar in feite uit dezelfde bron putten. Wat eveneens voor alle drie geldt, is dat hun religieuze inspiratie wonderschone cultuuruitingen heeft voortgebracht. Architectuur, beeldhouwkunst, schilderkunst, theater, literatuur en muziek komen allemaal aan bod. We reizen de wereld over, want het verspreidingsgebied van de drie religies is uitermate groot. Steden als Jeruzalem, Bagdad, Sjiraz, Caïro, Marrakech, Toledo, Praag, Amsterdam en Turfan, vormen slechts een greep uit de vele plaatsen die we zullen aandoen. Door de geschiedenis van het jodendom, christendom en de islam vanaf hun stichting te volgen, komen er onverwachte gezichtspunten en verbanden aan het licht. Ook kijken we in hoeverre de drie religies zich hebben aangepast aan het moderne tijdperk van mondialisering en de vlucht van de wetenschap. Verder buigt de filosoof Peter Sloterdijk zich over de vraag waarom het 'heilig vuur', de drijfveer achter elke religie, ook haar gevaarlijke kanten heeft en of die om te buigen zijn. In elk geval kan nu al worden verklapt dat hij de oplossing zoekt binnen het domein van de cultuurwetenschap.
De cursus wordt gegeven door Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus en beslaat 10 bijeenkomsten.
Start: donderdag 28 september van 10.00 tot 11.45 uur. Kosten: 175 euro. Voor aanmelding, informatie of brochure: tel. 0229 501837 (inspreken kan ook) of via e-mail sijm.t@quicknet.nl

Dichterskring Waterland weer van start op 28 september

De vakanties zijn voorbij en de Dichterskring Waterland hervat de maandelijkse bijeenkomsten van Taallokaal, voortaan op de 4e donderdag van de maand. Op donderdag 28 september starten de dichters feestelijk. Dan wordt een nieuw gedicht gepresenteerd, bestemd voor de gevel van proeflokaal Bakker ter vervanging van het huidige gedicht van Samuel Camphuijsen dat daar een jaar hing. Jullie worden uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.
Honderd jaar geleden werd de kunstbeweging De Stijl opgericht, bekend van o.m. Mondriaan en J J P Oud (geboren Purmerender). De gedichten staan in het teken van De Stijl. Ze worden beoordeeld door een onafhankelijke jury en het winnende gedicht zal 28 september worden onthuld tijdens het Taallokaal.
De bijeenkomst wordt gehouden in Proeflokaal Bakker (Koemarkt 44) en begint om 20 uur. Inloop vanaf half 8. Na de opening begeven de aanwezigen zich naar de zijkant van het proeflokaal waar het winnende gedicht zal worden onthuld. Daarna zullen alle ingestuurde gedichten worden voorgelezen en krijgt het publiek gelegenheid zelf bijdragen aan de avond te leveren. Aan de muziek wordt nog gewerkt.

Oktober
Koffieconcert in Onder de Linden met Andrés Martínez Gutiérrez,

Het eerste koffieconcert van dit seizoen bij Onder de Linden betekent een optreden van pianist Andrés Martínez Gutiérrez. 
H
et programma bestaat uit de volgende werken:Fantasiestücke Op. 12 - R. Schumann en Six Moments Musicaux Op. 16S. Rachmaninov.
De zaal is open om 10.30 uur en het concert begint om 11.00 uur.
een (gratis) kopje koffie of thee met iets lekkers staat voor u klaar. Meer informatie: http://www.onderdelindenbeemster.nl/

1 oktober: Grote HGB familiedag - ‘geschiedenis spelenderwijs’

Het Historisch Genootschap Beemster organiseert op 1 oktober een grote HGB familiedag voor alle inwoners van Beemster en omstreken. Tussen 11.00 en 17.00 uur staan de deuren open van het Betje Wolff museum, Agrarisch Museum Westerhem, molen De Nachtegaal en de Beemster Erfgoedkamer. De gratis pendelbus brengt de deelnemers langs Korenmolen De Nachtegaal en de Weegbrug.
Er is voor het hele gezin iets te doen: zo kunnen kinderen zich in het Betje Wolff museum vermaken met oudhollandse spelletjes, luisteren naar de verhalen van Betje, de fotopuzzeltocht maken en genieten van de poppenkastvoorstelling.
In het Agrarisch Museum Westerhem worden films vertoond en rondleidingen gegeven en voor de kinderen staan de sjoelbakken klaar en mogen ze proberen een koe te melken.
De vrijwilligers van de Beemster Erfgoedkamer vertellen over familiegeschiedenis en genealogie en kunnen verrassende archeologische vondsten tonen.

Wilt u meer weten over de vereniging? Kijk dan eens op de website: www.historischgenootschapbeemster.nl

63ste Kinderboekenweek van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek want dit jaar. Door te lezen over enge onderwerpen kunnen kinderen hun angst beter kunnen bedwingen. Er zal veel aandacht zijn over boeken waar monsters, spoken en angsten centraal staan. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen.
Het Kinderboekenweekgeschenk is geschreven door Janneke Schotveld  en heet ‘Kattensoep’ met illustraties van Annet Schaap. Het Kinderboekenweekgeschenk krijg je gratis in de boekenwinkel bij besteding van € 10,- aan kinderboeken in de periode 4 t/m 15 oktober.
Activiteiten in de Bibliotheek Beemster
Tijdens de Kinderboekenweek zijn er in de Bibliotheek Beemster spannende, leuke en gezellige activiteiten voor jong en oud. Zo wordt iedere woensdag van 14.30 tot 15.00 uur  voorgelezen.
Woensdag 11 oktober van 15.00 tot 16.30 uur  kan een eigen masker of dromenvanger worden gemaakt  (6-8 jaar, gratis)
op Vrijdag 13 oktober van 20.00 tot 21.30 uur leest Paul Mounoury een griezelverhaal voor en Griezelverhaal bij het kampvuur en daarna wordt verstoppertje gespeeld  in de donkere bibliotheek. (6-9 jaar, gratis)
Meer informatie op www.bibliotheekwaterland.nl/kinderboekenweek en aanmelden voor de Twaanlab activiteiten op www.twaanlab.nl.

Cabaret in Onder de Linden
Op zaterdag 7 oktober: Martijn Kardol met Bang.
Aanvang 20.30 uur
Meer informatie: www.onderdelindenbeemster.nl/
Biggles Big Band in Onder de Linden

Op zondagmiddag 15 oktober is Biggles Big Band live terug in Onder de Linden.
Aanvang 15.00 uur
Meer informatie: www.onderdelindenbeemster.nl/

Cabaret in Onder de Linden
Cabaret op zaterdag 21 oktober: Maartje & Kine met Vibrato! Aanvang 20.30 uur
Meer informatie: www.onderdelindenbeemster.nl/
Darten in Buurthuis Zuidoostbeemster
Op vrijdag, 27 oktober in de Loungezaal van het buurthuis De zaal wordt speciaal omgebouwd met 3 dartbanen. Er is voldoende plek om met meerdere groepen en teams tegen elkaar te darten.
Vanaf 19.30 uur is de zaal open! We rekenen op veel aanloop tijdens deze dartavonden. De bar is open en ook aan lekkere trek kan worden voldaan.
Fit & Fun Factory Beemsterorganiseren Halloween speurtocht
Whoeaaaahaoaha!! Op zaterdag 28 oktober a.s. organiseren Fit & Fun Factory een Halloween speurtocht door de straten van Middenbeemster. Volg de verlichte straten en voer de opdrachten uit. Bij elk goed antwoord verdien je een overheerlijk griezelig "Halloween" snoepje!
Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar (eigen begeleiding mee)
Een team bestaat uit minimaal 2 personen. (geen max.)
Om 17:30 uur start de eerste groep. Daarna volgt om de 10 minuten de volgende. (we starten met de jongste deelnemers)
Deelname: 3 euro p.p.
Opgeven via fitenfunfactory@gmail.com (namen + leeftijd vermelden)...
November
Koffieconcert in Onder de Linden
zondag 5 november: Koffieconcert in Onder de Linden in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, Aanvang 11.00 uur .
Meer informatie: http://www.onderdelindenbeemster.nl/
Cabaret in Onder de Linden
Op vrijdag 11 november cabaret De Fransse Eijkel met: DE FRANSSE EIJKEL speelt, DE FRANSSE EIJKEL speelt, aanvang 20.30 uur.
Meer informatie: http://www.onderdelindenbeemster.nl/
Cabaret in Onder de Linden: Appeltje Eitje
Op vrijdag 18 november in Onder de Linden de Cabaretvoorstelling Appeltje Eitje door Maarten Ebbers. Aanvang: 20.30 uur
Meer informatie: http://www.onderdelindenbeemster.nl/
 
Kindervoorstelling in het teken van Sinterklaas in Onder de Linden
Op zaterdag 25 november speelt Poppentheater Max Verstappen voor kinderen vanaf 4 jaar 'Piet redt het Sinterklaasfeest'. Aanvang 14.30 uur.
Meer informatie: http://www.onderdelindenbeemster.nl/
December