Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Agenda 2018
  Tentoonstellingen

- Tentoonstelling 'Vive la plume'in Betje Wolff Museum
- Expositie Anneke Burger-Blom in De Keijserin
- Finnissage expositie werk kunstenaars met beperking

- Expositie Kerkhof-Galerie overweerse Plolderdijk Purmerend
-
Tentoonstelling; Alex, kijk op het Water' in Museumgemaal ...Wilhelmina

Erfgoedkamer - Elke eerste maandagavond van de maand
Wandelingen: - Wandelkalender Les Deux Ponts, zie:www.lesdeuxponts.nl
Z-INN zin in yoga - Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
Vaartochten: - Vaartochten Landschap Noord-Holland
Darten in Buurthuis ZO -Zie: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl
Muziekschool Waterland - Start vanaf 7 maart met 'Muziek op schoot' voor peuters
Inloopochtend - Inloop voor vragen en hulp in bibliotheek
2018
  Januari
  Februari
   
januari
Repair Café Buurthuis Zuidoostbeemster

ZUIDOOSTBEEMSTER _ In Buurthuis Zuidoostbeemster wordt op dinsdag 15 januari van 9.30 uur tot 11.30 uur weer een ‘Repair Café’ gehouden.
Bezoekers kunnen huishoudelijke apparaten met mankementen meenemen voor reparatie, variërend van naaimachines tot koffiezetapparaten enz. Maar heeft u een stoel waar een poot van los zit, dan kunnen de vrijwilligers deze ook repareren.
Behalve dat uw spulletjes ter reparatie kunnen worden aangeboden is het ook een gezellige ochtend. Onder het genot van een gratis kopje koffie praat u bij met buurtgenoten.
Volgende Repair Café is op 19 maart 2019.  

Adres: Middenpad 2, 1461 BW Zuidoostbeemster
Website: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl

Gratis parkeren en bushalte (buurtbus) voor de deur !

 
Intiem concert “Marcel Kapteijn & The Raindogs”  in huiskamer.

Marcel Kapteijn & The Raindogs zijn altijd op zoek naar akoestisch briljante plekjes. Deze keer hebben ze gekozen voor een huiskamer in de Zuidoostbeemster. Een uitgelezen locatie om het publiek te verwennen met eigen liedjes die het gevoel geven ze te kennen. Op 15 januari spelen ze nieuw en bekend materiaal, een mix van intieme songs en rauwe blues, intens gezongen vanuit de tenen. Ongecompliceerd en door interactie met het publiek krijgt het concert vorm en geeft het een intieme sfeer op een bijzondere plek, de huiskamer.
Marcel Kapteijn (bekend van Ten Sharp met het nummer “You”) heeft bewezen ook een geweldige Singer-Songwriter te zijn. Na zijn cd “Driftwood” heeft hij in het najaar van 2016 het album “The Man I Am” uitgebracht.  Wederom een pareltje met nummers als o.a. “You are everything”. Een titel die alleen al tot de verbeelding spreekt en niet mag ontbreken bij een concert van Marcel Kapteijn & The Raindogs! Kapteijn, neemt met zijn soms rauwe stem, het publiek mee, laat ze ademloos luisteren naar zijn songs. Samen met The Raindogs: Sander Schuurman op gitaar en Nico Dobber, percussie,vermaken ze het publiek met humor en theater, een optimale beleving! Geen optreden van Marcel Kapteijn & The Raindogs is hetzelfde. Het is altijd weer een verrassing.
Dinsdagavond 15 januari, in de huiskamer aan de Nekkerweg in de Zuidoostbeemster. Volledige adres wordt bekend gemaakt na reservering van de kaarten à € 13,50. Reserveren via info@wiewatwaarop49.nl, aanvang 20:30.

 
Theatergroep Potitco met “Een huis voor Harry”

Op zaterdagmiddag 19 januari, aanvang 14.30 uur, zorgt jeugdtheater “Potitico” in Onder de Linden, Middenweg 150, Midenbeemster weer voor een vrolijke voorstelling.
Kater Harry is bijna altijd binnen.  Maar als vlinder Vera tikkertje wil spelen, gaat hij mee naar buiten.  Dan verdwaalt Harry in de stad.  Alleen Vera weet de weg naar huis.  Kan iemand hem helpen Vera te vinden? ...
EEN HUIS VOOR HARRY van Leo Timmer is gekozen tot prentenboek van het jaar 2019. 
Theatergroep Potitco maakt er weer een vrolijke voorstelling van met levendig poppentheater, swingende liedjes en prachtig beeldmateriaal.  Het verhaal zal op verrassende wijze worden verteld met genoeg interactie met het jonge publiek om die van het begin tot het eind in de prachtige betovering van theater te laten zijn.

entree: € 8,00; reserveren: www.onderdelindenbeemster.nl

 
Zondagmiddag Live met Saxofobia en FBI Jazzband

Zondagmiddag 20 januari, aanvang 15.00 uur, verzorgt Onder de Linden, Middenweg Middenbeemster weer een spetterend Live Podium met optredens van de Franklin Beaufort International jazzband (F.B.I Jazzband), en Saxofobia.
FBI. een no nonsens band heeft een spectaculair programma van jazznummers uit de periode 1910 tot 1960. Ieder nummer is totaal anders van sfeer en klankkleur. Een van de grootste successen op dit moment zijn de Nederlandse jazzliedjes uit de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw. De band is vernoemd naar Franklin Beaufort, eigenaar van een katoenplantage in Louisiana, een voorstander van afschaffing van de slavernij. Op zijn landgoed bouwde hij een dorp waar door hem gekochte slaven in vrijheid konden leven en bood hen werk op zijn plantages. Heel ongebruikelijk voor die tijd stimuleerde hij de voormalige slaven in het maken van muziek. 
Saxofobia:
Ruim 15 jaar maken de saxofonisten van dit amateurorkest enthousiast muziek met elkaar.
“Op sopraan, alt, tenor en baritonsaxofoon kunnen zij hun instrument laten fluisteren en schreeuwen en zowel klassiek als jazzy spelen”. Of het nu Bach, Debussy, Gershwin, Piazolla, A. Ll. Webber of Stevie Wonder is, in de map zitten vele prachtige werken waarmee de leden op ieder moment ieder gewenst programma kunnen samenstellen. Veelvuldig zijn zij te gast op concerten en geven zij een aantal keren per jaar eigen concerten met een speciaal thema.

In deze combinatie van musici, die staan voor muzikale kwaliteit, maar vooral plezier hebben in het maken van muziek, zorgt ervoor dat het Zondagmiddag Live! seizoen op een spetterende manier wordt afgesloten.
entree: € 9,00; reserveren via www.onderdelindenbeemster.nl

 
Wintervaartocht door het Ilperveld

Op zondag 20 januari van 13:30 tot 15:30 uurrganiseert Landschap Noord-Holland weer een wintervaartocht  door de fraaie veenpolder Ilperveld, bij Landsmeer. De tocht vanaf de Parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121NX Landsmeerwordt begeleid door een gids en voert langs de vele eilandjes, omzoomd met geel riet. Dit geeft een warme, goudkleurige gloed op het verstilde water. De meeste weidevogels zijn vertrokken naar het zuiden, maar de duizenden wintergasten brengen volop leven in dit prachtige natuurgebied. 
Vanaf het water kan je de vele vogels het best bekijken. Vooral smienten komen hier in enorme groepen overwinteren. Je ziet ze dobberen op het water en soms met de hele groep verschrikt opvliegen wanneer er een roofvogel in de buurt komt. Een waar spektakel om te zien!
Het is raadzaam om je warm aan te kleden. Goed ingepakt is het volop genieten op het water. Na afloop van de tocht trakteren schipper en gids je op een beker lekkere warme chocolademelk!

 
Taallokaal Dichterskring Waterland

Hierbij nodigen wij u van harte uit voor het eerstvolgende Taallokaal in proeflokaal Bakker op donderdag 24 januari. Dit Taallokaal staat in het teken van de Poëzieweek. Muzikale medewerking verleent het zangtrio Pontivocaal.
Iedereen die iets wil voordragen (een gedicht, een kort verhaaltje van zichzelf of van iemand anders) kan dit doen. Het zou geweldig zijn als u een lievelingsgedicht meeneemt, want we vieren het begin van de Poëzieweek.
Verder zijn er weer taalopdrachten die men desgewenst aan het eind van de avond kan voorlezen. Thea de Hilster zal het Taallokaal presenteren. Vanaf half 8 inloop, circa 8 uur aanvang. Toegang is vrij.

 
De Nationale Voorleesdag in Bibliotheek Beemster

In het kader van de Nationale Voorleesdagen wordt in Bibliotheek Beemster op zaterdag 26 januari aanvang 10.15 uur worden voorgelezen uit het bekroonde prentenboek Harry is verdwaald, waar is zijn huis? Sing in.  Kleintjes van 0-4 jaar doen gezellig mee met Muziek op Schoot Diana Veldkamp terwijl Yolanda Ootes ze geboeid laat luisteren naar het erhaal over het jongetje Harry, dat tijdens verstoppertje spelen is verdwaald.

 
Kookpotten en kanonnen, nu met soldatenlunch!
Historische rondleiding door Fort K’ijk

Op donderdag 24 januari 2019 van 13:00 tot 15:00 uur en donderdag 31 januari 2019 van 13:00 tot 15:00 uur wordt weer een soldatenlunch in de Poterne, het centrale deel van Fort K'ijk gehouden. Daarna vertellen de gidsen je alles over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het ‘kiekeboe’ kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd. In de keuken staan nog drie kookpotten en originele pannen, je zou er zo aan de slag kunnen.
De gidsen hebben een persoonlijke binding met deze plek en kunnen je er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen.
Fort K’ijk is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en sinds ruim een jaar open gesteld voor publiek.
Meer informatei: www.gaatumee.nl. (foto Sabine van Keulen)

 
Buurthuis Zuidoostbeemster organiseert dartavonden

Op vrijdagavond 25 januari 2019 is er weer een dartavond voor alle leeftijden.
Inloop om 19.30 uur. Start om 20.00 uur. Toegang is vrij.
Volgende dartavonden: 2019: 22 februari; 29 maart; 26 april; 31 mei en 28 juni 2019.
Zie www.buurthuiszuidoostbeemster.nl/Evenementen

 
De Liedjestovenaar brengt ‘De Magie van Muziek’

Op zondag 27 januari brengt Liedjestovenaar Naomi Inez weer een sprookjesachtige voorstelling voor kinderen in De Keyserin, Middenweg 148, Middenbeemster, aanvang 15:00 uur.
De Liedjestovenaar reist door stad en land om de kinderen te betoveren met ‘De Magie van Muziek’. Deze interactieve kindervoorstelling zit boordevol mooie, vernuftige liedjes, bekende en zelfgeschreven, in verschillende stijlen en ritmes. Deze zondagmiddag op 27 januari klinken in de Keyserin lieve, ondeugende en grappige teksten gecombineerd op onder andere Latijns Amerikaanse bolero, swingende jazz, wals en Rock ’n Roll.
De Liedjestovenaar wil kinderen op speelse wijze kennis laten maken met de diversiteit van muziek. Kinderen worden op betoverende wijze meegenomen in de improvisaties en het samenspel. De Liedjestovenaar was al eerder in de Beemster tijdens Muziek aan de Middenweg 2017. Net als toen is zij deze middag ook weer samen met haar magische muzikant Rick Piepers die haar begeleid op piano en gitaar.
Entree voor deze kindervoorstelling (2-8) is € 7,50. Reserveren: info@wiewatwaarop49.nl – 06 54 66 70 49.

 
Zondagmiddagpodium in Buurthuis Zuidoost

Buurthuis Zuidoostbeemster, Middenpad 2, 1461 BW ZONDAGMIDDAGPODIUM
27 januari 2019 om 15.00 uur

Menni More en The View

Menni More
Nicolette de Raad (zang), Jamie Pronk (zang) en Menno Laan (gitaar) brengen akoestische muziek op de meest pure wijze, met niet meer dan zes snaren en twee stemmen (OK, heel soms drie). Het repertoire bestaat uit bekende popmelodieën van lang geleden tot recent, van Adele tot Anouk en uit tot de essentie teruggebrachte arrangementen van grootheden als Seal, Christina Aguilera en Queen.

The View
Dit Alkmaarse duo bestaat uit Aafke van der Meulen en Bart Timmer. Zij brengen liedjes in een kleine setting. Liedjes van oude sterren en hedendaagse pophelden.

De toegang is zoals altijd vrij!
Vanaf 14.30 uur zijn we open.


 
Drie feestelijke winterdiensten in De Keijserkerk

De Beemsterkerk maakt zondag 27 januari een begin met drie feestelijke winterdiensten.
De eerste dienst krijgt een Russisch tintje met zang van het Byzantijnse koor Indrik en met een Russchisch sprookje.
Het thema, Zoals in de hemel, wordt ook bezongen door solozang van Femke Leek met Gabriela ’s lied uit de film As it is in heaven.
De kerkdiensten van de Beemsterkerk beginnen 10.00 uur en uiteraard is er koffie of winterse warme chocomelk toe.

 
Zing mee met B-Star Gospel en Soul!
Twee scratchrepetities en meteen een concertje.
De B-Star  Gospel en Soul Singers starten een nieuw project wat zijn in de tijd van Pasen gaan uitvoeren. Voor veel gospels is dit de basis en tal van krachtige gospels komen uit die traditie. Daarnaast staan er enkele zinderende soulsongs op het program. Gerepeteerd wordt er met dirigent en pianist in Z-INN in ZO-Beemster, van 20.00 – 21.45. We starten met twee scratchrepetities op  10 en 31 januari met meteen een klein concertje ter afsluiting. Info: bstargospelandsoul@gmail.com
 
Gezamenlijke maaltijd in Buurthuis Zuidoostbeemster

Buurthuis Zuidoostbeemster organiseert op maandag
28 januari 2019 een Buurtdiner, aanvang 17.30 uur. De kosten bedragen € 8,00 per persoon, dit is inclusief een drankje. Opgave: info@buurthuiszuidoostbeemster.nl of 0299-427661 of bij de beheerder van het Buurthuis, Middenpad 2, Zuidoostbeemster.
Volgende buurtdiners op de maandagavonden :  18 maart 2019.    

Februari
 
Creatief Café op 1 februari in Schermerhorn

In Schermerhorn vindt op vrijdag 1 februari het Creatief Café plaats in de Horn aan het Hornplein 8. Heeft u een creatief hart en wilt u dit delen met andere dorpsbewoners onder het genot van een kopje koffie of thee?
1 februari van 14:00 tot 16:00 uur is een ieder van harte welkom in de recreatiezaal! Neem uw handwerk mee (borduurwerk, brei- of haakwerk, kaarten maken, kleuren etc.) en WonenPlus trakteert deze keer op een kopje koffie met wat lekkers.

 
Filmdag Historisch Genootschap Beemster

Op zondag 3 februari 2019 wordt in samenwerking met het Agrarisch Museum Westerhem , Middenweg 185a in Middenbeemster een filmdag door het Historisch Genootschap Beemster (HGB) georganiseerd. Er zijn deze dag twee gelijke voorstellingen. De eerste voorstelling begint om 11.00 uur (zaal om 10.45 open), de tweede voorstelling begint om 13.30 uur (zaal om 13.15 uur open).
Het programma toont voor de pauze onder andere de volgende beelden: Oude film met oude ambachten, uit heel Nederland; over het dorp De Rijp; Molen de Nachtegaal na de heropening in oktober 2013; Gebr. Van ‘t Hek, over het maken van combipalen; verhaal van droogmakerij de Beemster en de Uitvaart van Piet Smit in 2007 (hij was de laatste boerende boer van Westerhem).
Na de pauze: Red de Rijp, met oude beelden; Schoolreis Beemster naar Duitsland, tulpenbollenrooien op een moderne wijze en als afsluiter de film ‘Verstandig werken, meer verdienen’, een rijks-voorlichtingsfilm uit 1950 over hoe je moet werken om meer te verdienen.
De entree bedraagt € 1,50 voor HGB-leden op vertoon van hun lidmaatschapskaart (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is), voor niet leden bedraagt de toegangsprijs € 5,00. Wordt u lid van het HGB dan betaalt u ook maar € 1,50 p.p. In de toegangsprijs is koffie/thee met koek, bij aanvang en in de pauze, inbegrepen. Heeft u een museumjaarkaart, neemt u die dan mee.
Reserveren noodzakelijk via info@historischgenootschapbeemster.nl onder vermelding van naam en aantal personen. Telefonisch reserveren kan ook via 0299-673500.

 
Benefietactie in kader 'Doodstil' in Onder de Linden'
Toen een aantal artiesten, die ooit in Onder de Linden zijn begonnen, hoorden over de Gemeentelijke subsidiestop boden zij spontaan aan om een bijdrage te leveren aan een benefietavond. Deze avond is geprikt op woensdag 13 februari in de Keyserkerk.
Inmiddels begint de invulling aardig vorm te krijgen. Het verwarmende in de door een aantal artiesten voorgestelde benefiet is dat zij nu allen de grote podia bespelen, maar niet vergeten zijn dat ze de eerste stappen gezet hebben in theatertjes als Onder de Linden.
Het is 5 voor 12 voor Onder de Linden
Medewerking verlenen o.a. Yentl & de Boer, Nadja Filzer, Lonneke Dort,Johan Hoogenboom. 
Presentatie: Nina de la Croix
Bijzonderheden vind je op www.onderdelindenbeemster.nl
 
Café du Monde met Joke Bruijs in Grote Kerk De Rijp

Zaterdag 16 februari, aanvang 20.30 uur, organiseert Cartouche de voorstelling "Café du Monde" met Joke Bruijs, Job Hubatka en de muzikanten van Musica Extrema. Het is een muzikaal theaterprogramma waar "het levenslied" centraal staat. De levensliederen die deze avond gezongen worden komen uit verschillende landen, maar worden in het Nederlands gezongen. De chansons, schlagers, blues, copla, fado en smartlappen hebben namelijk allemaal een Nederlandse vertaling gekregen (dankzij vertalers als Jan Rot en Gerard Cox). De thema's van de liederen zijn universeel: liefde, jaloezie, heimwee, geluk en wanhoop. Volgens Joke Bruijs kan ze dit genre pas echt goed zingen nu ze ouder is en meer heeft meegemaakt. Tijdens de voorstelling praat Joke Bruijs, volgens de eerste recensies, de avond zeer humoristisch aan elkaar.
Deze avond staat de zangeres niet alleen op de planken. Ze wordt muzikaal begeleid door de muzikanten van Musica Extrema (voorheen Tango Extremo). In deze groep zitten topmuzikanten zoals Ben van den Dungen (tevens initiatiefnemer), Tanya Schaap en zanger Job Hubatka.
Kaarten kosten €17,50. In de voorverkoop zijn deze verkrijgbaar via de website www.cartouche-graftderijp.nl, bij DA-drogist Rijkes en woonwinkel De Huiskamer in De Rijp.

 
Klaverjas- en Keezavond Beemster Gemeenschap op 19 februari
Evenals voorgaande jaren organiseert de Sectie Sport van de Stichting Beemster Gemeenschap weer haar jaarlijkse klaverjas en keez avond. De wedstrijdavond zal worden gehouden op dinsdag 19 februari 2019, aanvang 20.00 uur in de Kerckhaen in Westbeemster. U kunt meerdere teams opgeven voor zowel klaverjassen als kezen. Teams bestaan uit vier personen. Opgeven kan tot en met donderdag 14 februari bij Marit Mulders, 06-18338560 of via sport@beemstergemeenschap.nl. Geef bij het opgeven van het team duidelijk aan of het om het ‘Keezspel’ gaat of dat het om klaverjassen gaat! Het inschrijfgeld bedraagt € 10,00 per team en kan op de wedstrijdavond worden voldaan. We verwachten deze avond wederom een groot aantal deelnemers waarvoor zowel verenigingsprijzen als individuele prijzen beschikbaar zijn. Het sportieve element staat echter bovenaan, het gaat om het kaart- en speel plezier
 
Z-Inn Kapel organiseert een beginnerscursus moestuin

Heb je ook zo’n zin in verse groenten en fruit uit eigen tuin. Kom dan naar onze cursus.
Z-INN Kapel organiseert een beginnerscursus moestuin in het vroege voorjaar van 2019. Iedereen die geïnteresseerd is in moestuinieren kan zich inschrijven voor deze cursus.
In een drietal woensdagavonden wordt uitgelegd hoe u met een groente- en fruittuin kunt beginnen en hoe deze verder te onderhouden. Door de lange ervaring van de cursusleider kan hij u een schat aan informatie aanreiken over het verbouwen van uw eigen aardappelen, groenten en fruit. Ook het verbouwen op een kleine ruimte of balkon komt aan de orde.
Zowel aan de werkelijke beginners als de mensen, die wellicht al enige ervaring hebben, kan hij zinvolle tips geven om te komen tot een goed resultaat.
Bij deelname krijgt u ook een geschreven handleiding, zodat u het thuis allemaal nog eens rustig kunt nalezen.

            -Cursusavonden:        Woensdagavond 15 februari, 1 maart en 15 maart 2019
            -Tijden:                        Van 20:00 tot 22:00 uur
            -Locatie:                      Z-INN Kapel, Wilhelminasingel 39, Zuidoostbeemster
            -Cursusleider:             Stef Koopman

Cursusgeld:  € 30,- voor de gehele cursus, inclusief cursus boek te voldoen
op de eerste cursusavond kunt U zich tot uiterlijk 11 februari 2019 opgeven bij de cursusleiding onder vermelding van “moestuincursus Z-INN”. Stef Koopman, Dorpsstraat 406, 1722 EG Zuid-Scharwoude. Telefoon 0226 – 316 725. Opgaves voor deze cursus bij voorkeur naar E-mail adres: accordeons@quicknet.nl
Verder kunt u informatie over deze cursus krijgen bij de Beemster Keyser, Marie Luise Dow,
Telefoon 0299 – 681 403, E-mail: marie-luise-dow@quicknet.nl