De Beemster Bengel
"Thuis in de Beemster"
Gebeurtenissen in en nieuwtjes uit de Beemster
van, voor en over Beemsterlingen


 
Start
Redactie
Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
September 2016
za. 3 Cultureel Centrum start seizoen 2016/17 met 'Sirene'
za.3 en zo.4. Floralia tentoonstelling in Noordbeemster
za.3 Kofferbakmarkt op Fort Spijkerboor
zo. 4 Zondagmarkt in Middenbeemster
zo. 4 Wandeling Buurtschoterpad met bezoek aan museumgemaal Beetskoog
wo.7,do.8,vr.9 Voorstelling op Fort Spijkerboor: WOI achter de stelling van Amsterdam
do. 8 Beginnerscursus fotografie in Purmerend
zo. 10 Zomeravondwandeling door Les Deux Ponts
za.10, zo.11 Werelderfgoedweekend
za. 17 Onder de Linden' start seizoen voor de kleintjes met Petitco
do. 20 Repaircafé in Buurthuis Zuidoost
za. 24 Burendag in Middelwijck
zo. 25 Uit! aan het Marktplein
Diverse tentoonstellingen en activiteiten
 1. Bericht Rob Kölber over Healthpost Nepal en Icelandtrekking
 2. Expositie in en om de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin
 3. Fort Spijkerboor opent weer de deuren
 4. Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis van het bezoekerscentrum Beemster.
 5. Zandzakken voor de deur...' expositie in Museumgemaal Wilhelmina
 6. Dubbeltentoonstelling in Museum Westerhem Water-Land Watersnoodramp
 7. Wandelen met Daniella Ernsting
 8. Activiteiten in Steunpunt Middelwijck - De Zorgcirkel
 9. Wandelagenda Les Deux Ponts
   
 
Zondagmarkt Beemster op 4 september 2016
Het is weer zover.... op zondag 4 september wordt al weer voor de 29ste keer de traditionele Zondagmarkt gehouden. Het centrum van Middenbeemster wordt dan weer omgetoverd tot een marktplaats die zijn weerga niet kent in de regio. Ruim 200 marktkramen zullen er een plaatsje krijgen en het publiek zal entertained worden door kunstenaars, artiesten en muzikanten. Kinderen kunnen meedoen aan activiteiten of gewoon lekker spelen.
Op de site van de Zondagmarkt: www.beemsterzondagmarkt.nl is inmiddels het programma van deze dag gepubliceerd. In het kort samengevat de volgende onderdelen van de activiteiten en de deelnemende artiesten en kunstenaars:
Zin om je Zintuigen te prikkelen op de Zondagmarkt?

Met de Beemster zondagsmarkt op 4 sept. worden er vele zintuigen geprikkeld door streekproducten, straattheater, muziek en vele kramen.
Maar Ranonkel arrangeurs doet ook een duit in het zakje want buiten voor hun winkel hebben zij op die dag een zintuigenspel opgesteld .
d.m.v. proeven, voelen, kijken en ruiken moet men raden wat het is.
Onder de goede inzenders word een winnaar getrokken die wij belonen met een fraai boeket!
Kom langs en doe gezellig mee.

   
 
Cultureel Centrum start seizoen 2016/17met 'Sirene'

Op zaterdag 3 september opent Culltureel Centrum het nieuwe seizoen met een cabaretvoorstelling 'Sirene' door Yvonne van den Eerenbeemt. Yvonne gaat samen met u in de piepzak zitten om vervolgens als de wiedeweerga op zoek te gaan naar de nooduitgangen. Want als de sirene loeit, is er geen tijd voor getreuzel.
‘Sirene’ gaat over de ploeterende mens en zijn verlangen naar houvast en noodremmen. Yvonne slaat u om de oren met zonderlinge observaties en wanhopige personages om u daarna weer te troosten met een zacht ‘kleinkunstig’ liedje.
Aanvang 20.30 uur, entree: € 13,50
reserveren@onderdelinden-beemster.nl

'Onder de Linden' start seizoen voor de kleintjes met Petitco

Zaterdag 17 september 14.30 Boer aan zee poppentheater Petitco. 2-6 Boer Boris heeft vakantie, Boer Boris gaat naar zee. Boer Boris neemt niet alleen zijn koffertje maar ook alle dieren mee.. en z’n strandspulletjes, zijn meubeltjes..... Ted van Lieshout schreef het en Marieloes Koopman en Wim Dam bewerkten BOER BORIS GAAT NAAR ZEE tot een prachtige voorstelling met aanstekelijke liedjes. Geschikt voor 2 t/m 6 jaar.

Aanvang 14.30 uur,
entree: € 8,00,
reserveren@onderdelinden-beemster.nl

  'UIT! aan het Marktplein' op 25 september. 
Wie wint Publieksprijs Muziek aan de Middenweg 2016?

Op zondagmiddag 25 september de tweede editie van de muziekestafette “UIT! aan het Marktplein” in Cultureel Centrum Onder de Linden, De Keyserin en De Keyserkerk te Middenbeemster. Dit programma wordt door Onder de Linden in samenwerking met "de Keijserin" georganiseerd en geeft aan wat er allemaal mogelijk is in Werelderfgoed de Beemster.
Tijdens “Muziek aan de Middenweg” mocht het publiek zijn favoriet uitbrengen. De artiest of artiestengroep met de meeste stemmen wint de Publieksprijs 2016 van deze 14e editie. De prijs is een optreden tijdens de muziekestafette “UIT! aan het Marktplein” op zondagmiddag 25 september a.s. Zowel per mail als per invulstrookje zijn honderden stemmen uitgebracht. Onder de stemmers van de winnende favoriet worden 2 x 2 vrijkaarten voor het aanstaande festival verloot.
Drie groepen bezoekers gaan gedurende 30 minuten afwisselend genieten van drie zeer verschillende concerten, waarvan één wordt verzorgd door de winnaar. Daarnaast staan geboekt “Trio Tango Extremo”: aanstekelijke muziek met klassieke, jazzy en Braziliaanse invloeden, “Eigen Werk Eerst”: duikt diep in de ziel van de luisteraar met een serie “polderchansons”.
Tot slot komen de drie groepen samen in de Keyserkerk voor het slotconcert. Dit jaar wordt dit verzorgd door “Café Chantant Hoorn”: een groep zangers en zangeressen brengen vileine liedjes tussen cabaret en kleinkunst. Enigszins stoute en tegendraadse Nederlandstalige teksten, humor en licht sarcasme als pleister op de onvolkomenheden van het leven. Kortom een middag genieten van 4 bijzondere, opzwepende, vileine, grappige, gekke optredens Aanvang 13:30 uur, deuren open om 13:00 uur. Kaarten à € 15,00 kunnen besteld worden via uitaanhetmarktplein@outlook.com of via telefoonnummer 06 54 66 70 49.

   
 
Werelderfgoedweekend op 10 en 11 september 2016!

Nederland kent 10 UNESCO-werelderfgoederen die stuk-voor-stuk iets vertellen over de geschiedenis, de architectuur, het watermanagement, de identiteit en de unieke landschappen van Nederland. En, ze zijn een bezoek meer dan waard! Op 10 en 11 september 2016 organiseren de Werelderfgoederen in Nederland, verenigd in de stichting Werelderfgoed, een Werelderfgoedweekend onder het motto:“Ons Werelderfgoed is wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland!”
In DROOGMAKERIJ DE BEEMSTER kan meer geleerd worden over de geschiedenis van de Beemster en kan de  Beemster Experience bekeken worden, er zijn ook diverse wandel- en fietsroutes beschikbaar. Voor kinderen is er een puzzeltocht door Middenbeemster en wordt de Klokhuisaflevering over De Beemster vertoond.

   
 
Het weekend van de Floor belooft weer veel vertier

De Floraliavereniging Noordbeemster, Middenweg 53, Noordbeemster, houdt op zaterdag 3 en zondag 4 september weer het traditionele weekend met veel leuke evenementen, zoals poppenkast, spelletjes voor jong en oud, Rad van Avontuur, sjoelen, kegelen, balletjesspel, lotenverkoop.

Zaterdag 3 september

Openingstijden: 14.00-18.00 uur en van 20.00-01.00 uur.
14.00 uur Poppenkast voor alle kinderen uit de Beemster.
15.00 uur Opening tentoonstelling d.m.v. vlag hijsen.
20.00 uur Katknuppelen
21.00 uur Henkie CD

Zondag 4 september
Openingstijden: 13.30-19.00 uur
14.00 uur Optreden ReMiX popkoor uit de Rijp.
17.00 uur Prijsuitreiking en de Grote Verloting.

Kom naar “De Floor”en maak er samen een gezellig weekend van!

   
 
14-18 WOI Achter de Hollandse Waterlinie in Fort Spijkerboor

Theater Nomade brengt op Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46, Westbeemster haar nieuwe muziek- en filmtheater-voorstelling 14-18 over ‘Nederland in de 1e Wereldoorlog’ op woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 september, aanvang 20.30 uur.
De voorstelling is gemaakt met autobiografische teksten en uniek film en fotomateriaal. Muziekduo ‘De Wilde Eendt’ verzorgt muziek en liederen uit de jaren van de 1e Wereldoorlog waarin Europese grootmachten een vernietigende loopgravenoorlog voeren, die miljoenen slachtoffers eist.
In de forten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie wachten Nederlandse militairen 4 jaar lang in spanning op de oorlog, die nooit komt. Berichten over de loopgravenoorlog in Noord-Frankrijk, vluchtelingen uit België, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via, telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden de forten en krantenredacties binnen.
Cartoonist Albert Hahn en zijn collega-redacteur van het socialistische dagblad het Volk kritiseert in het pacifistische weekblad de Notenkraker de Wereldoorlog. De verslaggever geeft verslag van de 1 miljoen Belgen die in September 1914 naar Nederland vlucht.
Illustere personages spelen een rol in deze intrige. Mata Hari, die in Parijs 1917 opverdenking van dubbelspionage werd gefusilleerd. Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde. Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP leider Troelstra, die na de ineenstorting van de Europese keizerrijken in 1918 ook in Nederland de revolutie wilde uitroepen. Tenslotte Keizer Wilhelm II, gezocht voor oorlogsmisdaden, die asiel kreeg in het Utrechtse huis Doorn Acteurs en Musici spelen in wisselende kostuums het dramatische verhaal van de Grote Oorlog.
www.theaternomade.nl - Scenario en regie: Ab Gietelink, acteurs: Ab Gietelink & Marcel Schouwstra, musici: Gottfrid van Eck & Geleijn van der Ham, Duur: 80 min.
Voorprogramma: Bezichtiging fort 30 min.
Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46, 1464PC
(info en plaatskaarten: Theater de Purmaryn 0299 432205 / www.depurmaryn.nl)

Kofferbakmarkt op Fort Spijkerboor

Op het prachtige groene voorterrein van het fort bij Spijkerboor in Westbeemster bent u op 3 september a.s. tussen 9.30 en16.00 uur van harte welkom op de leuke kofferbakmarkt.
U volgt te voet het slingerende weggetje naar het fort en belandt in de wereld van bijzondere koopjes en curiosa. Fort bij Spijkerboor is bovendien geopend, zodat u welkom bent om dit werkelijk imposante verdedigingswerk te verkennen.
Kom snuffelen op de gezellige kofferbakmarkt en maak van de gelegenheid gebruik om het interessante Werelderfgoed te bekijken.
Volg de parkeeraanwijzingen voor auto’s en fietsen.
Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46,1464PC Westbeemster.
Toegang markt gratis.Toegang fort: leden van Natuurmonumenten €2.50, niet leden €3.50, kinderen t/m 12 jaar €1.00.
Marktinfo: www.mikki.nl / 0229 244739

   
 
Expositie in en om de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin
Vanaf komende vrijdag is er een nieuwe expositie in en om de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin Overweersepolderdijk. Exposanten zijn: Emmy Buys (schilderijen en beelden), Jeske Hendriks (sieraden) en Vera Schoone (grafiek, schilderijen en objecten).
De expositie is vanaf vrijdag, 22 juli te bekijken. De beeldentuin is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur, de kapel wekelijks van vrijdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur. Deze expositie wordt zondag, 24 juli feestelijk geopend om 16:00 uur door mevrouw Mies Bouwmeester, weefster van waden en geboortedoeken. Hartelijk welkom. Deze expositie loopt t/m zondag, 18 september. Zie ook www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl.
   
 
'Zandzakken voor de deur...' in Museumgemaal Wilhelmina

Deze zomer besteedt museumgemaal Wilhelmina, Molendijk 6 nabij Schermerhorn met de expositie 'Zakken voor de deur...' op lokaal polderniveau aandacht aan de Waterlandse Watersnoodramp van 1916, nu 100 jaar geleden. In totaal eiste deze overstroming in Noord-Holland 19 mensenlevens waarvan 16 op Marken. De expositie wordt op zondag 3 juli om 14.00 uur officieel geopend.
...In Januari 1916 sloeg de waterwolf onverbiddelijk toe. In de vroege morgen van vrijdag de 14de braken de Zuiderzeedijken van de Katwouderpolder en van Waterland bij Monnickendam. Heel Waterland en de oostelijke Zaanstreek verdween onder de golven. In de Noordkop kwam de Anna Paulownapolder blank te staan. In totaal eiste deze overstroming in Noord-Holland 19 mensenlevens waarvan 16 op Marken. De Eilandspolder en de Schermer bleven weliswaar en (soms op het nippertje) droog, maar ook hier liep het water (en daarmee de spanning) hoog op. Bovendien moest hulp worden verleend en watervluchtelingen opgevangen...
Militairen, die in Fort Spijkerboor waren gelegerd werd er op uitgestuurd om hulp te bieden bij de bestrijding van de waterwolf in dit gebied. Lees hierover het dagboek van Leo Jordaan op deze site.

 
Wandelen met Daniella Ernsting

Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Beemster op Westerhem) Middenweg 185. Tempo ligt op 5 kilometer per uur.
Voor de woensdagwandelingen hebben we veel vaste aanmeldingen. De groep kan maximaal met 25 wandelaars want anders is de groep te onoverzichtelijk voor mij alleen. Dan komt het moment dat niet iedereen mee kan wandelen.
Tijdelijk daarom alleen de andere wandeldata waar plaats in overvloed is.
Alleen is het een grote stap om te gaan wandelen maar al pratende lopen de kilometers makkelijk weg. Het grote voordeel om gezamenlijk op pad te gaan.

 • Woensdag17 Augustus 9.15 rondje Woudewandeling van ongeveer 8 kilometer
 • Dinsdag 23 Augustus 9.15 Beemsterschoonwandeling.Waar we steeds stukken Beemster bijhouden om het zwerfvuil in toom proberen te houden.
 • Woensdag 24 Augustus 9.15 thuis in de Beemsterwandelingen van 10 kilometer.
  Waar we steeds stukken Beemster bijhouden om het zwerfvuil in toom proberen te houden.
Enkele veranderingen
Gezamenlijk vertrek
is altijd 9.15 uur vanaf Middenweg 185 te Middenbeemster, tenzij anders aangegeven. Meewandelen is voor eigen risico. Consumpties tijdens de wandeling zijn voor eigen rekening. Bij meerijden graag onderling benzinekosten delen.
Informatie/opgave Daniella Ernsting Tel:477047
www.beemsterwandelingen.webklik.nl

Er wordt naar steeds wisselende bestemmingen gelopen.
Aanmelden maandagavond voor de wandelingen van 19.00 tot 20.00. Afmelden is verplicht. In de antwoordmail krijgen de deelnemers de startplaats. Er kunnen maximaal 10 wandelaars mee. VOL IS VOL.
Woensdag 16 maart gaan deze veranderingen ingevoerd worden.

Het motto is "samen uit samen thuis", dus de wandeling gebeurt in groepsverband. Vertrek wordt altijd aangegeven door Daniella. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan mijn wandelingen. Gebleken is, dat enkele minuten wachten op elkaar bezwaarlijk kan zijn voor enkele wandelaars. Dan kan je beter zelf wandelen dan kan je gaan en staan waar jij wilt, graag hierbij rekening houden met aanmelden.Opgeruimd staat netjes!
Daniella Ernsting maakt met haar Beemsterwandelingen(.nl) de Beemster al 3 jaar opruimend schoner. Al wandelend en onderwijl vertellend en opruimend toont ze me de VOC huizen en forten in het gebied... 
Zo dicht bij Amsterdam dubbel Werelderfgoed, want de forten zijn Werelderfgoed en de Beemster zelf ook. Onderweg stopten we bij ook nog bij een van de rustpunten die de Beemster rijk is. (www.rustpunt.nu) Een bakkie koffie en een plakje cake bij Jaap en Ria.
Ik werk/woon nu een half jaar in de Beemster, maar ben mijn hart compleet verloren. 
Tja... het is ten slotte Werelderfgoed.
Aldus Neske Beks!

 

Beginnerscursus fotografie in Purmerend
Op donderdagavond 8 september start er een beginnerscursus fotografie in muziekschool Waterland in Purmerend. De lestijden zijn van 20:30-21:45. De cursus bestaat uit 10 lessen, met iedere keer een ander thema: portret, natuur, beweging, etc. Bij deze thema’s hoort techniek, denk aan: diafragma, sluitertijd, iso, witbalans. Doordat we veel bespreken en oefenen in de les, kunt u aan het einde van de cursus uw camera volledig handmatig instellen! Na de les krijgen de cursisten een samenvatting met foto's en informatie. Kosten: 95 euro. Voor aanmelden of meer informatie: www.laurawanders.com laura.wanders@hotmail.com of 06-26693002.
 
Inloopdagen Erfgoedkamer Historisch Genootschap Beemster

In oktober 2014 werd de deur van de Beemster Erfgoedkamer opengezet voor publiek. Doel is geschiedenis van de Beemster in alle facetten te verzamelen.

Voor bezoekers is de Erfgoedkamer geopend Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.

Locatie: complex ‘Agrarisch Museum’ Middenweg 185, ingang achterzijde voorhuis.
Iedereen, zowel leden als niet-leden van het Historisch Genootschap Beemster, is welkom.
Veel belangstelling bestaat voor ons boeken- en fotoarchief, familiegeschiedenis, geschiedenis van bepaalde gebouwen, archeologie en aandacht voor de soms bedreigende ruimtelijke ontwikkelingen.
Behalve informatief is het met koffie en thee ook heel gezellig.