De Beemster Bengel
"Thuis in de Beemster"
Gebeurtenissen in en nieuwtjes uit de Beemster
van, voor en over Beemsterlingen


 
Start
Redactie
Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Juli 2016  
zo. 24 t/m 31 Beemster Feestweek
zo. 31 Belevingsvaartocht op het Ilperveld
Augustus 2016
zo. 7 rondwandeling over de nieuwe fiets- wandelroute “het Buutschooterpad”,
Zo. 21 Muziek aan de Middenweg
September 2016
wo.7,do.8,vr.9 Voorstelling op Fort Spijkerboor: WOI achter de stelling van Amsterdam
Diverse tentoonstellingen en activiteiten
 1. Expositie in en om de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin
 2. Fort Spijkerboor opent weer de deuren
 3. Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis van het bezoekerscentrum Beemster.
 4. Zandzakken voor de deur...' expositie in Museumgemaal Wilhelmina
 5. Dubbeltentoonstelling in Museum Westerhem Water-Land Watersnoodramp
 6. Wandelen met Daniella Ernsting
 7. Activiteiten in Steunpunt Middelwijck - De Zorgcirkel
 8. Wandelagenda Les Deux Ponts
   
 
Het water leeft! Belevingsvaartocht op het water in Ilperveld

Op zondag 31 juli van 13.30 - 15.30 uur neemt onze gids u mee op een vaartocht naar de wondere wereld van het water.  Er is water overal om u heen in natuurgebied Ilperveld van Landschap Noord-Holland met zijn meer dan 600 eilandjes, vaarten, sloten en petgaten. In het water leeft van alles, vissen, kikkers, insecten, maar ook vele waterplanten. De gids vertelt u op enthousiaste wijze, allerlei wetenswaardigheden over deze waterbewoners. Ook zal hij u vertellen, wat er allemaal voor nodig is om dit moois in stand te houden. Waarschijnlijk stappen we onderweg nog uit op een van de eilandjes. Wie weet wordt er nog wat gevangen. Verwonder u wat er allemaal aan diertjes tevoorschijn kan komen uit het water, teveel om op te noemen. Vergeet ook de planten niet, het staat er vol mee op het eiland en langs de waterkant. Dus welkom in de wereld van het water dat leeft, stap in de boot en beleef het mee. Bent u in het bezit van een verrekijker, neem deze dan mee.
Reserveer een plek aan boord op www.gaatumee.nl. Kosten € 15,- en € 10,- voor kinderen tot 12 jaar. De kosten voor Beschermers zijn: € 10,- en € 7,50 voor hun kinderen tot 12 jaar. Verzamelen: bij de parkeerplaats van Natuurgebied Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121NX Landsmeer. Wij adviseren u de routebeschrijving op www.ilperveld.nl goed te bekijken.

   
 
14-18 WOI Achter de Hollandse Waterlinie in Fort Spijkerboor

Theater Nomade brengt op Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46, Westbeemster haar nieuwe muziek- en filmtheater-voorstelling 14-18 over ‘Nederland in de 1e Wereldoorlog’ op woensdag 7, donderdag 8 en vrijdag 9 september, aanvang 20.30 uur.
De voorstelling is gemaakt met autobiografische teksten en uniek film en fotomateriaal. Muziekduo ‘De Wilde Eendt’ verzorgt muziek en liederen uit de jaren van de 1e Wereldoorlog waarin Europese grootmachten een vernietigende loopgravenoorlog voeren, die miljoenen slachtoffers eist.
In de forten van de Stelling van Amsterdam en de Hollandse Waterlinie wachten Nederlandse militairen 4 jaar lang in spanning op de oorlog, die nooit komt. Berichten over de loopgravenoorlog in Noord-Frankrijk, vluchtelingen uit België, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via, telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden de forten en krantenredacties binnen.
Cartoonist Albert Hahn en zijn collega-redacteur van het socialistische dagblad het Volk kritiseert in het pacifistische weekblad de Notenkraker de Wereldoorlog. De verslaggever geeft verslag van de 1 miljoen Belgen die in September 1914 naar Nederland vlucht.
Illustere personages spelen een rol in deze intrige. Mata Hari, die in Parijs 1917 op verdenking van dubbelspionage werd gefusilleerd. Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen. Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde. Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP leider Troelstra, die na de ineenstorting van de Europese keizerrijken in 1918 ook in Nederland de revolutie wilde uitroepen. Tenslotte Keizer Wilhelm II, gezocht voor oorlogsmisdaden, die asiel kreeg in het Utrechtse huis Doorn Acteurs en Musici spelen in wisselende kostuums het dramatische verhaal van de Grote Oorlog.
www.theaternomade.nl - Scenario en regie: Ab Gietelink, acteurs: Ab Gietelink & Marcel Schouwstra, musici: Gottfrid van Eck & Geleijn van der Ham, Duur: 80 min.
Voorprogramma: Bezichtiging fort 30 min.
Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46, 1464PC
(info en plaatskaarten: Theater de Purmaryn 0299 432205 / www.depurmaryn.nl)

Openstelling en rondleidingen op Fort bij Spijkerboor
Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46, 1464PC Westbeemster,
Het fort is elke woensdag en zondag (uitgezonderd zondag 31/7 en 28/8) open van 11.00 tot 17.00uur (laatste toegang om16.00uur). Aanmelden niet nodig. Leden van Natuurmonumenten betalen € 2,50, niet leden € 3,50 en kinderen t/m 12 jaar € 1.--.
   
 
Expositie in en om de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin
Vanaf komende vrijdag is er een nieuwe expositie in en om de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin Overweersepolderdijk. Exposanten zijn: Emmy Buys (schilderijen en beelden), Jeske Hendriks (sieraden) en Vera Schoone (grafiek, schilderijen en objecten).
De expositie is vanaf vrijdag, 22 juli te bekijken. De beeldentuin is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur, de kapel wekelijks van vrijdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur. Deze expositie wordt zondag, 24 juli feestelijk geopend om 16:00 uur door mevrouw Mies Bouwmeester, weefster van waden en geboortedoeken. Hartelijk welkom. Deze expositie loopt t/m zondag, 18 september. Zie ook www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl.
   
 
'Zandzakken voor de deur...' in Museumgemaal Wilhelmina

Deze zomer besteedt museumgemaal Wilhelmina, Molendijk 6 nabij Schermerhorn met de expositie 'Zakken voor de deur...' op lokaal polderniveau aandacht aan de Waterlandse Watersnoodramp van 1916, nu 100 jaar geleden. In totaal eiste deze overstroming in Noord-Holland 19 mensenlevens waarvan 16 op Marken. De expositie wordt op zondag 3 juli om 14.00 uur officieel geopend.
...In Januari 1916 sloeg de waterwolf onverbiddelijk toe. In de vroege morgen van vrijdag de 14de braken de Zuiderzeedijken van de Katwouderpolder en van Waterland bij Monnickendam. Heel Waterland en de oostelijke Zaanstreek verdween onder de golven. In de Noordkop kwam de Anna Paulownapolder blank te staan. In totaal eiste deze overstroming in Noord-Holland 19 mensenlevens waarvan 16 op Marken. De Eilandspolder en de Schermer bleven weliswaar en (soms op het nippertje) droog, maar ook hier liep het water (en daarmee de spanning) hoog op. Bovendien moest hulp worden verleend en watervluchtelingen opgevangen...
Militairen, die in Fort Spijkerboor waren gelegerd werd er op uitgestuurd om hulp te bieden bij de bestrijding van de waterwolf in dit gebied. Lees hierover het dagboek van Leo Jordaan op deze site.

   
  Wandelen in de Beemster met Daniella Ernsting
Wandelen met Daniella Ernsting

Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Beemster op Westerhem) Middenweg 185. Tempo ligt op 5 kilometer per uur.
Voor de woensdagwandelingen hebben we veel vaste aanmeldingen. De groep kan maximaal met 25 wandelaars want anders is de groep te onoverzichtelijk voor mij alleen. Dan komt het moment dat niet iedereen mee kan wandelen.
Tijdelijk daarom alleen de andere wandeldata waar plaats in overvloed is.
In de donkere maanden in de winter is het heerlijk om met een groep te wandelen.
Alleen is het een grote stap om te gaan wandelen maar al pratende lopen de kilometers makkelijk weg. Het grote voordeel om gezamenlijk op pad te gaan.

 • Dinsdag 9.15:   kermisopruimwandeling.
 • Woensdag 27 Juli: Kruisoordwandeling van 10 kilometer. Koffie bij het sfeervolle rustpunt van familie de Vries op de Nekkerweg.
 • Woensdag 3 Augustus 9.15: Middeleeuwssporenpadwandeling door Els Wennekers.
  Haar rustpunt is in Hobrede waar we genieten van koffie en zelfgebakken verrassing.

Enkele veranderingen
Gezamenlijk vertrek
is altijd 9.15 uur vanaf Middenweg 185 te Middenbeemster, tenzij anders aangegeven. Meewandelen is voor eigen risico. Consumpties tijdens de wandeling zijn voor eigen rekening. Bij meerijden graag onderling benzinekosten delen.
Informatie/opgave Daniella Ernsting Tel:477047
www.beemsterwandelingen.webklik.nl

Er wordt naar steeds wisselende bestemmingen gelopen.
Aanmelden maandagavond voor de wandelingen van 19.00 tot 20.00. Afmelden is verplicht. In de antwoordmail krijgen de deelnemers de startplaats. Er kunnen maximaal 10 wandelaars mee. VOL IS VOL.
Woensdag 16 maart gaan deze veranderingen ingevoerd worden.

Het motto is "samen uit samen thuis", dus de wandeling gebeurt in groepsverband. Vertrek wordt altijd aangegeven door Daniella. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan mijn wandelingen. Gebleken is, dat enkele minuten wachten op elkaar bezwaarlijk kan zijn voor enkele wandelaars. Dan kan je beter zelf wandelen dan kan je gaan en staan waar jij wilt, graag hierbij rekening houden met aanmelden.

Opgeruimd staat netjes!
Daniella Ernsting maakt met haar Beemsterwandelingen(.nl) de Beemster al 3 jaar opruimend schoner. Al wandelend en onderwijl vertellend en opruimend toont ze me de VOC huizen en forten in het gebied... 
Zo dicht bij Amsterdam dubbel Werelderfgoed, want de forten zijn Werelderfgoed en de Beemster zelf ook. Onderweg stopten we bij ook nog bij een van de rustpunten die de Beemster rijk is. (www.rustpunt.nu) Een bakkie koffie en een plakje cake bij Jaap en Ria.
Ik werk/woon nu een half jaar in de Beemster, maar ben mijn hart compleet verloren. 
Tja... het is ten slotte Werelderfgoed.
Aldus Neske Beks!

 
Muziek aan de Middenweg op zondag 21 augustus

Van 11:00 tot 18:30 muziek langs +/- 25 verschillende locaties, van tuin, boerenschuur tot huiskamer, aan de Middenweg te Midden en Noord-Beemster. Dat is Muziek aan de Middenweg in de Beemster.
Muziek aan de Middenweg (MadM) is sinds 2002 een muzikale middag waarin diverse muziekstromingen van pop tot jazz en klassiek (gratis) kunnen worden beluisterd. Door de optredens op boerenerven te geven, wordt tevens de diversiteit van de agrarische bedrijven in de Beemster getoond. Daarnaast zijn er voorstellingen in kerken en musea. Het evenement wordt altijd georganiseerd op de derde zondag in augustus.

http://www.muziekaandemiddenweg.nl/
Het programma is op dit moment nog niet bekend, maar volgt zo spoedig mogelijk..

Het water leeft! Belevingsvaartocht op het water in het Ilperveld bij Amsterdam

Op zondag 31 juli van 13.30 - 15.30 uur neemt onze gids u mee op een vaartocht naar de wondere wereld van het water.  Er is water overal om u heen in natuurgebied Ilperveld van Landschap Noord-Holland met zijn meer dan 600 eilandjes, vaarten, sloten en petgaten. In het water leeft van alles, vissen, kikkers, insecten, maar ook vele waterplanten. De gids vertelt u op enthousiaste wijze, allerlei wetenswaardigheden over deze waterbewoners. Ook zal hij u vertellen, wat er allemaal voor nodig is om dit moois in stand te houden. Waarschijnlijk stappen we onderweg nog uit op een van de eilandjes. Wie weet wordt er nog wat gevangen. Verwonder u wat er allemaal aan diertjes tevoorschijn kan komen uit het water, teveel om op te noemen. Vergeet ook de planten niet, het staat er vol mee op het eiland en langs de waterkant. Dus welkom in de wereld van het water dat leeft, stap in de boot en beleef het mee. Bent u in het bezit van een verrekijker, neem deze dan mee.

Inloopdagen Erfgoedkamer Historisch Genootschap Beemster

In oktober 2014 werd de deur van de Beemster Erfgoedkamer opengezet voor publiek. Doel is geschiedenis van de Beemster in alle facetten te verzamelen.

Voor bezoekers is de Erfgoedkamer geopend Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.

Locatie: complex ‘Agrarisch Museum’ Middenweg 185, ingang achterzijde voorhuis.
Iedereen, zowel leden als niet-leden van het Historisch Genootschap Beemster, is welkom.
Veel belangstelling bestaat voor ons boeken- en fotoarchief, familiegeschiedenis, geschiedenis van bepaalde gebouwen, archeologie en aandacht voor de soms bedreigende ruimtelijke ontwikkelingen.
Behalve informatief is het met koffie en thee ook heel gezellig.