De Beemster Bengel
"Thuis in de Beemster"
Gebeurtenissen in en nieuwtjes uit de Beemster
van, voor en over Beemsterlingen


 
Start
Redactie
Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Klik hier voor evenementen in 2017
Oktober  
wo. 26 Dichterskring Waterland start nieuwe seizoen Taallokaal
za. 29 De Nacht van de Nacht op fort Spijkerboor op zaterdag 29 oktober
za. 29 Halloween wandeling met Les Deux Ponts
November  
do. 3 Start repetities minimusical 'Frozen' bij Muziekschool Waterland
vr.4 Gerhardt en Peter Faber bij Cartouche in De Rijp
za. 5 Nadja Filcer zingt in Beeldentuin Nic Jonk, Grootschermer
wo. 9 Eendagsbestuur bij Vrouwen van Nu
zo. 6 Pianist Christos Papandrepoulos in koffieconcert in Onder de Linden
do. 17 Lezing Cor Roet bij het HGB
za. 12 De Andersons met 'Hier dooft niets' in De Keijserin
za. 12 Ellen Dikker met Buitenspel - Cabaret in Onder de Linden
za. 12 Vrouwen van Nu Creatieve houden avond
zo. 13 Muziek op zondagmiddag in Buurthuis Zuidoot door Olieplatform
di. 15 Repaircafé in Buurthuis Zuidoost
ma.21 Informatieavond bewoners Zuidoostbeemster over de A7
di.22 Buurtdiner in Buurthuis Zuidoost
za. 26 Concert door de Beemster Floralia Accordeon Vereniging
za. 26 Sinterklaasvoorstelling in Onder de Linden - Poppentheater
28 Accordeonorkest
December  
vr. 2 Modeshow Mana D-Sign Just B!
za. 3 Sinterklaasfeest in Buurthuis Zuidoost door Speeltuin 'De Spelemei'
za. 10 Nadja Filzer met Viva Piaf
zo. 11 Vlooienmarkt in De Kloek
ma.12 Theatergroep TOM bij Onder de Linden: Thuiszorg op de hak genomen
wo. 14 Kerstviering Vrouwen van Nu in De Keijserin
zo. 18 Het Zanzaretta Quintet met madrigalen van Carlo Gesualdo
Vanaf januari t/m december 2017
Diverse tentoonstellingen en activiteiten
  1. Fort Spijkerboor opent weer de deuren
  2. Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis van het bezoekerscentrum Beemster.
  3. Dubbeltentoonstelling in Museum Westerhem
  4. Activiteiten in Steunpunt Middelwijck - De Zorgcirkel
  5. Wandelagenda Les Deux Ponts

Ellen Dikker met “Buitenspel” in Onder de Linden

Op zaterdag 12 november geeft Ellen Dikker haar vijfde soloshow 'Buitenspel' . Zij vraagt zich daarbij vele dingen af en beantwoordt de vragen: wanneer ben je succesvol. Als je in een dikke auto rijdt? Als je in een groot huis woont? Als je veel facebookvrienden hebt? Als je op televisie komt? Als je kinderen hoogbegaafd zijn? Iedereen wil meetellen. Gaat voor de hoofdprijs. Omdat je denkt dat het erin zit.
Maar waarom komt het er dan niet uit? Waarom lijk je buitenspel te staan? En is dat erg? Ellen zet in Buitenspel de spelregels naar haar eigen hand. Met haar virtuoze types, spitse humor en innemende persoonlijkheid bouwt ze haar eigen universum. Waar ieder buitenbeentje een glansrol mag spelen. Omdat al ons geploeter en gemodder een kroontje verdient.
Ellen draait al jaren mee als cabaretière, is geroemd om haar typetjes, werd al eens genomineerd voor de Neerlands Hoop en is columniste bij Het Parool.
Aanvang 20.30 uur; entree € 13,50
reserveren@onderdelinden-beemster.nl


Muziek op zondagmiddag in Buurthuis Zuidoostbeemster!

In het komende seizoen staan in Buurthuis Zuidoost, Middenpad 2,
Zuidoostbeemsterdrie optredens op het programma op zondagmiddag voor een vrolijk en gezellig uitje. Data van optreden: 13 november 2016 Olieplatform, 12 februari 2017 SYA, 9 april 2017 Unicorn.
Alle optredens beginnen om 15.30 uur (deur open om15.00 uur).

Zondagmiddagpodium 13 november Olieplatform
Deze vier Hoornse mannen wisten twee jaar achter elkaar op het podium in Onder de Linden hoge “oren” te scoren bij Muziek aan de Middenweg. Nu spelen zij hun aanstekelijke Gypsy Jazz en Poppie Acoustic Impro voor u in Buurthuis Zuidoost. Ze kennen elkaar door en door. Als vrienden en muzikaal weten ze zich steeds opnieuw te vinden. Dit in een fijne zomerse sfeer, ook als het winter is. Én er mag gedanst worden.
Laat je verrassen door melodieën van Django Edwards, Paco de Lucia, Rosenberg trio, The Stones en zelfs Mozart en Beethoven!
Gitaar: Timber Povee en Daniël Baay Drums: Stephan Stalenhoef Contrabas: Hein Nagelmaeker
Toegang gratis!Aanvang 15:30, Deur open om 15:00 uur.
Vrije inloop, maar wilt u verzekerd zijn van een zitplaats, dan graag even reserveren via 0299-427661 of info@buurthuiszuidoostbeemster.nl
www.buurthuiszuidoostbeemster.nl


Pianist Christos Papandrepoulos soleert in koffieconcert

Pianist Christos Papandrepoulos soleert op zondag 6 november tijdens het Koffieconcert van Onder de Linden met werken van Scarlatti, Mozart, Messiaen, Boulez, Chopin en Brahms. Op zondag 6 november.
Christos studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en momenteel studeert hij  aanhet Conservatorium van Keulen. Hij nam onder meer nam deel aan het Grachtenfestival en Over het IJ Festival.
Aanvang: 11.00 uur (zaal open 10.30 uur)
Entree: € 9,00 –incl. een kopje koffie of thee.( kinderen tot 12 jaar € 5,00)


Floralia Accordeon Vereniging geeft jaarconcert in De Kerckhaen

Onder leiding van dirigent Aafje Dekker zal de Beemster Accordeon Vereniging op zaterdag 26 november in de “Kerckhaen”, Jisperweg 57 in Westbeemster weer het traditionele jaarconcert geven.
Met een keur van heerlijke melodiën zal het orkest met ondersteuning van het koor het publiek weer een gezellige avond bezorgen. Voor meer informatie kunt u bellen met de heer
Aanvang 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Gerrit Hopman (0299 683109).


Zaterdag 29 oktober: Nacht van de Nacht op fort Spijkerboor

Fort Spijkerboor zal op zaterdag 29 oktober bijna pikdonker zijn, want dit vestingwerk doet mee aan De Nacht van de Nacht. De elektrische verlichting is gedoofd en alleen flakkerende kaarsjes en olielampen, zoals die in 1914/18 de gangen verlichtten, zullen grimmige schaduwen op de wanden werpen.
Op deze avond is het fort het ultieme decor voor meeslepende verhalen. Bezoekers zullen kunnen huiveren bij de verhalen die een enthousiaste Storytrail verhalenverteller opdist. Hij neemt de bezoekers mee, door het fort en terug in de tijd. Een tijd, waarin soldaat Backx wordt gedrild door de sergeant. Waar onder de manschappen verhalen de ronde doen over de Beemster, toen die nog een wilde binnenzee was, met alle gevaren van dien. En heb je wel eens gehoord van het griezelige Groene Wijf? Dat zwom hier rond door de oude zee. Ze had geen benen maar alleen een vissenstaart. Of van Platte Thijs, de gevreesde rover, die hier nog steeds schijnt rond te spoken?

Zolang als onze aarde rond de zon draait, is het leven op onze planeet afhankelijk van de cyclus van dag en nacht. Met de willekeurige toepassing van kunstmatig licht in allerlei vormen stellen wij onszelf en onze omgeving steeds vaker bloot aan ontregelende, hinderlijke en soms ongezonde invloeden. “Nacht van de Nacht” is een initiatief om onder andere met ludieke activiteiten de beleving van een ouderwetse nacht weer eens te ervaren, opdat we ons bewust blijven van dat dagelijkse rustpunt: de nacht.
Ga mee en wordt onderdeel van het avontuur! En laat je betoveren door het prachtige fort en zijn voormalige bewoners. De eerste vertelling: 20.00 uur (speciaal voor de jeugd) en de tweede vertelling: 21.30 uur.
Reserveren van de tickets voor “Machtig sterke verhalen” via Storytrail: www.storytrail.nl/fort-bij-spijkerboor
Bij gebruik van de kortingscode: spijkerboor  betalen deze avond volwassenen slechts € 5,-- kinderen 6 t/m 12 jaar € 2,50 en kinderen jonger dan 6 jaar hebben gratis toegang.
Wilt u op eigen gelegenheid door het fort dwalen dan hoeft u niet te reserveren en gelden dezelfde toegangsprijzen.
Fort bij Spijkerboor, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (Westdijk 46, 1464PC Westbeemster) is geopend van 19.30 tot 23.00 uur.


Meedoen aan minimusical Frozen bij Muziekschool Waterland

Op donderdag 3 november starten de repetities voor de instudering van de musical Frozen bij Muziekschool Waterland. Ben je gek op zingen? Ook dol op het liedjes van de Disney film Frozen? Kinderen van 5 tot 9 jaar kunnen zich in deze heerlijk uitleven met de liedjes en dansjes uit de bekende Disney film ‘Frozen’.
Op de laatste lesdag treden de kinderen op voor hun fanclub (ouders, oma’s en opa’s, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes).
Op zeven donderdagmiddagen oefen je onder leiding van Anne Reijnoudt van 16.00 tot 17.00 uur in de zaal van Muziekschool Waterland in de Geulenstraat 62, Purmerend op de leuke liedjes en dansjes uit deze populaire film. Voor meer informatie: www.muziekschoolwaterland.nl/cursussen.


Nadja Filcer zingt in Beeldentuin Nic Jonk, Grootschermer

Nadja en André Vrolijk Op zaterdagmiddag 5 november zingt Nadja Filcer in de Museum- en Beeldhoudtuin van Nic Jonk tussen de kunstwerken van haar vader Luis. Ze wordt begeleid door accordeonist André Vrolijk.
Op het programma staat niet alleen Frans repertoire, maar ook jazz, Zuid-Amerikaans en eigen nummers.
Aanvang: 15.00 uur
Museum en Beeldentuin Nic Jonk, Haviksdijkje 5, 1843 JG Grootschermer
- www.beeldentuinnicjonk.nl - telefoon 0299 671560 –
Entree museum en concert  € 15,00

Op zaterdagavond 10 december speelt en zingt zij in Onder de Linden, in Middenbeemster, haar theatervoorstelling ‘Vive Piaf’ met pianist Leo Bouwmeester. zie: www.onderdelinden-beemster.nl


Dichterskring Waterland start weer met Taallokaal

Dichterskring Waterland start op 26 oktober in proeflokaal weer het nieuwe seizoen met Taallokaal in proeflokaal Bakker, Koemarkt 44 in Purmerend. Muzikale medewerking verleent het ensemble Corry and Friends met ditmaal een saxofonist in de bezetting.
Iedereen die iets wil voordragen (een gedicht, een kort verhaaltje van zichzelf of van iemand anders) is hiertoe in de gelegenheid. Let wel: dit mag, maar het hoeft niet. Als je houdt van een gezellige avond met veel aandacht voor taal (poezie of proza), muziek en een wijntje/biertje, ben je bij Bakker aan het goede adres. De bezoekers krijgen ook een taalopdracht die ze desgewenst aan het eind van de avond kunnen voordragen.
Vanaf half 8 inloop, circa 8 uur aanvang. Toegang is vrij.

Repair Café in Midden- en Zuidoostbeemster
Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een naaimachine die alleen rijgt? Een broek of rok waarvan de zoom los zit? Een rollator die niet meer remt? Weggooien? Mooi niet, dat kan altijd nog. Laat eerst de vrijwillige handige handen van het Repaircafé een oordeel over vellen en wie weet kunnen ze het euvel verhelpen!! Mensen die het Repaircafé bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampen, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet, is welkom. Ter plekke wordt door de vrijwilligers van het Repaircafé beoordeeld of het gerepareerd kan worden. Wij vragen van u alleen een vrijwillige eigen bijdrage om nieuw materiaal of gereedschap te kopen. WonenPlus in Middenbeemster en het buurthuis in Zuidoostbeemster organiseren regelmatig een Repaircafé.
Kom dan naar een volgend repaircafe op dinsdag 15 november in Buurthuis Zuidoost en Voor meer informatie kunt u contact opnemen met WonenPlus 0299-820397 maandag t/m woensdag tussen 9.00 en 12.00 uur. zie ook: www.buurthuiszuidoostbeemster.nl

Informatieavond bewoners Zuidoostbeemster over A7

Op maandagavond 21 november 2016 organiseren gemeente, Dorpsraad Zuidoostbeemster en Stichting Beemstergroen een informatieavond voor bewoners van Zuidoostbeemster over de toekomstplannen van Rijksweg A7 langs Beemster.
Deze avond was oorspronkelijk vastgesteld op maandagavond 10 oktober maar is verschoven omdat achtergrondinformatie over de bereikbaarheidsmaatregelen die momenteel  worden uitgewerkt binnen het project Corridorstudie Amsterdam-Hoorn, helaas niet op tijd gereed zal zijn en kan nog niet voldoende inzicht worden gegeven.


Theater Groep TOM met: 'Een eigen thuis' over thuiszorg

Theater Tom speelt op maandag 12 december, aanvang 20.30 het toneelstuk 'Een eigen thuis' in Onder de Linden.
Nederland vergrijst en we blijven zolang mogelijk lekker thuis. Dat moet ook wel, want onze verzorgingshuizen zijn verleden tijd. Met een beetje geluk heeft u veel vrienden,familie en lieve buren, zodat u kunt terug vallen op mantelzorgers.
Anders komt gewoon de THUISZORG!
Of is dat niet zo simpel? Theater TOM neemt met een vette knipoog alle diensten van de thuiszorg onder de loep. Voortdurend zijn er nieuwe inzichten en werkmethodes om het de cliënt naar de zin te maken. De cliënt is koning……..
Maar is dit wel haalbaar met alle regelgeving?
Spelers TOM: Anneke Beumer-Ans Binnema - Els Vendrig - Ina Mijnen - Liesbeth Havik - Wies Ronda-Yvonne Mol
Entree: € 12,50; reserveren via: reserveren@onderdelinden-beemster.nl
TOM, Theater Op Maat' twee maal in Onder de Linden met een nieuwe productie. Achter iedere voordeur schuilt maart2016


Gerhardt en Peter Faber bij Cartouche, de Rijp op 4 november

De zanger Gerhardt vond twee jaar geleden op een rommelmarkt een gesproken dagboek van een man, die in eenzaamheid terugblikt. De man denkt en mijmert over het leven dat hij heeft geleefd. Hij denkt aan zijn vrouw(en) en de fouten die hij heeft gemaakt... Gerhardt maakte naar aanleiding van dit dagboek een muziekalbum. Het is een album in de stijl van de jaren '50.
ln de voorstelling van deze avond zingt Gerhardt nummers van dit album en laat acteur en meesterverteller Peter Faber de man van het dagboek tot leven komen. Hij vertelt over zijn vreemdgaan, eeuwige liefde, seks en fouten. Over zijn wachten onder een lantaarnpaal op zijn liefje, terwijl zijn vrouw thuis op hem wacht. En u, u luistert tussendoor naar doo-wopzang, rock'n roll en crooner songs. Kortom een avond over liefde in een tijd zonder sociale media. .. Peter Faber (acteur), Gerhardt (zang), Jet Stevens (bas), Paul Willemsen (gitaar), Toon Oomen (drums).
Theater en muziek op vrijdag 4 november 20.30 uur in de kerk van De Rijp. entrée € 15,00.
www.cartouche-graftderijp.nl


Het Zanzaretta Quintet met Madrigalen van Carlo Gesualdo

18 december aanvang 15 uur in De Keijserin:
Het Zanzaretta Quintet brengt de madrigalen van Carlo Gesualdo da Venosa. Deze componerende excentrieke prins weet tot op de dag van vandaag met zin muziek zowel bewondering als verwondering te wekken metde schoonheid en de grilligheid wat betreft de
tekstuitdrukking, en zijn ritmische en harmonische wendingen. Hoewel de madrigalen ekenmerkt worden door een sterke dramatiek, wordt de inhoud van de teksten tijdens het optreden met een knipoog uiteengezet. Naast deze madrigalen richt het kwintet zich op muziek van tijdgenoten als Monteverdi, Lassus en Pallavicino.
Entrée € 12,50 www.wiewatwaarop49.nl


Modeshow Mana D-Sign Just B! in DeKeijserin

Vrijdag 2 december, aanvang 20.30 uur
Just B! ls de eerste modeshow van de in de Beemster opgegroeide Marice Nannings. Na jaren in de gezondheidszorg te hebben gewerkt heeft zij het roer omgegooid: Just B! Onder de naam Mana D-sign ontwerpt zij eigentijdse, verrassende en vernieuwende creaties. Waarbij duur zaamheid, verantwoorde productie en recyclen van kleding hoog in het vaandel staan. Haar ontwerpen vervaardigd zij eigenhandig. Deze show, ondersteunt met beeld en geluid, vertegenwoordigt een herfsí winter collectie; Casual-, Business-, Cosplay- en Bridal line.
Een droom komt uit, in de Keyserkerk: Just B!
Entree gratis. www.wiewatwaarop49.nl


De Andersons met 'Hier dooft niets' in De Keijserin

De Andersons treden op zaterdag, 12 december aanvang 20.30 uur op in de Keyserin in Middenbeemster met hun programma 'Hier dooft Niets', een hartstochtelijk theaterconcert.
Dit onwaarschijnlijke trio reist langs bijzondere locaties met een hartstochtelijk en humoristisch theater concert waarmee ze ten strijde trekken tegen de onverschilligheid en een liefdevolle oproep doen tot verwondering. Ze grijpen het leven bij de lurven en laven zich samen met u aan liederen vol levenslust, liefdeslust en troost in stormachtige tijden.
De Andersons veroverden voorgaande theaterseizoenen menig hart met hun muzikale hoogstandjes, poëtische pareltjes en hun onbedwingbare enthousiasme.
Een geweldig muziektheater, kleinkunst, mooie teksten, prikkelende en ethousiaste zangers en muzikanten. Een voorstelling die je gezien moet hebben. Als bijzondere gast
gast uit de regio zal Jeroen Zijlstra, zanger en trompettist van de gelijknamige band, optreden.
Eerder stonden zij op het podium in Onder de Linden bij Uit! aan het Marktplein 2015 nu met hun nieuwe voorstelling in De Keyserin.
zondag 12 november, aanvang 20.30 uur
www.wiewatwaarop49.nl


Inloopdagen Erfgoedkamer Historisch Genootschap Beemster

In oktober 2014 werd de deur van de Beemster Erfgoedkamer opengezet voor publiek. Doel is geschiedenis van de Beemster in alle facetten te verzamelen. Voor bezoekers is de Erfgoedkamer geopend Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.
Locatie: complex ‘Agrarisch Museum’ Middenweg 185, ingang achterzijde voorhuis. Iedereen, zowel leden als niet-leden van het Historisch Genootschap Beemster, is welkom. Veel belangstelling bestaat voor ons boeken- en fotoarchief, familiegeschiedenis, geschiedenis van bepaalde gebouwen, archeologie en aandacht voor de soms bedreigende ruimtelijke ontwikkelingen. Behalve informatief is het met koffie en thee ook heel gezellig.