De Beemster Bengel
"Thuis in de Beemster"
Gebeurtenissen in en nieuwtjes uit de Beemster
van, voor en over Beemsterlingen


 
Start
Redactie
Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
September 2016
za. 24 Burendag in Middelwijck
zo. 25 Uit! aan het Marktplein
wo. 28 Dichterskring Waterland onthult tijdens Open Podium gevelgedicht
do.29 Onder de Linden cursus kunst-en cultuurgeschiedenis.
Oktober  
za. 1 Daniella grijpt Dierendag aan voor zwerfvuilopruimactie
zo. 2 Historisch Genootschap Beemster bestaat 80 jaar
zo. 2 Koffieconcert in Onder de Linden
zo.2 Herfstwandeling, georganiseerd door Les Deux Ponts
di.4 Daniella grijpt Dierendag aan voor zwerfvuilopruimactie
za. 8 Excursie door St.Behoud Waterland i.s.m. met St. Beemstergroen
ma.10 Informatieavond bewoners Zuidoostbeemster over de A7
za. 15 The Anatomy of Frank in 'De Keyserin'
zo. 16 Pijpenkoppendag in Agrarisch Museum Westerhem
wo. 19 Pompoenen versieren met Sectie Welzijn Beemster Gemeenschap
Diverse tentoonstellingen en activiteiten
 1. Bericht Rob Kölber over Healthpost Nepal en Icelandtrekking
 2. Expositie in en om de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin
 3. Fort Spijkerboor opent weer de deuren
 4. Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis van het bezoekerscentrum Beemster.
 5. Zandzakken voor de deur...' expositie in Museumgemaal Wilhelmina
 6. Dubbeltentoonstelling in Museum Westerhem Water-Land Watersnoodramp
 7. Wandelen met Daniella Ernsting
 8. Activiteiten in Steunpunt Middelwijck - De Zorgcirkel
 9. Wandelagenda Les Deux Ponts
   
 
Uit! aan het Marktplein trapt af!

Zondagmiddag 25 september wordt met Uit! aan het Marktplein het “startschot” gegeven van een nieuw cultureel seizoen. Naast C.C. Onder de Linden, die al 26 jaar een afwisselend programma in hun theater neerzet, heeft organisatie “De Keyserin” dit jaar voor het eerst een zeer verrassend programma samengesteld. Deze afzonderlijke programma’s zullen deze middag rijkelijk worden vertegenwoordigd. Omdat het deze kleine organisaties niet gegeven is een echte “UitMarkt” te organiseren helaas in papieren vorm.

Desalniettemin geeft “Uit! aan het Marktplein” met vier zeer verschillende concerten een afspiegeling van een mooie samenwerking weer. Tegelijkertijd wordt met deze culturele programma’s door C.C. Onder de Linden en De Keyserin het doel, een vloeiende samensmelting tot een bruisend cultureel Marktplein, handen en voeten gegeven.

Uit! aan het Marktplein is een middag lang genieten van 4 bijzondere, opzwepende, vileine, grappige, gekke muziekoptredens verzorgd door: “Full Voice” a capella zanggroep, “Trio Tango Extremo”: aanstekelijke muziek met klassieke, jazzy en Braziliaanse invloeden, “Eigen Werk Eerst”: duikt diep in de ziel van de luisteraar met een serie “polderchansons” en “Café Chantant”: cabaret en kleinkunst. 
Zondag 25 september, aanvang 13:30 uur, deuren open om 13:00 uur, einde 17:30. Kaarten à € 15,00 kunnen besteld worden via uitaanhetmarktplein@outlook.com of via telefoonnummer 06 54 66 70 49.

   
 
Historisch Genootschap Beemster bestaat 80 jaar

Op zondag 2 oktober van 11-17 uur viert het Historisch Genootschap Beemster van 11.00-17.00 uur zijn tachtigste verjaardag. Ter gelegenheid van dit feit wordt op deze dag en op wel vier locaties feest gevierd met een gevarieerd programma.
Een pendelbus brengt  de bezoeker gratis naar één van deze bestemmingen en de entrée is eveneens kostenloos. Er zijn poffertjes en pannenkoeken en voor de kinderen leuke activiteiten. Naast de culturele schatten worden ook werken van de Beemster kunstenaar Henk Tol geëxposeerd en oud brandweermateriaal.
www.historischgenootschapbeemster.nl.

Helicoptervlucht winnen?

Kom dan naar de feestdag van het Historisch Genootschap Beemster op zondag 2 oktober en doe mee aan de quiz! In de pendelbus wordt op die dag een quiz uitgedeeld met als prachtige hoofdprijs een helikoptervlucht boven de Beemster.
Wat is er nog meer te doen bij de ‘culturele schatten’ van het HGB?

In het Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a:
 • Films kijken
 • Beemster experience
 • Pannenkoeken eten
 • Koe melken
 • Kleurplaten wedstrijd
 • Tentoonstelling van werken van Henk Tol
In Museum Betje Wolff, Middenweg 178
 • Kleurplaten wedstrijd van aankleedpoppen
 • Poffertjes eten
 • Poppenkast voorstelling
 • Tentoonstelling van werken van Henk Tol
Korenmolen De Nachtegaal
 • Spuiten met de handspuit van de brandweer
 • Quiz over molens
 • Wol spinnen
Weegbrug  Jisperweg op de hoek van de Volgerweg 4 a
 • Bij de weegbrug staat de oude T-Ford van de brandweer. Stap er met de hele familie op en laat u wegen op de weegbrug!
   
 
Pijpenkoppendag in Agrarisch Museum Westerhem

Hebt u pijpenkoppen in uw tuin of op een akker gevonden? Hebt u oude tabakspijpen van porselein of meerschuim of hebt u andere aan tabak verwante objecten en wilt u weten hoe oud het is en waar het vandaan komt? Dan komt nu uw kans!
In het Agrarisch Museum Westerhem wordt op zondagmiddag 16 oktober 2016 een pijpen determinatie dag gehouden. Het museum doet dit in samenwerking met de PKN “Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen”. De heren Bert van Lingen en Ruud Stam van de PKN beoordelen uw oude rookgerei en vertellen daar de nodige wetenswaardigheden over. U kunt alles meenemen wat met pijp roken te maken heeft en wat u gevonden heeft in uw tuin, in de grond, op zolder of hoe dan ook verkregen.
De toegangsprijs voor deze bijzondere dag is aangepast en verlaagd naar €2,00 p.p., museumkaarthouders en HGB leden hebben gratis toegang. De determinatie is gratis. Ook kunt u rondkijken in het museum met een bijzondere tentoonstelling van werken van Henk Tol. Ook “kijkers” zijn welkom.
Datum: 16 oktober 2016, vanaf 13.00 tot 16.30 uur.
Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a in Middenbeemster naast het Bezoekerscentrum Beemster (parkeren aan de Uilehoeve en de marktpleinen)
Websites:  www.tabakspijp.nl en www.historischgenootschapbeemster.nl

   
 
Excursie St. Behoud Waterland i.s.m. St.Beemstergroen

Op zaterdagochtend 8 oktober organiseert Stichting Behoud Waterland in samenwerking met Stichting Beemstergroen een excursie in Zuidoostbeemster.
Start Noorderpad 53, Zuidoostbeemster vanaf 9.45 uur met koffie/thee; aanvang wandeling 10.30 uur. Einde 12.30 uur.
Droogmakerij De Beemster is in 1999 door de Unesco aangewezen als werelderfgoed. Het Rijk heeft in wetgeving vastgelegd dat de zogenaamde kernkwaliteiten van deze droogmakerij goed beschermd moeten worden. Tot die kernkwaliteiten behoort onder meer de rechthoekige verkavelingsstructuur, bebouwing langs wegen en de laanbeplanting langs de verhoogde wegen.
Deze kernkwaliteiten komen in gevaar door de bouwdrift in de gemeente Beemster.
Inga Tessel, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt over het ontstaan van de droogmakerij Beemster tijdens de koffie. Daarna lopen we vanaf het Noorderpad naar de Oostdijk, door de Zuidoost naar het fort aan de Nekkerweg en keren we terug naar het Noorderpad. Ger Ernsting, lid van het Historisch Genootschap Beemster, laat u de unieke kwaliteiten van Beemster zien, waaronder de orthogonale structuur van de verhoogde wegen en de verschillen en overeenkomsten tussen het Beemster- en tuindersgrid. Ondertussen vertelt Inga nog iets over modderkruipertjes, ijsvogeltjes, beschermde rugstreeppadden en andere diertjes en planten.
Parkeren kan aan de Purmerenderweg of op klein parkeerterrein langs Noorderpad t.o. nr. 64. Op het Noorderpad geldt een parkeerverbod.
Aanmelden door sturen van e-mail naar: info@stichtingbehoudwaterland.nl. Deelname is gratis.

   
 
Koffieconcert in Onder de Linden door het Artem Trio

Op zondag 2 oktober wordt het eerste koffieconcert van dit seizoen verzorgd door drie jonge Spaanse dames, studenten aan het Conservatorium van Amsterdam.
Het zijn Sara Balash Lozano(viool), Violeta Conzález Tomás(cello) en Maria López Balarte (piano). Ze vertolken werken van Rameau, Schumann en Beethoven in een wisselende combinatie.
Het concert, waarvan het definitieve programma aan de zaal wordt uitgereikt, begint om 11.00 uur en de zaal is open om 10.30 uur.
Kaarten ad. € 9,00 kunnen gereserveerd worden via: reserveren@onderdelinden-beemster.nl of gekocht worden aan de zaal. ( kinderen t/m 12 jaar € 5,00)

   
 
The Anatomy of Frank in 'De Keyserin'
De Keyserin organiseert op zaterdag 15 oktober 2016 'The Anatomy of Frank' opgericht in 2011, afkomstig uit de staat Virginia, bestaat uit voorman/singer-songwriter Kyle Woolard op gitaar en zang, Jimmy Bullis op keyboards en Max Bollinger op drums/percussie.
De gedrevenheid van deze jonge muzikanten resulteert in muziek recht uit het hart, intens en uitgebalanceerd. Zij veroverde een groot publiek met veel tournees tot gevolg, waarvan zes Europese. De zevende staat voor dit najaar in de planning en doen zij met hun geweldige muziek de Keyserin aan.
Aanvang 20:30, prijs € 12,50. Reserveren via info@wiewatwaarop49.nl.
   
 

Dichterskring onthult bij feestelijke bijeenkomst gevelgedicht

Na een jaar is het gevelgedicht bij proeflokaal Bakker toe aan vernieuwing. Op woensdag 28 september zal het nieuwe gedicht aan de zijgevel van Proeflokaal Bakker rond 21.00 uur worden onthuld. We nodigen jullie uit hierbij aanwezig te zijn.
Dichterskring Waterland heeft gestoeid met het thema Straattheater en daar zijn een aantal poëtische werken uitgerold die door een deskundige jury onder leiding van oud-boekhandelaar Joop van den Hoorn zijn beoordeeld. De dichters zullen hun bijdragen voorlezen en zo zullen verscheidene facetten van straattheater de revue passeren.
Dit gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst van het maandelijkse Taallokaal. Hierbij is iedereen welkom: dichters, maar ook luisterend publiek. Rond de klok van 21.00 uur zal de jury de sluier van het geheim oplichten en bekendmaken wie de wedstrijd heeft gewonnen en derhalve met zijn naam een jaar lang in de publieke ruimte mag hangen.
De bijeenkomst zal worden verlucht door de actrice Barbara Breedijk die met muziek en woord het publiek zal vermaken. Ook wordt een taalopdracht uitgereikt, die aan het eind van de avond kan worden voorgedragen. De bijeenkomst begint om 20 uur en is vrij toegankelijk. Plaats: Proeflokaal Bakker, Koemarkt 44.

   
 
Pompoenen versieren met Sectie Welzijn Beemster Gemeenschap

Sectie Welzijn heeft weer een leuke activiteit op het programma staan in de herfstvakantie.

Op woensdag 19 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn kinderen van 8 tot 12 jaar van harte welkom in tuincentrum Groenrijk om een pompoen uit te snijden en te versieren.

Deelname is gratis, maar je moet je wel even opgeven via welzijn@beemstergemeenschap.nl.

   
 
Informatieavond bewoners Zuidoostbeemster over A7

Op maandagavond 10 oktober 2016 organiseren gemeente, Dorpsraad Zuidoostbeemster en Stichting Beemstergroen een informatieavond voor bewoners van Zuidoostbeemster over de toekomstplannen van Rijksweg A7 langs Beemster. De avond vindt plaats in de recreatieruimte van Zuiderhof (Zuiderhof 16) en start om 20.00 uur. Inloop is vanaf 19.30.

Toelichting
Wethouder Dick Butter zal meer vertellen over de nieuwe aansluiting Purmerenderweg met N244 naar de A7. Van Rijkswaterstaat is Steven Voest aanwezig, die dieper ingaat op de verschillende ideeën over de herindeling van de A7 langs Zuidoostbeemster.
   
 
Interactief voorlezen in de Bibliotheek

Voor altijd jong! Is het thema van de Kinderboekenweek. Daarom staat tussen 5-16 oktober de Beemster in het teken van oma’s en opa’s. Ook is het de eerste week van oktober de Week van de Opvoeding, daarvoor organiseren wij samen met het CJG-beemster een workshop interactief voorlezen in de Bibliotheek.

Woensdag 5 oktober van 14.00 tot 16.00 uur
Bibliotheek Beemster (samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin)
Voorlezen uit een bekroond boek v.a. 16.00 uur
op woensdagmiddag in alle Bibliotheken
Kinderboekenweekfeest in

   
 
Kunst- en Cultuur in Onder de Linden

Op donderdag 29 september start kunst- en cultuurhistoricus Tine Sijm in Onder de Linden voor het tweede jaar een cursus over de Vergeten Continenten Afrika, Oceanië en Amerika . De cursus duurt 10 weken en behandelt de geschiedenis van volken die in de vergetelheid zijn geraakt.
In een kosmopolitisch tijdperk is het van belang om kennis te nemen van elkaars culturele achtergrond. Geworteld in mythologische beeldvorming is elke gemeenschap op eigen wijze naar een bepaalde levensstijl geëvolueerd. Als de mythe vertelt dat de natuur zondig is, levert dat een andere manier van denken, doen en leven op dan wanneer de mythe verhaalt dat de natuur goddelijk is. Zo stonden vertegenwoordigers van deze twee zienswijzen tegenover elkaar op de prairie van Noord-Amerika; immigranten en indianen. Afrikanen, lijdend onder slavernij en kolonisatie, vonden hun gelijkmaker in Anancy, die met zijn trucs de machtigen in de val lokt. In Zuid-Amerika worden sociale posities geneutraliseerd via mythische personages, opgevoerd tijdens het driedaagse carnaval. De Aboriginals in Australië legitimeerden het gebruik van de gronden door in het landschap de aanwezigheid van hun mythische voorouders aan te wijzen. Verspreid over de wereld, vertonen deze oervertellingen ook heel veel overeenkomsten. In feite gaan ze allemaal over de vraag hoe zich te verhouden tot het leven en de dood. Rond 1900 voelden moderne kunstenaars de noodzaak om zich op die gezamenlijke basis te richten, culturele verschillen op te heffen en vergeten continenten onder de aandacht te brengen. Dan pas kan globalisering leiden tot een complete deelname van iedereen en het welzijn van mens en planeet.
De kosten voor de gehele cursus bedragen € 175,00. Aanmelding via: sijm.t@quicknet.nl of telefonisch via 0229 501837

   
 
Daniella grijpt Dierendag aan om zwerfafval op te ruimen

Zwerfafval levert grote problemen op voor dieren. Nesten zitten vaak vol plastic omdat de vogels zwerfafval aanzien voor natuurlijk materiaal. Ook raken dieren verstrikt in plastic of ze zien het aan voor voedsel, waardoor ze ziek worden en zelfs dood gaan. In het kader van Dierendag wil Daniella op 4 oktober ook de dieren betrekken die geen huisdier zijn.
Zij draagt, samen met haar Purmerendse geestverwant Dirk Groot, het schoonmaken van de natuur om ons heen hoog in het vaandel en bedacht daarom een zwerfvuilopruimactie, die zowel op Dierendag als op de zaterdag daarvoor op 1 oktober wordt gehouden langs de Beemsterringvaart  in Zuidoostbeemster.

 

Iedereen mag mee komen doen en voor grijpers, ringen en vuilniszakken wordt gezorgd. Ook de afvoer van het afval is geregeld.
Op zaterdag 1 Oktober om 10:00 uur verzamelen op de Beemsterbrug. Er zal dan vooral langs de waterkanten zwerfafval worden opgeruimd.
Op dinsdag 4 oktober om 9:15 uur, eveneens met startpunt op de Beemsterbrug. Door een vast groepje vrijwilligers wordt daar trouwens al wekelijks op dinsdagochtend opgeruimd.
Dirk Groot, die de eretitel Zwerfinator heeft verdiend door zijn grote zwerfvuilopruimacties in Purmerend, sloot zich meteen bij het voorstel van Daniella aan.  Hij vindt dat je door het opruimen van zwerfafval meteen door de natuur wordt beloond omdat je alles wat groeit en bloeit veel beter ziet.
Voor meer info zie www.facebook.com/zwerfiepurmerend of mail naar zwerfiepurmerend@gmail.com

   
Wandelen met Daniella Ernsting

Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Beemster op Westerhem) Middenweg 185. Tempo ligt op 5 kilometer per uur.
Voor de woensdagwandelingen hebben we veel vaste aanmeldingen. De groep kan maximaal met 25 wandelaars want anders is de groep te onoverzichtelijk voor mij alleen. Dan komt het moment dat niet iedereen mee kan wandelen.
Tijdelijk daarom alleen de andere wandeldata waar plaats in overvloed is.
Alleen is het een grote stap om te gaan wandelen maar al pratende lopen de kilometers makkelijk weg. Het grote voordeel om gezamenlijk op pad te gaan.

 • Dinsdag 13/20/27 September opruimwandelingen in Beemster en soms Purmerend.
  Doordat erin de Beemster meerdere mensen opruimen is het een stuk schoner.
  In Purmerend is er op veel plaatsen nog de mogelijkheid om het veel schoner te laten zijn. Daarom helpen wij enkele opruimers in de startfase.
 • Woensdag 14 September tijd in overleg gaan we in de Wormer wandelen.
  Wandeling is uitzet door oud Beemsterling Jan van Berge.
  Koffieshop met verschillende zelfgebakken taarten.
  Wandeling is rond de 9 kilometer.
 • oensdag 21 September 9.15 starten we bij de VVV voor een BEemsterwandeling.
  De nazomer geeft een mooie gloed over het polderlandschap.
 • Woensdag 28 September tijd in overleg gaan we in Krommeniedijk wandelen.
  De mooie routes die door verschillende wandelaars worden aangedragen worden in het programma gevoegd.
 • Woensdag 5 Oktober 9.15 ringdijkwandeling van 12 kilometer.
  Het verre zicht van de ringdijk geeft een gevoel van rust.

Enkele veranderingen
Gezamenlijk vertrek
is altijd 9.15 uur vanaf Middenweg 185 te Middenbeemster, tenzij anders aangegeven. Meewandelen is voor eigen risico. Consumpties tijdens de wandeling zijn voor eigen rekening. Bij meerijden graag onderling benzinekosten delen.
Informatie/opgave Daniella Ernsting Tel:477047
www.beemsterwandelingen.webklik.nl

Er wordt naar steeds wisselende bestemmingen gelopen.
Aanmelden maandagavond voor de wandelingen van 19.00 tot 20.00. Afmelden is verplicht. In de antwoordmail krijgen de deelnemers de startplaats. Er kunnen maximaal 10 wandelaars mee. VOL IS VOL.
Woensdag 16 maart gaan deze veranderingen ingevoerd worden.

Het motto is "samen uit samen thuis", dus de wandeling gebeurt in groepsverband. Vertrek wordt altijd aangegeven door Daniella. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan mijn wandelingen. Gebleken is, dat enkele minuten wachten op elkaar bezwaarlijk kan zijn voor enkele wandelaars. Dan kan je beter zelf wandelen dan kan je gaan en staan waar jij wilt, graag hierbij rekening houden met aanmelden.Opgeruimd staat netjes!
Daniella Ernsting maakt met haar Beemsterwandelingen(.nl) de Beemster al 3 jaar opruimend schoner. Al wandelend en onderwijl vertellend en opruimend toont ze me de VOC huizen en forten in het gebied... 
Zo dicht bij Amsterdam dubbel Werelderfgoed, want de forten zijn Werelderfgoed en de Beemster zelf ook. Onderweg stopten we bij ook nog bij een van de rustpunten die de Beemster rijk is. (www.rustpunt.nu) Een bakkie koffie en een plakje cake bij Jaap en Ria.
Ik werk/woon nu een half jaar in de Beemster, maar ben mijn hart compleet verloren. 
Tja... het is ten slotte Werelderfgoed.
Aldus Neske Beks!

 

Inloopdagen Erfgoedkamer Historisch Genootschap Beemster

In oktober 2014 werd de deur van de Beemster Erfgoedkamer opengezet voor publiek. Doel is geschiedenis van de Beemster in alle facetten te verzamelen.

Voor bezoekers is de Erfgoedkamer geopend Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.

Locatie: complex ‘Agrarisch Museum’ Middenweg 185, ingang achterzijde voorhuis.
Iedereen, zowel leden als niet-leden van het Historisch Genootschap Beemster, is welkom.
Veel belangstelling bestaat voor ons boeken- en fotoarchief, familiegeschiedenis, geschiedenis van bepaalde gebouwen, archeologie en aandacht voor de soms bedreigende ruimtelijke ontwikkelingen.
Behalve informatief is het met koffie en thee ook heel gezellig.