De Beemster Bengel
"Thuis in de Beemster"
Gebeurtenissen in en nieuwtjes uit de Beemster
van, voor en over Beemsterlingen


 
Start
Redactie
Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
 
Agenda
Februari 2016
di. 16 Klaverjas- en keesavond Beemster Gemeenschap
za. 13 Kleinkunst Wim Sonneveld Concours in Onder de Linden
za. 13 Kleinkunst Wim Sonneveld Concours in Onder de Linden
di. 23 Start nieuwe beginnerscursus EHBO Beemster
za. 27 Toneelvoorstelling voor ouderen door De Zonnebloem in De Kerckhaen
Maart 2016  
do.10 Start Cursus ‘West-Oost oriëntatie’ in Onder de Linden Middenbeemster
ma. 14 Kom Gezellig te Gast bij WonenPlusAangenaam
ma 21 Theater TOM brengt ‘de Verhuizing’ in Onder de Linden
Mei 2016
do. 5 Open Dag Beemster
Juni 2016  
za.11/ zo.12 Open Tuinen Weekeind
En dan nog even dit....in het kort
 1. Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.
 2. Tentoonstelling in Museum Westerhem over Waterlandse Watersnoodramp
 3. Expositie in Onder de Linde Anke v.d.Bosch-Onrust in januari en februari
 4. Nieuwprogramma seizoen 2015/2016 Het Plein
 5. Wandelen met Daniella Ernsting
 6. Activiteiten in Steunpunt Middelwijck - De Zorgcirkel
 7. Wandelagenda Les Deux Ponts
 

 

 
Open Dag 2016

De Open Dag staat ook dit jaar weer in de planning en wordt op Hemelvaartsdag, op 5 mei, voor de 42e keer georganiseerd.
Het uitgangspunt van onze stichting is om aan de buren te laten zien hoe je je dagelijks brood verdient. Daarbij wordt hier een speciale oproep aan de boerenbedrijven gedaan.
Ook mensen die trots zijn op hun hobby en die dat graag aan en met anderen willen delen.
We zijn uiteraard bijzonder geïnteresseerd, ook in die andere hobby’s en specialiteiten, dan schilderen. Vooral activiteiten voor de jonge Beemsterlingen hebben onze speciale interesse. Wie heeft er bijvoorbeeld nog een groot treinemplacement op de zolder staan?
We hopen dat u, als oprechte Beemsterling, de andere polderbewoners op de hoogte wilt brengen van uw bijzondere hobby en de specifieke kennis daarbij. Misschien stimuleert dat anderen die hobby met u te delen.
Marie-Luise Schroevers         681403                        Annette en Peter Leek            690233     Tiny Hooijberg                       684238                        Barbara Scheringa                  683635
Lucy ten Vregelaar                683139     

   
 
De Zonnebloem Beemster presenteert toneelvoorstelling

Op zaterdag 27 februari wordt in De Kerckhaen, Jisperweg 57,  1464 NG  te Westbeemster voor ouderen een toneelvoorstelling gegeven door Toneelvereniging `Spijkerboor`. Het betreft de komische thriller ´Achterburen´. Regie is in handen van mevr.Nel Stam – Koene.

De aanvang  is 13.30 uur, en de zaal gaat open om 13.00 uur, de volledig verzorgde
middag duurt tot ongeveer 17.00 uur, en de eigen bijdrage zijn per persoon €  7,50.
Aanmelden kan tot dinsdag 20 februari 2016 bij Adrie Glorie, tel.  0299 – 68 34 87.

Als U geen vervoer heeft wilt u dit dan ook gelijktijdig opgeven bij het aanmelden.

Ook vragen wij vrijwilligers die onze gasten weg willen brengen en ophalen
naar de Kerckhaen in de Westbeemster.

 

 

 
EHBO Beemster start nieuwe beginnerscursus EHBO

Na de succesvolle edities van voorgaande jaren organiseert EHBO Beemster ook in 2016 weer een beginnerscursus Eerste Hulp bij Ongelukken in Cultureel Centrum “Onder de Linden”, Middenbeemster. Deze cursus start op dinsdag 23 februari 2016, aanvang 19.30 uur.
In deze praktische cursus wordt u in 10 lessen door gediplomeerde docenten opgeleid in het verlenen van eerste hulp, inclusief reanimatie en het gebruik van een AED. Wij hanteren de richtlijnen van het Oranje Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad.Wist u overigens dat de meeste zorgverzekeringen de kosten van de cursus geheel of gedeeltelijk vergoeden? Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.
Investering : EUR 150,00
Voor meer informatie Scott Kleijn, telefoon 06 – 53 79 34 81.
Wilt u direct inschrijven of meer informatie, bijvoorbeeld over het lesrooster?
Kijk dan op www.ehbobeemster.nl

 
 
Cursus ‘West-Oost oriëntatie’ in Onder de Linden Middenbeemster

Vanaf donderdag 10 maart van 10.00 uur tot 11.45 uur gaat een interessante cursus kunst- en cultuurgeschiedenis van start in Cultureel Centrum Onder de Linden, Middenweg 150 Middenbeemster. Docente is Tine Sijm, kunst- en cultuurhistoricus. De cursus beslaat vijf bijeenkomsten.
We kijken hoe het Westen door handel en koloniale ambities belangstelling kreeg voor het Oosten. Ook al ging het in aanvang vaak om geld, macht of bezit, de effecten van over-de-grenzen-van-de-eigen-cultuur-heen-kijken moeten niet worden onderschat.
Door inmenging van een oosterse zienswijze werd aan de westerse hang naar orde tegenwicht geboden. Er vloeide een vruchtbare artistieke dialoog uit deze ontmoeting voort. Die leidde tot schitterende kunstuitingen waarin de kwaliteiten van beide werelden in elkaar schoven.
In het Victoriaanse Engeland stortte men zich op de Perzische literatuur, die de roman voortbracht. Er verschenen Japanse prenten die schilders inspireerden om tot een nieuwe beeldtaal te komen. Edelsmeedwerk uit India kwam in het vizier van Cartier in Parijs en Tiffany in New York. Mode-koningen haalden hun hart op aan de buitengewone dracht, stoffen en motieven uit China. Tenslotte werd men zich via het zen-boeddhisme bewust van de noodzaak tot verandering, die in elke culturele ontmoeting schuilgaat.

Kosten: 87,50 euro, echtparen anderhalf maal de cursusprijs.
Aanmelden: e-mail sijm.t@quicknet.nl / tel. 0229 501837

   
 
Kom gezellig te gast bij WonenPlus

Maandag 14 maart organiseren wij weer een gezellig middag 'Te Gast' in Hotel
De Rijper Eilanden. De zaal is open vanaf 11.30 uur –Bij het hotel is voldoende en gratis parkeergelegenheid.
In het restaurant wordt om 12.00 uur een heerlijke Italiaanse lunch geserveerd met voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert.
Na de lunch is er in de theaterzaal een gezellige modeshow van Fashion Plus
voor dames en heren. Dan volgt een kleine pauze met tijd voor een drankje.
Na de pauze is er een gezellig optreden van zangeres Wendy Molee. Zij zingt voor u mooie, leuke en bekende Engelse en Nederlandstalige liedjes. Om ongeveer 15.30 uur is het weer tijd om naar huis te gaan.
De kosten voor de lunch zijn 11 euro per persoon. Wilt u graag iemand meenemen om eens kennis te maken met Te Gast en met WonenPlus dan kan dat. Voor introducees zijn de kosten 13,00.
U kunt zich voor deze middag tot 29 februari aanmelden bij het servicepunt in
Graft, telefoon 0299-820139 van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00
uur of per mail: wonenplusaangenaam@rswp.nl. Als u zich heeft opgegeven, maar toch niet kunt komen, wilt u zich dan op hetzelfde telefoon nummer afmelden?
Wij zien er naar uit u te ontmoeten in De Rijp.
Met vriendelijke groet,
Pam Kaaij en Nicolette van Houten, Vrijwilligers van Te Gast

   
 
Videodag in Agrarisch Musum Westerhem

Op zondag 14 februari 2016 wordt in het Agrarisch Museum Westerhem een videodag door het Historisch Genootschap Beemster gegeven. Wegens de grote belangstelling in het verleden wordt tweemaal dezelfde voorstelling op deze zondag gegeven.
De eerste filmvoorstelling is om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 13.00 uur (inclusief korte pauze). Op het programma staat:
een documentaire over de Watersnoodramp uit 1916 en vervolgens een zevental korte videofilms met onder andere oud televisie-nieuws: de Beemster is Werelderfgoed! Waterbeheer in Noord-Holland en de Beemster, Pijprokers in Purmerend, Carel Kraayenhof in de Keijserkerk, Schoolbezoek aan de tentoonstelling 2015 Beemster: Bezet en Bevrijd en een brandweeroefening uit 1939.
Om 14.00 uur is de tweede gelegenheid om dit programma te bekijken (duurt tot ongeveer 16.00 uur, inclusief korte pauze).
Voor HGB-leden is de toegangsprijs, op vertoon van de lidmaatschapskaart 2015, € 1,50 per persoon (op de kaart staat voor hoeveel personen die geldig is). Niet leden betalen € 5,00 per persoon. Maar de koffie of thee met koek is gratis.
Plaats: Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185 in Middenbeemster (parkeren op de marktpleinen). De zaal is 30 minuten voor aanvang van de voorstelling geopend.

   
 
Tentoonstelling 100 jaar droge voeten en de Beemster

Op zaterdag 23 januari 2016 werd door burgemeester J.van Beek in Museum Westerhem de tentoonstelling geopend. Deze staat in het teken van de Herdenking van de Waterlandse Watersnoodramp. Deze ramp vond 100 jaar geleden op 14 januari plaats. Grote delen van Waterland werden overstroomd.
Gelukkig bleef de Beemster gespaard. Wel was er “overlast” van de overstroomde gebieden rondom de Beemster. Vanuit de Beemster werd hulp geboden. Omdat in 1916 de eerste wereldoorlog Europa in zijn greep hield, waren de forten in de Beemster door militairen bezet. Zij werden ingezet om in de getroffen gebieden hulp te bieden.
De fototentoonstelling in Westerhem geeft een overzicht van de overstroomde gebieden in Waterland en de rest van Nederland gerelateerd aan het agrarische leven. Ook eerdere overstromingen worden belicht en wat de watersnood van 1916 later tot gevolg heeft gehad. Wat gebeurde in deze periode in de Beemster: de hulpverlening, de tramlijn en de dijkversterking. Het geeft een beeld van de noodmaatregelen in Waterland en het herstel van de verwoestingen.
Er wordt stilgestaan of de Beemster wel onder kan lopen.
Een heel bijzonder onderdeel vormt de expositie van 24 kunstvoorwerpen van (amateur)kunstenaars uit Edam-Volendam. Zij hebben in 2015 kunstwerken hebben gemaakt met het thema: Watersnood 1916-2016 “100 jaar droge voeten”. De kunstwerken werden gemaakt op initiatief van de Stichting Kunstkijken uit Volendam. Vanuit verschillende gezichtspunten laten de kunstenaars zien hoe zij de watersnood beleven.
De toekomst wordt niet vergeten. We hebben nu wel 100 jaar droge voeten in Waterland, maar is dat zo vanzelfsprekend. Ofwel: wat hebben we geleerd van 1916 en welke invloed heeft de klimaatverandering op ons denken en wat moeten we doen om droge voeten te houden.
De tentoonstelling is vanaf 24 januari tot 1 mei 2016 te bezoeken (de kunstvoorwerpen tot 23 maart 2016) op donderdagen vanaf 10.00 tot 12.30 uur en zondagen vanaf 14.00 tot 17.00 uur. Op afspraak is bezoek voor groepen en groepjes altijd mogelijk.
Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a in Middenbeemster (parkeren aan de Uilenhoeve de achterzijde van het museum). Telefoon 0299-681490, 0299-683175 of 0299-683507 of mail: bokkeschaap@hetnet.nl.

   
 
Amsterdams Kleinkunst Festival met kandidaten
voor de Wim Sonneveldprijs
op zaterdag 13 en 20 februari in Onder de Linden Middenbeemster.
Het concours om de Wim Sonneveldprijs, het meest ambitieuze van alle cabaretconcoursen, is een vast onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Een avond met try-outs van de kandidaten voor deze prijs bestaat uit drie optredens per avond van elk een half uur. En het podium van Onder de Linden is ook al vele jaren vrijgemaakt voor dit talent. Dit jaar staat de organisatie borg voor twee avonden met optredens van een bijzonder hoog gehalte. Kaarten a €12,00 kunnen besteld worden via reserveren@onderdelinden-beemster.nl
De zaal is open om 20.00 uur en de voorstellingen beginnen om 20.30 uur.Meer informatie: www.onderdelinden-beemster.nl
zaterdag 13 februari
De Fransse Eijkel, bestaande uit Christian van Eijkelenburg en Sanne Franssen, neemt u op ongedwongen wijze mee op een melancholische, mistroostige en zwartgallige reis naar de generatie die wordt uitgejoeld en uitgekotst. Oftewel de generatie van niks. Neem een duik in het warme bad dat zij theater noemen.
Anke Kuypers schrijft al bijna twee jaar elke dag een gedicht. Ze noemt ze Ankertjes.
In haar theaterprogramma draagt ze gedichten voor op een bedje van muziek, vertelt ze smeuïge ankedotes en zingt ze bijzonder gevarieerde liedjes. Ze gooit haar Anker in Middenbeemster uit met musicus en componist Hilmar Leujes.
Anke & Hanne: Wij lijken heel erg op elkaar. Dat is altijd al zo geweest. Wij willen altijd hetzelfde. ‘Ik wil precies wat zij wil.’ ‘En ik wil precies wat zij wil.’ Omdat wij heel veel weten over willen en omdat wij heel veel weten over niet willen, spelen wij nu twee vrouwen die een korte cursus willen geven.

zaterdag 20 februari
Merel Baldé:, Trek ’t Uit, eEen muzikale show van Merel Baldé. Kleinkunst in een sexy jasje, nederpop in een swingend broekje. Over de hunkering naar aandacht, de schaamte voor je moeder en een eenzame kamerplant. Een show vol drama, humor, gore praat en een windmachine.
Merijn Krol (homo sapiens sapiens) is een tweevoetige primaat uit de familie van de Krollen. DNA onderzoek wijst uit dat Merijn Krol zo’n 28 jaar geleden in Veghel is ontstaan. Merijn heeft zeer goed ontwikkelde hersenen die hem in staat stellen tot abstract nadenken, taal, introspectie, probleemoplossing en (theoretisch) tot emotie, maar hier werkt hij nog aan.
Stefano Keizers
Na jarenlang als zangcoach te hebben gewerkt voor grote Nederlandse artiesten zoals Edsilia Rombley, Pia Douwes en Maaike Widdershoven, besloot Stefano Keizers zijn eigen, kleine, ingetogen liedjes ten gehore te brengen. Dit beviel hem zo goed dat hij op aandringen van een aantal van zijn beste vrienden heeft besloten dit jaar deel te nemen aan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Daar zal hij, naast zijn gevoelige, voor het eerst ook zijn tekstuele kant aan de mensheid openbaren.

   
 
Klaverjas- en keezavond Beemster Gemeenschap
Evenals voorgaande jaren organiseert de Sectie Sport van de Stichting Beemster Gemeenschap op dinsdag 16 februari 2016 weer haar jaarlijkse klaverjas en keez avond.
De wedstrijdavond wordt gehouden in de Kerckhaen in Westbeemster. Aanvang 20.00 uur.
Verenigingen kunnen meerdere teams opgeven voor zowel klaverjassen als kezen. Teams
bestaan uit vier personen.
Opgeven kan tot en met vrijdag 12 februari bij Marit Mulders, 06- 18338560 of via klaverjas-keezavond@hotmail.com. Geef bij het opgeven van het team duidelijk aan of het om het ‘Keezspel’ gaat of dat het om klaverjassen gaat!
Het inschrijfgeld bedraagt € 10,00 per team en kan op de wedstrijdavond worden voldaan.
We verwachten deze avond wederom een groot aantal deelnemers waarvoor zowel
verenigingsprijzen als individuele prijzen beschikbaar zijn. Het sportieve element staat echter
bovenaan, het gaat om het kaart- en speelplezier
 
 
Theater TOM brengt ‘de Verhuizing’ in Onder de Linden

Op 21 maart wordt in cultureel centrum ‘Onder de Linden’  in Middenbeemster door Theater Tom een toneelstuk opgevoerd dat handelt over de Watersnood van 1916. In dit mooie stuk volgen wij mevrouw Zilver. Zij heeft Alzheimer en kan niet langer thuis verzorgd worden. Zij komt uit een getraumatiseerd gezin dat in 1916 moest vluchten voor het wassende water. Ze leeft nog steeds met de herinnering aan dat verleden In dit stuk komen zeer gevoelige maar ook vele humoristische momenten voor. Er mag gelachen worden, want is het niet juist de humor die ons doet overleven? Alzheimer een onderwerp waar we niet omheen kunnen en n.a.v. dit stuk bespreekbaar wordt.
Theater TOM bestaat uit 8 vrouwen met grote ervaring in de zorg, die op aanvraag Theater-Op-Maat maken, TOM dus. Zij hebben al voor vele aanvragers uit de zorgsector, maar ook vele daarbuiten, mogen spelen met mooie stukken al dan niet op maat gemaakt.
Al hun stukken en liedjes worden door henzelf geschreven. Ze spelen zonder microfoons voor kleine groepen. Op deze manier wordt er een intieme sfeer gecreëerd waarbij ook de kijker zijn emotie durft te tonen.wiesron@hotmail.com of www.onderdelinden-beemster.nl

   
 
Expositie Anke v.d.Bosch-Onrust in Onder de Linden

Anke van den Bosch – Onrust uit Alkmaar exposeert in de maanden januari en februari haar schilderijen in Cultuur Centrum Onder de Linden in Middenbeemster.
Ongeveer 14 jaar geleden is ze begonnen haar creatieve talenten te ontwikkelen waarvoor ze eerst diverse workshops en cursussen heeft gevolg in aquarelleren en schilderen met acryl op doek. Vooral bloemen, landschappen en dieren staan haar daarin zeer nabij. Een enkele keer schildert ze ook een portret, art deco of een stilleven in kleuren en onderwerpen ze kiest passend bij haar stemming van dat moment.
Ze heeft ook website www.atelier-a-colors.nl         

De expositie in Onder de Linden is te bezichtigen tijdens alle activiteiten in Onder de Linden of na telefonische afspraak (tel. 0299-435199)

   
 
Beemster tuinenweekend 2016
Op zaterdag 11 juni en zondag 12 juni 2016 vindt voor het 17de jaar weer het Beemster Tuinenweekend plaats van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Ook dit jaar stellen verschillende enthousiaste Beemster tuineigenaren hun tuin open voor tuinliefhebbers. Tegen een kleine vergoeding kan er een passe partout bij de deelnemende tuinen gekocht worden. Hiermee kan men het hele weekend de deelnemende tuinen bezoeken.
 
  Wandelen in de Beemster met Daniella Ernsting
Wandelen met Daniella Ernsting

Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Beemster op Westerhem) Middenweg 185. Tempo ligt op 5 kilometer per uur.
Voor de woensdagwandelingen hebben we veel vaste aanmeldingen. De groep kan maximaal met 25 wandelaars want anders is de groep te onoverzichtelijk voor mij alleen. Dan komt het moment dat niet iedereen mee kan wandelen.
Tijdelijk daarom alleen de andere wandeldata waar plaats in overvloed is.
In de donkere maanden in de winter is het heerlijk om met een groep te wandelen.
Alleen is het een grote stap om te gaan wandelen maar al pratende lopen de kilometers makkelijk weg. Het grote voordeel om gezamenlijk op pad te gaan.

 • Dinsdag 9 februari 9.15 Molen de Nachtegaal / klooster Westbeemsterwandeling van 10 kilometer. De molen is in volle glorie te bewonderen na grondige opknappen van ook de bestrating ed er om heen. Een mooi oud klooster in het kleine sfeervolle dorp Westbeemster wat altijd de moeite waard blijft om langs te wandelen.
 • Dinsdag 16 februari 9.15 AFWIJKEND STARTPUNT Middenpad 2 (de bloeiende Perelaar) Zuidoostbeemster.
  Het Beusenbos ,Neck, Hazenpolderwandeling van 10 kilometer. Op een plek waar je niet snel toe zou wandelen een onverwachts mooi gebied. Een zeventien hectare groot bos op een steenworp afstand van stad en snelweg. Vanaf de snelweg verwacht je geen wandelpaden in een schilderachtig gebied. Daarom komen hier ook veel fotograven die de schoonheid vast leggen.
 • Dinsdag 23 februari 9.15 Rondje de Rijpwandeling van 15 kilometer.
  Langs de Beemsterringdijk,Conokaasfabriek en historisch de rijp.
 • Woensdag 14 Februari 9.15 Purmerend eo wandeling door Jan van Berge.
 • Dinsdag 1 Maart 9.15 forten van de stelling van Amsterdam wandeling.
  Deze wandeling gaat over de inzet van de militairen die noodhulp en evacuatie verzorgde tijdens de watersnoodramp.
  Ook het bouwen van de kistdammen komt aan bod.
  De eerst volgende watersnoodsherdenkingswandeling.
 • Woensdag 2 Maart 9.15 watersnoodsherdenkingswandeling.
  Hoe vanuit het inudatiesysteem (wandeling naar de sluizen om daar de werking te laten zien ) het water als verdediging kon worden ingezet.
  Dan is het water een hulpmiddel voor bescherming van de burger tegen de vijand in de eerste wereldoorlog.

In de droge Beemster werden tijdens de watersnood  van 1916 evacués opgevangen in de beemster. Dit thema en de inudatieverdediging komen naar voren in de ochtendwandelingen.In de donkere maanden in de winter is het heerlijk om met een groep te wandelen.

Gezamenlijk vertrek is altijd 9.15 uur vanaf Middenweg 185 te Middenbeemster. Meewandelen is voor eigen risico. Consumpties tijdens de wandeling zijn voor eigen rekening.
Bij meerijden graag onderling benzinekosten delen.
Informatie/opgave Daniella Ernsting Tel:477047
www.beemsterwandelingen.webklik.nl

Opgeruimd staat netjes!
Daniella Ernsting maakt met haar Beemsterwandelingen(.nl) de Beemster al 3 jaar opruimend schoner. Al wandelend en onderwijl vertellend en opruimend toont ze me de VOC huizen en forten in het gebied... 
Zo dicht bij Amsterdam dubbel Werelderfgoed, want de forten zijn Werelderfgoed en de Beemster zelf ook. Onderweg stopten we bij ook nog bij een van de rustpunten die de Beemster rijk is. (www.rustpunt.nu) Een bakkie koffie en een plakje cake bij Jaap en Ria.
Ik werk/woon nu een half jaar in de Beemster, maar ben mijn hart compleet verloren. 
Tja... het is ten slotte Werelderfgoed.
Aldus Neske Beks!

 
Inloopdagen Erfgoedkamer Historisch Genootschap Beemster

In oktober 2014 werd de deur van de Beemster Erfgoedkamer opengezet voor publiek. Doel is geschiedenis van de Beemster in alle facetten te verzamelen. Meer hierover, zie:

Pieter Beemsterboer: Beemster Erfgoedkamer

Voor bezoekers is de Erfgoedkamer geopend Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.

Locatie: complex ‘Agrarisch Museum’ Middenweg 185, ingang achterzijde voorhuis.
Iedereen, zowel leden als niet-leden van het Historisch Genootschap Beemster, is welkom.
Veel belangstelling bestaat voor ons boeken- en fotoarchief, familiegeschiedenis, geschiedenis van bepaalde gebouwen, archeologie en aandacht voor de soms bedreigende ruimtelijke ontwikkelingen.
Behalve informatief is het met koffie en thee ook heel gezellig.