De Beemster Bengel
"Thuis in de Beemster"
Gebeurtenissen in en nieuwtjes uit de Beemster
van, voor en over Beemsterlingen


 
Start
Redactie
Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
 
Agenda
Juni 2016  
za. 25 Start Jeugdvissen in de Middenbeemster
za. 25 Open Dag Muziekschool Waterland
Juli 2016  
zo.3 Wandeltocht langs deel Westfriese Omringdijk door Les Deuc Ponts
zo. 3 Vaartocht en proeven van soepjes en salades in het Ilperveld
za. 2 Jeugdvissen in de Middenbeemster
zo. 3 Expositie Waterlandse Watersnood 1916 in Museumgemaal Wilhelmina
zo. 3 Pubquiz
za. en zo. 2/3 Middeleeuws festijn in Kasteel Radbouw Medemblik
za. 9 Laatste wedstrijd Jeugdvissen in de Middenbeemster
za. 9 Midzomerfeest met Buurt BBQ bij Buurthuis Zuidoost
zo.10 Vaartocht en proeven van soepjes en salades in het Ilperveld
Augustus 2016
Zo. 21 Muziek aan de Middenweg
Diverse tentoonstellingen en activiteiten
 1. Fort Spijkerboor opent weer de deuren
 2. Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis van het bezoekerscentrum Beemster.
 3. Dubbeltentoonstelling in Museum Westerhem Water-Land Watersnoodramp
 4. Wandelen met Daniella Ernsting
 5. Expositie Waterlandse Watersnood 1916 in Museumgemaal Wilhelmina
 6. Activiteiten in Steunpunt Middelwijck - De Zorgcirkel
 7. Wandelagenda Les Deux Ponts
   
 
Klapstoelenconcert in tuin van het Weeshuis in Monnickendam

Stichting Uit de Kunst organiseert in samenwerking met Stichting Promotie Waterland op vrijdag 24 juni van 20.00 – 22.30 uur een klapstoelenconcert in de sfeervolle entourage van het Weeshuis en de Weeshuistuin aan het Weezenland 16 in Monnickendam.
Dit concert staat in het teken van de herdenking van de Watersnoodramp in 1916. De band Zijlstra. (trompettist, zanger en kroegtijger Jeroen Zijlstra uit Durgerdam heeft op het repertoire een combinatie van eenduidige Nederlandstalige (zeemans)poëzie en muzikale improvisaties, met invloeden uit folk, merengue en blues. Het is s 'pop, poëzie en jazz met een hoog zoutgehalte'. Zijlstra voelt verwantschap met Ramses Shaffy, Cornelis Vreeswijk, Tom Waits en Chet Bake.
Er zijn beperkt banken en stoelen beschikbaar in de tuin van het Weeshuis; het publiek wordt verzocht om zelf een klapstoel mee te nemen. Aan de overzijde van het water op de Fluwelen Burgwal is ook goed zicht op het podium en voldoende plaats.
De toegang is gratis. Bij slecht weer wordt het concert verplaatst naar de RK Kerk in het Noordeinde.
Onder de slogan ‘Waterland laat je verrassen’ is Stichting Promotie Waterland sinds 2010 actief in het verwezenlijken van het algemene doel om meer mensen in Waterland te laten recreëren en ervoor te zorgen dat zij langer blijven en vaker terugkomen. De activiteiten van de SPW zijn gericht op drie doelgroepen: inwoners, ondernemers en toeristen. Er zijn Informatiepunten in Monnickendam en Marken.

   
 
Midzomerfeest met Buurt BBQ Buurthuis Zuidoost

Buurthuis Zuidoost organiseert als afsluiting van het schooljaar en het seizoen 2015/2016 voor heel Zuidoostbeemster een spectaculair Midzomerfeest met Buurt BBQ op zaterdag 9 juli 2016, vanaf 16.00 uur! Voor iedereen en voor alle leeftijden zijn er activiteiten:

 • schiettent voor jong en oud
 • rad van fortuin met leuke prijzen
 • BBQ verzorgd door de koks van "De Jonckheeren
 • springkussens
 • de hele middag en avond muziek met o.a. live optredens van Benjamin van de Logt.

Vooraf aanmelden voor de BBQ is wel nodig. Doe dit uiterlijk voor 3 juli 2016. De kosten van de BBQ is € 10,-- pp. Kinderen tot en met 12 jaar eten gratis mee!

Aanmelden kan persoonlijk bij Petra (in het buurthuis) of via storting van de kosten voor de BBQ op NL54RABO0369850092. Stort het bedrag voor de betalende BBQ-ers en vermeldt het aantal kinderen tot en met 12 (voor zover van toepassing).
U kunt u opgeven door overmaking van de kosten of door u persoonlijk  aan te melden bij Petra in het buurthuis. In dit geval betaalt u direct (contant of per pin).
Overmaken kan op NL 54 RABO 036 98 500 92 t.n.v. Stichting Wijkcentrum Zuidoostbeemster. Vermeld dan uw naam, adres, email en aantal kinderen tot en met 12 jaar

Wilt u ons helpen met de voorbereiding van het feest en/of op de dag zelf? Al is het maar een uurtje, alle hulp is welkom! Geef u op bij Petra in het Buurthuis, tel. 0299-427661 of via email buurthuiszuidoostbeemster@live.nl

   
 
32e Editie Sport 2000 Beemster Polder Toernooi - Beem-Star

Het Beemster Polder Toernooi wordt gespeeld van maandag 20 tot en met zondag 26 juni met een voorweekend op 18 en 19 juni. Het is een dubbeltoernooi (dames, heren en gemengd) voor 21 plussers in de categorie 5 en 35 plussers die kunnen inschrijven in de speelsterktes 6, 7, 8 en 9. De loting voor het toernooi heeft plaatsgevonden en de indeling is gemaakt.
Er zal worden gespeeld in poules in de volgende categorieën: Damesdubbel, Herendubbel en Gemengd dubbel. De categorie 9 wordt niet gespeeld omdat daarin geen aanmeldingen zijn binnengekomen. Voor de categorieën 5 tot en met 8 zijn in totaal 81 inschrijvingen binnengekomen, een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar.
De wedstrijdleiding is in handen van Rosario Manshande, Hans van der Veen en Annelies Buijs. Van KNLTB-zijde wordt het toernooi vakkundig begeleid door bondsgedelegeerde Angelique Timmer-Weisscher.
Er is een goed gevulde prijzentafel en de kantinecommissie zorgt voor de inwendige mens.
Om dit alles te kunnen realiseren heeft de wedstrijdleiding de hulp van velen nodig, maar ook bijdragen van onze sponsoren zijn voor een goed toernooi onontbeerlijk.
De finales van het toernooi zijn zondag 26 juni. Naar verwachting zal na de laatste finale, zo rond 16.00 uur, de prijsuitreiking plaats hebben.

   
 
Open Dag Muziekschool Waterland op zaterdag 25 juni

Muziekschool Waterland zet op 25 juni de deuren open voor iedereen die wil kennismaken met de lessen, cursussen en workshops. Muziekschool Waterland organiseert deze Open Dag in samenwerking met het docentencollectief Muziekles Waterland. Je kunt er een proefles krijgen, meedoen aan een workshop, meezingen met het beroemde kinderkoor De Kickers of in een bandje spelen.
Iedereen luistert naar muziek, maar het is niet alleen fijn om muziek te maken...het blijkt ook nog eens goed te zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van jong en oud.
Tijdesn de Open Dag kan worden mee gedaan aan workshops Minimusical (vanaf 4 jaar), Muziekoriëntatie (4-9 jaar), Samenspel, en Djembé. Ook van 12.15 tot 12.45 meezingen en dansen met De Kickers (showchoir).
Docenten van Muziekles Waterland staan op deze dag klaar om een liedje te leren spelen op verschillende instrumenten en informatie te verstrekken. Voor het volledige programma en tijden van de workshops: kijk op www.muziekschoolwaterland.nl

   
 
Vaartocht en proeven van soepjes en salades in Ilperveld

Op de zondagen 3 en 10 juli worden door Landschap Noord-Holland vaartochten met de excursieboot georganiseerd, waarin onder begeleiding van een ervaren gids varensgenoten op zoek wordt gaan naar eetbare planten. Op verschillende eilandjes in het Ilperveld staan behoorlijk veel unieke planten die eetbaar zijn en waarvan sommigen zelfs een geneeskrachtige werking hebben. Door te kijken, ruiken, voelen en proeven kan men ontdekken om welk plantje het gaat. Na de vaartocht kunnen in de vorm van zelf gemaakte soepjes en salades enkele bereide planten van uit het veld worden geproefd. Dit zal per dag variëren.
Reserveren: via www.gaatumee.nl. Kosten € 15,- en € 10,- voor kinderen tot 12 jaar; voor Beschermers: € 10,- en € 7,50 voor hun kinderen tot 12 jaar. Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Op het water is het vaak fris. Verzamelen: bij de parkeerplaats van Natuurgebied Ilperveld, Kanaaldijk 32A, 1121NX Landsmeer. Wij adviseren u de routebeschrijving op www.ilperveld.nl goed te bekijken.
Foto: Watermunt  Fotograaf: H .v. Bruggen

   
 
Start Jeugdvissen in de Middenbeemster op 25 juni

Na het succes van de afgelopen jaren kon het natuurlijk niet uitblijven. De jeugdcompetitie gaat weer beginnen! Tijdens deze gezellige strijd zullen de jonge visser onder begeleiding van de ervaren hengelaars weer gaan uitmaken wie ‘de beker met de grote staart’ mee naar huis gaat nemen.
Tijdens de wedstrijden staat plezier voorop, maar is toch belangrijk om zoveel mogelijk te vangen, want wie het meeste vangt die wint! De jeugdcompetitie wordt weer gevist in 3 wedstrijden waarvan de beste 2 meetellen voor het klassement. Zodoende is het niet erg als er een wedstrijd wordt gemist door de potentiele kampioen!

De wedstrijddata zijn de volgende:

 • 1e jeugdwedstrijd is op 25 juni
 • 2e jeugdwedstrijd is op 02 juli
 • 3e en laatste jeugdwedstrijd is op 09 juli met daarop volgend de prijsuitreiking.

Kosten om deel te nemen aan de jeugdcompetitie zijn 0 euro, het wordt volledig door de vereniging gefinancierd. Het enige wat je mee moet nemen voor een wedstrijd is een emmer, wat aas en een 3 a 4 meter hengel (geen werphengel!). De leeftijdsgrens is tot 14 jaar en verder mag iedereen meedoen die (grotendeels) zelfstandig kan vissen. Het is wel vereist dat de deelnemers, zich als een vis in het water voelen, dus in het bezit is van een zwemdiploma!
Van tevoren aanmelden is voor ons prettig, maar niet verplicht. We verzamelen zoals altijd weer bij de brandweer, steeds om 12:30 uur, waarna we naar het viswater vertrekken.

Aanmeldingen kunnen worden gedaan via onze website of per email: hsvderingdijk@gmail.com

   
 
'Zandzakken voor de deur...' in Museumgemaal Wilhelmina

Deze zomer besteedt museumgemaal Wilhelmina, Molendijk 6 nabij Schermerhorn met de expositie 'Zakken voor de deur...' op lokaal polderniveau aandacht aan de Waterlandse Watersnoodramp van 1916, nu 100 jaar geleden. In totaal eiste deze overstroming in Noord-Holland 19 mensenlevens waarvan 16 op Marken. De expositie wordt op zondag 3 juli om 14.00 uur officieel geopend.
...In Januari 1916 sloeg de waterwolf onverbiddelijk toe. In de vroege morgen van vrijdag de 14de braken de Zuiderzeedijken van de Katwouderpolder en van Waterland bij Monnickendam. Heel Waterland en de oostelijke Zaanstreek verdween onder de golven. In de Noordkop kwam de Anna Paulownapolder blank te staan. In totaal eiste deze overstroming in Noord-Holland 19 mensenlevens waarvan 16 op Marken. De Eilandspolder en de Schermer bleven weliswaar en (soms op het nippertje) droog, maar ook hier liep het water (en daarmee de spanning) hoog op. Bovendien moest hulp worden verleend en watervluchtelingen opgevangen...
Militairen, die in Fort Spijkerboor waren gelegerd werd er op uitgestuurd om hulp te bieden bij de bestrijding van de waterwolf in dit gebied. Lees hierover het dagboek van Leo Jordaan op deze site.

   
 
Tweede Middeleeuws Festijn rond kasteel Radboud

Op zaterdag 2 en zondag 3 juli wordt voor de tweede keer een Middeleeuws Festijn gehouden in en rond kasteel Radboud, Westfriese Ommedijk, Oudevaartsgat 8, in Medemblick. Op beide dagen waant de bezoeker zich van 10.00-17.00 uur zich in de Middeleeuwen dankzij een boeiend en onderhoudend programma. Zo wordt beide dagen om 13.00 uur en 16.00 uur het kasteel aangevallen door Kabeljauwse rebellen met hun middeleeuwse wapens, waaronder de eerste kanonnen van die tijd.
Kasteel Radboud is de enig overgebleven dwangburcht van Floris de Vijfde, gebouwd aan het einde van de 13de eeuw. In die tijd was het roerig in het graafschap Holland. De adellijke Hoekse aanhangers van gravin Margaretha verdedigden zich in hun kastelen tegen de Kabeljauwse rebellen van haar zoon, graaf Willem V.

Dagprogramma
Naast het gade slaan van de belegering, kan een bezoek worden gebracht aan het ridderkampement en de Middeleeuwse Jaermarckt met zijn oude ambachten en in het kasteel worden Middeleeuwse kluchten ipgevoerd.
Het programma ziet er beide dagen als volgt uit:
10.00 uur: opening Middeleeuws Festijn,
11.00 uur: De sprookspreker (Kasteeleiland),
11.30 uur: Leydse Kluchtencompagnie in de Ridderzaal,
12.00 uur: Lezing “Wonderlijk West-Friesland” in de Ridderzaal,
13.00 uur: Belegering van het Kasteel (Kasteeleiland),
14.30 uur: Leydse Kluchtencompagnie in de Ridderzaal,
15.30 uur: Leydse Kluchtencompagnie in de Ridderzaal,
16.00 uur: Belegering van het Kasteel (Kasteeleiland),
17.00 uur: Sluiting Middeleeuws Festijn.

Prijzen aan de kassa Dagkaart kinderen 4 t/m 12 jr.:€ 5,00; Dagkaart vanaf 13 jaar: € 8,00
Prijzen voorverkoop Dagkaart kinderen 4 t/m 12 jr. € 4,00;  Dagkaart vanaf 13 jaar: € 7,00
Bezoekersinformatie
Kasteel Radboud ligt aan de 1671 HM Medemblik.

   
  Wandelen in de Beemster met Daniella Ernsting
Wandelen met Daniella Ernsting

Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Beemster op Westerhem) Middenweg 185. Tempo ligt op 5 kilometer per uur.
Voor de woensdagwandelingen hebben we veel vaste aanmeldingen. De groep kan maximaal met 25 wandelaars want anders is de groep te onoverzichtelijk voor mij alleen. Dan komt het moment dat niet iedereen mee kan wandelen.
Tijdelijk daarom alleen de andere wandeldata waar plaats in overvloed is.
In de donkere maanden in de winter is het heerlijk om met een groep te wandelen.
Alleen is het een grote stap om te gaan wandelen maar al pratende lopen de kilometers makkelijk weg. Het grote voordeel om gezamenlijk op pad te gaan.

Enkele veranderingen
Gezamenlijk vertrek
is altijd 9.15 uur vanaf Middenweg 185 te Middenbeemster, tenzij anders aangegeven. Meewandelen is voor eigen risico. Consumpties tijdens de wandeling zijn voor eigen rekening. Bij meerijden graag onderling benzinekosten delen.
Informatie/opgave Daniella Ernsting Tel:477047
www.beemsterwandelingen.webklik.nl

Er wordt naar steeds wisselende bestemmingen gelopen.
Aanmelden maandagavond voor de wandelingen van 19.00 tot 20.00. Afmelden is verplicht. In de antwoordmail krijgen de deelnemers de startplaats. Er kunnen maximaal 10 wandelaars mee. VOL IS VOL.
Woensdag 16 maart gaan deze veranderingen ingevoerd worden.

Het motto is "samen uit samen thuis", dus de wandeling gebeurt in groepsverband. Vertrek wordt altijd aangegeven door Daniella. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan mijn wandelingen. Gebleken is, dat enkele minuten wachten op elkaar bezwaarlijk kan zijn voor enkele wandelaars. Dan kan je beter zelf wandelen dan kan je gaan en staan waar jij wilt, graag hierbij rekening houden met aanmelden.

Opgeruimd staat netjes!
Daniella Ernsting maakt met haar Beemsterwandelingen(.nl) de Beemster al 3 jaar opruimend schoner. Al wandelend en onderwijl vertellend en opruimend toont ze me de VOC huizen en forten in het gebied... 
Zo dicht bij Amsterdam dubbel Werelderfgoed, want de forten zijn Werelderfgoed en de Beemster zelf ook. Onderweg stopten we bij ook nog bij een van de rustpunten die de Beemster rijk is. (www.rustpunt.nu) Een bakkie koffie en een plakje cake bij Jaap en Ria.
Ik werk/woon nu een half jaar in de Beemster, maar ben mijn hart compleet verloren. 
Tja... het is ten slotte Werelderfgoed.
Aldus Neske Beks!

 
Pubquiz

Op zondagmiddag 3 juli organiseert de VVD Edam-Volendam-Beemster een ouderwetse Pubquiz in Het Heerenhuis in Middenbeemster. Bij BRASA Bar & Kitchen barst daar de strijd  los vanaf 15:00 uur en iedereen is welkom om mee te doen. De pubquiz is dan ook zeker niet alleen voor mensen met een politieke achtergrond. Het is de insteek van de lokale VVD om toch vooral activiteiten te organiseren voor een zo breed mogelijk publiek. Deze pubquiz is de eerste activiteit die de VVD-afdelingen van Edam-Volendam en Beemster gezamenlijk hebben opgezet. 
Muziekvragen, geluidsfragmenten en natuurlijke de nodige komische inkoppertjes. En dat alles flitsend gepresenteerd door debuterend quizmaster Wim Runderkamp, normaal gesproken wethouder binnen de gemeente Edam-Volendam. Ga de uitdaging aan en schrijf je kosteloos in als team of als individu. Inschrijven kan tot en met 2 juli via  info@vvdbeemster.nl info@vvdbeemster.nl

 
Muziek aan de Middenweg op zondag 21 augustus

Van 11:00 tot 18:30 muziek langs +/- 25 verschillende locaties, van tuin, boerenschuur tot huiskamer, aan de Middenweg te Midden en Noord-Beemster. Dat is Muziek aan de Middenweg in de Beemster.
Muziek aan de Middenweg (MadM) is sinds 2002 een muzikale middag waarin diverse muziekstromingen van pop tot jazz en klassiek (gratis) kunnen worden beluisterd. Door de optredens op boerenerven te geven, wordt tevens de diversiteit van de agrarische bedrijven in de Beemster getoond. Daarnaast zijn er voorstellingen in kerken en musea. Het evenement wordt altijd georganiseerd op de derde zondag in augustus.

http://www.muziekaandemiddenweg.nl/
Het programma is op dit moment nog niet bekend, maar volgt zo spoedig mogelijk..

 
Inloopdagen Erfgoedkamer Historisch Genootschap Beemster

In oktober 2014 werd de deur van de Beemster Erfgoedkamer opengezet voor publiek. Doel is geschiedenis van de Beemster in alle facetten te verzamelen.

Voor bezoekers is de Erfgoedkamer geopend Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.

Locatie: complex ‘Agrarisch Museum’ Middenweg 185, ingang achterzijde voorhuis.
Iedereen, zowel leden als niet-leden van het Historisch Genootschap Beemster, is welkom.
Veel belangstelling bestaat voor ons boeken- en fotoarchief, familiegeschiedenis, geschiedenis van bepaalde gebouwen, archeologie en aandacht voor de soms bedreigende ruimtelijke ontwikkelingen.
Behalve informatief is het met koffie en thee ook heel gezellig.