De Beemster Bengel
"Thuis in de Beemster"
Gebeurtenissen in en nieuwtjes uit de Beemster
van, voor en over Beemsterlingen


 
Start
Redactie
Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
 
Agenda
Mei 2016
ma.9 en do. 19 Bloesemwandeltocht door Wonen Plus
zo. 22 Beemster Gemeenschap viert 70 jaar bestaan
zo.22 Presentatie bands Muziekschool Waterland
25 Avondwandeling door Eetcafé Les Deux Ponts
za. 28 Beemster Korenfestival
Juni 2016  
wo. 1 Huiskamerconcert door Marjolein Meijers van de Berini’s
3,4 en 5 Klucht van de Molenaar met als decor molen 'De Nachtegaal'.
wo. 8 Nationale Buitenspeeldag dit jaar in Westbeemster
zo. 12 Brengt “Sound of Silence” het geluid van de stilte in De Keyser?
za.11/ zo.12 Open Tuinen Weekeind
zo. 19 32ste BEVOk Stratenvolleybaltournooi
ma. 20 Te Gast aan tafel bij AangenaamWonenPlus in De Rijper Eilanden
Diverse tentoonstellingen en activiteiten
 1. Fort Spijkerboor opent weer de deuren
 2. Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis van het bezoekerscentrum Beemster.
 3. Dubbeltentoonstelling in Museum Westerhem Water-Land Watersnoodramp
 4. Wandelen met Daniella Ernsting
 5. Activiteiten in Steunpunt Middelwijck - De Zorgcirkel
 6. Wandelagenda Les Deux Ponts
   
 
Weer 'Te gast aan tafel' in de Rijper Eilanden op 20 juni

WonenPlusAangenaam organiseert op maandag 20 juni weer de gezellige middag 'Te Gast' in Hotel De Rijper Eilanden', Zuiddijk 2a in De Rijp.
Graag tot danl. ln het restaurant wordt om 12.00-15.30 uur een heerlijke zomerse maaltijd geserveerd bestaande uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en dessert.
Na de lunch is in de theaterzaal een zomerse bingo, gevolgd door een kleine pauze met tijd voor een drankje. Na de pauze is er een spetterend optreden John Meijer, bekend van BZN, die er zeker de sfeer zal weten in te brengen.
De kosten zijn € 15 euro per persoon voor de hele middag (drie-gangen maaltijd, consumpties, bingo en het optreden). Iedereen die ook wel eens te gast bij AangenaamWonenPlus wil zijn, is van harte welkom.
Wel opgeven uiterlijk op donderdag 3 juni 2016 tot 12.00 uur bij het servicepunt in Graft, telefoon 0299-820139 of via wonenplusaangenaam@rswp.nl .
De aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst behandeld. Vol=vol
In geval van verhindering ook gaarne dit doorgeven aan telefoon 0299-820139 of via wonenplusaangenaam@rswp.nl
De zaal is open vanaf 11.30 uur. Bij het hotel is voldoende gratis parkeergelegenheid.

   
 
Beemster Gemeenschap viert 70 jaar bestaan op 22 mei

Na de oorlog en de lange bezettingstijd hadden de plaatselijke verenigingen het niet makkelijk. Enkele vooraanstaande burgers besloten in 1946 een organisatie op te richten om de saamhorigheid in het Beemster gemeenschapsleven te stimuleren. Toen is de stichting Beemster Gemeenschap opgericht. Nu, in 2016, bestaat de stichting Beemster Gemeenschap 70 jaar en streeft zij nog steeds dit zelfde doel na.

Het 70-jarig bestaan wordt op zondag 22 mei gevierd met een feestavond. Vanaf 17.00 uur is er een feestavond met muziek van Cliff Richards and the Shadows band in de bovenzaal van Het Heerenhuis, Rijperweg 83 te Middenbeemster. Iedereen is van harte welkom om gezellig bij te komen praten en van de muziek te genieten. Er is vrij entree. De consumpties zijn voor eigen rekening.

   
 
Huiskamerconcert door Marjolein Meijers van de Berini’s

Woensdagavond 1 juni geeft Marjolein Meijers weer een huiskamerconcert bij de familie Nannings. Een ingetogen luisterfeest met alle schwung van Iers, Americana, cayun en old time tot eigen muziek. Marjolein (viool, mandoline, bouzouki en doedelzak) wordt terzijde gestaan door Walter Kuipers (zang, bas en gitaar) en Onno Kuipers (accordeon, trekzak en gitaar).
Het drietal brengt de allermooiste oude liedjes, maar ook gloednieuwe, afwisselend spetterend en ingetogen, vrolijk en stemmig, goed gearrangeerd en mooi van eenvoud. En zoals we van Marjolein gewend zijn, wordt alles gelardeerd met smeuïge verhalen, ontroerende achtergronden en een vette lach.
Marjolein Meijers is bekend als Annie van de Berini’s, met Jan Rot als An & Jan, solo met muzikanten in het programma ‘Solex’.

Aanvang 20:30, deur open 20:00.
Prijs € 15,00 all in.
Reserveren via info@wiewatwaarop49.nl of 0654667049.
Na betaling van het gereserveerde aantal kaarten op NL74 RABO 0198 2970 84 t.n.v. G.M.M. Nannings, o.v.v. “Marjolein Meijers” is de reservering definitief en ontvangt u de bevestiging met alle nodige informatie.

www.marjoleinmeijers.nl/promovideo.htm

   
 
Buitenspeeldag in Westbeemster in teken van droge voeten

Net als elk jaar doet de Stichting Beemster Gemeenschap mee aan de Nationale Buitenspeeldag. Het is de bedoeling dat kinderen, zeker op deze dag, 8 juni, lekker buiten kunnen spelen.

De Beemster Gemeenschap heeft er voor gekozen om de Buitenspeeldag afwisselend in een van de dorpskernen van de Beemster te houden. Dit jaar is gekozen voor Westbeemster. Alle kinderen vanaf 8 jaar zijn op woensdag 8 juni van 14.00 tot 16.00 uur welkom. Aanmelden is niet nodig.

Dit is een dag waarop een leuk programma waarvoor Guido van Belle met de kinderen leuke activiteiten heeft ontwikkeld, onder andere een mobiele waterloopkundig laboratorium.

De Buitenspeeldag heeft als thema 'droge voeten'. Honderd jaar geleden was dat namelijk niet zo vanzelfsprekend, want heel Waterland werd in 1916 getroffen door een watersnoodramp en die wordt in dit jaar herdacht.

We hopen er met z'n allen een leuke, actieve en gezellige middag van te maken.

   
 
Presentatie bands van De Popfabriek

PURMEREND - Acht weken lang oefenden zij zich de blaren op hun vingers, de jonge muzikanten van De Popfabriek. Het resultaat is op zondag 22 mei te horen. Dan presenteren vier bands zich op het podium van P3. Ook heeft De Popfabriek een schoolband van het Da Vinci College uitgenodigd om op te komen treden.
In De Popfabriek worden beginnende en gevorderde popmuzikanten begeleid in blokken van acht weken. Onder leiding van bandcoach Auke Haaksma werken zij naar een presentatie toe in de professionele omgeving van poppodium P3 Purmerend. De Popfabriek verzorgt ook workshops voor het voortgezet onderwijs. Uit deze workshops ontstaan vaak groepen die zich inschrijven voor De Popfabriek. Ook volwassenen kunnen terecht bij De Popfabriek.
De presentatie op zondag 22 mei is in de kleine zaal en begint om 15.00 uur. De entree is gratis. Een aanrader voor iedereen die wel eens wil horen waar deze jongeren toe in staat zijn. Op dinsdag 24 mei aanstaande begint het laatste blok van De Popfabriek in dit seizoen. Voor meer info: www.depopfabriek.nl, zie ook facebook.com/DePopfabriek

   
 
32ste BEVOK Stratenvolleybal op zondag 19 juni

Op zondag 19 juni wordt weer het jaarlijkse BEVOK Stratenvolleybaltoernooi gehouden op het IJsbaanterrein van Middenbeemster aan de Nicolaas Cromhoutlaan.
- Zowel jeugd- als dames- en herenteams kunnen zich aanmelden tot 2 weken voor aanvang.
– Een jeugdteam bestaat uit minimaal 4 spelers, waarvan minstens 1 meisje.
– Een dames- of herenteam bestaat uit 6 spelers in het veld, waarvan maximaal 2 competitiespelers.
Het inschrijfgeld dient overgemaakt te worden bij inschrijving op
NL30 ABNA 0843 5051 33 tnv Beemster Volleybalvereniging, onder vermelding van naam van de ploeg en de contactpersoon.
Het inschrijfgeld bedraagt €30,- en voor de jeugdteams €10,-.
Voor meer informatie Mieke Tol of Petra Tol via toernooi@bevok.nl.
Inschrijving is mogelijk tot en met zondag 5 juni.
De wedstrijdleiding houdt zich het recht voor om bij calamiteiten het toernooi af te gelasten.

   
 
Beemster tuinenweekend 2016
Op zaterdag 11 juni en zondag 12 juni 2016 vindt voor het 17de jaar weer het Beemster Tuinenweekend plaats van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Ook dit jaar stellen verschillende enthousiaste Beemster tuineigenaren hun tuin open voor tuinliefhebbers. Tegen een kleine vergoeding kan er een passe partout bij de deelnemende tuinen gekocht worden. Hiermee kan men het hele weekend de deelnemende tuinen bezoeken. zie ook het uitgebreide artikel
   
 
Bloesemwandeltocht door Aangenaam Wonen Plus
Aangenaam Wonen Plus organiseert op maandag 9 mei om 10-12 uur en donderdag 19 mei om 13.00 een bloesemwandeltocht.
Deze is geschikt voor startende wandelaars in de leeftijd vanaf 55 jaar. Begin en eindpunt Buurthuis ZOB. Twee begeleiders en maximum 15 deelnemers
   
  Wandelen in de Beemster met Daniella Ernsting
Wandelen met Daniella Ernsting

Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Beemster op Westerhem) Middenweg 185. Tempo ligt op 5 kilometer per uur.
Voor de woensdagwandelingen hebben we veel vaste aanmeldingen. De groep kan maximaal met 25 wandelaars want anders is de groep te onoverzichtelijk voor mij alleen. Dan komt het moment dat niet iedereen mee kan wandelen.
Tijdelijk daarom alleen de andere wandeldata waar plaats in overvloed is.
In de donkere maanden in de winter is het heerlijk om met een groep te wandelen.
Alleen is het een grote stap om te gaan wandelen maar al pratende lopen de kilometers makkelijk weg. Het grote voordeel om gezamenlijk op pad te gaan.

 • 24 Mei 9.15 opruimwandeling waar de nadruk ligt om de Beemster mooier te maken. De lengte van de wandeling is daardoor wisselend.
 • Woensdag 25 Mei 9.15 Kunst is in de beemster op verschillende manieren in beeld gebracht. Vandaag drinken wij koffie bij een inspirerende kunstenares op een sfeervolle lokatie.
 • Dinsdag 31 Mei 9.15 opruimwandeling waarin je duidelijk ziet dat je een verschil maakt.
 • Woensdag 1 juni 9.15 Wandeling bij de Rijp en de Beemster. Het land van Leeghwater is altiijd boeiend om door heen te wandelen.
 • Woensdag 8 Juni verrassingswandeling van ongeveer 10 kilometer.
 • Dinsdag 14 juni 9.15 wandeling die in het teken staat van de natuur een handje te helpen. Wij ruimen met een vast en wisselende deelnemers een stukje Beemster op.
  Mooi on te genieten van het verschil wat je maakt.
 • Woensdag 15 Juni 9.15 Kwadijk/Hobrede wandeling van ongeveer 10 kilometer.
  Een weidevogelrijkgebied waar je als wandelaar geniet. Zowel in Kwadijk als Hobrede is er een sfeervol rustpunt.
 • Dinsdag 21 Juni 9.15 wandeling in het teken van de Beemster schoner maken.
  Woensdag 22 Juni 9.15 Broek in waterlandwandeling met koffiepauze in het kerkje van Zuiderwoude. De wandeling is ongeveer 10 kilometer.
  Doordat we verder weg gaan zijn we ruim in de middag terug bij het startpunt.

Enkele veranderingen
Gezamenlijk vertrek
is altijd 9.15 uur vanaf Middenweg 185 te Middenbeemster, tenzij anders aangegeven. Meewandelen is voor eigen risico. Consumpties tijdens de wandeling zijn voor eigen rekening. Bij meerijden graag onderling benzinekosten delen.
Informatie/opgave Daniella Ernsting Tel:477047
www.beemsterwandelingen.webklik.nl

Er wordt naar steeds wisselende bestemmingen gelopen.
Aanmelden maandagavond voor de wandelingen van 19.00 tot 20.00. Afmelden is verplicht. In de antwoordmail krijgen de deelnemers de startplaats. Er kunnen maximaal 10 wandelaars mee. VOL IS VOL.
Woensdag 16 maart gaan deze veranderingen ingevoerd worden.

Het motto is "samen uit samen thuis", dus de wandeling gebeurt in groepsverband. Vertrek wordt altijd aangegeven door Daniella. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan mijn wandelingen. Gebleken is, dat enkele minuten wachten op elkaar bezwaarlijk kan zijn voor enkele wandelaars. Dan kan je beter zelf wandelen dan kan je gaan en staan waar jij wilt, graag hierbij rekening houden met aanmelden.

Opgeruimd staat netjes!
Daniella Ernsting maakt met haar Beemsterwandelingen(.nl) de Beemster al 3 jaar opruimend schoner. Al wandelend en onderwijl vertellend en opruimend toont ze me de VOC huizen en forten in het gebied... 
Zo dicht bij Amsterdam dubbel Werelderfgoed, want de forten zijn Werelderfgoed en de Beemster zelf ook. Onderweg stopten we bij ook nog bij een van de rustpunten die de Beemster rijk is. (www.rustpunt.nu) Een bakkie koffie en een plakje cake bij Jaap en Ria.
Ik werk/woon nu een half jaar in de Beemster, maar ben mijn hart compleet verloren. 
Tja... het is ten slotte Werelderfgoed.
Aldus Neske Beks!

 
Brengt “Sound of Silence” het geluid van de stilte in De Keyser?

Zondagmiddag 12 juni spelen Joost Botman en Niels van der Gulik hun nieuwe theaterprogramma “Sound of Silence” in de Beemsterkeyser te Middenbeemster. Het verhaal van twee jongens uit New York die uitgroeiden tot het meest succesvolle muzikale duo allertijden “Simon and Garfunkel”.
De veelzijdige Niels van der Gulik is al lang geen onbekende meer in de Beemster. Al diverse malen was hij te beluisteren bij Muziek aan de Middenweg. Met Cripple, Creek, Ferry bracht hij nummers van Crosby, Stills, Nash and Young, tevens bracht hij zijn Nederlands talige programma van “Shaffey tot Toon” en rockte hij met een 10 man/vrouw koppige band op het marktplein ter afsluiting van  Muziek aan de Middenweg.  Nu brengt Niels van der Gulik (zang) samen met Joost Botman (zang en gitaar) dit nieuwe theaterprogramma “Sound of Silence” in de Beemsterkeyser te Middenbeemster en nemen zij de luisteraars mee naar de roerige jaren ’60 en ’70.  

 
Inloopdagen Erfgoedkamer Historisch Genootschap Beemster

In oktober 2014 werd de deur van de Beemster Erfgoedkamer opengezet voor publiek. Doel is geschiedenis van de Beemster in alle facetten te verzamelen.

Voor bezoekers is de Erfgoedkamer geopend Beemster Erfgoedkamer op elke eerste maandagavond van de maand van 20-22 uur in het voorhuis bij het Agrarisch Museum.

Locatie: complex ‘Agrarisch Museum’ Middenweg 185, ingang achterzijde voorhuis.
Iedereen, zowel leden als niet-leden van het Historisch Genootschap Beemster, is welkom.
Veel belangstelling bestaat voor ons boeken- en fotoarchief, familiegeschiedenis, geschiedenis van bepaalde gebouwen, archeologie en aandacht voor de soms bedreigende ruimtelijke ontwikkelingen.
Behalve informatief is het met koffie en thee ook heel gezellig.