Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonstellingen
Expositie Atelier Burgerblom in De Keijserin

Anneke Burger-v.d.Blom, Atelier Burgerblom exposeert vanaf 1 juni t/m 29 augustus in De Keijserin in Middenbeemster. Te zien zijn 18 werken, verdeeld in 3 categoriën:

  1. De eerste: originele pentekeningen van de Beemster en eveneens Beemster Boerderij aquarellen
  2. Categorie 2: herinneringen aan de reizen naar Tanzania en Kenia en Indonesia en zijn aquarellen
  3. Categorie 3: Gedeelte van de nieuwe vrouwenportretten uit de series: "De Tulp als hoofddeksel".

Te bezichtigingen tijdens openingsuren en bij activiteiten en op afspraak.

 
Een bijzondere taal- en poëziemiddag Kerkhof-Galerie

Zondagmiddag 26 augustus komen van 14:00 – 17:00 uur zeven dichters/schrijvers naar een rustpunt in Purmerend: Kerkhofgalerie en beeldentuin aan de Overweersepolderdijk om in een parkachtige omgeving hun verhalen te vertellen, hun gedichten voor te dragen.
De dichters zijn: Thea de Hilster, Tjerk Hiemstra, Elly Linger-van Waarden, Marc Bart, Mattie Goedegebuur, Merik van der Torren en Mirjam Al
In de kapel is van 13.00 een expositie te bekijken met beelden van Ria Straatman en etsen van Gwenny Ebbers. In de tuin staan een aantal monumenten en beelden.
Rond half vijf wordt afgesloten in een grote kring, zodat ook de dichters elkaars werk kunnen horen. www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl

Expositie op en rond de Kerkhof-Galerie
In en rond de Kerkhof-Galerie en Beeldentuin aan de Overweersepolderdijk 24 in Purmerend is op zondag 5 augustus t/m 23 september een expositie te bekijken van etsen van Gwenny Ebbers en beelden van Ria Straatman.
Op het eerste gezicht lijken de etsen van Gwenny de idealen van abstract modernisme te volgen, maar schenden tegelijkertijd hiervan de regels met detaillering. De unieke geometrische elementen van kleur, non-kleur en zwart op papier vormen een harmonie en tegelijkertijd een paradox in zich zelf en tot elkaar.
Ria is geboeid door zowel het ruwe van de onbewerkte steen als het ‘zachte’ wanneer gepolijst. Het is iedere keer weer een uitdaging de juiste balans te vinden tussen vorm, lijn en emotie.
Deze expositie wordt zondag, 5 augustus om 16:00 uur geopend door Hans Glandorf, bier- en whiskykenner.
De beeldentuin is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur, de expositie in de kapel op vrijdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur.
Finissage expositie van werk van kunstenaars met een beperking

In de kapel van Kerkhof-galerie en beeldentuin Overweersepolderdijk exposeren op 29 juli een aantal kunstenaars met een beperking. Aan de wand exposeren Anita Rollman en Bart Berkhout hun schilderijen en tekeningen. Anita Rollman is tien jaar geleden aan een tumor in de hersenen geopereerd, waardoor zij lange tijd aan huis gebonden was. Zij is haar oude hobby weer gaan oppakken, heeft zich de verschillende technieken meer eigen gemaakt en treedt niet voor het eerst met haar werk naar buiten. Bart Berkhout, opgegroeid in een zeer kunstzinnige arbeidersfamilie, had verschillende burn-outs. Tijdens de vele behandelingen en opnames kwam hij er achter dat het uiten door middel van tekenen en schilderen heel belangrijk voor hem was. Zowel Anita als Bart laten ook enkele beelden zien.
In de vitrine in de kapel exposeren een 13-tal veelzijdige kunstenaars die hun werk maken bij Het Kunstatelier van Odion in de Noordster in Purmerend. Deze kunstenaars tekenen en schilderen, maar exposeren nu alleen vrolijke glasfusing, waarbij sommigen een uitstapje maken. Soms ligt het ontwerp bij het resultaat in glas.
De expositie in de kapel aan de Overweersepolderdijk 24 in Purmerend is te bezoeken t/m 29 juli a.s. van vrijdag t/m zondag van 13:00 – 17:00 uur. Dan kunt u er ook terecht voor koffie of thee. Entree is gratis en de kapel is rolstoeltoegankelijk. De expositie wordt komende zondag, 29 juli om 15:30 uur feestelijk afgesloten met een finissage. Veel exposanten zullen aanwezig zijn; er worden drankjes geschonken waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd voor de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk. Door uw komst maakt u het ook voor de exposanten extra feestelijk.
Zie ook www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl en volg ons op Facebook via Stichtingkerkhofoverweersepolderdijk. Hartelijk welkom!

 
Alex’ kijk op water, tentoonstelling in
Museumgemaal Wilhelmina

In  Museumgemaal Wilhelmina wordt op zondag 1 juli om 14.00 uur een tentoonstelling geopend van foto’s  van Alex Hendriks.
Hendriks, ‘Waterman’ werkt voor waterschappen in Zuid- en Noord-Holland. Zijn foto’s hebben water als onderwerp. Hij weet zijn onderwerp door alle seizoenen heen en op de meest onwaarschijnlijke locaties en momenten vast te leggen; ze ogen heel vertrouwd, zijn steeds verrassend en toveren onverwachte en verbazende inkijkjes op het fenomeen water.
Het Museumgemaal Wilhelmina aan de Molendijk 9, nabij Schermerhorn is in principe gratis te bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage is meer dan welkom.
Museumgemaal Wilhelmina is op alle zomerzondagen in juli en augustus en in september t.e.m. 9 september van 11 tot 17 uur geopend. Kom kijken naar water.
Voor meer informatie: www.museumgemaalwilhelmina.nl/

Zomertentoonstelling 'Vive la plume'
over schrijven als kunde en kunst in Betje Wolff Museum
De voorbereidingen voor de aanstaande zomertentoonstelling in het Betje Wolff Museum zijn nu zover dat we kunnen beloven dat er op zolder een presentatie komt die zowel verbazing als herkenning zal oproepen. Herkenning – zeker bij de ouderen onder ons – als we het schoolhoekje zien met het bord, de bankjes en de grote letterkaart. De kroontjespen, schoolschriften met dubbele lijntjes, inktpotten, o wat was leren schrijven toch moeilijk! Met veel oefening lukte het de meesten van ons uit de aangeleerde schrijfmethode een persoonlijk handschrift over te houden.Maar hoe ging dat vroeger in zijn werk? Schoolgaan was voor kinderen in de Beemster immers maar bijzaak want meehelpen op het land konden zes- tot twaalfjarigen heel goed en dat was toch noodzakelijk om als gezin te overleven? En de wegen, die waren toch onbegaanbaar van oktober tot mei? Allemaal waar, maar de vijf tot zeven Beemster schoolmeesters leerden hun kinderen in de achttiende en negentiende eeuw bijna allemaal lezen en schrijven. Van dat leren schrijven heeft het HGB een opmerkelijk grote en rijke variatie voorbeelden in zijn collectie. Voor het eerst in onze museumgeschiedenis putten we ruimschoots hieruit. Maar ook meester Cornelis Eenhuizen van de school in Westbeemster zal u versteld laten staan. En hoe zag het handschrift van Betje Wolff er eigenlijk uit? Vanaf 1mei kunt u het komen bekijken