Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Exposities/Kunst
 
Expositie engelen en meer in kapel van Kerkhof Overweersepolderdijk

In het weekend van vrijdag 15 t/m zondag 17 december is er een expositie van engelen en iconen van engelen in de kapel van de begraafplaats aan de Overweersepolderdijk in Purmerend. De kapel is van 13:00 – 17:00 uur geopend.
Vorig jaar een zeer geslaagde expositie van kerststallen en kerstgroepen in de intieme kapel van de gerestaureerde begraafplaats aan de Overweersepolderdijk 24, dit jaar een expositie van engelen in de kapel. Er worden engelen geëxposeerd uit diverse landen, zoals Peru, Republiek Congo, maar natuurlijk ook uit Nederland. De materialen verschillen veel, zoals o.a. zwart ebbehout, stof, keramiek en meer evenals de formaten. De expositie is te bezichtigen op vrijdag 15 t/m zondag 17 december van 13:00 – 17:00 uur.
De Wereldwinkel heeft ook een aantal engelen, kerstkaartenen meer toegezegd. Deze zijn te koop evenals keramiek van een drietal keramisten met een beperking van Cordaan Amsterdam en houten engelen van Odion Purmerend. Ook zijn er kerststukjes te koop van Odion Purmerend. Tijdens de openingstijden kunt u er ook terecht voor koffie, thee, warme chocolademelk of glühwein. Hartelijk welkom. Zie ook www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl.

Nieuwe tentoonstelling in museum Westerhem

Vanaf 1 mei 2017 is in het Agrarisch Museum Westerhem, naast de vaste tentoonstelling, een nieuwe tentoonstelling ingericht met vier thema’s. Deze thema’s zijn allemaal kenmerkend voor de Beemster.

 1. Brongas.
  Op de hooizolder van Westerhem wordt de door Wouter Sluis laat in de 19e eeuw door ontwikkelde techniek getoond die het mogelijk maakte om het in de bodem aanwezige brongas geschikt te maken voor verlichting, verwarming en koken.
 2. Henk Tol.
  Deze in 1987 op veel te jonge leeftijd overleden Beemster kunstenaar heeft vele kunstwerken nagelaten die betrekking hebben op de Beemster. Een klein overzicht van zijn werk is te zien in de hooiberging en de hooizolder.
 3. Honingbijen.
  Zonder honigbijen geen leven. Door allerlei oorzaken wordt het voortbestaan van de bij bedreigd. In de tuinhoek op de 1e verdieping wordt extra aandacht besteed aan deze o zo nuttige diertjes. In de boomgaard van Westerhem staan twee echte bijenkasten.
 4. Zomerstal.
  In het voorjaar gaan de koeien springend de wei in. De stal blijft vuil achter. Deze werd geheel uitgemest en "gewitteld" en ingericht als zomerstal was ingericht, een oude traditie in de Beemster, maar ook in de rest van Noord Holland.

Nieuw! Combikaart voor musea in Middenbeemster
Eén kaart voor twee musea. Vanaf 1 mei tot 1 oktober is zowel in het Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a, als in het Betje Wolff museum Middenweg 178, een combikaart tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar
Openingstijden beide musea vanaf 1 mei 2017: Di. t/m vrij. van 11.00 tot 17.00 uur en op za. en zo. van 14.00 tot 17.00 uur.

Zomertentoonstelling in het Betje Wolff Museum

“Denk nooit aan Betje Wolff, of denk aan Aagje Deken” is de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Betje Wolff Museum, Middenweg 178 in Middenbeemster. De expositie verhaalt over het leven en werk van Betje Wolff en Aagje Deken, die samen hun boek “Mejuffrouw Sara Burgerhart” schreven, een briefroman.  die vaak als begin wordt genoemd van de moderne Nederlandse literatuur.  Als  vurige patriotten hebben ze ook de Franse revolutie in 1789 van dichtbij meegemaakt.
De tentoonstelling ademt de sfeer proeven van de oude pastorie, waar de geest van Betje Wolff nog lijkt rond te waren.
Het museum is vanaf 1 mei geopend op dinsdag  t/m vrijdag van van 11.00-17.00 uur en op za. en zo. van 14.00-17.00 uur.
Eén kaart voor twee musea. Vanaf 1 mei tot 1 oktober is zowel in het Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a, als in het Betje Wolff museum Middenweg 178, een combikaart tegen gereduceerd tarief verkrijgbaar

 
Project  'Kunstwerk van de Week' - Boek 8e jaargang 2016

Elke week publiceert beeldend kunstenaar Ruud Streefkerk een ‘Kunstwerk van de Week’ met een informatieve begeleidende tekst, een project dat inmiddels al weer 8 jaar loopt. De foto’s die hij overal in Europa, van de Noordkaap tot de rots van Gibraltar maakt, vormen de basis voor zijn digitale kunstwerken.
Streefkerk is gefascineerd door landschappen waar de natuur nog ongerept is en de invloed van de mens minimaal, waar het ontstaan van het landschap en de geheimen van de natuur zich in detail of in monumentale geologische structuren openbaren. Samen met zijn partner, grafisch kunstenaar Yolanda Eveleens, kiest hij wekelijks een van deze kunstwerken uit en wordt er een tekst aan toegevoegd die vaak verrassende achtergrondinformatie biedt. Dit ‘Kunstwerk van de Week’ wordt via internet verstuurd aan een selecte groep belangstellenden. Zo werden er ook in het afgelopen jaar door Streefkerk 52 kunstwerken via internet aan zijn abonnees verstuurd. Daarnaast worden ze verspreid op de sociale media, met inmiddels zo’n 2500 volgers. 
Net als voorgaande jaren is er ook nu weer een boek verschenen (8e jaargang 2016, A4 formaat met ringband op 250-grams papier), waarin alle kunstwerken van het afgelopen jaar met tekst geprint zijn.
Voor nadere informatie kunt u de website www.ruudstreefkerk.com  bezoeken