Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonstellingen
Zomertentoonstelling 'Vive la plume'
over schrijven als kunde en kunst in Betje Wolff Museum
De voorbereidingen voor de aanstaande zomertentoonstelling in het Betje Wolff Museum zijn nu zover dat we kunnen beloven dat er op zolder een presentatie komt die zowel verbazing als herkenning zal oproepen. Herkenning – zeker bij de ouderen onder ons – als we het schoolhoekje zien met het bord, de bankjes en de grote letterkaart. De kroontjespen, schoolschriften met dubbele lijntjes, inktpotten, o wat was leren schrijven toch moeilijk! Met veel oefening lukte het de meesten van ons uit de aangeleerde schrijfmethode een persoonlijk handschrift over te houden.Maar hoe ging dat vroeger in zijn werk? Schoolgaan was voor kinderen in de Beemster immers maar bijzaak want meehelpen op het land konden zes- tot twaalfjarigen heel goed en dat was toch noodzakelijk om als gezin te overleven? En de wegen, die waren toch onbegaanbaar van oktober tot mei? Allemaal waar, maar de vijf tot zeven Beemster schoolmeesters leerden hun kinderen in de achttiende en negentiende eeuw bijna allemaal lezen en schrijven. Van dat leren schrijven heeft het HGB een opmerkelijk grote en rijke variatie voorbeelden in zijn collectie. Voor het eerst in onze museumgeschiedenis putten we ruimschoots hieruit. Maar ook meester Cornelis Eenhuizen van de school in Westbeemster zal u versteld laten staan. En hoe zag het handschrift van Betje Wolff er eigenlijk uit? Vanaf 1mei kunt u het komen bekijken
KUNST 2 gaat op reis
Een nieuw kunstproject van 5 Beemster kunstenaars

KUNST2 (kunstkwadraat) komt logeren bij Beemsterlingen thuis. Mensen kijken gemiddeld minder dan een halve minuut naar een kunstwerk op een tentoonstelling, maar wat gebeurt er als het kunstwerk een maand lang bij jou thuis komt logeren? Verandert je mening als je langer naar een kunstwerk kijkt? Zie het kunstwerk als een logé die je niet kent en een poosje onderdak biedt. Wat als het niet klikt, of als je juist heel erg aan hem of haar gehecht raakt?
De kunstenaars van Kunstkwadraat willen dit het komende jaar gaan onderzoeken, binnen de dijken van de Beemster. Dit is het derde project van KUNST2 , Dennis A-Tjak, Inge Bečka, Wil van Blokland, Rogier Oversteegen en Piep van Sante waarin zij op zoek gaan naar een bijzondere manier om kunst en publiek met elkaar in contact te brengen. 
De reis van de kunstwerken gaat 1 oktober 2017 van start en duurt precies één jaar. De reis is te volgen op Facebook. Zo werkt de logeerpartij Twaalf maanden lang gaan 5 geselecteerde kunstwerken op reis. Een maand lang is het kunstwerk dan steeds bij een Beemsterling in huis die zelf een volgend logeeradres kiest. Zo staat of hangt het kunstwerk iedere maand in een ander huis. 
Wij vragen de gastheer/gastvrouw om het werk te fotograferen in de nieuwe omgeving, eventueel voorzien van commentaar. Het kunstwerk moet wél binnen de dijken van de Beemster blijven en keert na twaalf maanden terug bij de kunstenaar. Elk kunstwerk wordt doorgegeven in een reiskoffer met informatie over het werk, over de kunstenaar en KUNST2 . Zo volg je het kunstwerk op zijn reis. KUNST2 plaatst de foto’s van de reizende kunstwerken - telkens in een nieuwe omgeving - op social media. Na een jaar, aan het einde van de reis, komt er een tentoonstelling met de betreffende werken van de vijf kunstenaars en het beeldmateriaal dat tijdens het project is verzameld. 
Kunstenaarsgroep KUNST2 bestaat uit: Dennis A-Tjak (fotograaf) www.originaldennis.com Inge Bečka (keramisch vormgever) www.ingebecka.com Wil van Blokland (monumentale keramiek), www.wilvanblokland.nl Rogier Oversteegen (schilder) www.rogieroversteegen.nl Piep van Sante (beeldend kunstenaar) www.piepvansante.nl Sinds 2015 werken zij samen in KUNST2 met het doel om kunst en publiek op verrassende manieren te verbinden zoals de tentoonstelling ‘Raakvlakken’ (Augustus 2016) in Museum Waterland te Purmerend, waar zij op zoek gingen naar de raakvlakken binnen hun werk, met als doel de dialoog met het publiek aan te gaan en met de kunstenaars onderling. En de bijzondere groepstentoonstelling in het leegstaande schoolgebouw de Bonte Klaver in Noordbeemster. (December 2016) Het project KUNST2 gaat op reis is de komende tijd te volgen op Facebook: www.facebook.com/Kunstkwadraat Voor informatie of contact: Rogier Oversteegen: 06 21 26 69 54 Piep van Sante: 06 36 14 86 26 www.kunstkwadraat.com info@kunstkwadraat.com

Expositie in Onder de Linden
Anneke Burger exposeert in Expositie Cultureel Centrum Onder de Linden van 27 januari t/m 31 maart haar collectie Impressie Azië en Beemster.