Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonstellingen en andere activiteiten
 1. Feestweekend Floraliavereniging Noordbeemster 2018
 2. Cartouche brengt nieuwe theaterprogramma seizoen 2018/19 uit
 3. Kenniscentrum Mantelzorg Online
 4. Weegbrug staat ten dienste van toekostige vakantiegangers
 5. Wat is er aan de hand in de Beemster met het subsidiebeleid?
 6. Openstelling Beemster Erfgoedkamer
 7. Beperking inloop-activiteiten in Bibliotheek Beemster
 8. Meedoen aan Yoga in de Kapel van ZOBeemster
 9. Funky Black Gospel en Soulballads
Feestweekend Floraliavereniging Noordbeemster 2018

Op 8 en 9 september 2018 houdt de Floraliavereniging te Noordbeemster haar jaarlijkse feestweekend met leuke verrassingen en bezichtigingen.
Zaterdagmiddag 8 september is er een voorstelling voor alle kinderen, dit jaar worden de kinderen vermaakt door Sven met zijn prijzenshow. Aanvang 14.00 uur. De toegang is voor iedereen en geheel GRATIS.
Na dit optreden wordt de tentoonstelling geopend.
's Middags is de prijsuitreiking van de kinder potplanten.
Op de tentoonstelling zijn de door de leden opgekweekte planten en dahlia’s te bewonderen. Ook de bloemstukken, boeketten en het huisvlijt zijn het bekijken waard.Tijdens de tentoonstelling kan jong en oud diverse activiteiten doen, zoals sjoelen, raadspelen, steenwerpen, balletjesspel, rad van avontuur waarbij u leuke prijzen kunt winnen. Zaterdagavond 8 september begint om 20.00 uur het katknuppelen. Daarna is er muziek, verzorgd  door de Travelin’ band, Rock en Roll uit de jaren ’60 en’70. Dat beloofd een heel gezellige feestavond te worden.Zondagmiddag 9 september geeft  Mixxt een optreden, deze meiden zingen vooral up-tempo nummers en verzorgen het middagprogramma. De aanvang is 14.00 uur. De toegang is GRATIS en iedereen is welkom, jong en oud! Daarna kunt  u gezellig een kopje koffie of een borreltje drinken en misschien wint u wel wat lekkers met het rad van avontuur. Aan het einde van de middag is de prijsuitreiking en de grote verloting. Dit jaar is de hoofdprijs een helicoptervlucht voor twee personen.

De tentoonstelling vindt plaats aan de Middenweg 53 te Noordbeemster.
Zaterdag 8 september van 14.00 – 18.00 uur en van 20.00 – 01.00 uur.
Zondag   9 september van 14.00 – 19.00 uur (’s avonds zijn wij niet open).

Gezocht: ervaringsdeskundigen voor een nieuw inwonerspanel

Wij zijn als gemeente Beemster op zoek naar ervaringsdeskundigen voor een nieuw inwonerspanel.
In 2017 is een VN-verdrag in werking getreden voor de rechten van personen met een beperking. Het doel van het verdrag is dat personen met een beperking zo veel mogelijk op gelijke voet mee kunnen doen in de samenleving. De gemeente Beemster gaat aan de slag met dit verdrag. Er wordt een plan opgesteld waarin we beschrijven wat we gaan doen voor deze doelgroep.

Inwonerspanel
De invulling van dit plan wil de gemeente niet zelf bepalen, maar gebeurt door de doelgroep hier rechtstreeks bij te betrekken. Daarom wordt een panel georganiseerd voor ervaringsdeskundigen uit Beemster. De ervaringsdeskundigen gaan met elkaar in gesprek over wat beter of anders kan. Aan de hand van deze gesprekken gaan we kijken welke verbeteringen haalbaar en wenselijk zijn en of we deze geleidelijk kunnen gaan doorvoeren binnen de gemeente Beemster.

Doet u mee?
Wilt u deelnemen aan dit panel, of kent u iemand die geïnteresseerd is? Bel of mail dan met Marlou Velzeboer, via 06-22 09 55 47 of m.velzeboer@purmerend.nl.

We hebben de volgende datum/tijden in gedachten voor het panel:
- Donderdag 9 augustus van 15.30 - 17.30 uur; of
- Donderdag 9 augustus van 19.00 - 21.00 uur.
Zodra er voldoende aanmeldingen zijn, zal de datum/tijd definitief worden. Het panel vindt plaats in de Beemster Bibliotheek of in het gemeentehuis van Beemster.

Theaterprogramma Cartouche seizoen 2018/19 klaar

Al ruim 10 jaar organiseert Cartouche voorstellingen in de Grote Kerk van De Rijp. Deze week hebben ze hun programma voor het komende seizoen bekendgemaakt en liggen de programmafolders onder andere bij de VVV's , bibliotheken en in de Grote Kerk om meegenomen te worden. Ook dit jaar is het weer een gevarieeerd programma, voor jong en oud en alles wat daartussen zit. Zo komt Joke Bruijs en orkest Musica Extrema in februari met een ode aan het Nederlandse én internationale levenslied. Dus ook chansons, fado en nummers van André Hazes(?) komen deze avond langs.
Verder komt musicalster/operazanger Henk Poort op 13 oktober. In een gevarieerd programma vertelt hij over zijn leven in de Jordaan en zingt uit zijn omvangrijke repertoire. Ook de hippe meiden van Clean Pete komen langs (24 november), Marcel de Groot bezoekt De Rijp in maart met zijn nieuwe theaterprogramma en Maurice Mulderij vertelt ons alles over "de liefde" tijdens zijn theaterconcert in de liefdesmaand mei. Dit jaar heeft Cartouche ook weer een kindervoorstelling georganiseerd. Deze  (grappige) voorstelling "de Verkleedkoffer" is volgend jaar april. Het seizoen begint dit jaar op 8 augustus, klassiek, met de samenwerking van The International Holland Music Sessions.
Dankzij de grote Grote Kerk in De Rijp durft de organisator, vrijwilligersorganisatie Cartouche, ook te kiezen voor grotere producties die óók in de reguliere theaters staan. De artiesten hebben altijd een live begeleiding. Een hele investering, die dankzij de bezoekers (steeds meer uit de weide omtrek) en de sponsors "theater" naar een bijzondere eeuwenoude omgeving brengt. Zie ook de website: www.cartouche-graftderijp.nl

 
Muziekschool Waterland organiseert Eindelijk tijd voor... muziek

Wegens succes vervolgd! Muziekschool Waterland, Geulenstraat 62 in Purmerend, organiseert speciaal voor 55-plussers, “Eindelijk tijd voor Piano” en “Eindelijk tijd voor Gitaar”, speciaal bedoeld voor diegene, die altijd al zin heeft gehad zelf muziekles te nemen, maar er nooit de tijd voor had. De wekelijkse lessen starten voor piano op woensdag 12 september om 9:15 uur en gitaar op 10 oktober om 13:00 uur. In speciale cursussen kan iedere 55-plussers ontdekken dat er toch eigenlijk niets leuker is dan zelf muziek maken.
Speciaal voor beginners heeft Muziekschool Waterland de cursussen “Tijd voor Gitaar” en “Tijd voor Piano” ontwikkeld. Daarnaast worden deze cursussen ook aangeboden aan gevorderden. In acht wekelijkse groepslessen van een inspirerende en deskundige docent leert men in een ontspannen sfeer een aantal leuke muziekstukken te spelen. Er worden diverse technieken aangeleerd, er is tijd om noten te leren lezen, te musiceren met andere cursisten en melodieën na te spelen op het gehoor.
Check de website voor meer informatie, ook over de gevorderden cursussen, (www.muziekschoolwaterland.nl, tabblad cursussen). Of neem contact op via mail info@muziekschoolwaterland.nl of telefoon 0299-427812.

 
Kenniscentrum Mantelzorg Online

Weet u welke mogelijkheden er zijn om een zorgvrager bij u te laten wonen? Van welke wetten kunt u als mantelzorger gebruik maken? Welke zorgorganisaties in Zaanstreek/Waterland bieden dagbesteding aan? Onder andere op deze vragen krijgt u op het digitale kenniscentrum mantelzorg antwoord.
Vanaf vandaag staat kenniscentrum mantelzorg online. Een digitaal kenniscentrum met informatie en tips voor mantelzorgers in Zaanstreek/Waterland en voor iedereen die te maken heeft met mantelzorgers. 
Het kenniscentrum is opgebouwd vanuit een negental onderwerpen. Meer: www.mantelzorgondersteuning.org/
Het Kenniscentrum mantelzorg is een onderdeel van RSWP, een professionele vrijwilligersorganisatie in Zaanstreek/Waterland met als doel om kwetsbare inwoners zo lang mogelijk op een prettige wijze thuis te laten wonen en mantelzorgers te ondersteunen.

Weegbrug staat weer ten dienste van vakantiegangers

Gaat u binnenkort op vakantie met de caravan of de camper en wilt u geen bekeuring riskeren vanwege een te zwaar beladen voertuig? Maak dan vooral even een afspraak met de weegmeester van de weegbrug in Beemster. Sinds 2014 is de weegbrug aan de Jisperweg/kruizing Volgerweg volledig gerenoveerd, geijkt en helemaal klaar om te wegen.
Vroeger, toen de suikerbieten nog aan het einde van de Jisperweg in een schuit werden gestort om vervoerd te worden naar de suikerfabriek, werd de lading even daarvoor gewogen op de weegbrug. Maar vanaf 1975 gebeurde dat niet meer. Ook voor andere landbouwproducten ontgroeide het weegvermogen van de weegbrug (max. 25 ton). De inkomsten daalden en een belangrijk stuk agrarisch erfgoed dreigde verloren te gaan.
Met behulp van sponsors en vrijwilligers werd de weegbrug gerenoveerd.
De landbouw als klant komt dus niet meer terug maar thans is deze uitermate geschikt voor het wegen van caravans en campers. Een bekeuring voor een te zwaar beladen camper of caravan te krijgen: even de weegmeester bellen op 06 83 89 97 03 om een afspraak te maken (€ 5,- per weging). Daarmee helpt u bovendien mee aan instandhouding van een stuk cultureel erfgoed.

Funky Black Gospel en Soulballads – B-Star
start nieuw project op eerste drie donderdagen van de maand

De B-Star Gospel & Soulsingers starten met een nieuw project, bestaand uit liederen met de funky spirit van de moderne Amerikaanse Black Gospel, afgewisseld met mooie soulballads. De arangementen van de liederen geven veel ruimte aan een mix van koor -en solozang. Er wordt gerepeteerd onder leiding van Erwin Young met Rick Piepers, vleugel, op in de foyer van de Keyserin, Middenweg 148 in Middenbeemster.
In mei, begin juni wordt dit projekt besloten met een aantal optredens.
De eerste weken is er ruimte voor nieuwe zangers om eens een avond te komen meezingen.  Verdere Informatie bij helen.blackgospelbeemster@ziggo.nl.

Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
De Z-INN Kapel aan de Pr. Wilhelminasingel 39 in Zuidoostbeemster brengt verschillende tradities bij elkaar. Op Zondag 18 februari van 11.30 tot 12.30 uur worden elementen van een kerkdienst gecombineerd met yoga. Neem dus je matje mee. Iedereen van harte welkom.

Iedere eerste maandagavond van de maand is de Beemster Erfgoedkamer open is vanaf 20.00 uur.  Heb je vragen kom dan gerust langs. Voor een goed verhaal of anekdote is ook altijd een gewillig oor.
De afdeling Beemster Erfgoed richt zich vooral op:

 • Archivering van historisch belangrijke boeken, dagboeken, documenten, foto’s en films.
 • Het organiseren van de ‘HGB Inloop’: voor zowel leden als niet-leden is er regelmatig in de Beemster Erfgoedkamer gelegenheid om samen met andere bezoekers te praten over onderwerpen uit de Beemster historie, o.a. aan de hand van oude foto’s of documenten.
 • Archeologie en onderzoek naar de Beemster vóór de droogmaking (1612).
 • Bewoningsgeschiedenis en stamboomonderzoek.
 • Historisch onderzoek van prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog en daarna d.m.v. archiefonderzoek en interviews met Beemsterlingen, zogenaamde ‘oral history’

Beemster Erfgoedkamer 
De Beemster Erfgoedkamer vormt het kloppend hart van de afdeling Beemster Erfgoed. In deze fraaie en authentieke ruimte wordt o.a. het volledig HGB-archief (boeken, oude foto’s e.d.) beheerd. De Beemster Erfgoedkamer bevindt zich in het voorhuis van het complex ‘Westerhem’. De ruimte is geopend tijdens de zogenaamde HGB Inloop en op individueel verzoek. Het inzien en eventueel uitlenen van materiaal is aan regels gebonden.
Voor meer informatie: Historisch Genootschap Beemster

Beperking activiteiten in Bibliotheek Beemster

In september 2017 gingen in Bibliotheek Beemster lees- en praatgroepen voor anderstaligen en laaggeletterden van start, evenals de formulierenbrigade voor een ieder die hulp nodig heeft bij het invullen en/of begrijpen van formulieren en brieven. Gebleken is, dat weinig mensen hier gebruik van maakten.
In de hoop meer mensen te kunnen trekken, is begin 2018 samenwerking gezocht met diverse welzijnsorganisaties in Middenbeemster. Naast vrije inloop voor de formulierenbrigade kon men op donderdagmiddag ook een vraag stellen aan bijv. Evean, St Mee, Buurtzorg, SMD en de Gemeente. Helaas bleef het stil bij de formulierenbrigade en is er besloten om te stoppen met het inloopuur in de bibliotheek.
Wel kan er nog hulp gezocht worden via fbbeemster@bibliotheekwaterland.nl. Via dit mailadres kan een afspraak gemaakt worden waarna men elkaar kan ontmoeten op een gewenst tijdstip in de bibliotheek.
De eerder genoemde welzijnsorganisaties houden nog wel hun inlooopmiddag. Echter niet meer wekelijks maar vanaf 1 juni iedere tweede donderdag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur. Evean, Buurtzorg, WonenPlus, SMD, St Mee, Gemeente en Zorgcirkel zijn dan in de bibliotheek aanwezig voor een vraag of een praatje. De data voor 2018 op een rijtje: 14 juni, 12 juli, 9 augustus, 13 september, 11 oktober, 8 november en 13 december.