Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonstellingen en andere activiteiten
  1. Internationaal korenconcert in Middenbeemster
  2. Boeken bijj Betje - ontmoetingen met schrijvers
  3. Weegbrug staat ten dienste van toekomstige vakantiegangers
  4. Openstelling Beemster Erfgoedkamer
  5. De week van de teek
Kijk uit; het is weer tekentijd

Van 15 tot en met 21 april a.s. is het de Week van de Teek. Landschap Noord-Holland is één van de organisaties die meewerkt aan dit landelijke initiatief. De lente is het traditionele aftrapmoment voor de campagne, want in deze tijd van het jaar worden de teken weer actief. Net nu het mooi weer is en iedereen er op uit trekt om te genieten van de natuur. Extra opletten dus, want deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Dan is het vooral belangrijk om de teek snel te verwijderen. Landschap Noord-Holland stelt daarom een gratis tekenpas beschikbaar voor een veilige verwijdering van teken.

Veilig de natuur in met een eigen tekenpas
Landschap Noord-Holland vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet kunnen genieten. Daarom heeft de natuurorganisatie 10.000 gratis tekenpassen beschikbaar. Zo’n tekenkaart blijkt een van de beste en meest veilige manieren te zijn om een teek te verwijderen. Dankzij het  handige formaat (creditcard) is de tekenpas makkelijk mee te nemen in de portemonnee en zijn mensen altijd voorbereid. Bovendien heeft de pas een inkeping om zowel volwassen als jonge teken (nimfen) snel en soepel te verwijderen. Inwoners van Noord-Holland kunnen de pas aanvragen op landschapnoordholland.nl/tekenpas. Maar wees er snel bij. Want op=op.
Week van de Teek (15  t/m 21 april)
In deze week brengen allerlei natuur- en groene organisaties teken, tekenbeten en de risico’s van tekenbeten onder de aandacht. Want zo’n beet kan voor veel ellende zorgen en de ziekte van Lyme veroorzaken. Veel mensen denken dat teken zich in bomen bevinden, maar dat is niet waar. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in je eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Het is altijd oppassen geblazen als je buiten bent.
De risico’s
Als je door een teek gebeten bent, loop je het risico op de ziekte van Lyme, een infectieziekte. Om dat te voorkomen, moet een teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans op deze ziekte.  De nimf, de onvolwassen teek, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van deze ziekte. Ze zijn niet groter dan een speldeknop en vaak moeilijk te zien.
De beste bescherming
Je kunt jezelf het beste beschermen door gesloten kleding te dragen: lange mouwen, lange broek. En als je buiten bent geweest, altijd je kleding en lichaam controleren op teken. Teken en nimfen (jonge teken) moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De beste en veiligste manier is om dat met een tekenpas te doen. Meer informatie over de risico’s en de beste beschermingsmaatregelen zijn te vinden op: www.lymevereniging.nl

Muziekschool Waterland ontvangt Fins meisjeskoor

Purmerend, april  2019 – Jeugdkoor The Classics van Muziekschool Waterland ontvangt volgende week het meisjeskoor Sandür. Tijdens het 4-daagse programma maakt het koor kennis met onze prachtige regio en zullen beide koren een gezamenlijk concert voorbereiden. Initiator van de uitwisseling is koordirigent Jan Maarten Koeman.

Unieke ontmoeting
Het meisjeskoor Sandür maakt deel uit van de Zweedse muziekschool in Helsinki. De voertaal is Zweeds aangezien de zuidkust van Finland tweetalig is. De naam Sandür is een middeleeuws woord voor Zandloper. De leden van de Classics bieden onderdak aan de leden van het Finse koor en verheugen zich bijzonder op de komst van hun Finse leeftijdsgenoten. Samen eten, drinken, praten en bovenal samen zingen vormen de basis voor deze unieke ontmoeting. Zo zal op donderdag 18 april het Finse koor optreden in het Kindcentrum Willem Eggert waar zij ook jonge kinderen hoopt te inspireren voor het samen zingen.

Internationaal korenconcert Middenbeemster
Als hoogtepunt van deze ontmoeting zal er op zaterdag 20 april een bijzonder concert plaatsvinden waaraan beide koren zullen deelnemen. Er zullen Finse liederen klinken, maar de Finse meisjes hebben ook hun best gedaan op Nederlandse liederen! Het publiek wordt uitgenodigd om gezamenlijk een Fins lied te zingen, daarbij ondersteund door kinderen van de Beemster Kinderkoren.

Internationaal Korenconcert Middenbeemster
The Classics o.l.v. Patrice van Opstal
Meisjeskoor Sandür o.l.v. Ann Catrin Wulff
Locatie: De Keyserin, Middenweg 148, Middenbeemster
Datum: zaterdag 20 april 19.00 u
Toegang: gratis, collecte na afloop  

 
Boeken bij Betje - ontmoetingen met schrijvers

Op 8 februari 20.00-21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur), start het Betje Wolff Museum in samenwerking met José Ferdinandus  de tweede serie avonden van dit seizoen.  De belangstelling voor de Boeken bij Betje-avonden is groot. Omdat de zolder van het museum toch te kwetsbaar, te klein en te slecht toegankelijk  is om structureel grotere groepen te ontvangen, is in overleg met het HGB-bestuur, Agrarisch Museum Westerhem, en José Ferdinandus besloten de avonden voorlopig te verplaatsen naar het Agrarisch Museum, Middenweg 185a, 1462 HJ Middenbeemster. Deze plek is wat groter en op de begane grond!
Als gast is op deze 8e februari  is: Tomas Lieske, een Nederlandse schrijver en dichter. Het interview zal voornamelijk gaan over zijn laatste roman De vrolijke verrijzenis van Arago. In het verhaal zwerft een vijftienjarig meisje met een jonge vos door het noorden van Italië en door Oostenrijk. Er groeit een diepe vriendschap tussen hen. Het geluk is compleet als ze een thuis vinden bij Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie Albert Einstein en Niels Bohr regelmatig logeren.
Toegang : 10 euro (graag vooraf te betalen op bankrekening NL15ABNA 0843590181 t.n.v. Historisch
Genootschap J.A. Leeghwater o.v.v .Boeken bij Betje + datum)
Reserveren via boekenbijbetje@gmail.com
U krijgt vervolgens een mail waarin u wordt gevraagd vooraf te betalen.
De volgende gasten zijn: 8 maart 2019 : Marc Reugebrink, 12 april 2019: Mensje van Keulen en 10 mei 2019     : Menno Schilthuizen
Voor diegenen die toch nog de sfeer willen proeven van Betje Wolff op haar zolder is er op 8 februari tot 19.45 uur nog even gelegenheid om het museum te bezoeken.

 
Kenniscentrum Mantelzorg Online

Weet u welke mogelijkheden er zijn om een zorgvrager bij u te laten wonen? Van welke wetten kunt u als mantelzorger gebruik maken? Welke zorgorganisaties in Zaanstreek/Waterland bieden dagbesteding aan? Onder andere op deze vragen krijgt u op het digitale kenniscentrum mantelzorg antwoord.
Vanaf vandaag staat kenniscentrum mantelzorg online. Een digitaal kenniscentrum met informatie en tips voor mantelzorgers in Zaanstreek/Waterland en voor iedereen die te maken heeft met mantelzorgers. 
Het kenniscentrum is opgebouwd vanuit een negental onderwerpen. Meer: www.mantelzorgondersteuning.org/
Het Kenniscentrum mantelzorg is een onderdeel van RSWP, een professionele vrijwilligersorganisatie in Zaanstreek/Waterland met als doel om kwetsbare inwoners zo lang mogelijk op een prettige wijze thuis te laten wonen en mantelzorgers te ondersteunen.

Weegbrug staat weer ten dienste van vakantiegangers

Gaat u binnenkort op vakantie met de caravan of de camper en wilt u geen bekeuring riskeren vanwege een te zwaar beladen voertuig? Maak dan vooral even een afspraak met de weegmeester van de weegbrug in Beemster. Sinds 2014 is de weegbrug aan de Jisperweg/kruizing Volgerweg volledig gerenoveerd, geijkt en helemaal klaar om te wegen.
Vroeger, toen de suikerbieten nog aan het einde van de Jisperweg in een schuit werden gestort om vervoerd te worden naar de suikerfabriek, werd de lading even daarvoor gewogen op de weegbrug. Maar vanaf 1975 gebeurde dat niet meer. Ook voor andere landbouwproducten ontgroeide het weegvermogen van de weegbrug (max. 25 ton). De inkomsten daalden en een belangrijk stuk agrarisch erfgoed dreigde verloren te gaan.
Met behulp van sponsors en vrijwilligers werd de weegbrug gerenoveerd.
De landbouw als klant komt dus niet meer terug maar thans is deze uitermate geschikt voor het wegen van caravans en campers. Een bekeuring voor een te zwaar beladen camper of caravan te krijgen: even de weegmeester bellen op 06 83 89 97 03 om een afspraak te maken (€ 5,- per weging). Daarmee helpt u bovendien mee aan instandhouding van een stuk cultureel erfgoed.

Iedere eerste maandagavond van de maand is de Beemster Erfgoedkamer open is vanaf 20.00 uur.  Heb je vragen kom dan gerust langs. Voor een goed verhaal of anekdote is ook altijd een gewillig oor.
De afdeling Beemster Erfgoed richt zich vooral op:

  • Archivering van historisch belangrijke boeken, dagboeken, documenten, foto’s en films.
  • Het organiseren van de ‘HGB Inloop’: voor zowel leden als niet-leden is er regelmatig in de Beemster Erfgoedkamer gelegenheid om samen met andere bezoekers te praten over onderwerpen uit de Beemster historie, o.a. aan de hand van oude foto’s of documenten.
  • Archeologie en onderzoek naar de Beemster vóór de droogmaking (1612).
  • Bewoningsgeschiedenis en stamboomonderzoek.
  • Historisch onderzoek van prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog en daarna d.m.v. archiefonderzoek en interviews met Beemsterlingen, zogenaamde ‘oral history’

Beemster Erfgoedkamer 
De Beemster Erfgoedkamer vormt het kloppend hart van de afdeling Beemster Erfgoed. In deze fraaie en authentieke ruimte wordt o.a. het volledig HGB-archief (boeken, oude foto’s e.d.) beheerd. De Beemster Erfgoedkamer bevindt zich in het voorhuis van het complex ‘Westerhem’. De ruimte is geopend tijdens de zogenaamde HGB Inloop en op individueel verzoek. Het inzien en eventueel uitlenen van materiaal is aan regels gebonden.
Voor meer informatie: Historisch Genootschap Beemster

Beperking activiteiten in Bibliotheek Beemster

In september 2017 gingen in Bibliotheek Beemster lees- en praatgroepen voor anderstaligen en laaggeletterden van start, evenals de formulierenbrigade voor een ieder die hulp nodig heeft bij het invullen en/of begrijpen van formulieren en brieven. Gebleken is, dat weinig mensen hier gebruik van maakten.
In de hoop meer mensen te kunnen trekken, is begin 2018 samenwerking gezocht met diverse welzijnsorganisaties in Middenbeemster. Naast vrije inloop voor de formulierenbrigade kon men op donderdagmiddag ook een vraag stellen aan bijv. Evean, St Mee, Buurtzorg, SMD en de Gemeente. Helaas bleef het stil bij de formulierenbrigade en is er besloten om te stoppen met het inloopuur in de bibliotheek.
Wel kan er nog hulp gezocht worden via fbbeemster@bibliotheekwaterland.nl. Via dit mailadres kan een afspraak gemaakt worden waarna men elkaar kan ontmoeten op een gewenst tijdstip in de bibliotheek.
De eerder genoemde welzijnsorganisaties houden nog wel hun inlooopmiddag. Echter niet meer wekelijks maar vanaf 1 juni iedere tweede donderdag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur. Evean, Buurtzorg, WonenPlus, SMD, St Mee, Gemeente en Zorgcirkel zijn dan in de bibliotheek aanwezig voor een vraag of een praatje. De data voor 2018 op een rijtje: 14 juni, 12 juli, 9 augustus, 13 september, 11 oktober, 8 november en 13 december.