Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonstellingen en andere activiteiten
 1. Openstelling Erfgoedkamer
 2. Cartouche brengt nieuwe theaterprogramma seizoen 2018/19 uit
 3. Steek energie in jouw buurt; presenteer een project!
 4. Kenniscentrum Mantelzorg Online
 5. Weegbrug staat weer ten dienste van toekostige vakantiegangers
 6. Wat is er aan de hand in de Beemster met het subsidiebeleid?
 7. Openstelling Beemster Erfgoedkamer
 8. Inloop voor allerlei vragen en hulp
 9. formulierenbrigade
 10. Meedoen aan Yoga in de Kapel van ZOBeemster
 11. Funky Black Gospel en Soulballads
Theaterprogramma Cartouche seizoen 2018/19 klaar

Al ruim 10 jaar organiseert Cartouche voorstellingen in de Grote Kerk van De Rijp. Deze week hebben ze hun programma voor het komende seizoen bekendgemaakt en liggen de programmafolders onder andere bij de VVV's , bibliotheken en in de Grote Kerk om meegenomen te worden. Ook dit jaar is het weer een gevarieeerd programma, voor jong en oud en alles wat daartussen zit. Zo komt Joke Bruijs en orkest Musica Extrema in februari met een ode aan het Nederlandse én internationale levenslied. Dus ook chansons, fado en nummers van André Hazes(?) komen deze avond langs.
Verder komt musicalster/operazanger Henk Poort op 13 oktober. In een gevarieerd programma vertelt hij over zijn leven in de Jordaan en zingt uit zijn omvangrijke repertoire. Ook de hippe meiden van Clean Pete komen langs (24 november), Marcel de Groot bezoekt De Rijp in maart met zijn nieuwe theaterprogramma en Maurice Mulderij vertelt ons alles over "de liefde" tijdens zijn theaterconcert in de liefdesmaand mei. Dit jaar heeft Cartouche ook weer een kindervoorstelling georganiseerd. Deze  (grappige) voorstelling "de Verkleedkoffer" is volgend jaar april. Het seizoen begint dit jaar op 8 augustus, klassiek, met de samenwerking van The International Holland Music Sessions.
Dankzij de grote Grote Kerk in De Rijp durft de organisator, vrijwilligersorganisatie Cartouche, ook te kiezen voor grotere producties die óók in de reguliere theaters staan. De artiesten hebben altijd een live begeleiding. Een hele investering, die dankzij de bezoekers (steeds meer uit de weide omtrek) en de sponsors "theater" naar een bijzondere eeuwenoude omgeving brengt. Zie ook de website: www.cartouche-graftderijp.nl

Steek energie in de buurt, presenteer een project!

Zoals u wellicht weet kent NAM een lange historie in de Beemster en voormalig Zeevang (nu onderdeel van Edam-Volendam). De eerste activiteiten vonden al in de jaren ’60 plaats. Tegenwoordig wordt alleen nog gas gewonnen aan de Jisperweg in Westbeemster en aan de Havermeerweg in Noordbeemster. Ook de boortoren is geen onbekende in de regio, de afgelopen jaren heeft de boortoren twee keer in Noordbeemster gestaan om twee extra putten te boren.
Omdat de werkzaamheden met de boortoren niet ongemerkt voorbij gaan en wij al die jaren energie uit de diepe ondergrond halen, willen wij graag ‘energie’ terug aan de buurt geven en daarom lanceren wij de campagne ‘Steek energie in de buurt’. Buurtbewoners worden uitgenodigd ideeën voor projecten voor de buurt in te sturen en maken zo kans het project met financiële ondersteuning van NAM te realiseren.
Aan wat voor een projecten kunt u denken?
- Het organiseren van een kinderfestival of een sportief feest voor alle kinderen uit de buurt.
- Het creëren of aankleden van een ontmoetingsplek, zoals een buurtmoestuin of het samen maken en plaatsen van een social sofa.
- Samen een speelbos of een wijkommetje aanleggen.
- Het organiseren van een activiteit, als een buurtmaaltijd of een burendag.
De inzenders van de beste ideeën krijgen de kans het project te Zoals u wellicht weet kent NAM een lange historie in de Beemster en voormalig Zeevang (nu onderdeel van Edam-Volendam). De eerste activiteiten vonden al in de jaren ’60 plaats. Tegenwoordig wordt alleen nog gas gewonnen aan de Jisperweg in Westbeemster en aan de Havermeerweg in Noordbeemster. Ook de boortoren is geen onbekende in de regio, de afgelopen jaren heeft de boortoren twee keer in Noordbeemster gestaan om twee extra putten te boren. realiseren. Een ieder heeft tot en met vrijdag 22 juni om een project in te sturen.
Ga naar www.steekenergieindebuurt.nl voor informatie en de spelregels.

 
Kenniscentrum Mantelzorg Online

Weet u welke mogelijkheden er zijn om een zorgvrager bij u te laten wonen? Van welke wetten kunt u als mantelzorger gebruik maken? Welke zorgorganisaties in Zaanstreek/Waterland bieden dagbesteding aan? Onder andere op deze vragen krijgt u op het digitale kenniscentrum mantelzorg antwoord.
Vanaf vandaag staat kenniscentrum mantelzorg online. Een digitaal kenniscentrum met informatie en tips voor mantelzorgers in Zaanstreek/Waterland en voor iedereen die te maken heeft met mantelzorgers. 
Het kenniscentrum is opgebouwd vanuit een negental onderwerpen. Meer: www.mantelzorgondersteuning.org/
Het Kenniscentrum mantelzorg is een onderdeel van RSWP, een professionele vrijwilligersorganisatie in Zaanstreek/Waterland met als doel om kwetsbare inwoners zo lang mogelijk op een prettige wijze thuis te laten wonen en mantelzorgers te ondersteunen.

Weegbrug staat weer ten dienste van vakantiegangers

Gaat u binnenkort op vakantie met de caravan of de camper en wilt u geen bekeuring riskeren vanwege een te zwaar beladen voertuig? Maak dan vooral even een afspraak met de weegmeester van de weegbrug in Beemster. Sinds 2014 is de weegbrug aan de Jisperweg/kruizing Volgerweg volledig gerenoveerd, geijkt en helemaal klaar om te wegen.
Vroeger, toen de suikerbieten nog aan het einde van de Jisperweg in een schuit werden gestort om vervoerd te worden naar de suikerfabriek, werd de lading even daarvoor gewogen op de weegbrug. Maar vanaf 1975 gebeurde dat niet meer. Ook voor andere landbouwproducten ontgroeide het weegvermogen van de weegbrug (max. 25 ton). De inkomsten daalden en een belangrijk stuk agrarisch erfgoed dreigde verloren te gaan.
Met behulp van sponsors en vrijwilligers werd de weegbrug gerenoveerd.
De landbouw als klant komt dus niet meer terug maar thans is deze uitermate geschikt voor het wegen van caravans en campers. Een bekeuring voor een te zwaar beladen camper of caravan te krijgen: even de weegmeester bellen op 06 83 89 97 03 om een afspraak te maken (€ 5,- per weging). Daarmee helpt u bovendien mee aan instandhouding van een stuk cultureel erfgoed.

Funky Black Gospel en Soulballads – B-Star
start nieuw project op eerste drie donderdagen van de maand

De B-Star Gospel & Soulsingers starten met een nieuw project, bestaand uit liederen met de funky spirit van de moderne Amerikaanse Black Gospel, afgewisseld met mooie soulballads. De arangementen van de liederen geven veel ruimte aan een mix van koor -en solozang. Er wordt gerepeteerd onder leiding van Erwin Young met Rick Piepers, vleugel, op in de foyer van de Keyserin, Middenweg 148 in Middenbeemster.
In mei, begin juni wordt dit projekt besloten met een aantal optredens.
De eerste weken is er ruimte voor nieuwe zangers om eens een avond te komen meezingen.  Verdere Informatie bij helen.blackgospelbeemster@ziggo.nl.

Meedoen aan Yoga in Zuidoostbeemster
De Z-INN Kapel aan de Pr. Wilhelminasingel 39 in Zuidoostbeemster brengt verschillende tradities bij elkaar. Op Zondag 18 februari van 11.30 tot 12.30 uur worden elementen van een kerkdienst gecombineerd met yoga. Neem dus je matje mee. Iedereen van harte welkom.

Iedere eerste maandagavond van de maand is de Beemster Erfgoedkamer open is vanaf 20.00 uur.  Heb je vragen kom dan gerust langs. Voor een goed verhaal of anekdote is ook altijd een gewillig oor.
De afdeling Beemster Erfgoed richt zich vooral op:

 • Archivering van historisch belangrijke boeken, dagboeken, documenten, foto’s en films.
 • Het organiseren van de ‘HGB Inloop’: voor zowel leden als niet-leden is er regelmatig in de Beemster Erfgoedkamer gelegenheid om samen met andere bezoekers te praten over onderwerpen uit de Beemster historie, o.a. aan de hand van oude foto’s of documenten.
 • Archeologie en onderzoek naar de Beemster vóór de droogmaking (1612).
 • Bewoningsgeschiedenis en stamboomonderzoek.
 • Historisch onderzoek van prehistorie tot en met de Tweede Wereldoorlog en daarna d.m.v. archiefonderzoek en interviews met Beemsterlingen, zogenaamde ‘oral history’

Beemster Erfgoedkamer 
De Beemster Erfgoedkamer vormt het kloppend hart van de afdeling Beemster Erfgoed. In deze fraaie en authentieke ruimte wordt o.a. het volledig HGB-archief (boeken, oude foto’s e.d.) beheerd. De Beemster Erfgoedkamer bevindt zich in het voorhuis van het complex ‘Westerhem’. De ruimte is geopend tijdens de zogenaamde HGB Inloop en op individueel verzoek. Het inzien en eventueel uitlenen van materiaal is aan regels gebonden.
Voor meer informatie: Historisch Genootschap Beemster

Inloop voor allerlei vragen en hulp

Inwoners uit de Beemster kunnen vanaf vandaag elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek van Middenbeemster terecht op de inloop voor allerlei vragen en hulp. Financiële vragen, hulp bij het invullen van formulieren, het lezen van moeilijke brieven maar ook recepten en bijsluiters zijn maar een aantal zaken die een Beemsterling kan inbrengen op het inloopspreekuur.
De organisaties Buurtzorg, Evean, SMD, Stichting Mee, het Jongerenloket en de Formulierenbrigade hebben de handen in elkaar geslagen om de inloop wekelijks mogelijk te maken. Zo zijn er wijkverpleegkundigen en maatschappelijk werkers die bewoners kunnen helpen bij een veelvoud aan vragen en problemen.
De inloop is in de bibliotheek in Middenbeemster (Tobias de Coenestraat 4) van 13.30 tot 15.30 uur. Iedereen kan binnenkomen wanneer het hem of haar uitkomt.

Start van de Formulierenbrigade in de Bibliotheek Beemster

Met ingang van donderdag 14 september starten Bibliotheek Waterland en CJG Beemster met een Formulierenbrigade in de Middenbeemster.  De vrijwilligers van de Formulierenbrigade helpen bij het invullen van formulieren of het lezen en begrijpen van brieven. Maar ook kunnen zij bijvoorbeeld helpen bij de uitleg van bijsluiters voor medicijnen. Aan deze service zijn geen kosten verbonden en een afspraak maken is niet nodig. De Formulierenbrigade is vanaf de startdatum iedere donderdag van 8.45 uur tot 10.30 uur aanwezig in de bibliotheekvestiging Middenbeemster.
Voor wie is de Formulierenbrigade bedoeld?
De Formulierenbrigade is er voor iedereen die ondersteuning wenst bij het invullen van formulieren. Voorbeelden daarvan zijn: aanvragen van bijstand, vrijstelling van gemeentelijke belastingen en waterschapslasten, formulieren van het UWV e.d.. Het invullen van belastingformulieren behoort niet tot de werkzaamheden van de Formulierenbrigade. De Formulierenbrigade kan wel helpen met het verwijzen naar instanties die ondersteuning kunnen bieden.
Ook nieuw: spreekuur maatschappelijk werk gelijktijdig met het spreekuur Formulierenbrigade
Eén van de instanties naar wie de Formulierenbrigade kan verwijzen is het maatschappelijk werk. De maatschappelijk werker ondersteunt mensen bij het oplossen van en omgaan met hun problemen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld vanwege (dreigende) schulden, werkeloosheid, opvoedings- of  relatie problemen. Het maatschappelijk werk inloopspreekuur vindt plaats in het Centrum voor Jeugd en Gezin, via de ingang van de bibliotheek.
Vanaf 14 september zijn de inloopspreekuren van De Formulierenbrigade en het Maatschappelijk werk in de Bibliotheek Beemster iedere donderdag van 8.45 tot 10.30 uur. Het adres van de Bibliotheek is Tobias de Coenestraat 4 in Middenbeemster.