Koor-FFSleutelen
voor Purmerend en Omstreken
home onskoor onzedirigent nieuwsbrief agenda pers contact
Nieuwsbrieven van Agnes

Beste FFSleutelaren

Wat hebben wij toch een fijne groep zangers. Elke vrijdagmorgen een feestje. Goed repeteren,  humor, tonen goed treffen, ervaren dat een nieuw lied na enkele maten al prachtige klinkt, bekende liederen worden aangekleed met een nieuw 'jasje', plezier hebben in het samengaan van elkaars stemmen, dat muzikale ingrediënten steeds weer anders worden ingezet, dat maakt de vrijdagmorgen zo zinvol.
Wat zijn die muzikale ingrediënten?

Een greep uit de muzikale lade:

intonatie - maat - ritme - dissonantie - muzikale lijnen zingen - interpretatie- inhoud van het lied - ademhaling, ademsteun, houding - mondstand- hoge  en lage tonen met gemak kunnen zingen - articulatie - zuiver zingen, toon treffen - klinkers zingen- het boetseren van klinkers - zanguitspraak is anders dan spraakuitspraak - resonantie

En dat is allemaal verweven in onze liederen. Terecht dat we het hebben over liedkunst.
Voordat een lied helemaal 'klaar' is, zijn er veel veranderingen aangebracht. Een zekere mate van flexibiliteit is fijn bij het instuderen zodat er tijdens het zingen steeds weer nieuwe dingen worden ontdekt. Dat je bij jezelf, in jezelf, die veranderingen voelt als anders, dat je beter bij de tonen kan, je meer ademsteun hebt verworven, dat de muzikale zin mooier verbonden is, dat er mooie verschillen hoort in forte en piano zingen en alle tussengradaties daarin. 
En dat je elkaar daarin kan ondersteunen door er te zijn voor en met elkaar. Met jullie goede stem, passie, intentie  spirit en vreugde, worden in de repetities de liederen geboetseerd tot prachtige werken.

Jullie dirigent Agnes Kauffman 1Beste FF Sleutelaren,
Het mooiste is als ik jullie zelf begeleid op de piano. Het is prima als studiemateriaal om de geluidsbox te gebruiken om goed aan te geven wat het startpunt is, waar de zinnen worden onderbroken, en het eind aan te geven. Maar ik heb gemerkt dat het heel goed gaat als ik achter de piano zit. Het bijzondere is dat jullie heel goed luisteren en kijken! Dat is wel een voorwaarde om de liederen goed ten gehore te brengen. De opmerkzaamheid wordt hierdoor geaccentueerd, het brein wordt naar grote alertheid gebracht, er ontstaat in het brein een enorme activiteit aan signalen die de hersencellen doorgeven aan het lichaam. Er vindt een enorme activiteit plaats in je mondspieren, keelholte, middenrif, ribben, tussenribspieren, buikspieren, oorspieren, armen en benen, houding. Dit alles wordt opgeslagen in het spierbewustzijn. Dit trainen wij allemaal tijdens het zingen op de vrijdagmorgen. Hoe mooi is dat.
We gaan 4
optredens verzorgen.

Muzikale krachtgroet, Agnes