Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Verhuizing van bedrijf Kaasboerderij Groot zo goed als rond
Voor de koeien was weidegang een verbijsterende ervaring
Middenbeemster, vrijdag 18 april 2014    
 

Ruim twee weken nadat in de Beemster de eerste koeien het malse gras mochten betreden, was het op vrijdag 18 april eindelijk de beurt aan de koeien van Kaasboerderij Groot. Zij moesten namelijk wachten totdat het koepad was aangelegd.

Dat had te maken met de onlangs plaats gehad hebbende verhuizing van het hele bedrijf van de Rijperweg naar de Middenweg, waar familie Piet Groot een prachtig nieuw spulletje heeft laten zetten.
Onder niet al te zonnige omstandigheden mochten de koebeesten nu de stal verlaten.

     
 
Op zich is de weidegang van de koeien een vrolijke aangelegenheid, want de beesten zijn altijd dolblij en laten dat al dansend en springend zien. Echter niet bij deze weidegang. Wellicht hadden de koebeesten het in hun nieuwe stal zo naar hun zin, dat ze er helemaal geen zin in bleken te hebben.
  Koeien blijken zich best de plek te kunnen herinneren waar ze altijd grazen, maar de ruimte die ze nu aanschouwden kenden ze helemaal niet. Als verbijsterd bleven ze aanvankelijk stokstijf op de plaats staan, maar sjokten tenslotte toch maar over het koepad naar de sappig groene wei.
     
 
Eén enkele probeerde er toch nog even de lol ervan in te zien, maar zij werd door haar zusters tot behoedzaamheid gemaand.   Deze eenzame koe wilde helemaal niet aan de ceremonie deelnemen en probeerde weer terug te keren naar de veilige stal.
     
 
Toen gebeurde er iets wonderlijks. De koeien die het eerst op weg waren gegaan, keerden op hun schreden terug; ze hadden het al gezien... Dus werd het een druk heen en weer gaand verkeer over het koepad.   Tenslotte greep PieterJan Groot in door de koeien resoluut naar de wei te verwijzen waar ze uiteindelijk toch tot rust kwamen en begonnen te grazen.
Tegen melkenstijd mogen ze weer terug naar de stal, waar de melkrobot staat.
     
 

Straks weer graskaas
In het mooie nieuwe winkeltje vertelde Ageeth Groot dat die verhuizing voor de koeien een beangstigende verandering in hun leven was geweest. "Dat konden we best merken aan de melkleverantie, die de eerste dagen sterk was terug gelopen".

Het was voor de familie Groot een hele beslissing om te verhuizen naar de nieuwe stek. "Soms denk ik wel eens: waar ben ik aan begonnen', erkende PieterJan. "Maar nu zijn we toch erg blij dat we de enorme sprong gewaagd hebben. Alles is nieuw en modern ".