Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Burgerlijke Ongehoorzaamheid rond Hondenbelasting in Beemster

Middenbeemster, 20 april 2022

In het kader van de naderende fusie tussen Beemster en Purmerend vonden in de diverse kernen van Beemster vragenuurtjes plaats met burgemeester Don Bijl van Purmerend en Karin Heerschop, scheidende burgemeester van de Beemster. Zo ook in Middenbeemster op 30 oktober 2021.
Nu kan het zijn, dat niet iedereen de uitnodiging van dit vragenuurtje gelezen had, want dit belangrijke bericht leek te zijn ‘weggefrommeld’ op de gemeentelijke informatiepagina van Binnendijks en dat was wellicht de oorzaak van de meer dan geringe opkomst van het Beemster publiek. In feite kwam er slechts 1 persoon (ikzelf) de burgemeesters aan de tand voelen. Zo kon ik kon gebruik maken van de gelegenheid om alle vragen te stellen, die ik maar kon bedenken. In feite werd het hele vragenuurtje er mee gevuld. Over bijvoorbeeld: de bouw van een nieuwe school in nieuwbouwwijk De Keijser, de Zorgverlening, de Jeugdzorg, het Gemeentehuis, de Bibliotheek, huisvesting enz. Op mijn vraag over die in te voeren belasting voor Beemster staartkwispelaars kreeg ik van mevrouw Heerschop het volgende antwoord:

"Helaas voor de bewoners binnen de bebouwde kom moet die als gevolg van de fusie worden ingevoerd. Het zou niet eerlijk zijn tegenover de bewoners van Purmerend. Er staat wel iets tegenover: een hondenpoepopzuigwagen en plekjes waar honden mogen wandelen zonder aangelijnd te zijn. Daartegenover zal de OZB belasting in Beemster lager worden omdat die ten opzichte van fusiepartner Purmerend veel te hoog is."

Inmiddels is de belastingaanslag al weer een poosje binnen en ik kan niet zeggen dat die nu met 80 Euro omlaag is gegaan.

Van het vragenuurtje heb ik toen een verslag gemaakt voor Binnendijks. In oktober 2021 was het allang niet meer onbekend dat die belasting er zou komen. Maar niemand was dus verder bij het vragenuurtje aanwezig om een woord van protest te laten horen. Nu loopt iedereen te hoop tegen de thans overal aanbellende inspecteurs en oh wee, de hond blaft!! (Soms zijn het er wel vier).
Iedereen verklaart heldhaftig niet te zullen betalen. Maar ik denk dat we er heus niet zo makkelijk van af zullen komen, want het is een besluit dat door de Gemeenteraad is genomen en na de aanslag komt zeker de deurwaarder.

Ik had het er niet voor over om al die ellende aan de deur te krijgen en och, mijn hondje (van vijf kilogram) blaft dan wel niet maar ligt altijd heerlijk voor het raam en dat plekje kan ik hem toch niet verbieden. Van burgerlijke ongehoorzaamheid hebben we al genoeg 'genoten' tijdens de coronacrisis.
Overigens is het wel zo dat veel hondenbezitters een plastic zakje bij zich hebben om de hondenpoep op te ruimen, maar och... wat liggen er toch enorm veel grote hopen in het gras of gewoon maar op de stoep. Omdat er nooit een visitekaartje bij ligt, zou een hondenpoepopruimmachine zeker geen luxe zijn.

Omhoog