Start
Redactie
Mijmeringen
Over de Beemster Bengel
Nieuwsarchief
Gastenboek
 
Een wadi wellicht ook een goed toeristisch idee voor Beemster?

Middenbeemster, 14 februari 2023

Zoals veel bezoekers van deze site wellicht zullen weten, ben ik geen 'echte' Beemsterling, hoewel ik nu al bijna een halve eeuw in Middenbeemster woon. Nee, ik ben een Amsterdammer, beter gezegd, een Betondorper. Daar ben ik geboren en getogen in het huisje ongeveer in het midden van deze foto, dat uitkijkt op het voormalige Weidepleintje, thans Harkstraat genoemd, .

Het is voor mij heel leuk te weten dat in het plantsoentje sinds 2018 een heel bijzondere afwateringsfenomeen is gekomen, een WADI. Hoe bijzonder dat is, beschrijft het onderstaand krantenartikel van Kirsten Dorrestijn. Zou zo'n WADI ook in de Beemster toepasbaar kunnen zijn?, vroeg ik me af. In ieder geval is het saaie plantsoentje een fraaie toeristische attractie geworden tijdens georganiseerde wandelingen. En het staat nog leuk ook met die grote verscheidenheid aan begroeiing er om heen!

Toegegeven, we hebben in Beemster sloten genoeg, maar toch tijdens de hevige regenval van de laatste tijd heeft het waterschap toch moeite met het wegpompen van het vele regenwater.

'

Een wadi is een groene greppel in het stedelijk gebied. Het Arabische woord is in Nederland een afkorting van Water Afvoer Drainage en Infiltratie. Een wadi bergt regenwater en zuivert het, waarna het water infiltreert in de ondergrond.

Omhoog