HOME

Na 75 jaar een monument voor de crash in Westbeemster

In de nacht van 25 op 26 juni 1943 werd er een geallieerde Lancaster bommenwerper boven de Nederlandse kust in brand geschoten. Het toestel, de ED 688, geladen met bommen voor Duitsland, kwam na een glijvlucht rond 00.54 uur in Westbeemster neer in het weiland achter de boerderij van J. Scheringa, schuin achter de kerk. Hoewel het toestel zelf brandde, stortte het niet echt neer. Niettemin vonden bij die geforceerde ‘landing’ drie bemanningsleden de dood: navigator Leonard Mepsted en de schutters Lawrence Porritt en Leonard Bennett. Zij werden door de Duitsers geborgen en drie dagen later in Amsterdam begraven. Ongeveer twee uur na de crash ontplofte het vliegtuig met zulk een grote kracht dat niet alleen een diepe krater in het land werd gevormd maar ook een van de motoren als het ware werd gelanceerd, over de pastorie vloog en neerkwam op het plein voor ‘de Kerckhaen’. Na de ontploffing werd van de andere vier bemanningsleden geen spoor meer teruggevonden. Het gaat om gezagvoerder L.J. Naile en C.P. Reynolds, C. Connah en J. Dillon. Het is niet met zekerheid vast te stellen of zij zijn ontkomen voordat het toestel ontplofte dan wel verpulverd zijn bij de explosie. Zij staan in ieder geval officieel te boek als missed in action.

Volgend jaar 26 juni is het precies 75 jaar geleden dat dit ongeluk plaatsvond – in termen van mensenlevens het grootste in de Beemster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een werkgroep van historisch bewuste (West)beemsterlingen vindt het tijd voor een klein monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelden en vermisten, bij voorkeur op de plaats waar de motor tegen de muur van ‘de Kerckhaen’ tot stilstand kwam. De werkgroep, die wordt gesteund door het Historisch Genootschap Beemster, hoopt door middel van ‘crowd funding’ ongeveer € 1.500 bijeen te brengen om zo de kosten van een gedenksteen met de namen van de zeven bemanningsleden te dekken. Als zo’n 250 mensen tussen de 5 en 10 euro doneren is dat probleem opgelost. Doet u mee? Maak dan uw bijdrage over op bankrekening NL92 RABO 0367 3500 09  t.n.v. Historisch Genootschap Beemster onder vermelding van ‘monument crash Westbeemster’. De werkgroep houdt u van de voortgang op de hoogte via Binnendijks, de ‘Beemster Bengel’ en een eigen website http://www.beemsterbengel.nl/monument/index.html. Wie nog bijzonderheden over deze crash weet te vertellen (uit eigen ervaring of via overlevering) wordt vriendelijk verzocht deze bij de redactie van Binnendijks te melden (e-mail: info@binnendijks.nu).

namen werkgroepsleden?


 
Precies 75 jaar na de datum waarop een Engelse bommenwerper van het merk Lancaster in Westbeemster is gecrasht zijn er stemmen opgegaan om een monument van de daarbij omgekomen bemanning op te richten.
  Het land, waar in de nacht van 25 op 26 juni 1943 de bommenwerper ED988 is neergestort, biedt in mei anno 2015 een heel andere aanblik. Bloemen als eresaluut aan de plek waar de inzittende van de Lancaster hun leven lieten.