Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
'Betjeweer' tijdens opening tentoonstelling 'Rondom Doop'
Middenbeemster, 23 april 2016    
Het was weer ouderwets 'Betjeweer' tijdens de opening van de nieuwe tentoonstelling 'Rondom Doop' in Museum Betje Wolff. Daarom kon voorzitter Aafje de Jong onder een zonnige hemel deze nieuwe expositie opgelucht aankondigen, heel gezellig op het terras in de pastorietuin van het museum.
De Jong vertelde dat het museum een grote en landelijk vermaarde collectie textiel bezit, die nu weer eens uit de kast gehaald kon worden. Toch was ze heel blij dat veel Beemsterlingen hun vaak generaties lang zuinig bewaarde spulletje ter beschikking hadden gesteld. Onder de vele genodigden bevonden zich een aantal leengevers.
  Nieuw hek
De aanwezigen hadden het museum betreden na het passeren van een splinternieuwe sierhek, gemaakt door vrijwilligers van de Stichting Weegbrug en Beheer Gebouwen van het HGB.
Ook de vrijwilligers van Betje Wolff hebben de handen uit de mouwen gestoken. Het sierhek stond nu nog in de grondverf, maar vrijwilligers van Betje zullen er weer een passend kleurtje aan gaan geven: groen en een tipje geel. Dan zal het hek weer de voornaamheid uitstralen, die past bij de voormalige domineesresidentie van voorheen. Dominee Wolff droeg hier in 1759 zijn bruid Elisabeth Bekker (Betje) over de drempel.
Gebruiken rond de doop
Het gezin van Wolff kende helaas niet de blijde gebeurtenis van een doop. Maar anno 2016 was er wel een heuse dominee aanwezig om de tentoonsteling over de doop in te leiden.
Ds. Nico Schroevers vertelde over de oorsprong van de doop, die vanaf de jongste tijden als reiniging voor jong en oud werd beschouwd. Hoewel tegenwoordig de doop nog wel eens als onderdompeling wordt uitgevoerd is het toepassen van water bij een pasgeborene wat zuiniger geworden. Enkele druppels water volstaat. Schroevers vertelde over de vele gebruiken rond de geboorte zoals het aanbieden van kandeel.
 
 
En dat was wat gebeurde na de toespraak van de dominee. Het publiek werd een mini-bekertje kandeel gepresenteerd en dat viel kennelijk zeer in de smaak.
  De opening was hiermee verricht en de aanwezigen konden in het museum vertederd de collectie doopjurkjes bekijken, waarvan een paar zeker honderd jaar geleden door nijvere handen werden gemaakt. Er stond ook een generaties lang gebruikte wieg.

Heel bijzonder om even bij stil te staan, was een handgemaakt kruikje door een vader, die in 1946 zijn eerste kindje een warm welkom wilde bereiden. Er was een mooi versje in gegrafeerd, waarvan de tekst luidt:

Eersteling, je krijgt een kruikje
't Is hier dikwijls wel wat koud
Vader Lou zegt: 't is een puikje
Aan de(n) liev-ling toevertrouwd
Groei voorspoedig op in vreugde
Moeder Lies strijdt tegen pech
Wordt vooral een flinkerd: zeg
Dat nog veelen volgelingen'
Na jou volgen, t is subliem
en van deze kruik genieten
is de wens van To en Siem

 
 
Kandeel
In de keuken lagen op tafel ingrediënten voor het bereiden van kandeel, waarvan zojuist een proefje genomen kon worden.
Het woord "kandeel" is afgeleid van het Latijnse caldellum, wat warm drankje betekent. Volgens de traditie moet de vader tijdens de kraamvisite met een pijpje kaneel de kandeel roeren. De kraamheer draagt daarbij een zijden mutsje met linten van de kraamvrouw. Het ritueel zou de boze geesten bij moeder en kind moeten verdrijven.
(Kandeel maken door Jan Steen (Wikipedia)
  Het recept voor kandeel
kruidnagel, pijpkaneel, citroenschil 1 dl water
12 eierdooiers 200 gram suiker 1 fles Rijnwijn
De kruidenmet de citroenschil enige uren zonder koken aftrekken in 1 dl water en het water zeven.

De eidooiers lang uitroeren met de suiker en langzaam vermengen met de wijn en het kruidenaftreksel.
Dit mengsel onder goed roeren 'au bain-marie' verwarmen tot het gebonden is. Kandeel bij kraamvisites warm presenteren in kopjes en glazen.

 


Al met al belooft deze tentoonstelling over doopkleding, doopgeschenken en dooptradities weer veel belangstelling van het publiek te zullen trekken.
De vrijwilligers van Museum Betje Wolff hebben utvoerig instructies gekregen om, als er vragen rijzen, bezoekers veel bijzonderheden te kunnen vertellen.

Het museum is na 1 mei t/m september op dinsdag t/m vrijdag geopend van 11-17 uur en in de weekeinden van 14.00-17.00 uur.