Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Dieke Verrijk geeft met hart en ziel muziekles op basisscholen
Middenbeemster 13 april 2014    
  Dieke Verrijk wil basisschoolkinderen de liefde voor muziek bijbrengen en  is heel blij dat ze in opdracht van Muziekschool Waterland in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit op De Blauwe Morgenster in Middenbeemster en de Lourdesschool in Westbeemster muzieklessen  mag verzorgen.
Op dinsdagochtend van 8.30 uur tot 10.30 is groep 6 toevertrouwd aan haar bezielende leiding. Aan deze groep geeft ze klein slagwerkles en AMV (Algemene Muzikale Vorming). Op maandagmiddag is ze te vinden in de Lourdesschool van 14:00 tot 15:00 uur voor groep 5 en daar geeft ze bugelles, waarbij gebruik mag worden gemaakt van instrumenten van de Beemsters Fanfare.
Voorlopig kan ze nog tot het eind van dit schooljaar het werk doen dat ze het allermooist vindt: onderwijs en muziekles geven. Zij hoopt van ganser harte, dat het voor de komende jaren geprolongeerd gaat worden.
Dieke heeft op het Conservatorium fluit en schoolmuziek gestudeerd en daarna de PABO gedaan. Een dubbele opleiding dus om leerlingen van de basisscholen te kunnen leren van muziek te houden, en ook zelf te makenEigenlijk gaf ze al muziekles op basisschool De Bonte Klaver in Noordbeemster, waarbij ze in samenwerking met Beemsters Fanfare ook betrokken was bij het Wiegerproject in 2012 .
 
  Helaas moest De Bonte Klaver in 2012 de deuren sluiten. Na een periode als invalkracht op diverse scholen, besloot zij het accent volledig te verleggen naar haar ándere passie: het muziekonderwijs.
Hiermee sloot zij een periode van 17 jaar af als groepsleerkracht.
Toen ze hoorde dat Muziekschool Waterland een docent zocht voor muzieklessen op basisscholen, meldde ze zich aan en was dolblij dat de muziekschool van haar ervaring en opleiding gebruik wilde maken. Ze vindt het verheugend dat bij de gemeente Beemster ook belangstelling bestaat om leerlingen van de groepen 5 en 6 muziekles te laten volgen en binnen schooltijd.
Instrumenten mee naar huis
Het duurde even voordat alles rond was, maar nu geeft ze leerlingen van groep 5 en 6 in kleine groepen elke week een uur les. De hele klas doet daar aan mee. De leerlingen mochten zelf een instrument uitkiezen.
Zo geeft op De Blauwe Morgenster een collega van Dieke gitaarles, een andere collega bugelles en Dieke klein slagwerk en AMV.
Voor deze les heeft elke leerling een mini klokkenspel in een koffertje bij zich plus een oefentrommeltje. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt voor ritmische begeleiding van de liedjes die ze zingen en spelen.
 
  Maar de les begint met AMV waarbij ze leren noten lezen en hoe lang een noot duurt: een hele, halve of een kwartnoot bijvoorbeeld en dat het belangrijk is om te weten waar die op de notenbalk staat.
Natuurlijk is er ook een mapje bij met oefeningen en liedjes in notenschrift, want ze leren van Dieke ook waar die noten op hun klokkenspel gespeeld worden.
Blij komen ze tijdens de leswisseling in de school bij Dieke binnenlopen want deze les vinden ze superfijn en er wordt heel geconcentreerd gewerkt: samen, want dat is de macht van de muziek. Zo'n muziekles vliegt voorbij, maar de instrumenten mogen ook mee naar huis worden genomen om te oefenen.
Daarbij rekent Dieke op de support van de ouders om hun kroost te stimuleren elke dag een minuutje of tien te studeren. Ze gaan dan met sprongen vooruit, want kinderen leren immers snel.
"Dan ontdekken ze dat ze een liedje kunnen spelen en als ze er zo plezier in hebben gaan ze wel door. Het is jammer, dat dit er wel eens een beetje bij inschiet omdat kinderen al zo veel te doen hebben."
Hoewel: Dieke kan zich voorstellen dat het in het begin voor de ouders van de leerlingen van de Lourdesschool en Blauwe Morgenster die met een bugel van de fanfare thuis oefenen, wel eens moeilijk is.
 
  Het duurt namelijk even voordat je een paar tonen mooi kunt spelen. Maar ook hier helpt het om door te zetten!
Doordat Dieke ook in andere Waterlandse Gemeenten les op de basisscholen geeft, is ze in staat verschillen op te merken tussen schooljeugd uit bijvoorbeeld Purmerend en Beemster.
Maar één ding is bij alle kinderen hetzelfde: ze gaan na de les zingend de deur uit.
Wat betreft de bugelleerlingen heeft ze goede hoop, dat Beemsters Fanfare waar ze zelf hoorniste is, weer instroom van jeugd voor het Opleidingsorkest kan verwachten
Fluitles
Uiteraard zou Dieke ook op de Beemster scholen graag fluit- en muzieklessen willen geven. Daar is ze tenslotte in afgestudeerd. Ze hoopt tevens, dat in het lesaanbod van de naschoolse activiteiten binnenkort ook muzieklessen worden opgenomen eventueel in samenwerking met Beemsters Fanfare en Muziekschool Waterland. Na de meivakantie gaat ze bij voldoende deelname, voor Brede School Beemster naschoolse cursussen geven op de Blauwe Morgenster (Muziekverhalen voor kleuters) en Lourdesschool (Instrumentenmix).
Op deze foto uit 2005 deed ze mee aan de Leeghwatercode, het walvissenlied, dat door Feico de Leeuw werd geschreven