Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Restauratie en bijzondere herbestemming Fort bij Krommeniedijk
16 april 2016    
Toegegeven: Krommenie is niet de Beemster en als zodanig geen Beemster nieuws. Maar het is wel een stukje van Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam waarvan Beemster deel uitmaakt. Vandaar hierbij toch even aandacht voor Fort bij Krommeniedijk. Daar gaf gedeputeerde Joke Geldhof het officiële startsein voor de restauratie van het grotendeels leegstaande fort door Stadsherstel Amsterdam. Het krijgt een bijzondere en waardevolle herbestemming, met mooie balans tussen zorg, natuur, landschap, economische benutting en cultuur. Verwacht wordt, dat de restauratie van het bezoekerscentrumgedeelte in de rechtervleugel eind 2016 voltooid zal zijn.  
  Bij de restauratie zullen duurzame technieken worden toegepast, zoals zonnecollectoren, hergebruik van regenwater en gebruik van aardwarmte. Het in slechte staat verkerende fort (ernstig lekkend dak) ligt in een mooie landschappelijke omgeving. In samenwerking met het Amsterdam Museum en de provincie gaat Landschap NH er een tweede bezoekerscentrum in de Stelling van Amsterdam inrichten. Zo komt er en een belevingscentrum over ‘Natuur & Landschap in de Stelling van Amsterdam', waarbij de Vrijwilligersgroep van Landschap NH educatieve activiteiten zullen aanbieden.

Woontrainingscentrum
Veel mensen met autisme zijn niet in staat zijn om direct midden in de maatschappij te wonen. Daarom zal het fort ook een woontrainingscentrum voor jong volwassenen met autisme herbergen.
De toekomstige bewoners kunnen er naar verwachting in mei 2017 hun intrek nemen en in dagbesteding werken, onder meer in de theeschenkerij.