Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Staatsiefoto na Koninklijke onderscheiding
Weer vier Beemsterlingen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau
Middenbeemster, 26 april 2016    

Hier staan ze dan alle vier bij elkaar op het bordes van het Gemeentehuis van Beemster voor een staatsiefoto, gemaakt door Geert Heikens. Het zijn: Harry Roenhorst, Frans Kat, Ted Boon en Annette Leek. Ze mogen zich na deze dinsdag, de 16e maart 2016, Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Ze werden gesecundeerd door hun respectievelijke eega´s en met in hun midden burgemeester J.M. van Beek.
Alvorens de decorandi hier glimmend van trots en emotie konden poseren was al een hele ceremonie vooraf gegaan. Het begon met een busritje vanuit Middenbeemster naar alle vier windstreken... vanZuidoost-, naar West- en Noordbeemster en dan weer terug naar Middenbeemster.

 
De fleurig versierde bus vertrok vanaf 9.30 uur van het gemeentehuis. Voor de eerste decorandus hoefde de bus niet ver te rijden en stopte al heel snel op de Middenwegvlak bij het Marktplein. Burgemeester van Beek stapte uit en een zeer verbaasde Harry Roenhorst deed open. Hij was evenwel al in het pak omdat hij totnogtoe bij alle huldigingen in de Raadzaal assistentie verleent.   Nadat Harry en Maggie waren ingestapt ging het spoorslags naar Zuidoostbeemster. Helaas toonden de weergoden zich van een uiterst onaangename kant, koud en regenachtig. Van de mooie bloeiende Beemster kon alleen maar genoten worden van achter een busruitje, dat gelukkig goed was schoon gemaakt. Alleen de druppels aan de buitenkant konden natuurlijk niet weggeveegd worden.
 
De rit voerde naar Zuidoostbeemster waar al weer een zeer verblufte Beemsterling F.A.Kat op het bellen van de burgemeester de deur opende. Ook hij bleek al klaar te staan om af te reizen naar een zeker bestemming, maar dat het einddoel deze ochtend het gemeentehuis betrof, daar had hij totaal niet aan gedacht. Nou, dan moet hij toch maar eerst even zijn bedrijfsbus weg zetten.   Het is voor de respectievelijke eega van een te decoreren persoon heel moeilijk om niet te verklappen wat er staat te gebeuren, maar meestal lukt het wel om een aannemelijke smoes te bedenken. Ze blijken dan ook erg gespannen. Maar eenmaal in de bus, waar ze andere decorandi ontwaren, was al gauw het ijs gebroken en ontstond een geanimeerde conversatie waarbij de leugentjes om bestwil glunderend werden verteld.
 
De bus zette nu koers naar Westbeemster om Annette Leek, zoals velen haar kennen, op te halen. Hier bleek het heel wat ingewikkelder te zijn. Annet wilde namelijk onder geen beding op deze ochtend haar vrijwilligerswerk bij de Wereldtuin Johanneshof afzeggen. Geen nood: de burgemeester en haar gevolg werden met luid gezang in de voormalige pastorie ontvangen door een groot aantal vrijwilligers van de Johanneshof. Deze vergezelden Annet daarna tot de bus, waar echtgenoot Peter al aanwezig bleek te zijn met een tas vol meer passende kleding, die hij met hulp van dochter Femke had ingepakt. Annet zou bij de koffiestop in de Keyser-in gelegenheid krijgen zich om te kleden.   In de boerderij van de familie Boon in Westbeemster was het de burgemeester, die overredingskracht nodig had om de heer L.Boon te bewegen met haar mee te gaan. Deze verwachtte namelijk bezoek in de vorm van 16 slagers, die van hem als natuurboer van alles willen weten over biologische koeien, zeg maar. Het duurde even voor de heer Boon zich had omgekleed. Ondertussen gaf dat gelegenheid om van de in de kippenren scharrelde Noord-Hollandse kippen een plaatje te schieten. Desgevraagd deelde hij in de bus mee, dat van zijn aanvankelijk grotere koppel kippen de meeste door een vos waren geroofd.
  Het uitreiken van de lintjes
Na een korte koffiestop in De Keyser-in, waar uiteraard oranje petit-fours werden gepresenteerd, wachtte het gezelschap nog een klein ritje naar het Gemeentehuis.
Vanaf dat moment maakte Geert Heikens de fotoreportage op deze pagina.
In de raadzaal wachtte een groot publiek, bestaande uit familie en vrienden, maar ook in het verleden al gedecoreerde Beemsterlingen op de binnenkomst van de toekomstige decorandi. Het officiële gedeelte nam een aanvang. Burgemeester riep ze apart naar voren om de koninklijke onderscheiding op te spelden, waarbij ze de hier na volgende woorden uitsprak.
 

De heer M. Boon (1948)
Is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote vrijwillige inzet voor de samenleving gedurende 50 jaar. Hij zet zich als Natuurboer dag en nacht in voor het behoud van het 1000 jaar oud cultuur historisch landschap ‘Veenweide gebied de Eilandspolder’ en het beschermen en grootbrengen van zeldzame weidevogels.

 

Mevrouw A.A.M. Leek-Koning (1954)
Is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar grote vrijwillige inzet op cultureel en maatschappelijk gebied en sinds 1995 is ze secretaris van de Stichting Open Dag Beemster. Daarnaast zet ze zich al jaren in als koormoeder bij de kinderkoren van Muziekschool Waterland en biedt ze regelmatig een helpende hand in de Wereldtuin ‘De Johanneshof’.

 
De heer F.A. Kat (1961)
Is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Kat is ruim 35 jaar actief als vrijwilliger voor de samenleving met name op sportief gebied.
De heer Kat is voorzitter van Roeivereniging De Where, waar hij ook tal van andere functies vervult. Daarnaast is hij nog op verschillende andere maatschappelijke gebieden actief als vrijwilliger, o.a. bij Speeltuinvereniging de Spelemei en buurtvereniging Zuiderweg.
  De heer H.A. Roenhorst (1950)
Is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote vrijwillige inzet voor de gemeenschap gedurende 35 jaar in verschillende bestuurlijke functies op zowel politiek, cultureel als historisch gebied. Hij is langdurig actief voor de plaatselijke politiek en initiatiefnemer van de oprichting van Cultureel Centrum Onder de Linden. Roenhorst is nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwbouw bij De Beemster Keyser en voorzitter van het bestuur van Stichting de Beemster Keyser. Bovendien is door zijn inzet een brede samenwerking tot stand gekomen tussen de Beemster bevolking en ondernemers in de promotie van werelderfgoed de Beemster.