Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Monument op 't Landje weer veilig voor 4-meiherdenking
Middenbeemster, 28 april 2016    
 

Met het oog op de komende 4 meiherdenking besloot de Gemeente Beemster het monument voor de gevallen Beemster verzetstrijders op 't Landje in Middenbeemster om veiligheidsreden een onderhoudsbeurt te geven.
Dat was nodig omdat de op de naald van het monument bevestigde helm aan zijn einde der dagen was gekomen en het was zelfs al enkele malen gebeurd, dat deze van de spijker was gevallen en daarbij zwaar beschadigd.
Dat mocht natuurlijk niet weer gebeuren, zeker niet tijdens de 4 meiherdenking. Dus plantten de mensen van de Technische Dienst op dinsdag 26 april een werkwagen met daarop een ladder tegen het monument en klommen naar boven om de helm te vervangen. Dankzij Dick Ernsting kon beschikt worden over een ongeschonden exemplaar, dat nog dateert uit de zware tijd waarin Nederlandse militairen en burgers ons land met hand en tand probeerden te bevrijden. Ook het zwaard op het monument was flink beschadigd. Het was al even eerder afgenomen om bij een smid worden hersteld. Dat kon nu weer bevestigd worden en nu was het weer helemaal gaaf en glanzend.

Je kunt ze zomaar even ergens tegen komen, de mannen van de Gemeentelijke Technische Dienst die halsbrekende toeren verrichten en dan ook nog ver boven de grond.
De mannen daarboven nodigden uit om van de situatie van 'close up' foto te komen maken, maar uiteindelijk ging alleen de camera naar boven, waar Robbert Jan Dolsma even de honneurs als fotograaf waarnam.
De bomen op het landje zijn nog kaal en de komende week zal het koude weer de knoppen niet snel doen bewegen te ontluiken. Ook tegen de ijskoude regen boden de kale takken geen bescherming.
 
  'Geef vrijheid door'
In Beemster zullen traditiegetrouw door de Beemster Gemeenschap en Gemeente Beemster op woensdag 4 mei weer alle slachtoffers van oorlogen en geweld herdacht worden. Dit jaar is het thema: ‘Geef vrijheid door ’.
Om 18.00 uur begint een korte herdenking in woord en gebed bij het monument aan de Zuiderweg in Zuidoostbeemster en bij goed weer zal het squadron van de R.A.F.A (de Royal Air Forces Association) daar weer een vliegend eresaluut brengen aan hun collega’s die daar zijn omgekomen.
Om 19.00 uur wordt in de Keyserkerk te Middenbeemster een bijeenkomst gehouden waar burgemeester Van Beek en ds. dr. Stuart Blythe zullen spreken en een jonge veteraan een voordracht zal geven. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door de Rebounce Vocal Group o.l.v. Joke Tulp en het Koperensemble van de Beemsters Fanfare. De organist zal het zingen van zowel het Engelse als het Nederlandse Volkslied begeleiden en de Stille Tocht naar het monument op ’t Landje wordt weer vooraf gegaan door de R.A.F.A Pipe Band.
Om klokslag 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Daar wordt de ‘Last Post’ en ‘Reveille’ door trompettist Martin Stroet geblazen.