Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Fort bij Spijkerboor opent zijn deuren!

Van vrijdag 15 april t/m zondag 17 april start officieel het fortenseizoen en wordt u door Natuurmonumenten tussen 11.00 uur en 17.00 uur van harte welkom geheten in het Fort bij Spijkerboor, het grootste fort van de Stelling van Amsterdam.
Het winterstof is uit de gangen geveegd en de zware ijzeren deuren zijn opengezet, zodat de frisse lentelucht zich door het fort kan verspreiden.
Natuurmonumenten organiseert dit jaar, samen met enthousiaste vrijwilligers, ook weer rondleidingen en open dagen. Tijdens rondleidingdagen laten gidsen u kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut zien. Op de open dagen kunt u het fort op eigen gelegenheid verkennen en zien onder welke omstandigheden zo`n 100 jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk moesten leven. Beelden, licht en geluid doen vermoeden dat het fort niet alleen vroeger was bewoond...

Bovenop het fort heeft u een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water gezet konden worden. De gids laat u zien hoe dat in zijn werk ging. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland!
Het terrein om het fort is zeker ook een bezoek waard. Het unieke natuurgebied is een paradijs voor planten en dieren. Over het buitenterrein is een wandeling om de fortgracht mogelijk.

Puzzeltocht
Het fortenseizoen wordt dit jaar in het Fort bij Spijkerboor geopend met de primeur van een leuke fotopuzzeltocht voor kinderen (deelname per kind: € 1,--). Aan de hand van foto’s van meer dan 20 originele details in het fort moeten kinderen zorgen dat ze letters verzamelen. De puzzeltocht daagt ze uit en leert ze om hun ogen goed de kost te geven. Als beloning voor de opgeloste puzzel krijgen ze een leuke verrassing.

Speel het spel: Spion in de Stelling!
Er is iets ernstigs aan de hand op de Stelling van Amsterdam. Een groot militair geheim is gestolen: de kaart van de Stelling van Amsterdam. Er is een spion in ons midden! Jij kunt ons helpen om dit mysterie op te lossen, door mee te doen met het spel Spion in de Stelling. Op het fort vindt je allerlei puzzels en aanwijzingen en via de duivenpost het commandocentrum kun je alle informatie op een rijtje zetten. Kun jij genoeg hints vinden en de spion ontmaskeren? Kijk op www.spionindestelling.nl voor meer bijzonderheden. Speel het spel “Spion in de Stelling”, voor jongeren van 10 t/m 14 jaar. Dit kan op de dagen dat het fort geopend is. Kosten € 1,--.

Het fort is ook een nieuwe vitrinegalerij rijker, met daarin heel veel originele objecten waarmee de geschiedenis van met name de Tweede Wereld Oorlog wordt geïllustreerd. De super interessante galerij beslaat meerdere ruimten in het fort en deze expositie maakt een bezoek aan het fort zeer de moeite waard.  
Trouwlocatie
Aanstaande bruidsparen, die op een bijzondere locatie willen trouwen, kunnen daarvoor sinds kort ook in het Fort bij Spijkerboor terecht. Het is erkend als officiële trouwlocatie, waarbij de karakteristieke uitstraling van dit voormalige verdedigingswerk, bij zal dragen aan een onvergetelijke dag. Heeft u trouwplannen? Informeer bij de fortwachter naar de mogelijkheden.(info@fortspijkerboor.nl)

Waar?
Fort bij Spijkerboor ligt ten noordwesten van Purmerend. Adres: Westdijk 46, 1464 PC West-Beemster.
Tip: i.v.m. de winterfrisse temperatuur in het fort is het advies om, vooral in het voorjaar, warme kleding te dragen.

Aanmelden en kosten
Voor openstellingsdagen hoeft u zich niet op te geven, maar voor de rondleidingen kunt u zich vooraf aanmelden bij de ledenservice, T (035) 655 99 55. U kunt ook reserveren via www.natuurmonumenten.nl.
De open dagen kosten voor leden van Natuurmonumenten € 2,50 voor niet-leden € 3,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 1,--
De rondleidingen kosten voor leden van Natuurmonumenten € 4,50, voor niet-leden € 7,50 en voor kinderen t/m 12 jaar € 2,--