Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
BeeJeegebouw weer open voor de jeugd
Bilal Harrus en Leonie Schoester nieuwe jongerenwerkers
Middenbeemster, 26 augustus 2016
Het is voor een verslaggever natuurlijk nooit leuk om op de vingers getikt te worden omdat zijn/haar verhaal niet helemaal strookt met de actualiteit. Dat gebeurde mij naar aanleiding van een artikel over het brandspuithuisje waarin stond, dat het BeeJee gebouw nog steeds met de deuren potdicht zou zitten voor de jeugd, waarvoor het in eerste plaats toch is gebouwd.
In verband met deze mededeling wees Henkjan van Meer daarop naar een link op facebook met de vermelding dat het gebouw inmiddels wel is opengesteld en dat een ploeg enthousiaste jongeren inmiddels bezig is het gebouw schoon te maken en op te knappen, want het heeft natuurlijk jaren ongebruikt gestaan.
 
  Bilal en Leonie
De link verwees naar de website van Centrum Jeugd en Gezin Beemster (CJG), waar Bilal Harrus en Leonie Schoester zich voorstelden als nieuwe 'straathoekwerkers' voor Beemster: "U zult ons op verschillende tijden en plekken in de Beemster tegenkomen, waarbij we graag met jongeren (en hun ouders) in gesprek gaan. Waar nodig helpen we bij hulpvragen.
Ben je tussen de 10 en de 24 jaar? Woon je in de Beemster en heb je een idee voor een activiteit of een project? Neem dan contact met ons op. We denken graag mee over hoe kunnen helpen jouw idee te realiseren. Waar nodig brengen wij je in contact met andere jongeren, bewoners en/of organisaties."

Na dit gelezen te hebben volgde natuurlijk een uitnodiging aan Leonie en Bilal voor een gesprekje en per kerende mail kwam het antwoord van Bilal: "Mijn naam is Bilal Harrus en actief als jongerenwerker voor Clup welzijn. Wat fijn dat u ons  heeft weten te vinden. Clup welzijn is in samenwerking met de gemeente Beemster bezig de activiteiten in de Beejee voort te zetten.
Het gaat de laatste maanden goed en steeds meer jongeren zijn bekend met de heropening van de Beejee. Beejee is elke vrijdagavond van 20:00 tot 22:00 geopend. U bent van harte welkom om een afspraak te maken en langs te komen voor een kleine rondleiding en kennismaking met de jongeren."

 
  Reeds de dag daarop had Bilal al tijd om even een praatje te maken en dat gebeurde op het terras voor het BeeJeegebouw met zicht op de goed bijgehouden speeltuin 'De Vreugdegaard'. Hij vertelde dat het BeeJeegebouw vooralsnog alleen op vrijdag open is voor jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar. Hij realiseerde zich dat dit leeftijdsverschil soms toch wel erg groot is en dat groepen jongeren van verschillende leeftijden over aparte uren verdeeld zouden moeten worden. Als de opknapbeurt achter de rug is het wel voorstelbaar dat daarom het aantal uren uitgebreid gaat worden voor meer groepen en activiteiten. Nu is het is nog maar een begin, hoewel veelbelovend, gezien het enthousiasme waarmee word aangepakt.
Bilal vroeg belangstellend hoe het in het verleden is gegaan en daarvoor moest ik in mijn herinnering helemaal terug naar de perode 2004-2007 waarin Ryanne Appel veel activiteiten ontwikkelde: voor meisjes, jongeren vanaf 16 jaar, peuteruurtjes of knutselen in samenwerking met de speeltuin. Na het roerend afscheid van Ryanne heeft een behoorlijk aantal jongerenwerkers nog geprobeerd de activiteiten voort te zetten, maar telkens moesten ze afhaken wegens ziekte of omdat ze er gewoon geen been meer in zagen.
Bilal vroeg ook wat er zoal georganiseerd werd. Dat varieerde van sportkist in de wijk tot een toneel- of kookgroepje of samen TV kijken.
 
  Presentatie tijdens Zondagmarkt
De heropening van het BeeJeegebouw houdt verband met het feit, dat in Beemster geen enkele plek is waar jeugd zo tussen 16 en 21 jaar bij elkaar kan komen. Bilal en Leonie willen deze groep in de eerste plaats gelegenheid daartoe bieden.
Een concept voor plannen hebben ze nog niet vastomlijnd. Ze vinden namelijk dat die bij de jeugd moeten ontspruiten, bijvoorbeeld een barbecue. Ze willen bekijken hoe het zich ontwikkelt. Om over het jongerenwerk meer te vertellen zullen ze op 4 september tijdens de jaarlijkse Zondagmarkt in Middenbeemster op de gezamenlijke kraam van CJG en de Bieb aanwezig zijn.

En dan nog dit: hulp gevraagd!
De jongerenwerkers vinden het interieur van het BeeJeegebouw een beetje kinderachtig in al die primaire kleuren. Omdat deze ruimte ook geschikt moet zijn voor 'netwerken' (serieuze gesprekken) zouden ze het liever een beetje neutraal willen hebben in een grijzige tint.
Er moet dus geschilderd worden en de jeugd is daar vol enthousiasme mee begonnen.
Maar al snel bleek, dat dit toch wel een erg grote uitdaging voor ze is.
Echter een professioneel schilder inhuren zal minstens een paar duizend euro gaan kosten. Daarom hoopt Bilal dat er ouders of buurtgenoten zijn, die met deze klus zouden willen helpen of de verf sponsoren.

 

Bilal ziet in de toekomst perspectief voor hernieuwde samenwerking met de speeltuin. "Want wat is het hier toch een prachtige plek om weer samen activiteiten te gaan organiseren".
Bilal en Leonie gaan er dus tegenaan om voor de jeugd van, zeg maar, 10/24 jaar van het BeeJeegebouw weer een fijn jeugdhonk te maken. Ze zijn per e-mail te bereiken:
Leonie Schoester, email: l.schoester@clup.nl
Bilal Harrus, e-mail: b.harrus@clup.nl

Van hieruit veel succes toegewenst en hopelijk voor vele jaren.