Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
I.M. Jelle Herfst, oud Beemsterling en oud-redacteur Binnendijks
Middenbeemster, 30 augustus 2016

Soms roept het lezen van een artikel herinneringen op. "Jeetje, is dat ook al weer 12 jaar geleden?" Zo kan ik me nog goed herinneren dat ik op 1 oktober 2004 aanwezig was bij een vrijwilligersavondje van de bieb. Bij die gelegenheid werd aan Jelle Herfst een Beemstertegel werd uitgereikt voor het vele werk dat hij voor de gemeenschap deed. In welk jaar Jelle besloot niet langer in Beemster woonachtig te blijven en weer naar Amsterdam te willen terugkeren kan ik niet meer zo snel achterhalen, maar het zal ná 2004 zijn geweest. Daarna verloor ik hem uit het oog.
Tot op 28 augustus Geert Heikens in Binnendijks berichtte dat op 18 juli dit jaar Herfst op 82 jarige leeftijd is overleden. Geert somde in zijn memoriam alle kwaliteiten van Herfst op, zoals die ook genoemd werden tijdens de overhandiging van de Beemster tegel. Om er maar eens een paar te noemen: bestuurder bij BG, vrijwilliger bij Onder de Linden, actief bij de organisatie van de Open Dag enz. Curieus genoeg echter, vergat Geert er bij te vermelden dat Jelle ook jarenlang de redactie van Binnendijks voerde, in wezen dus een voorganger was van Geert zelf en in deze hoedanigheid kwam ik als stukkiesschijver van ons Mededelingenblad voor de Beemster hem het meeste tegen. Na het overlijden van Gerard Bos in maart 1993 had Jelle snel weer de draad van de redactie opgemaakt, want ja, 'the show must go on!' en iedereen verwachtte zijn krantje immers op tijd in de bus.
Iedere twee weken kwam Jelle langs om mijn stukkies op te halen en eigenlijk nooit hanteerde hij daarin het rode potlood, iets waarover een schrijver zich best kan kwaad maken als met de verbetering een zin ook wel eens niet meer klopt.
Natuurlijk hadden we ook regelmatig telefonisch contact als er iets stond te gebeuren, waar snel een verslagje van moest worden gemaakt. Dat alles heeft toch wel een flink aantal jaren geduurd en daarom sta ik nu ook even stil bij het overlijden van Jelle Herfst.