Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links

Opgeruimd staat netjes: Daniella Ernsting haat zwerfvuil

Beemster, 4 augustus 2016      
Er is niets wat Daniella zo ergert als zwerfvuil. Zwerfvuil in de straten, in de bosjes, langs de wegen en in de sloten.
Ze heeft er 'de oorlog aan verklaard', maar doet dat op zo'n sympathieke manier, dat ze inmiddels veel navolgers heeft. Zo telt ze in haar buurt tussen de Rijper- en Middenweg, Tob. de Coenestraat en het Kerkhoflaantje al 59 mensen die regelmatig zwerfvuil opruimen.
"Toen ik begon kwam ik niet verder dan onze straat", zegt ze. "Maar allengs kwam ik verder. Nu is het zo dat de iedereen meehelpt en de buurt er keurig netjes opgeruimd uitziet. Ja ik hoorde zelfs dat mensen, die ergens willen opruimen, zien dat een ander ze al is voor geweest.
 
 

Zwerfie-opvanghuis
Ook in Zuidoostbeemsterlingen wordt opgeruimd.
Daniella noemt daar met name Pepijn en Greta van Halderen, die al jaren actief bezig zijn om hun omgeving schoner te maken. Onlangs hebben ze een afvalbak in de voortuin geplaatst. Op de afvalbak prijkt ook de tekst "zwerfie-opvanghuis" om aan te geven dat mensen hierin ook een stukje opgeraapt zwerfafval kwijt kunnen en zo mee kunnen helpen de buurt schoon te houden.
Niet alleen rapen zij zwerfafval op van straat, ook als ze met de kano er op uit gaan nemen ze gelijk een stukje ringvaart mee.

Opruimwandeling
Als Daniella met haar twee hondjes gaat wandelen neemt ze altijd plastic zakjes mee om de neergelegde behoeften op te rapen en ze is bovendien gewapend met een grijper, die ze bij de Gemeente Purmerend heeft aangevraagd. "De mensen vragen wel eens hoe ik daar aan kom en er zijn al veel bij het loket van Purmerend geweest om ook zo'n grijper te halen", zegt ze.
Tijdens haar woensdagse wandelingen was ze al begonnen onderweg zwerfvuil op te pakken, maar dat werkt natuurlijk niet zo op het tempo. Daarom heeft een aparte 'opruimwandeling' op dinsdag ingevoerd en ze heeft al meerdere mensen die haar daarbij een handje helpen.
 
  Afval- of prullenbakken
Ook tijdens de Beemster Feestweek was Daniella met haar grijper paraat. Ze heeft een speciale kermisopruimwandeling gemaakt. Natuurlijk wordt er op de marktpleinen en de buurt wel door de horeca opgeruimd, maar tijdens de kermisweek vind je overal wel rommel. "Bij de Autocross stonden overal afvalbakken en dat heeft toch er toe geleid, dat mensen geneigd waren hun afval daarin te stoppen. Dat was duidelijk zichtbaar. Het zou fijn zijn als er ook bij de bushaltes in de Beemster prullenbakken staan."
Daniella heeft tevens plannen om in samenwerking met een roeivereniging de Ringvaart af te stropen naar zwerfvuil.

De aanleiding voor het opruimen noemt de van oorsprong Texelse Daniella de excursie, die ze op 8 jarige leeftijd maakte naar de Slufter. Het verhaal dat de boswachter toen vertelde, maar ook liet zien hoe gevaarlijk zwerfvuil voor de vogels is, maakte op haar diepe indruk. Ze eten het op en gaan er aan dood! Sindsdien is ze een ijverig opruimer, die in de Beemster mensen weet te bewegen wat meer te letten op het milieu. Zo is ze heel blij dat dit jaar geen ballonnen werden opgelaten tijdens de feestweek. "Je vindt namelijk zoveel ballonnen in de Gouwzee, waar we vaak varen en dan zit er alleen een touwtje aan en geen kaartje, want dat is in het water al snel verweekt en opgelost."

 
 
 
Met vreugde ziet Daniella dat door het opruimen de bewoners van haar buurt zelfs meedoen aan de trend om rond de bomen kleine tuintjes te maken.   De sloten worden eveneens meegenomen tijdens het opruimen van de buurt, zodat er geen plastic of blikje meer in drijft .