Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Fleur Bruin plukte eerste saffraanpeer in
paradijselijke
Collectieboomgaard POM
en er viel ook nog wat te proeven!
Middenbeemster 25 augustus 2016    
Er zijn wel eens van die dagen dat het te warm is om te denken, laat staan een artikel te schrijven. Toch moet op deze pagina een verslag komen van de feestelijke ochtend op woensdag 24 augustus in de paradijselijke Collectieboomgaard van de POM aan de Volgerweg/Middenweg in Middenbeemster plaats had. Daarin staan niet minder dan 331 fruitbomen die hun hapbare pracht etaleren: een overvloed aan roodblozende of zachtgeel gekleurde peertjes en appeltjes, die al of niet geschikt zijn om direct te worden geplukt of later in de komende herfst. Maar het was juist het oogsten van die ene peer, afstammeling van een eeuwenoude voorvader uit Zuid-Afrika, die een feestelijk tintje kreeg en er waren twee bekende koks uitgenodigd om die te komen proeven.  
  De voorzitter van de POM Cees Vroegop heette een select gezelschap genodigden welkom. Daarin bevonden zich Gert Jan Hageman, chef-kok/eigenaar van Restaurant de Kas in Amsterdam en Severine Meijer, chef-kok van Restaurant 1619 te Andijk, die niet alleen zeer benieuwd waren naar de smaak van het geherïntroduceerde perenras, maar natuurlijk ook in al dat andere sappige mooie biologische fruit dat hier in de zeer gezonde boomgaard te bewonderen viel. De overige aanwezigen waren leden van de POM zelf en leden van POM-Culinair, die aan het eind van de rondleiding de tongen zou doen strelen met het offreren van een gerechtje, waarin als ingrediënt de eerste oogst van de saffraanpeer was verwerkt.
Vakkennis
Henk Houtman en Anneke van Sijtveld. Kregen na het welkomstwoord gelegenheid om hun grote kennis over de boomgaard te spuien.
Houtman kan alle soorten appels en peren definiëren en zijn oordeel daarover wordt veel gevraagd.
Anneke, die de inrichting van de Collectietuin op haar land mogelijk maakte, vertelde over de grote historische waarde die deze boomgaard vertegenwoordigt.
Toen de boomgaard werd aangeplant kwamen de jonge bomen overal vandaan en die moesten natuurlijk wennen aan de nieuwe omgeving. Dat vereiste veel vakkennis want de ene boom is natuurlijk de andere niet.
 
Vakkennis was bij de leden van de POM echter genoeg aanwezig. Veel leden hebben een achtergrond van fruit kweken en fruit telen. Het bijeen brengen en onderhouden van een collectieboomgaard is echter heel wat anders. Deze is niet gericht op het binnenhalen van een commerciële oogst, maar voor het behoud van alle appels- en perenrassen die ooit in Noord-Holland hebben gestaan. De Colectietuin is dus van historische betekenis, een ware genenbank.
  Bestrijding schadelijke insecten
Een dergelijke boomgaard vereist een zorgvuldige behandeling.
Ter bestrijding van schadelijke insecten werden bijvoorbeeld overal langs de bomenrijen bloemenranden ingezaaid. Tegen de muizen werd aan bovenop de stam van elke boom een ondersteboven hangende bloempot met stro op bevestigd, zodat de kleine knaagdieren niet de bij de vruchten konden komen. Een aantal in de boomgaard bivakkerende roofvogels houden vogels die gek zijn op fruit, op een afstand.
Dat bleek een geweldige aanpak want nu is er een
mooi natuurlijk evenwicht verkregen, waar spuiten niet aan de orde is. Aangetaste takken en bladeren worden weggeknipt.
 
De finale van de rondleiding bestond uit het oogsten van de saffraanpeer door Fleur Bruin, die door haar Zuid-Afrikaanse stage de ontdekking van dit speciale, in Nederland uitgestorven, perenras mogelijk maakte.   Daarna werd geproefd... Van beide koks Hageman en Severine kwam een zeer positieve reactie. "Deze smaakt uitzonderlijk goed!". Dat was totnogtoe natuurlijk een gok. Niet altijd kan een goede smaak gegarandeerd worden.
  Zuinigjes aan
"Kan ik alvast vier kisten bestellen?" vroeg Hageman meteen. Op die opmerking werd even gegrinnikt, want de totale oogst saffraanperen dit jaar was niet groter dan 16 enkele stuks. De boom werd in 2014 geplaatst en voor een eerste oogst is dat toch niet slecht. De toekomst moet uitwijzen of in volgende jaren meer vruchten geoogst kunnen worden. Ook de overige aanwezigen kregen een klein stukje peer te proeven en waren het helemaal eens met de professionele proevers. De leden van POM-Culinair hadden intussen een heerlijk hapje voorbereid waarin de peer verwerkt was. Severin had voor een recept voor een smakelijk hapje gezorgd waarin ook de saffraanachtige smaak viel te proeven.

Open Dag op 27 augustus
Dat was het besluit van een heerlijke ochtend in de Collectietuin van de POM. Op zaterdag 27 augustus kunnen ook andere belangstellenden in fruit hier van 10.00 uur tot 16.00 uur rond dwalen. De toegang is vrij. Om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur worden  rondleidingen gegeven. De thema’s van de rondleidingen zijn natuurlijke gewasbescherming, fruitherkenning en fruitverwerking.

(zie agenda)