Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
De terugkeer van een peer uit Zuid-Afrika!
Saffraanpeer in Collectieboomgaard Beemster wordt geoogst
Middenbeemster, 13 augustus 2016
En dit zijn ze dan... de eerste saffraanperen, die dit jaar in de Collectieboomgaard van de Pomologische Vereniging POM aan de Volgerweg/Middenweg in de Beemster voor het eerst weer in Nederland kunnen worden geoogst. Het is namelijk een heel bijzondere peer, waarvan de geschiedenis teruggaat naar de VOC-tijd.
Vermoedelijk hebben kolonisten, die begin van de 17de eeuw naar Zuid Afrika vertrokken om zich daar als agrariër te vestigen, een paar enten van dit ras meegenomen en daar geplant.
Op een VOC-schip werd van thuis namelijk van alles meegenomen wat in het nieuwe land van pas zou kunnen komen. Zo moet de saffraanpeer in Afrika zijn geïmporteerd.
 
  Van de van oorsprong Hollandse peer, die al jarenlang nergens meer in Nederland in een boomgaard voorkwam, werd deze levenslustige nakomeling door de familie Bruin uit Beemster, zelf enthousiast lid van de POM, ontdekt tijdens een bezoek aan Kaapstad. De familie was op bezoek bij dochter Fleur die daar stage liep.
Ze kregen toestemming een paar enten te snijden en mee te nemen naar Nederland.
Op 13 december 2013 werd onder grote belangstelling door Fleur en fruitdeskundige Henk Houtman één van de drie geënte Saffraanperen geplant. Dit was tevens ter verhoging van de feestvreugde over het 10 jaar bestaan van de Collectieboomgaard, waar alle 333 geregistreerde oude vruchtboomrassen al een plekje vonden
In 'De Volkskrant' van zaterdag 13 augustus 2016 staat een artikel van de hand van Iris Koppe over doodgewaande appel- en perenrassen, die ergens door pomologen in een oude boomgaard worden aangetroffen. Zij noemt bijvoorbeeld de vondst van de Alexander III, die ze een unieke gebeurtenis vindt.
Het verhaal van de bijzondere reïntroductie van de saffraanpeer in de Beemster Collectietuin was haar blijkbaar nog niet ter ore gekomen. Wel noemt ze het feit dat er tientallen pomologische verenigingen, vooral in Noord-Holland, zich ijveren voor het behoud van oude appel- en perenrassen, maar de Collectieboomgaard van Beemster, komt in haar verhaal niet voor.
 
  Vandaar dat deze site toch nog eens de aandacht vestigt op de geremigreerde Saffraanpeer uit Zuid-Afrika.
Het verhaal is nog niet uit, want op woensdag 24 augustus 2016 zal aan een select publiek de eerste oogst Saffraanperen feestelijk worden gepresenteerd. Na een rondje door de boomgaard, eindigend bij de Saffraanpeerboom, zal het historische verhaal over de ontdekking nog eens worden verteld. Daarna zal Gert Jan Hageman, chef-kok en eigenaar van Restaurant de Kas, deskundig commentaar geven op een gerechtje met Saffraanpeer, dat wordt geserveerd door kok Severine Meyer.
Ook de leden van POMculinair zullen zich hebben beijverd om fruitgerechten te laten proeven.

De Saffraanpeer (Pyrus communis)
De Saffraanpeer is een stoofpeer, die in september wordt geoogst. De peer heeft een een gladde schil, aan de ene kant bleek-geel en de andere zijde is door de zon voorzien van een roodblozend kleurtje. De saffraanpeer is sappig en heeft een suikerachtig aroma.
Een tweede stek van deze saffraanpeer is geplant in de collectieboomgaard Lions Smulbos in de Haarlemmermeer. Door spreiding van de drie enten wordt zo gezorgd dat dit zeldzame perenras zal voortbestaan, ook in Nederland.