Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Uitvaartleider Theo Conijn aan de tand gevoeld
"Ik wil fair play voor de laatste reis"
Middenbeemster, 28 augustus 2016    
Voor Theo Conijn was de overstap van zijn baan als verzekeringsagent naar die als zelfstandige uitvaartondernemer eigenlijk een logisch gevolg. Na 17 jaar bij de RVS te hebben gewerkt werd die grote verzekerings-maatschappij opgeslokt door nog een grotere assurantiegigant. Hij zag het al aankomen en daarom had hij zich voor hij op straat kwam te staan al georiënteerd op iets wat hem eigenlijk op het lijf leek geschreven: mensen helpen in een moeilijke periode door gewoon te luisteren en advies te geven. Door mijn werk kwam ik toch ook bij mensen die te maken hadden met overlijden van een dierbare en mijn advies bleek altijd zeer gewaardeerd te worden."
Conijn wilde dit talent professionaliseren en richtte daartoe in 2012 de Stichting Voorlichting Nabestaanden (STIVONA) op. Het doel van deze stichting was aanvankelijk gericht op informatie verstrekken en het geven van goede raad waardoor (toekomstige) nabestaanden het leven na het verlies beter weer kunnen oppakken.
  Dat op dit gebied heel wat haperde aan goede begeleiding bleek al gauw tijdens een eerste contact via Stivona, want al spoedig daarna werd hem de vraag gesteld of hij ook de uitvaart zou willen verzorgen. Dit was voor hem reden om zich meer te bekwamen in alle aspecten die met een uitvaart te maken hebben. "Misschien had ik de grote stap naar actieve uitvaartondernemer eerder moeten nemen", mijmert Conijn "want na het stoppen van mevrouw Hos sprongen diverse uitvaartondernemingen zonder een Beemster achtergrond te hebben, in het open gevallen gat van de overlijdensbranche in Beemster.

Mond-tot-mond-reclame
"Ik kwam er dus eigenlijk een beetje te laat tussen en daarom greep ik wellicht naast een aantal uitvaarten, die ik graag had willen verzorgen. Nu ben ik vooral bezig in de Zaanstreek, waar mijn naam al door velen doorgegeven wordt. Daar houd ik van: mond-tot-mond reclame! Dat is ook veel beter, want advertentiekosten zijn hoog en door die persoonlijke aanbevelingen kan ik in allereerste plaats op die kosten besparen.
Gelukkig kloppen nu steeds meer Beemsterlingen bij mij aan om een uitvaart te verzorgen. Zo kon in Zuidoostbeemster deze foto worden gemaakt, waar ik voor mijn uitvaartbus uit loop."

 
 

Offerte zonder p.m.-posten
Van die uitvaartbus wordt trouwens ook al regelmatig gebruik gemaakt."In de bus zitten de rouwende familieleden en vrienden bij elkaar rond de kist van de overledene.
Conijn wil van de gelegenheid om extra verdiensten uit een uitvaart te slaan geen gebruik maken. "Ik bereken een faire prijs; en vraag ik een bedrag dat normaal is en waarin alle zaken die nodig zijn worden doorberekend zonder grote marges. Mijn offerte is daarom altijd zonder p.m.-posten zodat die later niet voor een verrassing kunnen zorgen. Ik wil gewoon mijn boterham er mee verdienen en niet voor elk plakje cake twee en een halve euro rekenen."

Mogelijkheden
"Door de Nieuwe Wet op de uitvaart is de laatste jaren veel veranderd. Bijna alles kan op maat worden geregeld en doordat ik flexibel ben kan ik heel goed rekening houden met bijzondere wensen," vervolgt Conijn. "Die uitvaartbus is maar een voorbeeld, maar er is ook al een mogelijkheid om de kist op een kar getrokken door koe 'Leentje' naar de kerk/begraafplaats of crematorium te laten dragen, tenminste als het niet al te ver lopen is"
Voor Beemsterlingen heeft Conijn ook bijzondere oplossingen. Opbaren bijvoorbeeld. "Dat hoeft niet altijd in een opbaarcentrum in Purmerend of in een kamertje thuis. Er bestaan in Beemster zelfs vele mogelijkheden."
 
  Opbaarlocaties
"Er zijn er genoeg opbaarlocaties te bedenken waar het ook heel persoonlijk kan zijn en die eigenlijk niet de negatieve klank van een uitvaartcentrum hebben" betoogt Conijn. "Bijvoorbeeld een plek waar de overledene zelf altijd graag kwam, zoals vlakbij huis in de garage of in een speciaal voor dit doel geplaatst tuinhuisje, een clubhuis en soms is het zelfs een kroeg. Het afscheid kan eveneens op een andere plek gebeuren en hangt af van het aantal te verwachten personen; dat kan zelfs in een huiskamer gebeuren. Omdat vervoer naar de crematoria problematisch kan zijn wordt thans vaak alleen apart het afscheid gehouden, waarna de naaste familie de kist bij een crematorium aflevert.
Executeur
Voor Beemsterlingen die hun geboortegrond in het hart hebben gesloten, kan Conijn ook een speciale kist verzorgen. Wel met een meerprijs natuurlijk, maar dan word hij/zij ook met het beeld van de kerk en de travaille uitgedragen.
Soms, als er geen familie van een overledene is, fungeert Conijn als executeur: alleen voor het regelen van de uitvaart dan! Hij adviseert, personen die hun eigen uitvaart zelf van te voren willen regelen, dit bij Stivona te laten vast leggen. Hij heeft gemerkt dat dit veel rust kan geven, ook bij de rouwverwerking van nabestaanden.
En ten leste geeft Theo nog even een waarschuwing: "Neem na iemands overlijden nooit iets op voorhand mee uit een huis, want dan word je geacht de erfenis te hebben aanvaard. Dit betekent dat, als er schulden zijn deze ook op u verhaald kunnen worden.
  .