Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Zorg voor de toekomst van de Thuiszorg door TOM Theater
Middenbeemster 29 december 2016    
  Op maandag 12 december deed Tom Theater weer Middenbeemster aan met het stuk 'Een eigen Thuis'. Het vestzaktheater Onder de Linden is namelijk een uitgezochte plek om voorstellingen met een emotioneel, indringend en ontroerend karakter heel dicht bij de mensen te brengen.
Met als achtergrond: zelf werkzaam in de Thuiszorg Nederland namen de actrices actrices Anneke Beumer, Ans Binnema, Els Vendrig, Ina Mijnen, Liesbeth Havik, Wies Ronda en Yvonne Mol in hun zelfgeschreven kritisch theaterstuk alle diensten van de thuiszorg stevig onder de loep.

Onder de Linden biedt als theaterzaal steeds meer sfeer. Al is er nog geen toneeldoek, de nieuwe uitgekiende verlichting het fraaie decor en de gezellige tribuneopstelling voor het publiek leverde al een verwachtingsvolle stemming. 
Liesbeth Havik leidde als Monique de Weerd de voorstelling in. "Verzorgingshuizen zijn verleden tijd. Met een beetje geluk heeft u veel vrienden, familie en lieve buren, zodat u kunt terug vallen op mantelzorgers en we blijven zolang mogelijk lekker thuis. Anders komt toch gewoon de Thuiszorg! Voortdurend zijn er nieuwe inzichten en werk methodes om het de cliënt naar de zin te maken. De cliënt is koning…… Maar is dit wel haalbaar met alle regelgeving?"

 
  Daarmee was het thema duidelijk en Beppie de Groot als eigenzinnige slecht lopende (een vrije ziel) opende de rij met cliënten van de Thuiszorg met gepaste (misschien wel ongepaste vrijheden) zoals het laten schoonmaken van de kattenbak en het afwijzen van de dagelijkse wasbeurt. "Dat deed ik vroeger toch ook niet elke dag!" Zij laat zich met de nodige blijmoedigheid niet de kaas van het brood eten door de thuiszorg en doet lekker waar ze zelf zin in heeft, zoals een liedje zingen, waarbij ze zich zelf begeleidt op gitaar. Uiteraard neemt ze de Thuiszorg flink op de hak. Voorlopig slaat ze zich dus nog wel door het leven heen al doemt in de toekomst vrees voor het ontbreken van mantelzorg in de buurt.
Een tweede bewoner van de flat is Mevr.de Ruiter een dame, die een beetje de weg kwijt is en heel sterk leunt op de aanwezigheid van haar kinderen als mantelzorger. Dat het voor haar dochter en zoon erg zwaar is (eigen gezin) komt bij mevrouw de Ruiter eigenlijk niet meer op. Daarbij heeft ze een sterk verlangen om in juni al een kerstboomverlichting in de kamer op te hangen dat is natuurlijk iets wat niet onder thuiszorg valt. 
Twee dames van de bewonersraad Wies Ronda en Els Vendrig vinden haar geestestoestand ook eigenlijk niet meer zo geschikt om in deze flat te kunnen blijven wonen. Hoewel ze ook beschikken over een 'pakketje' zijn beiden nog mobiel.
 
 
Maar de uitkomst is in zicht. Er moet een omslag komen. Dat wil zeggen: meer tijd voor de geestelijke gezondheid van de cliënten. Mevrouw Burgstede, één van de hotemetoten van de Thuiszorg komt die presenteren. Ze heeft precies uitgevogeld welke taken een thuishulp nog mag uitvoeren en kondigt de kritische thuiszorgers begeleiding aan.   Waar die ondersteuning precies uit bestaat komt niet helemaal uit de verf, maar wel de uitkomst, namelijk dat de thuiszorgers hun cliënten nu meer een maatschappelijk bezoekje komen brengen om ze uit hun isolement te halen. Maar verder wordt er helemaal geen huishoudelijke hulp meer geboden.
 

De klusjesman bracht uitkomst en als finale werd de Thuiszorg van de toekomst bezongen.

Voor de volledigheid nog even de rolverdeling:
Ina Mijnen:dochter van mevr. de Ruiter en mevr. Burgstede
Anneke Beumer: Mevr. de Ruiter
Wies Ronda: Mevr.van Dalen
Els Vendrig: Mevr. Blauw en Fieke
Yvonne Mol: Beppie de Groot
Liesbeth Havik: Wijkverzorgende Monique de Weerd
Ans Binnema: huishoudelijke hulp Lena en Aafke technische dienst

Het was een enorm boeiende avond en het is leuk dat de dames van TOM Theater hiermee al weer snel terugkomen in Onder de Linden, namelijk op 10 april 2017.

Dus kijken gaan en reserveer op tijd want het aantal toegangskaarten is in ons Vestzaktheater Onder de Linden maar beperkt.