Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Paul Stuijt en Tiny Hoogland 60 jaar een paar
'Er waren twee aardige mensen, die hielden zoveel van elkaaar...'
Middenbeemster, 23 juli 2016    
  ...Zij hielden zoveel van elkaar...', de tekst van dat liedje speelde mij door het hoofd toen ik een paar weken na de viering van hun 60 jarig huwelijk het bruidspaar Paul en Tiny Stuijt bezocht.
Het viel van hun gezichten af te lezen dat ze na 60 jaar huwelijk nog steeds verliefd naar elkaar kijken. Wellicht heeft Paul als hovenier voor de Gemeente Beemster wel heel vaak een roosje voor Tiny meegebracht.
Het is juist fijn om na de drukte van alle visites en felicitaties een bezoekje af te leggen om nog eens rustig na te praten, gewoon in het huiskamertje in Ouderencentrum Middelwijck, waar het echtpaar Stuijt-Hoogland al weer geruime tijd woont.
Het begon natuurlijk met de herinnering aan het bezoek van de burgemeester, die een gezonde Beemster verrassing kwam aanbieden. "Dat was een heel aardige vrouw, maar de familie was er en het was erg druk die dag..."
"Leuk dat je toch nog aandacht aan ons besteedt", zei Paul, terwijl hij zorgde dat het bezoek een vers kopje koffie kreeg aangeboden. Terwijl hij in het keukentje scharrelde viel even de aandacht op Tinies prachtig verzorgde handen met roze gelakte nageltjes. Ondanks haar hoge leeftijd (91) straalt ze distinctie uit. Het deed vermoeden dat ze niet altijd aan het aanrecht heeft gestaan. "Ja, ze is altijd een dame geweest en heeft als verkoopster bij Gerzon in Amsterdam gewerkt", verklapte haar trotse echtgenoot..
  Gerzon was indertijd een heel bekend modehuis", vertelde ze. Ze werd er op een wel heel bijzondere manier aangenomen. Tijdens een bezoekje aan de winkel zag ze iemand die geen keuze kon maken. Desgevraagd gaf Tiny haar advies. Blijkbaar was de manier waar op ze dit deed de winkelchef opgevallen en hij benaderde haar meteen met de vraag of ze full time bij Gerzon als modeadviseuse in dienst wilde treden.
Ze wist iedereen te overtuigen. Zo ook Paul Stuijt uit Ursem, die op vrijersvoeten liep en zeer onder de indruk raakte van deze gedecideerde dame. "Die moet ik hebben! Ze kan beter uit haar woorden komen dan ik" dacht hij en zo kon het gebeuren dat ze op 20 juni 1956 in het huwelijk traden.
Aanvankelijk vestigden ze zich in Enkhuizen, waar Tiny in een modewinkel werkte. Stuijt nam toen een baan aan als grondwerker bij de Amsterdamse Gemeente Waterleidingen. Als boerenzoon kon hij natuurlijk goed met de schep overweg. Via het bedrijf kregen ze een etage in de Rombout Hogerbeetsstraat in Amsterdam aangeboden, die er wel heel anders uitziet dan die in Middenbeemster.
Voor de jonge Ursemer was het door de oorlog niet mogelijk geweest na de lagere school voortgezet onderwijs te volgen. In Amsterdam begon Paul met een opleiding aan de Gemeentelijke hovenierschool. Na het behalen van zijn diploma solliciteerde hij naar een baan bij de plantsoenendienst van Beemster.
 
 

Het echtpaar kreeg een woning aangeboden in de Oldenbarneveltstraat in Middenbeemster. Ze kregen in de loop der jaren twee dochters Aafke en Paula en zoon Jan. Daar zijn ze uiteraard bijzonder trots op. Zo is Jan ICTer en woont in Enschede, waar hij voor zijn gemeente een complete digitale installatie heeft verzorgd.

De audiëntie was afgelopen. Tiny toonde zich vermoeid en wilde even gaan rusten. Vol zorg ondersteunde Paul (86) zijn bruid terwijl ze samen het bezoek uitgeleide deden.