Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Eerste prijs VVD pubquiz naar team PvdA/Gr.L. Beemster
Ondanks hersenpijnigende vragen een gezellige middag met elkaar
Middenbeemster, 3 juli 2016
Op zondagmiddag 3 juli 2016 organiseerde de VVD Edam-Volendam-Beemster een ouderwetse Pubquiz in de goed gevulde bovenzaal van Het Heerenhuis in Middenbeemster. Deze pubquiz is de eerste activiteit die de VVD-afdelingen van Edam-Volendam en Beemster gezamenlijk hebben opgezet. Het is de insteek om toch vooral activiteiten te organiseren voor een zo breed mogelijk publiek. De pubquiz was niet alleen voor mensen met een politieke achtergrond; ook andere geïnteresseerden in de politiek waren welkom. In de praktijk bleken toch vooral plaatselijke (oud)politici veel stoelen te hebben ingenomen.

Zes Beemster teams
Voor Beemster waren aanwezig een volledig team van VVD, PvdA/Gr.L. en bij team Binnendijkers was de BPP vertegenwoordigd plus oud-burgemeester Brinkman. Verder kwam Beemster Beleving met twee teams en er was een team van Breedband Beemster. Verheugend was te kunnen concluderen dat onze Beemster politici nog de meeste kennis van politieke gebeurtenissen wereldwijd bleken te hebben. Op een gedeelde eerste plaats eindigden de teams Binnendijkers en PvdA/Gr.L. Na een extra vraag ging de felbegeerde koperen beker naar team PvdA-Gr.L. Voor de Binnendijkers was een portie bitterballen en de bonbons waren voor de VVD.

 
  De spelleiding had het de teams niet makkelijk gemaakt. Wim Runderkamp, normaal gesproken wethouder binnen de gemeente Edam-Volendam ontpopte zich als bezielend quizmaster, alleen was het jammer dat de akoestiek van de bovenzaal meer op die van een zwembad leek, zodat zijn vragen moeilijk waren te verstaan. Muziekvragen, fotovragen en geschiedenisvragen wisselden elkaar in snel tempo af, want er waren tien rondes van elk tien vragen, waarbij natuurlijk een paar strikvragen. De eerste vraag was het herkennen van een politicus door een deel van zijn hoofdhaar te laten zien. gemakkelijk herkenbaar was de malle haardos van de man, die president van Amerika wil worden.
Tot de fotovragen behoorde een papier met een negental folders die in het verleden gemaakt werden voor de verkiezingen. Het bleek nogal moeilijk om de politieke partij te benoemen. Om de bezoekers van deze site ook even een hersenkronkel te bezorgen is een vergroting aan deze foto gelinkt. Probeer het maar eens!   Mia, de jongste deelnemer aan de pubquiz, bleek al grote interesse te hebben in politiek. Veilig in moeders armen keek ze hoe de vragen op het formulier van team Beemster Beleving II werden beantwoord. Je kunt haast wel zeggen dat het lijkt of het haar zo met de paplepel wordt ingegoten.
De vragen (en de antwoorden)
Waar het een initiatief van Edam-Volendam-Beemster betrof deden natuurlijk een paar ploegen uit die andere gemeenten mee, maar er waren ook teams die niet onder de vlag van een politieke partij voeren. De opkomst was ruim 50 deelnemers.
Voor de wegblijvers....
Hieronder nog een zestal vragen, waarbij onder dit artikel de antwoorden worden gegeven.
 
Het team Beemster Beleving I zat te puzzelen over vraag 9, namelijk wat volgens de NS in 2014 de drie rustigste treinstations van Nederland zijn.   Team Beemster Beleving II: Hoeveel Natura 2000 gebieden zijn er in de regio Zaanstreek-Waterland? Teamgenoot Jan Uitentuis telde ze op de vingers van zijn hand....
 
Vraag 7 aan het team De Binnendijkers: Het Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier gaat de Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam versterken omdat die niet stabiel genoeg is om N.Hollanders te beschermen tegen het water. Om hoeveel km dijkversterking gaat het tussen Hoorn en Amsterdam? (1 punt,)
  Monique en Erika van team VVD Beemster bogen zich over vraag 8: Welke belangrijke tunnel in Amsterdam gaat vanaf 15 juli zes weken dicht voor werkzaamheden. Ter gelegenheid daarvan willen enthousiastelingen een ludiek evenement opzetten. hoe heet de tunnel op zondag 28 augustus tijdens dit evenement? (1 punt)
 
Team Breedband Beemster vond vraag 5: welke Britse politicus tackelde tijdens een oefenwedstrijd voetbal een 9-jarige jongen alsof hij rugby speelde, een makkie. (1 punt)   De leden van het team van PvdA/GR.L Beemster hadden ook geen probleem met vraag 1: Hoeveel gemeenten kent Nederland sinds 1 januari 2O76? (1 punt)
 
De punten werden door de jury geteld. Pas toen bleek dat er twee teams gelijke punten hadden werd het spannend. Er was namelijk nog een extra vraag nodig.   Het thuisteam van VVD Beemster kwam op de derde plaats en kreeg nog een heerlijke schotel met hapjes aangereikt door de bar van Brasa.
 
En als laatst de huldiging. PvdA/Gr.L. Jos Dings nam namens het team de trofee in ontvangt. Hij beloofde dat deze gezellige middag in Beemster herhaald zou worden en dat de organisatie dan in handen van PvdA/Gr.L. zou liggen.   Het team van de Binnendijkers was natuurlijk wel een beetje teleurgesteld, maar ach, het was een heel genoegzame en leerzame middag geweest, waar veel gelachen en gepraat werd en zeker ook nog wel over nagepraat zal worden.
De antwoorden    
Antwoord vraag 9 : Eilandspolder / Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder,
Polder Westzaan/Jisperveld Varkensland, Oostzanerveld & Twiske / Polder Zeevang
Antwoord vraag 7: 33 kilometer. Een afwijking 1 km is toegestaan
Antwoord vraag 5: Boris Johnson
Antwoord vraag 8: lJtunnel wordt de GLlJtunnel
Antwoord vraag1: 390. Het zijn er drie minder dan vorig jaar.
Dit komt door twee gemeentelijke herindelingen in de provincie Noord-Holland)
Antwoord vraag 70: 1. Bovenkarspel Flora (793 reizigers),
2. Santpoort Zuid 1799 reizigers) 3. Santpoort Noord (822 reizigers)