Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Kom uit de kast met uw vaas!
Ranonkel Arrangeurs vieren 25 jaar bestaan op fleurige wijze
Middenbeemster, 7 juli 2016
Bloemisten Ronald Wagenaar en Harrie IJlst, willen het 25 jarig jubileum van Ranonkel Arrangeurs extra fleur geven. Waar deze creatieve heren Beemster al vele jaren met bloemrijke acties verrassen, hadden zij ook nu weer een fantastisch idee.
Ze riepen iedereen op om een vaas uit de kast te halen en langs te brengen. Willekeurige klanten vroegen ze een keus op één van die ingebrachte vazen te laten vallen. 25 vazen werden zo uitgekozen om fraai te worden opgemaakt.
De animo van het publiek om een vaas te leveren bleek overweldigend. In de smederij waar kunstsmid Norma op donderdag 7 juli aan het werk was, stonden op een rek al vele vazen bij elkaar en het waren er toen al zoveel dat een tafel moest worden bijgezet. Toen de gestelde termijn op vrijdag 8 juli om 18.00 uur werd afgesloten bleken er niet minder dan 107 vazen te zijn ingeleverd. Geen enkele was gelijk: van heel klein tot heel groot, met eerbiedwaardige leeftijd of hypermodern, gladde, ronde vierkante, grof en fijn, met of zonder versiering en in alle mogelijk denkbare vormen en kleuren. Aan 25 willekeurige klanten vroegen de bloemisten er één aan te wijzen, die hij/zij bijzonder vond. te Deze worden dan door Harry en Ronald getooid met aan de stijl passende opmaak
Nee, we hebben ze juist niet zelf uitgezocht", vertelde Ronald. "We wilden zo voorkomen dat we vazen zouden kiezen, waar we zelf van gecharmeerd zijn."
Harry en Ronald hebben er veel plezier in gehad om de vazen in te nemen. Elke keer ging de winkelbel en kwam er weer iemand binnen stappen die een vaas kwam brengen. Dan merkten de bloemisten hoezeer ze in de roos hadden geschoten met deze jubileumactie. Terwijl ze de vaas voorzagen van een nummer, kregen ze er de meest mooie verhalen bij te horen. Vaak over vazen, die al jaren in de familie waren en in de kast bleven staan om te voorkomen dat ze zouden worden beschadigd; anderen wegens een bijzondere herinnering.
Zoals de weelderig gedecoreerde en van krullerige handvaten voorziene vaas, die Margreet Hekelaar, helemaal uit De Rijp kwam langsbrengen. Heel voorzichtig pelde ze haar schat uit een plastic tasje en vertelde dat dit exemplaar zeker honderd jaar oud was en door meerdere generaties gekoesterd.
De een zou hem prachtig vinden, die ander misschien monstrueus, maar wel zeer bijzonder en wellicht zou de keus van een willekeurige klant er op vallen. Ronald kreeg al inspiratie... In ieder geval kon van deze dame met beide bloemisten een foto worden gemaakt.
En dan was er de bijzondere zwarte pot, die gelouterd is door het vuur, ingebracht door Geert (Heiko) Heikens. Op het bijgeleverde briefje stond het volgende: ..."De broer van mijn vader, Heiko Luitjen Heikens, is jarenlang (hoef)smid geweest in Groningen (Muntendam). Als jochie vond ik het altijd fascinerend om bij hem op bezoek te gaan. Open vuur, een grote blaasbalg, de geur, zijn zwarte handen... Ik heb uit zijn nalatenschap een aantal spullen weten te 'redden', zoals deze pot welke hij (van horen zeggen) gebruikte als een hekwerk rond een graf moest worden gesmeed. Hij gebruikte de pot om er het lood in te smelten waarmee de pijlers van het hekje in de grond (steen) werden vastgezet. Vandaar het gietgootje aan de bovenkant..."
Deze vaas komt soms nog wel eens te pas als alle andere in gebruik zijn. Het is een soort relikwie uit de tijd dat in Nederland het 'Tweede-kans Onderwijs werd geïntroduceerd (plm.1975). Dat had ten doel volwassenen de mogelijkheid te bieden alsnog een schooldiploma te halen. Ook andere opleidingen werden door moeders enthousiast ter hand genomen zoals een tweejarige opleiding voor het organiseren en begeleiden van creatieve kinderactiviteiten in Middenbeemster. Eén van die uitgevoerde opdrachten was het maken van dit handgevormde enigszins lompe paars/grijze exemplaar en daardoor lijkt het wel of het ergens uit de Beemster klei is opgegraven. Ja, waarom bewaart een mens zo'n oerlelijk ding?! Gewoon omdat er een bijzondere herinnering aan kleeft.

Felicitaties en bloemen
Zaterdagavond na sluiting gaan de bloemisten aan het werk om met de grote sortering bloemen uit hun winkelvoorraad de 'topstukken' te voorzien van de mooist passende tooi.
Op zondag 10 juli wordt van 14.00-16.00 uur het Jubileum van Ranonkel Arrangeurs gevierd. Dan zulllen alle vazen in de oude smederij te pronk worden gezet.
Harry en Ronald zullen deze dag ongetwijfeld vele felicitaties in ontvangst kunnen nemen.
Na 16.00 uur mogen de eigenaars van de versierde vazen er ook thuis van genieten. De overige ingeleverde en helaas dus niet versierde vazen kunnen dan eveneens weer worden opgehaald.