Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonsteling over vreugde bij de doop bij Museum Betje Wolff
Maar wat als het wiegje leeg blijft?....
Middenbeemster 16 juli 2016    
De zomertentoonstelling van Museum Betje Wolff staat geheel in het teken van de vreugdevolle gebeurtenissen rond de doop. Uit eigen bezit, maar ook door leengevers is een groot aantal prachtige doopjurken te zien en grote sortering aan piepkleine kleertjes en mutsjes. Het museum zelf is ook aangepast aan de bijzondere dag, dat de nieuwe baby gedoopt zal worden: in de keuken wordt de kandeel bereid, die in de mooie kamer zal worden gepresenteerde aan de visite, die komt feliciteren.
  Maar als het wiegje leeg blijft...
Volgens Aafje de Jong, voorzitter van het museum is bewust gekozen voor zaken die met de heuglijke zaak als de doop te maken hebben en niet met het zware gegeven dat een baby levenloos ter wereld komt of snel na de geboorte overlijdt.
Toch is een kleine vitrine ingericht, waarin getoond wordt wat er in zo'n geval gebeurde. Het betreft de zogenaamde 'Engeltjes achter de heg'. Een ongedoopte dode baby werd in een doek gewikkeld en daarna in ongewijde grond begraven. Dat was trouwens voornamelijk het geval bij Rooms Katholieken. In de geboortenregisters van de Beemster werd wel vermeld, dat een kindje dood ter wereld was gekomen.
Kindersterfte in de 18de eeuw
Er stierven in het verleden veel kinderen; het leek bijna de gewoonste zaak. De opgravingen op het kerkhof in Middenbeemster hebben dat aangetoond. Volgens het rapport 'Tot op het bot uitgezocht' was de helft van de opgegraven skeletten van mensen onder de 19 jaar en de helft daarvan babies tot plm. 1 jaar.
Vroeger werden babies, die het niet haalden stilletjes verwijderd. Maar het waren wel drama's in een gezin.
Nee, veel plaats voor droevigheid is niet op de tentoonstelling ingeruimd. Het 'Engeltje achter de heg' wordt er niettemin toch bij genoemd, omdat er tegenwoordig op heel andere manier met het verwerken van verdriet rond een dood geboren kindje wordt omgegaan.
 
  Het verhaal van Gerda
Het wordt niet meer weggestopt als: 'Jammer', maar onvermijdelijk!' zoals het vroeger het geval was. Zo ligt in de vitrine het verhaal van Gerda:
" Ik kreeg een doodgeboren broertje. Mijn moeder vertelde dat de buurman een kistje had gemaakt en mijn vader ging 's avonds in het donker met het kistje achter op de fiets naar het kerkhof, waar het kindje inderdaad in ongewijde aarde werd begraven. Er werd, toen nooit over gesproken.
Heel veel later heeft mijn moeder van marmer een hart laten maken met als tekst: 'Engeltje'. Het hart ligt nu bij mijn ouders op het graf..."
Ouders mogen nu rouwen als hun kindje levenloos wordt geboren

Siamese tweeling
Onlangs ontving deze site van de Beemster kunstenares Elly Vlugter een mailtje waarbij ze een bijlage had gevoegd. Ze schreef er bij:
"Deze tekening is gemaakt door mijn overgrootvader Hugo Maarleveld (1833-1886). Hij was kunst-, huis- en decoratieschilder en de neef van Klazina van der Borden, echtgenote van Kornelis Korver, molenaar te Vlaardingen. Klazina kreeg als zesde kind een Siamese tweeling. Het had twee hoofdjes en vier armpjes maar ze deelden samen het onderlichaampje... een speling der natuur, die gelukkig maar zelden voorkomt.
Van het aandoenlijke wezentje(s) wilden ze toch een tastbare herinnering hebben en daarom vroegen ze mijn grootvader, die een tekenschool in Vlaardingen had, een met waterverf opgewerkte potloodtekening van hun dode kindje te maken.
De vrouw overleefde overigens de ongetwijfeld zeer moeilijke bevalling en kreeg daarna zelfs nog vijf gezonde kinderen..."

Elly beëindigt haar mailtje met de opmerking "Ik ben wel blij dat ik in deze tijd leef". Ze vermeldt daarbij nog wel, dat de bijzondere tekening van haar overgrootvader een tweede prijs voor Archiefstukken van Nederland kreeg. "Deze tekening berust nu bij het Stadsarchief van Vlaardingen en wordt nog wel eens gepubliceerd."

De tentoonstelling in Betje Wolff met alleen schattige babydingetjes is te zien van 1 mei tot 1 oktober. Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur. Groepen op afspraak ook buiten deze tijden mogelijk.