Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Steenwerpen, zoals altijd gezellig druk en warm! B
Middenbeemster, 27 juli 2016    
  Voor Beemsterlingen geldt tijdens de kermisweek bijna als opgelegd pandoer de deelname aan de inmiddels beroemde steenwerpwedstrijden van de Beemster Feestweek.
In de schaduw van de hoge lindebomen van de marktpleinen is het gezellig bijpraten, tien keer naar voren stappen om weer een kei richting het paaltje met de dobbelsteen te werpen en daarna heb je weer even tijd om met elkaar de laatste nieuwtjes door te nemen.
De steenwerpwedstrijden hebben een hoog sociaal gehalte, waar vooral nadat de laatste steen is te hebben geworpen en het zoveelste glaasje bier te hebben genuttigd grote saamhorigheid uitstijgt onder deelnemers en fans.
 
Want elke ploeg heeft wel een paar fans meegebracht om aan te moedigen. Ook veel kijkers die helaas waren uitgeloot tijdens de inschrijving komen toch genieten van de sfeer. Niet voor niets is het dringen bij de aanmelding en de kans mee te mogen doen is echt niet voor iedereen weggelegd. De Beemster kermispret uit zich vooral in het bedenken van passende namen, zoals 'De Beemster Beesten'.   De organisatie van zo'n steenwerpwedstrijd is uiteraard alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers, die onder meer zorgen dat de tientallen dranghekken, matten en matrassen op tijd klaar liggen of weer teruggebracht.
Indertijd was de organisatie in handen van de Steenwerpersclub het Mikpunt met leden op leeftijd, maar door de enorme belangstelling heeft de BG dit van de club overgenomen.
 
Alle horeca-ondernemers rond de Marktpleinen hebben zich ingedekt tegen de enorme vraag naar bier. Het is bijna niet aan te slepen want elk van de tien leden van de zeker 100 deelnemende ploegen heeft het warm!   En dan blijkt dat er een tekort aan afvalbakken is en worden de bierglazen (in dit geval van plastic) gewoon maar op de grond gegooid. Ook dan is het weer een klusje dat na de wedstrijd door vrijwilligers wordt opgeknapt.
 
Als`Alle ploegen de punten hebben ingeleverd is de gezelligheid inmiddels opgelaaid tot hoge waarden en wordt er gezongen en gedanst. Het is óf op de uitslag wachten óf even een rondje in een van de kermisattracties. Daar is het vanaf ongeveer 16.00 uur hoogtij.   Ook de stallingbaas bij de supermarkt is best tevreden. De steenwerpwedstrijden hebben een boel te bewaken fietsen aangebracht. Het zijn voor hem lange dagen van 15.00-2.00 u. middernacht. Maar ja, zo valt er gelukkig wel wat te verdienen!
NB: in het verleden is in verband met het grote aantal deelnemers aan de Beemster Feestweek steenwerpwedstrijden eens gepoogd dit in het Guiness Book of Records geplaatst te krijgen. Of dat ook werkelijk gelukt is, vermeldden de analen niet.