Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Wandeltocht voor de 17de keer en onder stralende zon
Beemsters Welvaart boekte bijna 300 deelnemers
Beemster, 5 juni 2016    
 
Juni is waarschijnlijk de meest mooie maand in de Beemster. Alles is frisgroen, de fietspaden omzoomd met wuivende grassen, de bomen die nu volop in blad zitten en de weidsheid van het landschap, waaruit geregeld een mooi stolpdak oppiekt. En -zoals Beemster bezongen wordt- 'De rechte wegen kruisen zich...'
De Vereniging Beemsters Welvaart startte in 1999 de eerste Beemster Ringvaart Wandeling, een halve marathon afstand.
  Als de zon dan zo heerlijk schijnt, zoals op deze 5e juni, dan is het heerlijk om met de Beemster Wandeltocht mee te doen. Met name de 40 km is voor velen een 'must', alvast een training voor deelname aan de Vierdaagse.
Het groepje wandelaars dat hier de Rijperweg richting ZOBeemster oversteekt doet echter een stapje minder: het rondje Hobrede van 20 km is immers ook volop genieten van de lente, over de dijk'.
 
Bij de Kwadijkerbrug ontmoeten de deelnemers van beide afstanden elkaar zo tegen het middaguur. Het is samen nog wel een flink stukje stappen langs de Beemster Ringvaart en in de inmiddels hoog aan de hemel staande brandende zon. Ze snakken naar verkoeling....
 
Maar gelukkig... er is een 'fruitpuntje' onder aan de dijk waar de wandelaars afslaan om via het Noorderpad verder te gaan naar het vertrek/eindpunt: Buurthuis Zuidoost.   Ja, een stukje appel gaat er best in en ook een warme fietster krijgt een mootje aangeboden. Heerlijk! De vrijwilliger schilt er nog maar wat appeltjes bij.
 
Moe en bezweet komen ze aan bij het Buurthuis Zuidoost en hebben nog net de puf om zich af te melden en het wandelboekje met het stempel in ontvangst te nemen. In de kantine kunnen ze onder het genot van een biertje of een kopje koffie weer wat bij komen.   Ja, dat lange rechte stuk van vijf km langs de dijk had een flink aantal wandelaars wel opgebroken.
Een dame met een rollater vertelde dat ze haar rondje van 5 km in ZOBeemster zonder problemen had afgelegd en zelfs er nog wel vijf aan had kunnen vastknopen.
 

Nu in 2016 is er keus tussen zes afstanden: 5, 10, 15, 20, 30 en 40 km. Dus voor elck wat wils.
Aan een tafeltje in de kantine resideerde Wim van der Werff, de voorzitter van Beemsters Welvaart, die de tocht organiseerde, al voor 17de keer dus. Hij houdt bij wie er allemaal al zijn binnen gekomen.
Nee, een bezemwagen, zoals tijdens de eerste jaren van de Beemster Ringdijkwandeltochten rijdt niet meer zijn rondjes. Iedereen heeft tegenwoordig immers een GSM als hij/zij in de problemen mocht komen..

In totaal deden 330 wandelaars mee, waarbij alle afstanden goed bezet waren: 75 op de 40 km, 80 op de 30 km, 78 op de 20 km, 39 op de 15 km, 38 op de 10 km en 20 op de 5 km.  De organisatie kreeg veel complimenten over de routes en de bewegwijzering.