Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Wethouder D.Butter slaat eerste paal De Keyser, deelgebied II
Middenbeemster, 29 juni 2016

In het nieuwbouwcomplex, deel 2A, 2B en 2C van nieuwbouwplan De Keijser in het vierde kwadrant van Middenbeemster, werd op woensdag 29 juni door wethouder D.Butter de eerste paal voor 47 woningen, de grond in gedreven. Ondanks de regenachtige ochtend scheen de zon deze middag gul aan een prachtige wolkenhemel. Getuigen van deze handeling dromden samen rond de hijstelling. Het waren de toekomstige bewoners, veelal jonge stellen met hun familie. Ze hadden zich aan elkaar kenbaar gemaakt door zich 'te wapenen' met een bordje, waarop het door hun gekochte kavelnummer stond.

  Een aantal bleek via facebook ook al kennis met elkaar gemaakt te hebben.
Hoog torende de enorme hijstelling uit boven het vlakke polderland. De voor gebruik gereed liggende hijpalen verschillen in lengte van bijna zeventien tot vijfentwintig meter.
Het was voor wethouder Butter de eerste 'eerste paal' in Middenbeemster. Voor de zekerheid maakte hij de voorruit van de heistelling nog maar even goed schoon. "Dan kan het zicht helemaal optimaal zijn", merkte hij op. Toch gaf hij aan alle vertrouwen te hebben op een goede afloop: "Mijn echte eerste paal was in Zuidoostbeemster en daar staan de huizen nog steeds fier overeind", verklaarde hij zelfverzekerd.
De eerste paal gleed met gemak meters soepeltjes de grond in. Dan, aangekomen op de kleilaag, begon het echte werk. Butter gaf nog een paar fikse klappen en de hijpaal schoot weer dieper in de Beemster klei. De wethouder genoot zichtbaar van dit voor hem nog wel wat onwennige werk.
Na afloop trok de stoet richting het Heerenhuis. waar het glas werd geheven op een voorspoedige verloop van de bouw. Iedereen was vrolijk en praatte honderd uit. Butter kon dan ook maar amper het geroezemoes dempen om een toast uit te brengen. Hij stelde tevreden vast, dat over de verkoop niet viel te klagen. Er is nog slechts één woning vrij. En verder wordt de bouw van 19 woningen in deelplan III binnenkort ter hand genomen.
 
  Beemsterlied
De nieuwe bewoners van Middenbeemster, die zich in De Keijser II gaan vestigen bleken afkomstig te zijn uit heel de regio maar ook uit Almere. Dat verklaart wellicht het feit, dat niet uit volle borst werd meegezongen met het Beemsterlied, dat door Dameskoor Middelwijck werd aangeheven. Zij waren er zich natuurlijk ook nog niet van bewust dat in Beemster zoiets als een eigen hymne bestaat. Voor de twee andere liedjes met voor deze middag toepasselijke titels, bleek eveneens weinig aandacht te zijn. De toekomstige huiseigenaren bleven op hoog volume met elkaar praten.  Ach, dat past misschien ook wel bij de sfeer van deze middag en ... de kas van het armlastige koor is weer een beetje gespekt.
tekst en foto's Geert Heikens