Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Opening eerste energieneutrale huis in Beemster en wijde omtrek
Middenbeemster17 juni 2016
  Glunderend van trots nodigden Dirk Jan van ’t Veer en Cecile Lammes op vrijdag 17 juni belangstellenden uit om hun woning op Gervenveld van buiten en van binnen te bekijken. Dit huis is namelijk de allereerste woning in Beemster die helemaal energieneutraal is gemaakt door Urgenda, via het initiatief ThuisBaas. Veel buurtgenoten en genodigden waren toegestroomd om van dit feit getuige te zijn. Het huis zag er indrukwekkend uit met de vele panelen op het dak aan zowel de voor- en achterzijde en bovendien ook nog aan de zijkant. Dit huis dient als voorbeeld voor de hele streek. Het energieneutraal maken van het huis van Dirk Jan en Cecile kostte circa € 35.000,- .
Voor de officiële opening was Marjan Minnesma, directeur van Urgenda aanwezig om de menigte te verwelkomen. Samen met de bewoners vertelde ze over de voordelen van het energieneutraal maken van het huis. Voor elke woning is een oplossing beschikbaar, toegesneden op het huis en wensen van de bewoners. Afhankelijk van het type woning kost het energieneutraal maken circa € 35.000. Een gemiddeld huishouden betaalt dat bedrag momenteel over 15 jaar aan energiekosten.
Je kunt natuurlijk kiezen om spaargeld op de bank te laten staan en amper rente te ontvangen. Investeren in een energieneutrale woning levert daarentegen veel op, want het huis stijgt in waarde.

 
  Heater
Er was een heel programma samengesteld om zoveel mogelijk informatie te verschaffen. Eerst legde Gijs van Wijk de werking van de instant heater uit. Via deze warmtepomp wordt het huis verwarmd en er wordt gekookt op inductie.
In een energieneutraal huis wordt op het eigen perceel evenveel duurzame energie opgewekt als in een jaar wordt verbruikt. De bewoners gebruiken dus geen gas en hebben ook geen energierekening.
Voordat de nieuwsgierige omstanders de installatie in huis mochten bekijken, moesten ze echter eerst meedoen aan een quizz door Klaas Jan Bos.

Zo vroeg hij of plassen tijdens het douchen besparing oplevert en hoeveel men dacht dat per douchebeurt aan water wordt gebruikt. Dat bleek meer dan 50 liter te zijn. Ook het constant in het stopcontact houden van opladers voor bijvoorbeeld een gsm blijkt per jaar genoeg energie te besparen voor wel twee douchebeurten.
Er stonden nog meer vragen op het briefje maar Marjan besloot dat het zo genoeg was geweest omdat het publiek stond te trappelen om aan de rondleiding te beginnen.
De rondleiding gebeurde in meerdere groepen, waarbij het team van ThuisBaas was ingeschakeld om met elke groep mee te gaan en vragen te beantwoorden.

 
  Financiering
De kosten voor het verduurzamen van een woning kunnen ook gefinancierd worden, bijvoorbeeld door een lening. Dit bedrag kan in 15 jaar worden afgelost, zonder toename van de maandlasten. De woning is dan direct zelfvoorzienend en de energierekening blijft achterwege.
Aan geïnteresserden werd een fraaie brochure verstrekt met voorbeelden. Deze staat ook op , internet: www.urgenda.nl en wie meer wil weten kan terecht bij elske.van.krieken@urgenda.nl .

<--- een voorbeeld van de kosten van aanschaf voor een energieneutraal huis