Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Fortfair op fort Beneden Purmerend trof het met het weer
      Zuidoostbeemster, 20 juni 2016
  De Beemster Fortfair op 20 juni trok veel publiek. Het weer zat na alle voorgaande natte dagen behoorlijk mee. In drommen kwamen bezoekers uit alle windstreken naar Zuidoostbeemster om op deze bijzondere plek en onder een heerlijk zonnetje een paar uurtjes zoet te brengen en langs de uitgestalde koopwaar te schuifelen. Het maakte de bezoekers goedgemutst en de beurzen werden getrokken om iets aan te schaffen.
Zoals ieder jaar organiseert de Beemster Fortfair een grote loterij waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel. Dit jaar zijn het de vrijwilligers van het Reuring Festival in Purmerend, die werden bedacht.
 
       
   
  Aan de voet van de dijk was een fietsenstalling ingericht, want velen bleken met dit prachtige weer toch de voorkeur te geven aan de tweewieler.   Lekkernijen, kunst en antiek, kleding, bijouteriën streden om de gunst van de kopers. En voor wie even wilde zitten, waren strobalen neergelegd. .
       
   
  Rij aan rij waren de stalletjes opgesteld met kleedjes, potjes, beeldjes, raamversiering, horloges, hartjes of vogelkooitjes...
  Of iets lekkers om mee naar huis te nemen, zoals verse broodjes en overheerlijke gebak dat Tante Cornelia aanbood.
       
   
  Veel Beemsterlingen waren op het grote marktterrein eigenlijk niet zo veel te ontdekken, maar daar stond dan toch Jan Uitentuis met zijn Meshanger kaas.   Geen Beemsterling maar wel een goede bekende: Rodi Vroom van Lijstenmakerij 't Huijsche. Schilderijen verkoopt hij niet meer maar hij maakt wel heel bijzondere keramiek.
       
   
  Het publiek vermaakte zich met de drie vrolijke acrobaten die met springtouw en begeleid door de harmonica halsbrekende toeren uithaalden.   En er was een reuzenvrouw, die opzien baarde, zeker wanneer ze -tot grote verbazing van de jeugd- even de benen wilde strekken...
       
   
  Bij een standje met informatie van de regionale brandweer zat Remi Lutter van de afdeling Risicobeheersing, brandveiligheid en advies. Hij vertelde dat hij en zijn collega niet meer uitrukken bij een brand maar volledig zijn ingeschakeld om voorlichting te verstrekken.   Hij stelde enkele foldertjes ter hand, wees op de gevaren van CO en zijn advies luidde: koop een brandmelder. Dit apparaat werd niet bij zijn stand verkocht, want ze zijn overal te koop bij bouwmarkte. "Neem er een met een accu", stelde hij voor: die zijn beter!"
       
    IVN Waterland zet zich in om kinderen plezier te laten beleven van alles wat de natuur biedt. Onder begeleiding van ouders mochten ze bij de sloot met een schepnetje waterdiertjes vangen. In de waterbakken konden ze hun vangst beter bekijken.
   
       
 

Op deze bijzondere plek ontbrak informatie over de Stelling van Amsterdam natuurlijk niet. Er werd een rondleiding in het fort gegeven. Fort bij Spijkerboor, Westdijk 46, 1464PC Westbeemster, was aanwezig in een stand met informatie over rondleidingen door gidsen op zondag 26 juni op Spijkerboor.
Aanmelden op www.natuurmonumenten.nl of bij ledenservice tel: 0356559955. Leden van Natuurmonumenten betalen € 4,50, niet leden € 7,50 en kinderen t/m 12 jaar € 2,--.
Het fort is elke woensdag en zondag (vanaf zondag 3/7) open van 11.00 tot 17.00uur (laatste toegang om16.00uur). Leden van Natuurmonumenten betalen € 2,50, niet leden € 3,50 en kinderen t/m 12 jaar € 1.--. 

 
       
   
  Bij de vijver was het even goed rusten en in de verte de drukte gade slaan, maar ook genieten van de omgeving op fort Benoorden.   En kijk: daar zat waarempel toch nog een Beemsterling bij zijn boeken lekker in het zonnetje zijn boterhammetjes op te eten.