Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Bodemschatten van oud-Beemsterling Jan van Waard
in Rijksmuseum van Oudheden
Middenbeemster, 9 juni 2016

Het is zeker meer dan 10 jaar geleden dat Beemsterlingen Jan van Waard in het Landje aan de Rijperweg of elders op vergeten hoekjes en plekjes in de Beemster konden zien scharrelen met zijn metaaldetector. Op deze manier heeft deze amateur/archeoloog heel wat bodemschatten gevonden.

Heel lang geleden deed hij ook al mee aan de Open Dag Beemster en dan konden zijn uitgestalde schatten op de bovenverdieping in vitrines en kasten bekeken worden. Dat was nu echt Open Dag Beemster: huis en haard open stellen voor plaatsgenoten.


Helaas is hij daar toen mee gestopt, omdat hij niet overal zijn ogen op gevestigd kon houden en zo'n klein fragmentje als een pijpenkop of een mooie glasscherf bleken zomaar ineens te zijn verdwenen. Volgens herinnering is hij toen met de deelname aan de Open Dag gestopt.
Van Waard verhuisde indertijd naar elders, maar op een goede dag op 8 juli 2007 liet hij tijdens een grote expositie 'Leven op stand in de hal van het Gemeentehuis Beemster zijn spulletjes weer eens goed bekijken en er waren heel bijzondere stukken bij. Voor belangstellenden had hij er heel wat bij te vertellen.
In zijn collectie waren ook bodemvondsten van zijn helaas in 1987 overleden collega-archeoloog Henk Tol opgenomen.

Archeologie uit je achtertuin
Een aantal archeologische vondsten uit de collectie van Van Waard is vanaf 14 juni 2016 te zien op de tentoonstelling ‘Archeologie uit je achtertuin’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Naast die uit de gemeente Beemster zijn vondsten uit in totaal 120 andere gemeenten. Ze worden op bijzondere wijze tentoongesteld: in een 10 meter lange ladenkast prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten.
De rijkdom van de Nederlandse archeologie komt de bezoeker tegemoet bij het openen van de laatjes: van Romeinse zegels en munten tot een snuifdoos uit de moderne tijd.


De komende jaren wordt de kast verder gevuld, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes, inclusief de Antilliaanse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius, een vondst te vinden is.
De vondsten staan vanaf 14 juni ook per gemeente online op www.archeologieuitjeachtertuin.nl.
De herkomst uit gemeenten is wat de vondsten in de kast bindt. Tezamen vertegenwoordigen ze de enorme rijkdom en verscheidenheid van het Nederlands nationaal archeologisch erfgoed. Open je een laatje, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit onze bodem, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert.


Archieffoto's 2007