Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
'Klucht van de Molenaar' bijzonder succesvol op unieke plek
Ouderwets genieten van historisch schelmenspel en eten wat de pot schaft
Middenbeemster, 4 juni 2016    
De weergoden waren 'De Klucht van de Molenaar' goed gezind op de avond van de 4e juni 2016. Ze zorgden voor een ongekend prachtige zonovergoten lenteavond in het verstilde landschap van de Beemster, waarin korenmolen De Nachtegaal domineerde. Geen zuchtje wind; de molenwieken waren stilgezet, maar rond de molen heerste enorme bedrijvigheid. De niet zo snuggere, maar uiterst gastvrije molenaar Piet (Paul Mounoury) kreeg bezoek en de gasten vielen wel met de neus in de boter toen zej toevallig in een 17de eeuwse vrijage terecht kwamen, waarin de molenaar voor schut werd gezet door zijn vrouw Aeltje (Helen Köhne), de gaste Trijn (Annie Roet) en zijn knecht, de schurk Joost (Geert Heikens). In verband met de weersomstandigheden van de afgelopen dagen was toch uit voorzorg een tent bij de molen geplaatst, die dan gelukkig niet tegen de regen beschermde maar de ondergaande zon in de rug zorgde juist voor een behaaglijke intimiteit.
 
Tot groot vermaak van het publiek leefden de vier toneelspelers zich helemaal uit in hun rol. Vooral Joost de knecht die er overigens ook niet al te fris uitzag, voelde zich bijna als een varken in de modder en wilde maar al te graag in de echtelijke sponde van de molenaar duiken.   Maar het snode plannetje dat de twee mannen hadden bedacht, bleek door de slimme vrouwen echter al lang te zijn voorzien en ze hadden maatregelen genomen met als gevolg dat Joost door zijn baas de laan werd uitgestuurd (met behoud van loon).
 
Aan de andere kant van de molen heerste evenzeer grote bedrijvigheid. De vrijwilligers van het Historisch Genootschap waren de hele middag al bezig geweest met de voorbereiding van de molenaarsmaaltijd.   Na afloop van het toneelstuk kregen de gasten namelijk een kost aangeboden die er vier eeuwen geleden ook zo uit had kunnen zien. Op het fornuis stond de mosterdsoep in grote pannen te pruttelen.
 
Grote hompen gezond tarwebrood van meel van de molen werden in boterhammen gesneden.   En in de bakken stonden al grote hoeveelheden pannenkoeken. Uitgerekend voor elke bezoeker twee.
 
Zelfs met één arm kan je nog in de pan met pannenkoekenbeslag roeren   En nog moesten er meer pannenkoeken worden gebakken.
 
Want er arriveerde wederom een bus vol gasten, die tezelfder tijd aanschoven aan het molenaarsbanket.   Aan de poort werden ze verwelkomd door niemand minder dan Jan Adriaaenszoon Leeghwater.
 
In totaal werden op deze avond vijftig gasten ontvangen.   De vele vrijwilligers kregen het druk met de bediening.
 

Het was aanschuiven en genieten van deze bijzondere lenteavond bij de molen. Ook de avond tevoren, op vrijdag 3 juni (hier bleef het eveneens gelukkig droog) was er goede belangstelling van de zijde van het publiek en op zondag 5 juni zal deze mooie avond zich nog een keer herhalen. Het ziet er naar uit, dat de weersomstandigheden weer goed zullen zijn.

Bijzonderheid
Rond de molen was de heerlijke ouderwetse geur van lavendel waar te nemen. (Tevens een lekkernij voor veel bijen). Langs de hele hek was een dikke haag aangeplant.