Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
´De herinnering, die in mij leeft´, thema van Landkofferproject
door leerlingen Montessorilyceum Amsterdam in v/h 'De Bonte Klaver'
Ruim een week (maandag 13 tot en met dinsdag 21 juni) hebben Rogier Oversteegen en Maud de Leeuw hun droomwens kunnen realiseren in de voormalige lagere school De Bonte Klaver.
In drie groepen van elk zestig werden leerlingen Havo/VWO van het Montessori Lyceum Amsterdam uitgenodigd om deel te nemen aan het Landkofferproject.
De Beemster kunstenaar Rogier, tevens Kunstcoördinator aan deze school zegt daarover: “Door ruimtegebrek in Amsterdam dreigde dit project niet meer te kunnen plaats vinden.  Daarom zijn we uitgeweken naar de Noordbeemster." Over de gekozen plek voor dit project in Westbeemster het volgende:
 
  Logeerpartij
"Tot voor kort hebben we een poging ondernomen om deze prachtige leegstaande locatie een kunstzinnige bestemming te geven. Tevergeefs! We hebben recent de stekker uit het project getrokken. Maar voor dit project leende de ruimte zich uitstekend”.
Het verblijf in de Beemster betekende voor de Amsterdamse pubers overnachten in een tent. In de boomgaard van de familie Konijn aan de Middenweg. Op loopafstand van de school. Louis: “Dat kon nog net voor de bollentijd.  Omdat niet alle tenten wind- en waterdicht bleken, hebben we in de schuur met de kisten een slaapzaal gecreëerd.  Prachtig, om die glunderende koppies te zien”.
Dit gaf zeker een extra dimensie aan het uitstapje.Het poëzie en beeldende kunstproject had als thema “Herinnering die in mij leeft”. 
Leerlingen konden aan de hand vaan een concrete herinnering een gedicht maken en deze visualiseren in een houten koffer. Zowel de binnen- als buitenkant kon met allerlei materiaal bewerkt worden.
De koffer was tijdens de techniekles op school al gemaakt. Elke leerling zijn eigen koffer.
De open lesruimtes in de school leenden zich uitstekend voor dit doel.
Er werd geknipt, geschilderd, getamponneerd, geföhnd en nagedacht over technische oplossingen. Elk op zijn eigen niveau en in zijn eigen leefwereld. Van voetbalveld tot uit de as herrijzende Fenix.
 
 
 


Alle koffers zullen op donderdagmiddag 23 juni in de expositieruimte op de school worden geëxposeerd.

Tekst en foto's : Geert