Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Ook bemanning gecrasht vliegtuig WBeemster verdient monument
4-mei herdenking in Westbeemster sobere doch indrukwekkende plechtigheid
Westbeemster, 4 mei 2016
 

In Westbeemster staan op een herdenkingsplaquette zeven namen gebeiteld van Beemsterlingen die tijdens de WOII zijn omgekomen. Het zijn:

Nico Kaandorp,
Theodorus Heeman,
Petrus Huiberts,
Jo Huiberts,
Maarten Koning,
Jan Ruiter en
Joris Ruiter.

Op 4 mei werden ze hier herdacht. Er waren bij deze plechtigheid slechts zeven personen aanwezig. Eén van hen was de heer Wim J.Kooijman, schrijver van het boek ED 988 over de Engelse Lancaster bommenwerper die in 1943, 73 jaar geleden, in Westbeemster neerstortte met aan boord zeven mannen, waarbij allen het leven verloren. Kooijman is van mening, dat daarom nóg zeven mensen in Westbeemster zouden moeten worden herdacht:

- RAF - Sgt L. Bennett (Staartschutter)
- RNZAF - F/S L. G. Porritt (Mid-upper)
- RAF - Sgt R. W. Mepsted (Navigator)
- RAF - Sgt - J. Dillon (Marconist)
- RAF - Sgt C. Connah (Boordwerktuigkundige)
- RAF - P/O C. P. Reynolds (Bommenrichter)
- RAAF - F/S L. J. Naile (Piloot)

Van de jonge bemanning van de Lancaster was nauwelijks iets teruggevonden. Slechts drie stoffelijke resten konden worden geidentificeerd en die liggen begraven op het ereveld in Amsterdam.

 


 

Als statement  had Kooijman een steen meegenomen met daarop bevestigd de Engelse herdenkingsklaproos. Hij hoopt dat deze sobere herdenking in 2016 de aanzet zal zijn voor de oprichting van een monument voor de bemanning van het gecrashte ED 988.
Hij legde daarmee zijn vinger op een zere plek in onze Beemster geschiedenis.
Als slot van de herdenking zong Kooijman 'Amazing Grace'. Het was een sobere, doch indrukwekkende plechtigheid.

<---dvd: 'Welgefeliciteerd het is Vrede', (een Vental/SVP Productie, gemaakt in 1995 t.g.v. het herdenken van het feit dat 50 jaar geleden de oorlog voorbij was.

Monument Westbeemster
Op dit moment wordt door Engelse nabestaanden van verongelukte bemanningen aangedrongen op het laten terugkeren van de lichamen van hun geliefden, die te vinden zouden zijn in de wrakken van nog niet geborgen gecrashte vliegtuigen. Het is echter vaak niet mogelijk om de wrakstukken te bergen, omdat deze bij het neerstorten zo diep in de grond werden geboord. Gezegd wordt dat verongelukte bemanningen door middel van het oprichten van een monument op de plek waar ze zijn neergestort ook passend herdacht worden. De mannen die in de grond van Westbeemster hun laatste rustplaats vonden, verdienen toch op zijn minst een (bescheiden) monument, net als dat in Zuidoostbeemster.