Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
4 mei- Herdenking in Midden en Zuidoostbeemster
Middenbeemster, 4 mei 2016
Klokslag acht uur wordt bij het monument op 't Landje in Middenbeemster twee minuten stilte in acht genomen. 
En daarvoor in Zuidoostbeemster    
 
Woensdag 4 mei kwart voor zes uur. Genodigden en belangstellenden verzamelen zich op de inrit van de familie Knook aan de Zuiderweg.  De doedelzakspeler vult de luchtkamer van zijn instrument. Concentratie op het gezicht van Martin Stroet. Het is zeker niet zijn eerste Last Post.  Vijf voor zes. De stoet stelt zich op. De vaandels fier omhoog. Statig lopen de ruim honderd mensen richting het witte graf. The Ceremony of Remembrance, in het Engels want georganiseerd door de Royal Air Forces Association, is begonnen. Dominee Stuart Mc Leod Blythe opent de bijeenkomst. Woorden van troost en moed. Gebed. Het saluut van de vaandels.   Ondertussen richten de blikken zich naar de lucht. Vanuit het Noorden zijn zes stipjes aan de nagenoeg wolkeloze hemel zichtbaar. Het geluid zwelt aan.
De dominee stopt even met zijn verhaal als de vliegtuigjes over de bomen richting het Zuiden verdwijnen. Hoe vaak je het ook meemaakt: het blijft een zeer indrukwekkende gebeurtenis.  
Daarna worden de kransen door de verschillende vertegenwoordigers bij het graf gelegd. Twintig over zes is de ceremonie afgelopen. Kort en krachtig. 
Velen spoeden zich nunaar de Midden. Daar begint om zeven uur de dienst in de kerk.
Terug in Middenbeemster    
 
Kwart voor zeven. Organist Niek Hartog fluistert me in dat de kerk nog opvallend leeg is. Als even over zeven de herdenking begint, is een flink aantal stoelen inderdaad onbezet. Burgemeester van Beek opent. Herdenking niet uitsluitend voor de getroffenen in de 2e Wereldoorlog maar ook voor de mensen die daarna namens hun land ingezet zijn bij vredesoperaties. “Denk in wij in plaats van in ik en zij”, geeft de burgemeester ons mee.    Veteraan Bart Homburg geeft op uitnodiging van de burgemeester, geheel in de geest van de herdenking, een  voordracht.
Hij is 21 jaar geleden als fotograaf ingezet bij Unprofor in Bosnië.
Daar maakt hij onder andere een ‘smaakmakende’ foto van de toenmalige prins Willem Alexander. Nu is hij alweer zes jaar hoffotograaf bij het Oranjefonds.
 
Rebounce Vocal Group en Fanfare’s Koperensemble zorgen voor prachtige intermezzo’s.
 
Het programma loopt een tikkeltje uit. Suzan en Francoise stralen rust uit. Het komt goed. Peter Beets draagt namens de Beemster Gemeenschap het gedicht ‘Vogels’ voor van Marjolein Werkman. Na de opvallend korte voordracht van dominee Stuart Blythe wordt het Engelse en Nederlandse Volkslied gezongen. 
 
Tien voor acht start de stille tocht naar ’t Landje.  Het verkeer wordt aan alle kanten stilgezet. In tegenstelling tot in de kerk, is het druk bij het monument. Basisschool de Blauwe Morgenster is hier wel vertegenwoordigd. Er volgen de diverse kransleggingen. De R.A.F.A. Pipe band opent en besluit de plechtigheid inclusief ook hier het saluut van de vaandels. De genodigden  begeven zich daarna naar Brasa voor een versnapering.
Geert Heikens