Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Nationale en internationale molendagen in en buiten Nederland
Korenmolen 'De Nachtegaal' neemt ook deel aan actie zendamateurs
Middenbeemster, 6 mei 2016    
Zaterdag 14 mei 2016 is het nationale molendag en gedurende het hele weekend (14 en 15 mei) zelfs internationale molendag.
In vele molens in Nederland, Duitsland, België en vooral Engeland zullen zendamateurs met elkaar radioverbindingen  maken via de ether.
Molen De Nachtegaal in Middenbeemster is gastvrij op zaterdag 14 mei. op deze bijzondere plek demonstreren Jan Mooij (PA0ZAV) en Peter Denters (PA0PMD) van 10:00 tot 16:00 uur radioverbindingen via de kortegolf onder de roepnaam PA06BMR.
Radiostraling, die schuin omhoog straalt ontmoet op een paar honderd kilometer hoogte een geïoniseerde laag.
 
  Deze laag kan het signaal weer laten afbuigen naar het aardoppervlak toe. Vervolgens kaatst het signaal weer terug omhoog en het spelletje herhaalt zich.
Zo kunnen grote afstanden overbrugd worden.
Hoe goed dit lukt hangt sterk af van de stand van de zon en ook van de activiteit van de zon. De straling van de zon veroorzaakt het ioniseren van de bovenste lagen van de aardatmosfeer. Ook onder invloed van het aardmagnetisch veld ontstaat een complexe lagenstructuur, die zowel absorberend als reflecterend kan werken voor radiosignalen van bepaalde frequenties.
Dit noemt men condities. En wel als de condities goed zijn moet West-Europa gemakkelijk te bereiken zijn. Wat dat betreft lijkt het wel een beetje op de windcondities, die voor een molen belangrijk zijn om goed te kunnen malen. En de wind ontstaat ook weer door de zonnestraling.
Komt dus allen kijken en luisteren naar het fluiten van de wind door de wieken van de molen en het knarsen en kwaken van de radiosignalen uit de ether. Misschien is ook nog het nostalgische piepen van morsesignalen, die nog door vele zendamateurs ontcijferd kunnen worden, te horen.