Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Zendamateurs in korenmolen de Nachtegaal
Middenbeemster 14 mei 2016
Korenmolen de Nachtegaal is elke zaterdag van 10.00-16.00 uur voor publiek open gesteld. Dan kan de bezoeker er een kijkje nemen en met eigen ogen zien hoe hier graan tot meel wordt gemalen. Voeg daarbij de ontmoeting met de vrijwilligers die er veel plezier in scheppen om over de molen te vertellen, terwijl ze in het winkeltje zorgvuldig pondjes Beemster meel afwegen. Dit alles maakt een bezoek aan de molen al heel interessant. Maar op zaterdag 13 mei was iets bijzonders aan de hand. In het kader van de (Inter)Nationale Molendagen waren de zendamateurs Jan Mooij (PA0ZAV) en Peter Denters (PA0PMD) er bezig met hun apparatuur om te proberen radioverbindingen met andere molenaars tot stand te brengen.  
  Zowel voor de molenaar als voor de zendamateurs gedroeg het weer zich niet op zijn best. Dreigende luchten waaruit af en toe een druppeltje viel en een stormachtige wind. De wieken van de molen konden gelukkig nog wel draaien maar de molenaar kon niet alle zeilen bijzetten. Ook voor de zendamateurs was de weerstomstandigheid niet best. Er bleek te veel storing in de lucht te zitten. Uit het kastje klonken, piepjes en hoge gierende geluiden, maar af en toe kwam er toch even een stem uit de verte door. Zo konden Mooij en Denters in het logboek noteren dat ze contact kregen met Zuid-Laren, Duitsland of Montenegro.
Lange contacten waren het evenwel niet. Heel snel losten de stemmen weer op in het geruis. Dan werd door Denters weer ijverig aan de knoppen gedraaid om het volgende contact te vinden. Mooij vertelde dat hij door de storm de antenne, die hoog in de kap van de molen was bevestigd had moeten inkorten. Die slingerde alle kanten op.
In de molen was ook een wirwar van draden, ook voor de electriciteit, waarop het zendapparaat was aangesloten. Deze apparatuur kan eveneens op een accu worden werken. Dat vinden we tegenwoordig eigenlijk heel normaal, maar deze apparatuur bewijst bijvoorbeeld bij rampen goede diensten.
 
  Immers, op de zogenaamde 'witte plekken' waar geen verbinding met internet mogelijk is, kunnen radiogolven wel door het zendapparaat worden opgevangen. En als dat helemaal niet gaat, dan is er altijd nog het oude vertrouwde morsesysteem, dat door Benters ook nog even werd gedemonstreerd.
Hij en Mooij zijn goede vrienden en hartstochtelijke zendamateurs. Waar Mooij in Beemster woonachtig is, zit Benters de helft van het jaar in Griekenland en dan hebben ze via het zendapparaat met elkaar contact. Terwijl de vrijwilligers druk bezig waren de klanten te bedienen gingen de zendamateurs helemaal op in hun hobby.
Er kwamen door het slechte weer helaas maar weinig belangstellenden om te kijken naar dit fenomeen. Maar in deze historische ruimte was het gezellig toeven. Terwijl de wieken langs de raampjes zoefden en de molenaars de wind goed in de gaten hielden was er toch weer genoeg stof om een praatje te maken, terwijl de zakken gevuld werden met grof of fijn gemalen volkoren, gries, zemelen, rogge, gerst, spelt of maismeel. Vaak geven ze er ook nog een recept bij voor het maken van brood en koekjes. De service is groot! En dan vertellen ze ook nog even over de voorstelling, 'De Klucht van de Molenaar, die op 3, 4, en 5 juni op deze plek gegeven gaat worden. Klik voor meer informatie deze link aan