Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Open Dag in Middenbeemster druk en gezellig
Middenbeemster, 7 mei 2015    
  Omdat de verslaggever van www.beemsterbengel.nl op 5 mei 's middags zelf deelnam aan een activiteit, werd besloten alleen in de ochtend in Middenbeemster een rondje te maken. Het betekende een keuze maken uit het grote aanbod aan adressen waar wat te horen, te zien of te beleven zou zijn. Dat kon immers al genoeg stof opleveren voor een reportage. Natuurlijk lukte het daarom niet alle deelnemende adressen, die op het programma vermeld stonden, te bezoeken, Die moeten zich daarom niet gepasseerd voelen, want als reporter zoek je nu eenmaal toch de actualiteit en die was in Bibliotheek Beemster te vinden.
Want zijn op dit moment al niet alle gedachten gericht op de komende vakantie? Geert Heikens, die in de bieb een 'Vakantiebeurs' opende, had goed geschoten. Vier Beemsterlingen hadden aan zijn oproep gehoor gegeven en die hadden hun fotoboeken naar talrijke bestemmingen op tafeltjes uitgestald. Voordat de Open Dag Beemster om 10 uur officieel werd geopend gingen de deelnemers aan de Vakantiebeurs al bij elkaar langs om ieders reisherinneringen te bekijken en over hun ervaringen te vertellen. Prachtige fotoboeken waren er bij. Die kun je tegenwoordig gewoon per internet laten maken. Dat was dus kijken en genieten van landschappen in verre landen maar ook in Beemster.  
  Er waren ook fotoboeken met ingeplakte foto's, maar wel met tekst en als je jezelf de tijd gunde kon je daarmee rustig in een hoekje gaan zitten lezen. Of een praatje maken met de betreffende vakantieganger over zijn belevenissen tijdens diens trips in het verleden. Misschien gaf dat wel ideeën voor een toekomstige vakantiebestemming.
Zelf had ik een drietal reisverslagen uitgeprint over mijn tours door Israël, Egypte en Madeira. Bijzonderheid: de inzending van het reisverslag van Madeira kreeg de eerste prijs bij een wedstrijd die de reisorganisatie had uitgeschreven. Toch wel iets om trots op te zijn. (deze reisverslagen zijn overigens ook op deze site te lezen.
Geur en smaak bij 'Heerlijk Beemster'
Bij het Bezoekerscentrum werd de Open Dag Beemster geopend in een tentje waarin 'Heerlijk Beemster' werd gepromoot. Het had daar alles te maken met smaak en geur.
Op een tafel stond een tiental weckflessen met daarin een natuurlijke grondstof voor product, waarvan de smaak en geur geraden moesten worden alsook door wie het gebruikt werd om er iets van te fabriceren. Zo was er een polletje gras en dat relateerde natuurlijk aan het Beemster zeepfabriekje, zo ook cacaokorrels, of een teentje knoflook, die verwezen naar de respectievelijke Beemster bedrijven. Een foto van elke producent maakte het raden wel iets gemakkelijker.
 
  Maar de aandacht van het inmiddels samen-gestroomde publiek ging uit naar de uitreiking van het boekje 'Heerlijk Beemster' om klokslag 11.00 uur aan burgemeester Joyce van Beek. Het was maar een heel klein boekje maar daarin stonden volgens spreker Dirk Karter, een van de samenstellers van het boek, heel bijzonder dingen over lekker eten en bijzondere Beemsterlingen. Zowel aan de burgemeester als aan Harry Roenhorst werd het boekje 'Heerlijk Beemster' uitgereikt.

Vaak ontvangt de aanwezige pers een recensie exemplaar, maar hier moet worden volstaan met de toespraak van Karter.
'(H)Eerlijk genieten van echte polderleven', die de heer Karter overhandigde. ..."Welkom op deze prachtige locatie in hartje Beemster. Een mooiere plek om ons boek te presenteren kun je je niet voorstellen.Speciaal welkom aan burgemeester Joyce van Beek die zelf ook een rol in ons boek speelt. Want ze was niet alleen zo sportief om haar keukengeheimen te verklappen, er werd ook spontaan geposeerd in de keuken van brasserie Alles met Liefde. Deze aanpak is kenmerkend voor de Beemsterlingen die we in ons boek beschrijven. Mensen die gewoon DOEN. Ervoor gaan. Die harde werkers vertellen in 'Heerlijk Beemster' hun bijzondere verhaal.
Het leven in deze mooie polder is voor degenen die er wonen wellicht normaal, maar ik kan u verzekeren dat wij vaak met stijgende verbazing de verhalen hebben opgetekend.
 

  Want op een dag als vandaag als de zon schijnt en het leven je toelacht, laat de Beemster zich van zijn vriendelijkste kant zien. Maar ook is de Beemster soms keihard voor de bewoners én hun middelen. De seizoenen zie je terug in het boek: in de uitbundig bloeiende tuin van Marcel en Anne, de dichtgevroren sloot bij atelier Spierenburgh en in de kleuren van de herfst in het verhaal over Piet Kooij en zijn stolp waar de tijd heeft stilgestaan. Allemaal mooie verhalen vol polderpassie, geschreven door Marie-Christine Koestal van CM Media. Het was haar idee om dit boek te maken met als uitgangspunt een kijkje achter de schermen van de Beemsterlingen in combinatie met een streekgebonden recept. We gingen langs de deuren om het enthousiasme peilen. En dat was er gelijkl Bij Beemsterlingen en bedrijven.

Zo ontstond het idee om Heerlijk Beemster ook als toeristenplatform uit te rollen. Daarbij spelen we in op het onderzoek dat is uitgevoerd om Beemster verder op de kaart te zetten. Kwaliteitstoerisme dat passend is bij de kleinschaligheid van de polder met respect voor mens en milieu. Juist in deze tijd waarin het (h)eerlijke leven, authenticiteit en puurhed belangrijker worden is het zaak toeristen en landgenoten kennis telaten maken met het levende hart van onze poldercultuur"...

Aldus Karter. Het publiek kreeg na zijn toespraak een voorproefje van een lekker hapje dat in het boekje genoemd wordt en daarna kon de expositie van foto's in het bezoekerscentrum bekeken worden.

 
  Beemster Erfgoedkamer
Een niet in het programma aangekondigd bezoekadres was de Erfgoedkamer in het Bezoekerscentrum, waarin al een grote collectie geschiedkundige boeken en artikelen over de Beemster zijn verzameld. Erfgoedkamerbeheerder Pieter Beemsterboer had echter hier nog wat te ordenen, maar al spoedig stroomde de kamer vol met mensen die wel een vraag hadden of iets te vertellen over de geschiedenis van de Beemster. Normaliter is de Erfgoedkamer elke eerste maandag van de maand vanaf 20.00-22.00 uur voor publiek geopend, maar Pieter stond ze graag te woord.

Marktpleinen
Weer terug op de Marktpleinen waar buiten bij Onder de Linden de toneelvereniging actief was en in de kerk exposeerde Paul Stolp zijn prachtige schilderijen. Deze ex-agrariër kan nu al zijn tijd besteden aan het creatief bewerken van stukjes schroothout, waarop hij vogeltjes, bloemen en dieren heel fraai uitbeeldt.
In de Travalje was kunstsmid Norma bezig met het smeden van een groot hekwerk, een heet karweitje op deze zomerse dag. Overigens is Norma op de eerste vrijdag van de maand te vinden in deze oude smederij.
Ook niet op het programma vermeld, maar Joop Kohne wilde heel graag zijn nieuwe aanwist: 'Beemster 5', van zijn Camperverhuurbedrijf Beemster showen.

 
 
Hier eindigde de ochtendlijke rondgang in Middenbeemster, maar 's middags was er ook veel te doen. Bijvoorbeeld het optreden van Dameskoor Middelwijck in Wijkcentrum Middelwijck. Het publiek, dat zich heerlijk liet verwennen door de zon op deze stralend mooie dag, liet geen verstek gaan om een krap uurtje te komen luisteren naar de mooie en leuke liedjes, die onder leiding van dirigent Marja Boerke ten gehore werden gebracht en niemand die tussentijds weg wandelde. Dat is toch een blijk van waardering voor de kwaliteit van dit koor. Een deel van het ten gehore gebrachte repertoire zal op 28 mei tijdens het Beemster Korenfestival in de kerk van Middenbeemster ook gezongen worden.