Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
De Blauwe Morgenster hield zich een week lang bezig met verkeer
Actievoeren bij het zebrapad op de Middenweg bij D.v.Osslaan
Middenbeemster, 19 mei 2016    
De Blauwe Morgenster stond in de week van 15/20 mei geheel is het teken van het verkeer. Alle klassen besteedden extra aandacht aan veilig deelnemen aan het verkeer.
De kinderraad van de gemeente Beemster maakte zich vorig jaar hard voor de verbetering van de verkeersveiligheid in de gemeente Beemster en met name werd het zebrapad genoemd, waar kinderen vanuit de Dirck van Osslaan de Middenweg naar de wijk Leeghwater oversteken. Er werden discussies gevoerd over gekleurde strepen en zwaailichten, maar tenslotte werd besloten het zebrapad een flinke opfrisbeurt te geven.
De strepen werden weer fris wit geschilderd en de paaltjes vervangen door meer opvallende palen. Ook het gemeentelijk groen werd aangepakt waardoor het zicht enigszins is verbeterd. In de groepen 4 en 5 werd door medewerkers van Veilig Verkeer Nederland ook een les gegeven over het zebrapad. Op vrijdag 20 mei werd door zes leerlingen van de groepen 4 en 5 op het gewraakte punt een actie gehouden. Ze kwamen vermomd als lopende zebrapadjes.
Gezien de belangrijkheid van deze veiligheidsactie was wethouder Dick Butter present om het startsein te blazen, maar ook wethouder Han Hefting bleek aanwezig te zijn.
 
  De bedoeling was dat de leerlingen automobilisten die stopten voor het zebrapad te belonen met een klein aandenken aan deze actie.
Aan de Ouderraad was het bijzonder gelegen om zoveel mogelijk ruchtbaarheid aan deze actie te geven en de media werden er van op de hoogte gesteld. Dus stonden de fotografen weer dubbeldik opgesteld om de situatie vast te leggen.
Een hele rij auto's werd door het groepje actievoerders staande gehouden. De chauffeurs vonden het eigenlijk best leuk om aan de actie gevolg te geven, maar al snel stond er een hele file te wachten. Dus moest die maar even snel gewoon doorrijden.
Toenemend (vracht)verkeer
De verkeersdrukte over de Middenweg is namelijk bijzonder groot en als je hier een kwartiertje staat zie je ook een enorm aantal gigantisch grote vrachtwagens passeren. Hopelijk hebben ze het zebrapad in de gaten, want het oversteken van schoolkinderen is vaak heel onverwacht. Dan komen ze op hun fietsje vanuit het laantje de weg oversteken.
Natuurlijk weten ze wel dat ze hier moeten afstappen en goed kijken voordat ze de weg oversteken.
Je moet er ook niet aan denken dat een automobilist hier het zebrapad over het hoofd ziet.
 
  Beleefd, doch dringend verzoek
Aan de actie deed ook een aantal leerlingen op de fiets mee. Onder begeleiding van een paar moeders passeerden ze de oversteekplaats van de ene naar de andere kant, zodat heel goed te constateren viel, dat de situatie absoluut verwarrend is.
De Zebrapadkinderen deden intussen een beleefd doch dringend beroep op de chauffeurs van de aangehouden wagens en kregen gelukkig te horen dat deze voortaan heel goed zouden opletten.
Na een kwartier werd de actie afgefloten en gingen de jonge actievoerders weer naar school en de wethouders richting het Gemeentehuis.
De andere groepen van de Blauwe Morgenster hadden ook allemaal, maar elk op hun eigen manier, aandacht aan het verkeer geschonken.
Zo was er voor de leerlingen van groepen 7 een dodehoek les, terwijl die van groep 8 allemaal slaagden voor hun verkeersexamen. De groepen 6 speelden het verkeersganzenbord-spel en de jongste groepen toverden het schoolplein met het speelpakket van Veilig Verkeer Nederland om tot een verkeersplein.