Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Marice Nannings' eerste modeshow op haar verjaardag in de kerk
Middenbeemster, 16 november 2016    

In haar atelier aan de Nekkerweg werkt Marice Nannings met veel enthousiasme aan de herfst/winter collectie, die zij op 2 december in het kader van het programma 'De Keyserin' in een modeshow wil tonen.
Het is voor haar de eerste keer, dat ze naar buiten treedt met haar creaties en ze is op deze dag bovendien ook nog jarig: 50 jaar! 
Het betekent voor haar, dat haar droom eindelijk uitkomt. Na 25 jaar in de gezondheidszorg te hebben gewerkt gooide ze het roer om, om tijd te maken voor dat wat ze altijd als een fijne hobby had gevonden: het maken van kleding.
Als kind al was ze altijd bezig met het maken van knuffels en poppenkleertjes, later maakte ze haar eigen kleding, maar een paar jaar geleden ging ze 'voor het eggie' en begon in 2012 aan de opleiding costumière  bij de modevakschool NH in Purmerend.

Mana D-sign   
In 2014 zette zij de puntjes op de 'i' in Edam bij Modevakschool de Dankaerts en sloot deze twee-jarige opleiding in één jaar met een diploma op zak af. 
Alle technieken van de naaldkunst heeft ze zich tijdens haar opleiding meester gemaakt, zelfs digitaal tekenen van patronen, wat een hele kunst is. Onder de naam Mana D-sign ontwerpt zij eigentijdse, verrassende en vernieuwende creaties, waarbij duurzaamheid, verantwoorde productie en recyclen van kleding hoog in het vaandel staan.

All-round 
Inmiddels telt Mana D-sign, zoals ze zich zakelijk presenteert,  al een grote klantenkring die bij deze all-round costumière iets supermoois en passends hebben laten aanmeten. Nu vond ze het echter tijd haar bekwaamheid eens in grotere kring naar buiten te brengen en haar zus Erika meende dat een modeshow best zou passen in het Cultureel programma van De Keyserin. Erika zorgt ook voor de organisatie van de show, waarbij 30 mensen, modellen, visagistes, beeld- en geluidtechnici zijn betrokken. Dit is voor Marice of Mana D-sign een hele ondersteuning.

All-round
Inmiddels telt Mana D-sign, zoals ze zich zakelijk presenteert,  al een grote klantenkring die bij deze all-round costumière iets supermoois en passends hebben laten aanmeten. Nu vond ze het echter tijd haar bekwaamheid eens in grotere kring naar buiten te brengen en haar zus Erika meende dat een modeshow best zou passen in het Cultureel programma van De Keyserin. Erika zorgt ook voor de organisatie van de show, waarbij 30 mensen, modellen, visagistes, beeld- en geluidtechnici zijn betrokken. Dit is voor Marice of Mana D-sign een hele ondersteuning.

Alles nog even geheim
In het atelier aan de Nekkerweg hangen vele grote zwarte hoezen, waarin de reeds gemaakte kleding is opgeborgen, die op 2 december zal worden gedragen. "Nee, je mag nog niets zien"; het moet een verrassing blijven", verklaart ze tijdens een gesprek.

  Belle époque
Voor één tweedelige creatie wil ze echter wel een uitzondering maken. Het is de dress die ze voor een ontwerp wedstrijd heeft ontworpen en gemaakt. Wie een beetje verstand van naaiwerk heeft kan zien hoe minutieus dit hesje, is gemaakt. Om een perfect figuur te krijgen zijn rondom baleinen in gestikt, zodat het eigenlijk meer op een modieus korset lijkt. "Belle époque," zegt Marice en op eigen maat gemaakt. Het is echt een hoogstandje geweest, waar ik wel drie maanden aan heb gewerkt. "Als ik deze dress aantrek, geeft die mij het zwierige gevoel dat ik er in wilde hebben. Alhoewel: het bovenstuk met die baleinen is ook niet heel erg comfortabel. Ik voel me dan toch een beetje ingesnoerd."
Zwierig
De rok draagt ze nog wel eens bij speciale gelegenheden. Deze bestaat uit rijen gerimpelde stroken van wel 7.5 meter lengte en die zijn allemaal gelockt en met de hand afgewerkt. Door die vele meters stof is deze rok, hoewel zwierig - toch zwaar in het dragen. Toch doet ze die nog wel eens aan, maar dan met een simpel t-shirtje of blouse.
Marice hoopt dat ze door de modeshow meer bekendheid zal krijgen. Ze heeft geen specifieke doelgroep op het oog, want ze wil een zo breed mogelijke stijl voor iedereen: zowel couture als confectie. Dat zullen de dames die in de show van Mana D-sign lopen, laten zien."Het wordt een heel spektakel, want er zijn 17 dames en heren in de leeftijd van 8 - 50 jaar, die een breed scala aan kleding, geschikt voor iedere leeftijd, zullen dragen", verzekert ze. Allemaal naar maat gemaakt."Het is een uitdaging om voor iemand die bijvoorbeeld een kromme rug heeft toch iets te maken dat onberispelijk past."

  Jaren voorbereiding
"Het boeiende en uitdagende van mijn werk is dat ik te maken heb met zoveel verschillen in maten: jonge, korte, kleine, lange, volle en niet alleen maar maat 36." Het opzetten van een eigen bedrijf in 2015 was voor haar een kostbare zaak. Daarom was ze al jaren bezig een grote voorraad stoffen en accessoires aan te leggen.
Grote confectieateliers kunnen bestellingen plaatsen voor honderden meters stof en daarbij korting bedingen.
Als Marice een bestelling doet, dan is dat voor slechts enkele aantallen meters stoflengte.

Een tweede leven
Gevraagd naar haar voorkeur van kleuren zegt ze persoonlijk vooral wit, grijs en zwart te prefereren met een fluoriserend roze accentje. Maar de show laat heel anders zien; geweldige creaties van ingetogen - tot uitzinnige kleuren.
"Recycling door verstellen en veranderen is voor haar altijd al belangrijk geweest.
Ze vindt dat er veel te veel wordt weggegooid. Daarom mag ze graag grabbelen in enorme bulten kleding en volgens haar zeggen haalt ze er altijd wel iets uit dat nog heel goed te gebruiken valt. Leren jassen bijvoorbeeld en de betere kleding die vaak van heel goede stof is gemaakt.
Zelf hangt ze het motto aan, dat wat ze maakt kwalitatief beter in elkaar zit dan gewone confectie en dat zelfs na vele keren wassen, mooi blijft.