Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
BREL waardige Nederlandstalige ode aan Franse chansonnier
Middenbeemster, 29 november 2016    
  Cultureel Centrum Onder de Linden startte op 27 november met een nieuw muzikaal initiatief onder de naam: 'Muziek op de zondagmiddag'. Spitsafbijter was BREL, een creatief duo gevormd door Cor Dol, zang en Martijn Bos op piano. Een nog niet helemaal bomvolle zaal genoot volop van hun waardige Nederlandstalige ode, die geheel gewijd was aan de bekende en geliefde Belgische zanger Jacques Brel. Het optreden van Dol en Martijn was allercharmants en ontroerend. Deze invulling van 'Muziek op de zondagmiddag' in Onder de Linden belooft wat voor het komende winterseizoen, want zoals PR-man Jaap Dik na afloop verkondigde, zijn nog meer van zulke pareltjes te verwachten.
De liedjeszanger Cor Dol weet zijn publiek vanaf het eerste moment voor zich in te nemen. Al bij zijn eerste opkomst laat hij merken dat hij er erg veel zin in heeft en er helemaal voor het publiek is. Nadrukkelijk en niet terloops introduceert hij zijn begeleider Martijn Bos. Bos laat met zijn fijnzinnig pianospel merken, dat hij een heel groot aandeel in het succes van dit optreden heeft. Cor en Martijn zijn vrienden, die samen een hele fijne middag willen maken met een nostalgisch, filosofisch karakter. Jacques Brel en vader Dol, beiden geboren in 1929, spelen in dit programma een welhaast gelijke rol; de een flamboyant, de ander van het meer huiselijke type. Zoon Cor vergelijkt hun levensloop in twee verschillende werelden.  
  Jacques Brel werd in de bekende liedjes, 'Je me quitte pas', 'Mijn vlakke land' en 'Marieke' weer helemaal tot leven gebracht. Door zijn behoorlijk losbandig leven overleed de chansonnier al in 1978, net geen 50 jaar, maar zijn liedjes lijken wel eeuwigheid te hebben en spreken nog steeds tot het hart.
Als tiener was Cor Dol al helemaal idolaat van Brel en nu zong hij diens liedjes met passende ingeleefdheid en gebaren. Zijn stem bleek zich er uitermate voor te lenen; soms bars, vaak teder. Heel ontroerend was het lied 'De Oudjes'. Bij een aantal mijmerliedjes werd hij door Martijn muzikaal ondersteund op gitaar.
Als verbindende tekst tussen de liedjes door vertelde Cor over zijn vader, inmiddels 87 jaar.

Deze werd geboren in een gezin dat 16 kinderen telde. Hij werd een brave huisvader en hield het bij zijn ene vrouw. Hij schnabbelde naast zijn doordeweekse baan er wat bij door met zijn accordeon op bruiloften en partijen 'Haidewitschka' en 'Hoeperdepoep' te spelen. Cor vergeleek met zekere weemoed de werelden en levens van beide mannen, die hij tot de unieke hoofdfiguren van zijn optreden maakte.