Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Diavertoning door Cor Roet over oude ambachten trok veel publiek
Wegens enorme belangstelling herhaald op donderdag 26 januari 2017
Middenbeemster 20 november 2016    
Cor Roet is al jarenlang bezig met het verzamelen van oude ansichtkaarten en foto's uit de Beemster. Hij kan stapels fotoboeken laten zien vol visiueel vastgelegde momenten uit het verleden. Vele foto's gaan zelfs terug tot vóór de eeuwwisseling van de 19e naar de 20ste eeuw. En nog steeds krijgt hij uitnodigingen van mensen om thuis eens te komen kijken naar oude familiealbums zodat zijn archief nog steeds groeit en groeit. Hij mag er ook graag over vertellen omdat de kiekjes die hij krijgt vaak vergezeld gaan van verhalen over de betreffende personen of gebeurtenissen. Het Historisch Genootschap Beemster erkent de belangrijkheid van haar lid voor het vastleggen van de historie.  
  Daarom organiseerde het HGB op donderdag 17 november in Onder de Linden een dia-avond waar Cor speciaal voor zijn plaatje en praatje over  'Neringdoenden in Beemster' een greep had gedaan uit zijn fotoarchief vanaf het begin van de 20ste eeuw. Onder neringdoenden werd verstaan mensen die langs de huizen gingen om hun waren te verkopen, zoals de bakker, de slager en visboer. Ook de schillenboer kwam voorbij en er waren kleine bedrijfjes  zoals de wagenmaker en de schilder. Maar ze staken ook de dijk over naar de Kaasmarkt in Purmerend.
De belangstelling voor de dialezing bleek zo groot, dat veel mensen bij de deur te horen kregen dat alle stoelen in de zaal bezet waren.

Op zich is het natuurlijk heel fijn dat er zoveel mensen deze avond wilden bijwonen, maar het HGB gaf iedereen die op 17 november naar huis gestuurd moest worden de boodschap mee, dat er in januari een tweede avond met Cor Roet over dit onderwerp gehouden zou worden. De nieuwe datum is donderdag 26 januari 2017, aanvang 20.00 uur; deur open 19.30 uur. Entrée: gratis voor  HGB leden op vertoon van lidmaatschap; introducés en belangstellenden € 3,50. Dan zullen op het filmdoek weer neringdoenden voorbij trekken met paard en wagen, bakfiets, of bakkers- en hondenkar zoals hier op deze foto de venter voor kruidenier Albert Hein. Cor verwacht dat er dan ook weer grote belangstelling zal zijn en daarom waarschuwt hij om vooral op tijd te komen.

 
  De avond op 17 november was een groot succes. Het publiek bleek zeer geïnteresseerd en er kwam veel in de zaal los. Mensen die het allemaal in het echt gekend hebben, leverden commentaar en dat maakte de avond zeer de moeite waard. Zo ontstond er een hele discussie over een huis aan de Middenweg, waarin vroeger wel vier gezinnen waren gevestigd. Die opgehaalde herinneringen waren minstens net zo interessant als de getoonde oude foto's. Voor Cor en zijn vrouw Lida, die de diaserie samengesteld hadden, was het de eerste keer dat ze zo voor publiek optraden. Ze hebben er volop van genoten en zien nu al weer uit naar de herhaling op 26 januari, volgend jaar dus!