Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Kom eens kijken in: 'De Kosterij',
de nieuwe vestiging Breidablick in de voormalige kosterij
Middenbeemster, 3 november 2016
  Veel buurtgenoten zijn natuurlijk heel erg nieuwgierig naar de nieuwe vestiging van Breidablick die in de voormalige kosterij aan de Middenweg in Middenbeemster die in oktober werd geopend als winkel en lunchroom. Er was een grondige verbouwing aan vooraf gegaan, maar nu is het publiek van harte welkom. Ook is gedacht aan de toegankelijkheid want er is een opgang voor rolstoelers. Iedereen kan dus gewoon binnenstappen en rond kijken en je kunt er ook een heerlijke kopje koffie met een zelfgemaakt stukje gebak bestellen. In de winkel kan biologische, volkoren of spelt- of walnotenbroden worden aangeschaft. Elke ochtend wordt deze door de bakkerij van Breidablick met 'special forces' bevoorraad.
Indachtig de historische betekenis van het gebouw is de nieuwe winkel/lunchroom: 'De Kosterij' genoemd. Het personeel: bewoners van Breidablick en hun begeleiders dragen met trots hun nieuwe bedrijfskledij met het logo: 'De Kosterij'. Zo ook Daniël van Leersum, die de bakkerijproducten verkoopt. Het is hem wel toevertrouwd want hij is Pietje Precies. Aan de klanten vraagt hij ook of het gesneden brood in plastic dan wel in papieren zak gestopt moet worden. Hij wordt bij deze taak terzijde gestaan door zijn rechterhand Niki. Daniël staat niet elke dag in de keuken, vertelt hij. Het gaat om toerbeurt. Er zijn ook dagen dat hij in de keuken op de bovenverdieping de kok helpt met het klaar maken van de lunches.  
  Streekproducten
Loes Dorsers, coördinator van 'De Kosterij' vertelt wat er in de lunchroom wordt geserveerd. "We hebben een kleine kaart, en alles is zoveel mogelijk van streekeigen producten, de quiches en de broodjes zijn van biologisch graan van de Nachtegaal en belegd met Beemsterlands varkensfricandeau en kaas van Uitentuis.
Voor de vegetariërs is er ook een broodje humus (gegrilde seizoensgroente en huisgemaakte bietenhumus) en een soep van de dag, inclusief kostertje met kruidenboter." De spijskaart vermeldt onder meer toasti's, croissants, saucijzenbroodjes (ook vegetarisch) en zoet lekkernijen ontbreken daarop ook niet.
Een kijkje in de keuken
Ja hoor, in de keuken mocht ook even een blik worden geworpen. Daar stond de kok, druk bezig met het maken van de soep. Hij wordt daarbij geholpen door twee bewoners van Breidablick, die dat maar al te leuk vinden.
Het ziet er prachtig uit en alle keuken-gereedschappen om voor de klant een heerlijke lunch te maken is daarin aanwezig. Nee, niet de grote broodbakoven; die staat dus in Breidablick!
Loes vertelt dat de voormalige kosterij niet gehuurd is van de kerk, maar van een particulier, die het gebouw gekocht heeft en er een plek van heeft gemaakt waar voor Breidablick veel mooie dingen mogelijk zijn.
 
  Nieuwe activiteiten
Naast het beheren van de winkel en lunchroom worden hier ook andere bezigheden uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld in het gebouw de was zelf gedaan en gestreken. In deze ruimte gaat binnenkort een heel nieuwe activiteit van start: hier zal het meel van' De Nachtegaal' worden gewogen en in zakjes van een kilo of een pond verpakt worden, evenals pannenkoekenmeel, rozijnenbrood, kruidkoek- en pepernotenmix.
Deze grote werkruimte zal bij velen, die hier in het verleden gebruik van maakten, herinneringen oproepen. Hier repeteerden vele jaren de Beemsters Fanfare, het Beemster Kinderkoor en de Muziekschool.
 
De winkel biedt tevens gelegenheid de mooie spullen te tonen die in de werkplaatsen van Breidablick worden gemaakt, zoals keramiek, vilt en turf. "De Kosterij is nu de etalage van van alle producten die in de werkplaatsen van Breidablick worden gemaakt. Zo kunnen we de wereld heel goed laten zien dat we hele mooie dingen kunnen maken," aldus Loes.   Zij helpt Eline ook een handje bij het serveren van de koffie. De Kosterij kan al merken dat van de mogelijkheid die deze biedt, gebruik wordt gemaakt. Zo genoot de Provinciale fractie van het CDA, die kortgeleden aan Beemster een werkbezoek bracht, hier van een lunch; de dames op de foto hierboven waren even binnen komen lopen voor een babbeltje.
 
De verkoopafdelingen zijn gesplitst: er is een stelling voor verse biologische groenten, fruit en melkproducten en in een aparte hoek staan de overige levens- en genotmiddelen, allemaal biologisch natuurlijk.   De Kosterij is in Middenbeemster een mooie aanlegplek voor toeristen maar ook voor Beemsterlingen, die hier even rustig een gezellig kopje koffie met elkaar komen drinken.