Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Afsluiting Herdenking 100 jaar droge voeten in Waterland
Ook Jan Jobsis van Historisch Genootschap Beemster deed duit in het zakje
Monnickendam, 10 november 2016    
In het Mirror Paviljoen in Monnickendam werd op donderdag 10 november 2016 de slotbijeenkomst gehouden van het project WaterKustLand. Een volle zaal met afgevaardigden van gemeenten die bij de Watersnoodramp in 1916 getroffen waren, woonden deze avond bij. Daartoe behoorden niet alleen bewoners van Waterland maar ook uit Anna Paulowna en Andijk, want de Watersnood hield ook elders in Noord-Holland huis. Door Erik Tuijp, voorzitter van Stichting Een Dijk van een Kust werd teruggekeken naar leuke evenementen en activiteiten die in het kader van het project WaterKustLand plaats hadden. Hij noemde onder meer: herdenkingsbijeenkomsten, concerten, tentoonstellingen, lezingen, fiets- en wandeltochten,en educatieve projecten op scholen.  
  Hij concludeerde dat velen hebben stilgestaan bij die verschrikkelijke ramp van toen maar de herdenking in stijl en grote saamhorigheid hebben gevierd. Het was een avond om terug te zien op al die voorbije mooie activiteiten, maar er is ook een schat aan informatie nog boven komen drijven. Zo werd een film van 10 minuten gedraaid die gemaakt kon worden van alle stukjes bewaard gebleven bewegende beelden uit 1916. Hoewel aangenomen werd dat er veel meer vanaf dobberende bootjes op het watervlak werd gefilmd, was datgeen watde filmmaakster kon laten zeer indrukwekkend. Alle waterlandse weilanden werden een onafzienbare zee, waarin straten en huizen diep waren onderdompeld.
Hier en daar oprijzende stukken dijk lieten zien welke enorme gaten er in waren geslagen. Indrukwekkend was op deze film het naar binnen drijven van het vee in de kerk van Edam. Daardoor hebben 100 koeien de watersnood overleefd. (In tegenstelling tot de koeien uit de omgeving van Purmerend: die werden op schepen afgevoerd naar het slachthuis in Rotterdam).
Op deze afsluitavond werd nog een tweede film getoond waarin een aantal deelnemers aan het woord kwamen om te vertellen wat zij in het kader van de herdenking hadden georganiseerd.
 
 

Beemster in het vizier
Daarbij behoorde ook Jan Jobsis die namens het Historisch Genootschap Beemster vertelde dat op 23 januari in de stolp Westerhem een expositie '1916 – 2016, 100 jaar Droge Voeten' geopend werd. Ook vertelde hij dat de Beemster indertijd héél veel hulp heeft geboden aan inwoners van het door het water verdreven gebied (hoewel daarover slechts enkele gevallen bekend zijn). In wezen bleef de Beemster in 1916 dankzij de onverzettelijke dijk gespaard.
Na een muzikaal intermezzo werd de afsluitavond besloten, waarna aan alle aanwezigen een herdenkingsboek werd aangeboden.

Na de afsluitavond lopen nog een aantal activiteiten tot eind december door en die staan vermeld op www.waterkustland.nl