Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Historisch Genootschap Beemster vierde 80 jaar bestaan
Middenbeemster, 2 oktober 2016    
Precies 80 geleden werd in Beemster het Historisch Genootschap J.A.Leeghwater opgericht, thans Historisch Genootschap Beemster of kortweg HGB.
Deze verjaardag moest natuurlijk gevierd worden en als datum werd geprikt 2 oktober.
 
  Bij het Mededelingenblad voor de Beemster Binnendijks werd een aparte bijlage, een jubileumfolder huis aan huis bezorgd, waarop de uitnodiging stond voor een heel uitgebreid feestprogramma, waaraan de huidige vijf onderdelen van het Genootschap meededen. Het publiek kon kennis maken met alle leuke en interessante bezienswaardigheden en activiteiten en die het genootschap te bieden heeft.
Na de prachtige septembermaand werd gehoopt dat het in oktober ook zulk mooi weer zou zijn. Helaas hadden de weergoden anders beschikt. De regen kwam de hele dag met bakken uit de lucht. Zo erg, dat er maar weinig mensen kwamen opdagen.
Dat was uiteraard zeer teleurstellend voor zowel de organisatie als de vele vrijwilliggers die de hele dag van 11.00-17.00 uur in touw zijn geweest om mensen te ontvangen en te entertainen.
 
Er was een pendelbus ingehuurd, die de hele dag zijn haf uurs rondje maakte, met helaas maar weinig passagiers. Hier maakte de bus zijn stop voor het Agrarisch Museum Westerhem. Het was inmiddels al begonnen te druppelen. Niet lang daarna begon het echt te regenen.   De tweede stop was bij de weegbrug aan de Jisperweg, een van de onderelen van het HGB. Daar werden de passagiers opgevangen door een aantal vrijwilligers, die gaarne wilden vertellen over de restauratie van de weegbrug.
Ter demonstratie was het oude Brandweerfordje op de brug gezet.
  Korenmolen De Nachtegaal
De volgende stop was Korenmolen De Nachtegaal waar de beide molenaars Sander Hupkes en Ger en Tineke Meinema trots lieten zien dat na de actie 'speltmeelberg' gelukkig al meer dan de helft daarvan verkocht was.
Verder stond daar Jaap Dik, die van de Vrijwillige Brandweer Beemster voor jeugdige bezoekers een leuk karweitje had bedacht, namelijk met de oude handbrandspuit een brandje blussen. Omdat dit buiten moest gebeuren, werd deze activiteit afgelast.
Ook stond beslag klaar om voor de bezoekers pannenkoeken te bakken, maar het was al lang opgehouden met zachtjes regenen en de bus laadde per rit slechts enkele passagiers uit.
Jan Duin en Jan Hopman hadden zich oorspronkelijk verschanst in de schuur bij Agrarisch Museum Westerhem. Daar zongen ze samen het hoogste lied, maar het publiek liet helaas afweten en daarom zochten ze hun heil in de tuinkamer van Museum Betje Wolff, waar werden onthaald op koffie en zelfgebakken cake. Ze deden daar wel even mee aan de kennisquiz, waarin 26 vragen over de Beemster waren gesteld. Ze waren lang niet makkelijk, bijvoorbeeld: 'Aan welke weg ligt boerderij Arenberg?of 'Is de Pishoek bij Fort Spijkerboor het diepste punt van de Beemster?' Voor de winnaar van deze quiz was een helicoptervlucht boven de Beemster in het vooruitzicht gesteld.  
 
In Museum Betje Wolff en het Agrarisch Museum hadden de vrijwilligers zich voor deze speciale gelegenheid in feestkledij gestoken.   In de keuken werd een babeltje aan de keukentafel gemaakt en in een partytent buiten werden poffertjes gebakken.
 
Een landloper had hier beschutting tegen de regen gezocht, waarbij hij enthousiast sterke verhalen opdiste.   In het Koetshuis van Betje kregen kleine bezoekers een poppenkastvoorstelling te zien. En kijk:"Dit is nu Betje"
 
In het Agrarisch Museum waren spelletjes voor kinderen bedacht, zoals sjoelen, blikkies lopen, en wegen met koperen gewichten op een bascule. In het vierkant werden oude films gedraaid en op de vide was een tentoonstelling van tekeningen van Henk Tol.   In het bezoekerscentrum werd een diaserie vertoond met oude foto's van de Beemster en in de Beemster Erfgoedkamer zat een gezelschap te mijmeren over wat er nu toch gedaan moet worden om WereldErfgoed Beemster beter op de kaart te zetten.
Kortom: het was een dag om juist te genieten en te beleven van wat het HGB allemaal te bieden heeft. Jammer genoeg was de regen op deze dag spelbreker.