Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Griezelen in de 'Nacht van de Nacht' op Fort Spijkerboor
Spijkerboor 29 oktober 2016    
  Op zaterdagavond 29 oktober vond in het kader van 'de Nacht van de Nacht' op het Fort bij Spijkerboor een speciale openstelling plaats. Het fort was uitsluitend verlicht met kaarsen en olielampen en er heerste een spookachtige, maar toch ook vriendelijke sfeer: een prachtig decor voor de verhalenverteller, die al dwalend door het gebouw zijn publiek meevoerde naar steeds weer een andere plek, waar ze een deel van zijn vertelling te horen kregen.
De belangstelling om deze openstelling bij te wonen bleek groot. De deelnemers hingen aan de lippen van de verteller met zijn markante spreekstem en er werd zichtbaar meegeleefd met zijn verhalen.

Platte Thijs en het Groene Wijf
Er waren twee rondleidingen: de eerste was speciaal voor de jeugd en begon om 20.00 uur; de tweede om 21.30 uur.
De verhalen gingen over 1914 over de manschappen, die in dit fort verbleven, zoals soldaat Backx en zijn sergeant, maar ook over figuren uit een ver verleden, zoals struikrover Platte Thijs en het spookverhaal over het griezelige Groene Wijf, dat in de Beemster geleefd zou hebben, werd eveneens opgedist.
Dankzij de perfecte weersomstandigheden was het een bijzondere ervaring om bovenop het fort onder de heldere sterrenlucht en met uitzicht op de contouren van het omliggende polderland te luisteren naar oude verhalen.

 

  Deze Nacht van de Nacht op Fort bij Spijkerboor was een succes, gezien de enthousiaste reacties van de bezoekers.

Zin van 'De Nacht van de Nacht'
Zolang de aarde rond de zon draait, is het leven op onze planeet afhankelijk van de cyclus van dag en nacht. Met de willekeurige toepassing van kunstmatig licht in allerlei vormen stellen wij onszelf en onze omgeving steeds vaker bloot aan ontregelende, hinderlijke en soms ongezonde invloeden. “Nacht van de Nacht” is een initiatief om onder andere met ludieke activiteiten de beleving van een ouderwetse nacht weer eens te ervaren, opdat we ons bewust blijven van dat dagelijkse rustpunt: de nacht.
Foto's en tekst: Rob Hogenhout