Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Theo en Annie Freijser vierden platina huwelijksdag
Middenbeemster, 28 oktober 2016
In de opmaat naar de 70ste huwelijksverjaardag op 30 oktober van het echtpaar Theo en Annie Freijserkwam burgemeester Joyce van Beek twee dagen daarvoor haar opwachting maken ten huize van het platina bruidspaar. Ze werd ontvangen in de gloednieuw ingerichte woning in Ouderencentrum Middelwijck, waar Theo (96j.) en Annie (91j.) na 38 jaar in de Rombout Hogerbeetsstraat in Middenbeemster te hebben gewoond, nu hier nog een paar jaartjes samen en gelukkig hopen te wonen.
De beslissing om te verhuizen naar Middelwijck was beiden zwaar gevallen, maar in verband met de lichamelijke gezondheid van de bruid was het noodzakelijk. De bruidegom had er nog het meeste moeite mee gehad. Die is nog zo kranig en ondernemend, dat het verhuizen naar een bejaardenflatje hem zeer benauwde. Maar hij heeft zich er bij neergelegd en zoals hij het daarvoor al 13 keer eerder had gedaan, was Theo zijn Annie gevolgd.
 
     
Na de eerste veertien dagen in hun nieuwe woning die door de kinderen helemaal kant en klaar is ingericht, is Annie blij met haar nieuwe omgeving. "Er gebeurt hier veel meer en ik kan ook weer eens naar de koersbalclub hier beneden" zegt ze "Dat is leuk. Ik ben daarvan immers 22 jaar lid geweest.   Ook Theo ziet nu de gunstige kanten van de verhuizing wel in. Ja, zijn tuin en alle activiteiten rond het huis zal hij zeker missen. Maar nog stapt hij in zijn auto of op zijn motor, want die staat in de berging. "Mijn rijbewijs is nog drie jaar geldig,"zegt hij. "Ik zou mijn auto nog niet graag willen opgeven".
     
Tot voor kort waren de Freijsers naaste buren in onze huizen twee-onder-één- kap. Dat we onze buurtjes, waarmee we altijd in goede verstandhouding hebben geleefd zouden missen vóór hun 70ste huwelijksdag, kwam toch sneller dan gedacht. Petje af voor Theo, die zelf actief heeft meegedaan met de verhuizing, die wel zeer omvangrijk was. Naast het verhuizen van de huisraad waren Theo's activiteiten in de tuin namelijk zo intensief geweest, dat hij eerst wel drie bijgebouwde schuren heeft moeten afbreken en het daarin verzamelde hout voor de kachel elders moest onderbrengen. Dagen lang is hij daarmee bezig geweest. Ook op de dag dat de verhuiswagen voorreed heeft hij zich met raad en daad ingezet. De laatste keer dat hij na twee dagen sjouwen met zijn eigen auto nog wat restanten weghaalde liep hij zogezegd 'wel op zijn wenkbrouwen'. Maar nu zat hij weer fleurig en fris bruidegom te zijn en nogmaals zijn liefde te verklaren aan Annie.
Ja, we zullen hem missen, de buurman die nog in de boom klom om een vogelnestje op te hangen. Hij heeft dat niet weggehaald, zodat we nog dagelijks een aandenken aan de Freijsers hebben.
 
 
2011
De gedachten gaan nog even terug naar de dag dat de 65ste verjaardag in de Rombout Hogerbeetsstraat werd gevierd. De deur naast ons was versierd, maar de bruidegom had toen even geen tijd omdat hij op zijn motor net een boodschapje zou gaan doen. Even later kon wel opwachting gemaakt worden voor het maken van een foto.
 
 

Nog twee ontroerende fotografische herinneringen uit het archief van de Beemster Bengel, gemaakt tijdens het 25 jaar bestaan van de Koersbalclub in 2015, waarvan beiden toen lid waren. Voor Annie, die altijd hoge scores maakte, werd de inspanning echter te bezwaarlijk, maar Theo koersbalt er nog steeds lustig op los.

Je kunt bij een gesprek met een platina bruidspaar natuurlijk in het verleden terugblikken. Theo is van geboorte een Zeeuw en Annie een Belgische. Toen ze hun 13de verhuizing meemaakten, was dat naar de Beemster aan de Hobrederweg. Theo die chauffeur was bij de Hoogovens, werd hier boerenknecht en Annie huisvrouw. Naast haar moederschap van drie dochters en het huishouden mocht ze graag borduren. Inmiddels hebben ze vele klein- en achterkleinkinderen, die allemaal altijd graag bij opa en oma langskomen voor een babbel. Het is een hechte familie, die op zondag 30 oktober de platina huwelijksdag met elkaar gaat vieren.