Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Foto van Betjes kruidenvrouwtje Aafje de Jong als postzegel
Middenbeemster, 10 oktober 2016  
Tijdens de Open Tuinendagen op 11 en 12 juni werd voor een artikel op deze site een sfeervol plaatje gemaakt van Aafje de Jong, voorzitter van Museum Betje Wolff in de kruidentuin van Betje. Deze foto deed denken aan een schilderij dat zo door een van de bekende Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw gemaakt had kunnen worden.
Aafje kreeg natuurlijk deze foto toegezonden en ze vond die zo leuk dat ze gebruik maakte van de mogelijkheid om bij de PTT een setje postzegels te laten maken en één exemplaar werd door echtgenoot Johan de Jong persoonlijk uitgereikt. "We hebben die postzegel maar niet op een kaart geplakt en laten bezorgen", zei hij, "want dan komt er natuurlijk een groot stempel op."

De mogelijkheid dat ergens een brief met deze foto in de brievenbus komt, is echter maar klein. Het drukken ervan kost namelijk 10 euro per setje van 10 stuks en dat is toch nog net even goedkoper dan een gewone postzegel, maar het is natuurlijk wel heel bijzonder om zo persoonlijke post te versturen.

Historische costuums
Het is leuk, dat Museum Betje Wolff en het Agrarisch Museum Westerhem tijdens een bijzondere openstelling van beide musea de vrijwilligers in historische fleurige costuums zijn gestoken. Dat hebben de bezoekers ook kunnen zien op de helaas geheel verregende tachtigste verjaardag van het HGB (Historisch Genootschap Beemster) op zaterdag en 1 en zondag 2 oktober 2016.
Die costuums dateren uit 2012 toen de Beemster zijn 400 jaar bestaan vierde: de meidjes met een kanten mutsje en de heren in een blauwe boezeroen en die zijn allemaal door de vrijwilligers zelf gemaakt.

De beide musea zijn in de periode oktober 2016 t/m april 2017 tijdens de weekeinden van 14.00-17.00 uur geopend, maar voor groepen met rondleiding kunnen buiten die dagen wel afspraken gemaakt worden. (zie www.historischgenootschapbeemster.nl)

Pijpendeterminatiedag op 16 oktober
Wel worden er in die periode ook regelmatig bijzondere activiteiten gehouden, zoals op zondagmiddag 16 oktober 2016 een pijpen determinatie dag in het Agrarisch Museum Westerhem. Het museum doet dit in samenwerking met de PKN “Stichting voor Onderzoek Historische Tabakspijpen”. Zie: www.tabakspijp.nl
De heren Bert van Lingen en Ruud Stam van de PKN beoordelen dan oud rookgerei en vertellen daar de nodige wetenswaardigheden over. U kunt alles meenemen wat met pijp roken te maken heeft en wat u gevonden heeft in uw tuin, in de grond, op zolder of hoe dan ook verkregen.
De toegangsprijs voor deze bijzondere dag is aangepast en verlaagd naar € 2,00 p.p., museumkaarthouders. De determinatie is gratis.
Ook kunt u rondkijken in het museum met een bijzondere tentoonstelling van werken van Henk Tol.
Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a in Middenbeemster naast het Bezoekerscentrum Beemster (parkeren aan de Uilenhoeve en de marktpleinen)